MS-DOS:n edeltäjän vanhin tunnettu versio on löydetty Kommentit pois päältä artikkelissa MS-DOS:n edeltäjän vanhin tunnettu versio on löydetty

Eräs Internet-arkiston käyttäjä on löytänyt ja ladannut vanhimman tunnetun version :sta, varhaisesta käyttöjärjestelmästä, josta tuli henkilökohtaisen tietokoneteollisuuden perusta. Versio, 86-DOS 0.1-C, julkaistiin elokuussa 1980, ja se on alkeellinen versio ohjelmistosta, josta tuli lopulta henkilökohtaisten tietokoneiden standardi.

Käyttäjä f15sim latasi ohjelmiston Internet-arkistoon 24. tammikuuta 2024. Se on ladattavissa täältä. Versio sisältää vain kourallisen apuohjelmia, tekstipohjaisen shakkipelin ja dokumentaation kyseiselle shakkipelille.

Ennen tätä löytöä varhaisin tunnettu 86-DOS-versio oli 0.34, jonka myös f15sim latasi.

86-DOS:n loi Tim Paterson Seattle Computer Productsista (SCP), ja sen alkuperäinen nimi oli QDOS, joka tarkoitti ”Quick and Dirty Operating System”. Microsoft lisensoi QDOS:n SCP:ltä vuonna 1981 ja nimesi sen uudelleen MS-DOS:ksi. Ohjelmistosta tuli IBM:n PC:iden vakiokäyttöjärjestelmä, ja myöhemmin sitä käytettiin monissa muissa henkilökohtaisissa tietokoneissa.

86-DOS 0.1-C:n löytyminen on merkittävä löytö tietokonehistorioitsijoille ja -harrastajille. Se tarjoaa välähdyksen henkilökohtaisen tietojenkäsittelyn alkuajoista ja alan kehitystä muokkaavien ohjelmistojen kehityksestä.

Uusi ja helppokäyttöisempi DOSBox Pure ilmestyy piakkoin Kommentit pois päältä artikkelissa Uusi ja helppokäyttöisempi DOSBox Pure ilmestyy piakkoin

DOSBox Pure

Monelle tuttu -aikakauden pelien emulaattori on saamassa uuden modernimman ja helppokäyttöisemmän -version piakkoin.

Uuden version taustalla on indie-kehittäjä Bernhard Schelling ja hän lupaa uuden version olevan entistä helppokäyttöisempi. Sen myötä pelejä ja levykuvia voi mm. käynnistää suoraan ZIP-tiedostosta sekä myös ohjainten hallintaa on parannettu huomattavasti.

Erityisesti ja -alustalle kehitetty DOSBox Pure ilmestynee loppuvuodesta 2020.