Muutama sana pelimuusikista Kommentit pois päältä artikkelissa Muutama sana pelimuusikista

PC Pelaaja / PC Gamer

Peliteollisuus on muodostunut valtavaksi liiketoiminnaksi, jossa on mukana raudanlujia ammattilaisia. Suunnittelijat, käsikirjoittajat, koodaajat, graafikot ja muut vastaavat tulevat hyvin nopeasti mieleen, kun ajatellaan peli-alan ammattilaisia.

Kuinkas sitten pelimusiikki? Musiikin rooli voi olla pelin rytmittämistä, yleisen tunnelman luomista tai jonkin tietyn tilanteen korostamista. Olen usein huomannut esimerkiksi tiukan pomotaistelun aikana, että musiikki saattaa muuttua hektisemmäksi tai uhkaavammaksi, vastuksena olevan pomon vaarallisuutta korostaen.

Pelimusiikin säveltämisen tekee vielä vaativammaksi se seikka, että kappaleiden pitää tukea peliä oikein, eli liian vaisua taustalorinaa se ei saa olla. Se ei myöskään saa ryhtyä missään vaiheessa ärsyttämään, olettaen pelaajan pelaavan jotain tiettyä kohtaa tai kenttää satoja tai jopa tuhansia kertoja. Tästä hyvänä esimerkkinä on NES:n alkuperäinen Super Mario Bros, jonka ensimmäisen kentän iloinen musiikki on lähes jokaiselle pelaajalle tuttu. Enkä ole vielä tähän päivään mennessä kuullut, että kyseinen kappale olisi raastanut kenenkään korvia.

Olen kuunnellut koko ikäni valtavasti musiikkia, lähes sitä hengittäen. Pelien äänimaailma onkin aina erityishuomioni alla ja ajattelin nyt lähitulevaisuudessa laatia muutaman Top-5 listan eri pelisarjojen sävellyksistä. Musiikista yleisestikin nauttivat ihmiset voivat liittyä mukaan, kun käymme useiden pelisarjojen tarjontaa läpi.

 

Zeldan alkuperäinen ääniraita nyt kuunneltavissa Nintendo Music -sovelluksessa Kommentit pois päältä artikkelissa Zeldan alkuperäinen ääniraita nyt kuunneltavissa Nintendo Music -sovelluksessa

Nostalgiaa -ajan hengessä! -mobiilisovellus sai tällä viikolla päivityksen, joka varmasti lämmittää pitkäaikaisten -fanien sydäntä. Sovellukseen on nimittäin lisätty alkuperäisen (NES, 1986) -pelin virallinen ääniraita.

Mukana on 12 klassikkokappaletta, yhteiskestoltaan noin yhdeksän minuuttia. Näihin sisältyvät muun muassa ikoninen Title Theme, seikkailuntäyteinen Overworld Theme sekä dramaattinen Ganon is Defeated -sävelmä.

Tässä koko NES-soundtrack:

  • Title Theme
  • Overworld Theme
  • Puzzle Solved
  • Important Item Acquired
  • Underworld Theme
  • Got a Triforce Fragment
  • Recorder Melody
  • Game Over
  • Death Mountain Theme
  • Ganon is Defeated
  • Zelda is Saved
  • Ending Theme

Lisäksi mukaan on lisätty myös Famicom Disk System -versio Zeldan musiikeista. Ne ovat lähes identtisiä NES-versioiden kanssa, mutta sisältävät pieniä eroavaisuuksia ääniefekteissä ja sävyissä. Tämä kokoelma kestää noin 10 minuuttia.

Tämä julkaisu seuraa viime viikon -päivitystä, jossa saatiin huimat 73 kappaletta mukaan sovellukseen.

Music on mobiilisovellus, jonka kautta voi kuunnella valikoituja Nintendo-klassikoiden musiikkeja missä ja milloin vain – täydellinen kumppani kaikille pelimusiikin ystäville.

Super Mario World -soundtrack julkaistaan vinyylinä Japanissa Kommentit pois päältä artikkelissa Super Mario World -soundtrack julkaistaan vinyylinä Japanissa

Warner Music Japan on ilmoittanut, että Super Mario World -pelin soundtrack julkaistaan vinyylinä Japanissa 30. huhtikuuta 2025. Uudelleenjulkaisusta kertoi ensimmäisenä TheOngaku.

ilmestyi alun perin -konsolille marraskuussa 1990, ja sen soundtrack julkaistiin pian tämän jälkeen helmikuussa 1991 kaksilevyisenä CD:nä. Albumi sisälsi musiikkia ja äänitehosteita Super Mario Worldista sekä sävellyksiä pelisarjan aikaisemmista osista, kuten 1–3.

Tower Recordsin mukaan uudelleenjulkaisussa on yhteensä 179 kappaletta. Ensimmäinen levy keskittyy Koji Kondon tunnetuimpiin sävellyksiin jazz-sovituksina. Nämä sovitukset tuotti alun perin Dragon Quest -pelisarjan säveltäjä Koichi Sugiyama yhdessä japanilaisen jazz-legendan Sadao Watanaben kanssa 1990-luvun alussa. Kappaleet esitti Mario Club Band, johon kuuluivat muun muassa (koskettimet), (kitara), Jun Kajiwara (sähkökitara), (sähköbasso), (rummut), (lyömäsoittimet) ja (syntetisaattori).

Toinen levy puolestaan alkaa Super Mario Bros 1–3 -pelien musiikilla, ja levyn D-puolen 18. kappaleesta alkaen siirrytään Super Mario Worldin -soundtrackiin. Tämä jatkuu myös kolmannelle levylle.