Näillä keinoilla älypuhelimesi voi auttaa sinua pitämään parempaa huolta henkisestä hyvinvoinnistasi Kommentit pois päältä artikkelissa Näillä keinoilla älypuhelimesi voi auttaa sinua pitämään parempaa huolta henkisestä hyvinvoinnistasi

Älypuhelin on lähes aina saatavillamme, aamun heräämisestä illalla nukkumaanmenoon asti. Älylaitteet ja uusi teknologia voivat helpottaa elämäämme monella eri tavalla, mutta liiallinen käyttö ei ole hyväksi kenellekään. Maailman mielenterveyspäivää vietetään 10. lokakuuta, ja sen takia mobiiliteknologiayhtiö OnePlus listasi neljä kätevää älypuhelinominaisuutta, jotka auttavat pitämään huolta henkisestä hyvinvoinnistasi:

Äänetön tila

Tämä on kaikista yksinkertaisin neuvo ja onkin varmasti jo monien käytössä. Mykistämällä puhelimen soitto- ja ilmoitusäänet saat omaa rauhaa, mutta tärkeät puhelut ja viestit tulevat kuitenkin läpi. Puhelimen jatkuva piippaaminen ei siis keskeytä muuta tekemistäsi, mutta olet kuitenkin tavoitettavissa.

Yötila

Hyvillä yöunilla on suora positiivinen vaikutus mielenterveyteen ja tunneälyyn. On myös tutkittu, että ihmisen empatiakyky heikkenee, kun ei nuku tarpeeksi. Puhelimen yötilan käyttö esimerkiksi ajastetusti illalla auttaa rauhoittumaan ja nukahtamaan paremmin, kun sovellusten ilmoitukset ovat kokonaan pois päältä. Yötila vaikuttaa myös positiivisesti puhelimen akunkestoon, kun sovellukset eivät pyöri taustalla eivätkä lähetä ilmoituksia unien aikana. Yötilan pystyy ajastamaan esimeriksi arkipäiville eri aikaan kuin viikonlopulle. Yötilassa puhelin siis ilmoittaa vain herätyksistä ja tärkeistä puheluista sekä muuttaa puhelimen valon silmäystävällisemmäksi, suodattamalla pois silmille haitallista sinistä valoa.

Älypuhelin on lähes aina saatavillamme, aamun heräämisestä illalla nukkumaanmenoon asti. Älylaitteet ja uusi teknologia voivat helpottaa elämäämme monella eri tavalla, mutta liiallinen käyttö ei ole hyväksi kenellekään.

Älä häiritse -tila

Tämä tila sammuttaa kaikki äänet, puhelut ja ilmoitukset. ”Älä häiritse” on täydellinen silloin kun haluat olla täysin omassa rauhassa. Kyseessä ei ole kuitenkaan lentokonetila, sillä tässä tilassa voit asettaa poikkeuksia, jolloin esimerkiksi puhelut vain tietyistä numeroista tulevat läpi tai vain tietty sovellus pystyy lähettämään ilmoituksia. Älä häiritse -tila on täydellinen esimeriksi opiskelemisen aikana tai aina kun haluat rentoutua ilman keskeytyksiä, esimeriksi juoksulenkillä jos kuuntelet puhelimen kautta musiikkia kuulokkeilla, mutta et halua että puhelut tulevat läpi ja katkaisevat musiikin lenkin aikana.

Zen-tila

Tämä on yksi -laitteiden erityisominaisuuksista. Sen tavoitteena on katkaista puhelimen kaikki yhteydet tietyksi ajaksi, joka voi vaihdella 20 minuutista yhteen tuntiin. Suurin ero muihin edellä mainittuihin tiloihin on se, että Zen-tilaa ei voi keskeyttää tai lopettaa sen käytön aikana, eli puhelin on lukittu zen-tilaan määrittämäksesi ajaksi. Zen-tila on todella tehokas ottaa käyttöön silloin kun haluat varmistaa itsellesi täysin häiriöttömän hetken täysin erossa puhelimestasi.


”Älypuhelimet ovat suuressa osassa ja kovassa käytössä monen ihmisen arjessa, joten me OnePlussalla suunnittelemme laitteisiimme myös ominaisuuksia, jotka auttavat myös pitämään huolta digitaalisesta ja henkisestä hyvinvoinnistamme” kertoo Tuomas Lampen, OnePlussan Euroopan strategiajohtaja.

Ennen kuntoilun mittareita, nyt kätevä apu oman terveyden seurantaan – näin paljon älykellot ovat kehittyneet OnePlussan raportin mukaan Kommentit pois päältä artikkelissa Ennen kuntoilun mittareita, nyt kätevä apu oman terveyden seurantaan – näin paljon älykellot ovat kehittyneet OnePlussan raportin mukaan

Puettava teknologia on harpannut uudelle aikakaudelle. Siinä missä älykellot olivat aiemmin lähinnä kuntoilun mittareita, tarjoavat ne nykyään kehittyneitä terveyden seurannan ominaisuuksia, jotka voivat auttaa käyttäjiä tunnistamaan jopa vakavia sairauksia. Uusimmat mallit, kuten , tuovat sydämen, verisuonten ja unen tarkkailun jokaisen ulottuville.

Globaali teknologiabrändi nostaa esiin kolme keskeistä ominaisuutta, joiden avulla omaa terveydentilaa voi seurata helposti kotona – tai vaikka lenkkipolulla.

1. EKG-seuranta – sydämen rytmihäiriöt ajoissa kiinni

EKG eli sydänfilmi on aiemmin ollut sairaalaympäristöön sidottu mittaus. Nyt se löytyy useista huippuluokan älykelloista. EKG seuraa sydämen sähköistä toimintaa ja voi tunnistaa epäsäännöllisiä sydämenlyöntejä tai rytmihäiriöitä.

Sydän- ja verisuonisairaudet ovat edelleen yksi suurimmista työikäisten kuolinsyistä Suomessa, joten varhainen havainnointi voi olla elintärkeää. Jos älykello havaitsee poikkeavaa sykettä, on suositeltavaa kääntyä lääkärin puoleen lisätutkimuksia varten.

2. Verisuonten kunto ja veren happipitoisuus – elintärkeää tietoa kehon toiminnasta

Valtimoterveyden mittaaminen oli vielä muutama vuosi sitten harvojen herkkua, mutta nyt myös se onnistuu ranteesta. OnePlus Watch 3 arvioi verisuonten elastisuutta, joka kertoo valtimoiden joustavuudesta. Elastisuuden heikentyminen voi olla merkki alkavasta korkeasta verenpaineesta tai muista verenkiertoelimistön ongelmista.

Samalla älykello mittaa veren happipitoisuutta (SpO2), joka kertoo, kuinka hyvin keuhkot ja sydän toimivat yhdessä. Normaali taso on 94–100 %. Jos arvot ovat toistuvasti matalat, kyse voi olla esimerkiksi hengitysongelmista tai unihäiriöistä.

3. Unenlaadun seuranta ja apu unihäiriöihin

Suomalaisten univaje on merkittävä kansanterveysongelma – lähes viidesosa kertoo nukkuvansa liian vähän. OnePlus Watch 3 ei mittaa ainoastaan univaiheita (kevyt, syvä, REM), vaan myös kuorsauksen voimakkuutta, kestoa ja esiintymistiheyttä. Kello voi myös havaita hengityshäiriöitä, jotka voivat viitata esimerkiksi uniapneaan.

Muutaman yön käytön jälkeen kello luo käyttäjälleen unen laatuprofiilin ja antaa henkilökohtaista palautetta ja vinkkejä unen parantamiseen. Näin käyttäjä saa työkaluja parempaan palautumiseen ja yleiseen hyvinvointiin.

Teknologia terveyden tukena – ei diagnoosin korvaajana

Vaikka älykellot, kuten OnePlus Watch 3, eivät ole lääkinnällisiä laitteita, ne tarjoavat käyttäjille arvokasta suuntaa antavaa tietoa terveydestä ja auttavat tekemään parempia arjen valintoja.

Edistyneet ominaisuudet tukevat ennaltaehkäisyä ja voivat toimia tärkeänä muistutuksena siitä, että sydämen ja unen hyvinvointiin kannattaa kiinnittää huomiota – jo ennen kuin oireita ilmenee.

Epävarmuus jarruttaa suomalaisten seikkailuhaaveita – OnePlus ja tunnetut tähdet rohkaisevat arjen irtiottoihin Kommentit pois päältä artikkelissa Epävarmuus jarruttaa suomalaisten seikkailuhaaveita – OnePlus ja tunnetut tähdet rohkaisevat arjen irtiottoihin

Vaikka seikkailut houkuttelevat monia suomalaisia, suuri osa kokee esteitä niiden toteuttamiseen. OnePlussan tuore kysely paljastaa, että kolmasosa suomalaisista ei tiedä, mistä aloittaa, ja siksi haaveet jäävät helposti arjen jalkoihin. Nyt yhdistää voimansa kolmen tunnetun suomalaisvaikuttajan kanssa kannustaakseen ihmisiä rikkomaan rutiinejaan, ja seikkailemaan omalla tavallaan.

OnePlussan tutkimuksen mukaan suurimpia esteitä seikkailuille ovat epävarmuus ja tietämättömyys (30 %), taloudelliset rajoitteet (49 %), ajan puute (25 %) ja itsevarmuuden puute (20 %). Kysely liittyy -lippulaivapuhelimen lanseeraukseen, jossa korostuvat korkea suorituskyky, kestävyys ja luotettavuus – ominaisuuksia, jotka sopivat täydellisesti arjen pieniin ja suuriin haasteisiin.

Mukana kampanjassa on kolme suomalaista nimeä, joiden elämässä seikkailut ja vastoinkäymisten ylittäminen ovat arkea: rap-artisti Ege Zulu, vuorikiipeilijä Lotta Hintsa ja muotisuunnittelija Bakari Diarra.

”Mun arki on aika hektistä ja tykkään olla monessa jutussa mukana. Parhaat seikkailut ei ole aina ne pisimmät tai kalleimmat, vaan ne, jotka haastaa. On tärkeää uskaltaa kokeilla uutta ja tukea muita niiden omissa jutuissa”, Ege Zulu kertoo.

Hintsa puolestaan painottaa valmistautumisen ja rohkeuden yhdistelmää:


”Isot vuoret on joskus arjen nousumetrejä. Pitää uskaltaa kokeilla ja välillä poistua mukavuusalueelta, mutta toisia ei saa unohtaa – tukeminen on tärkeä osa seikkailua.”

Bakari Diarra muistuttaa, että kaikki seikkailut eivät näytä samanlaisilta:


”Mä oon aina tehnyt omaa juttua. Joskus on ollut mutkia matkassa, mutta parhaat ideat syntyy just silloin. Pitää vaan miettiä boksin ulkopuolelta ja olla valmis näkemään vähän vaivaa.”

OnePlus kannustaa kampanjallaan suomalaisia tekemään tilaa omannäköisille irtiotoille – olivat ne sitten luontoretkiä, luovia projekteja tai itsensä ylittämistä arjessa. Seikkailun ei tarvitse olla suuri tai kallis ollakseen merkityksellinen.