Nämät kasarileffat täyttävät 40 vuotta tänä vuonna Kommentit pois päältä artikkelissa Nämät kasarileffat täyttävät 40 vuotta tänä vuonna

Uuden vuoden 2025 kynnyksellä tehdään nostalginen matka muistojen kaistalle ja käydään läpi joitakin tänä vuonna 40 vuotta täyttäviä ikonisia elokuvia, jotka elävät edelleenkin vahvana keskuudessamme. Nämä elokuvahelmet, jotka syntyivät isojen hiusten, säärisuojien ja olkatoppausten vuosikymmenellä, inspiroivat ja viihdyttävät edelleen yleisöä kaikkialla maailmassa. Onko jokin alla olevista ehdoton suosikkisi?

The Breakfast Club

Julkaisu: 15. helmikuuta

Aamiaisklubi on vuonna 1985 ensi-iltansa saanut John Hughesin ohjaama teini-ikäisiin keskittyvä draamaelokuva. Elokuva on tullut kuuluisaksi siitä, kuinka se kuvaa eri yhteiskuntaluokkien ja persoonallisuuksien teinien yhteen kokoontumista yhdeksi päiväksi koulun jälki-istuntoon.

Viisi hyvin erilaista teiniä joutuu viettämään lauantain koulun jälki-istuntossa. Aluksi he vierastavat toisiaan, mutta ajan myötä he alkavat jakaa tarinoitaan, tunteitaan ja ongelmiaan. Yhden päivän aikana he oppivat tuntemaan toisensa syvällisemmin ja ymmärtämään, että heillä on enemmän yhteistä kuin luulivatkaan.

Friday the 13th: A New Beginning

Julkaisu: 22. maaliskuuta 1985

Perjantai 13. päivä V: Uusi alku on vuonna 1985 ensi-iltansa saanut slasher-elokuva, joka on osa suosittua Perjantai 13. päivä -elokuvasarjaa. Elokuva pyrkii palaamaan sarjan juurille ja tarjoaa katsojille uusia käänteitä tutun murhaajan tarinaan.

Elokuva sijoittuu uudelle leirintäalueelle, jossa nuoria alkaa kuolla yksi kerrallaan. Aluksi epäilykset kohdistuvat aiemmin tapahtuneisiin murhiin Crystal Lakella ja Jason Voorheesiin, mutta pian selviää, että murhaajalla on aivan erilaiset motiivit.

Police Academy 2: Their First Assignment

Julkaisu: 29. maaliskuuta 1985

Poliisiopisto 2: Eka komennus on vuonna 1985 julkaistu komediaelokuva, joka jatkaa ensimmäisen Poliisiakatemia-elokuvan menestystä. Elokuvassa seurataan edelleen kohellusta poliisikoulun hullunkurisemman porukan parissa, kun he pääsevät ensimmäiselle kenttätehtävälleen.

Elokuvassa tutut hahmot, kuten Lars Andersson, Carey Mahoney ja Charlene Copeland, siirretätään toiselle poliisipiirille, jossa heidän on osoitettava olevansa päteviä poliiseja. He kohtaavat monenlaisia haasteita, kuten hullun psykopaatin johtaman jengin ja paikallisen poliisin epäluulon.

Rambo: First Blood Part II

Julkaisu: 22. toukokuuta 1985

on vuonna 1985 ensi-iltansa saanut toimintaelokuva, joka jatkaa Sylvester Stallonen esittämän John Rambon tarinaa. Elokuva on tullut tunnetuksi väkivaltaisista kohtauksistaan, ikonisesta jousiammunnasta ja Rambo-hahmon muuttumisesta lähes yli-inhimilliseksi soturiksi.

Elokuvassa Rambo vapautetaan vankilasta tehtävänä pelastaa Vietnamissa edelleen vankina olevia amerikkalaisia sotilaita. Kun tehtävä menee pieleen, Rambo joutuu taistelemaan sekä vihollisia että omia joukkojaan vastaan.

Back to the Future

Julkaisu: 3. heinäkuuta 1985

Paluu tulevaisuuteen (engl. ) on vuonna 1985 ensi-iltansa saanut Robert Zemeckisin ohjaama scifi-komedia, joka on noussut yhdeksi kaikkien aikojen rakastetuimmista elokuvista. Elokuva kertoo teini-ikäisestä Marty McFlysta, joka joutuu aikakoneeksi muunnetulla DeLorean-autolla 30 vuotta taaksepäin vuoteen 1955.

Martyn täytyy löytää aikakoneen keksinyt tohtori Emmett ”Doc” Brown, jotta hän pääsisi takaisin omaan aikaansa. Aikamatkan seurauksena Marty kuitenkin sotkee vahingossa vanhempiensa romanssia ja joutuu varmistamaan, että he rakastuvat toisiinsa, jotta hän itse voi syntyä.

Weird Science

Julkaisu: 2. elokuuta 1985

on vuonna 1985 ensi-iltansa saanut John Hughesin ohjaama teini-ikäisiin keskittyvä komediaelokuva. Elokuva on tullut kuuluisaksi tieteiskomedian ja 80-luvun kulttuurin yhdistelmästä.

Kaksi kömpelöä teini-ikäistä poikaa, Wyatt ja Gary, päättävät luoda täydellisen naisen tietokoneella. Heidän luomuksensa, Lisa, on kaunis, älykäs ja täydellinen nainen, joka herää henkiin. Pian he huomaavat, että heidän luomuksensa on voimakkaampi ja itsenäisempi kuin he alun perin ajattelivat.

Commando

Julkaisu: 4. lokakuuta 1985

on vuonna 1985 ensi-iltansa saanut, Mark L. Lesterin ohjaama toimintaelokuva, jonka pääosassa loistaa tietysti Arnold Schwarzenegger. Elokuva on täynnä räjähdyksiä, taisteluita ja Schwarzeneggerin ikonisia one-linereitä.

Elokuvassa Arnold esittää eläkkeelle vetäytynyttä erikoisjoukkojen komentajaa, John Matrixia, joka viettää rauhallista elämää tyttärensä kanssa. Rauha kuitenkin rikkoutuu, kun hänen tyttärensä kaapataan ja Matrix joutuu lähtemään vaaralliselle pelastusoperaatioon.

To Live and Die in L.A.

Julkaisu: 1. marraskuuta 1985

Elämä ja kuolema L.A:ssa on William Friedkinin ohjaama, vuonna 1985 ensi-iltansa saanut neo-noir-tyylinen toimintaelokuva. Elokuva on tunnettu intensiivisistä toimintasekvensseistään, tummasta tunnelmastaan ja realistisesta kuvauksestaan rikollisuudesta.

Elokuva kertoo kahdesta salaisen palvelun agentista, jotka jahtaavat taitavaa väärentäjää. Takaa-ajo johtaa väkivaltaisiin kohtaamisiin ja paljastaa korruptiota sekä järjestäytynyttä rikollisuutta.

A Nightmare on Elm Street Part 2: Freddy's Revenge

Julkaisu: 1. marraskuuta 1985

Painajainen Elm Streetillä 2: Freddyn kosto on vuonna 1985 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen kauhuelokuva, joka jatkaa suosittua Painajainen Elm Streetillä -sarjaa. Elokuvassa Freddy Krueger palaa kostamaan teineille unimaailmassa.

Teini-ikäinen Jesse muuttaa Elm Streetille ja alkaa nähdä painajaisia Freddy Kruegerista. Pian Jesse huomaa, että Freddy ei ole pelkkä painajaishahmo vaan hänen tarkoituksenaan on ottaa Jesse hallintaansa.

Rocky IV

Julkaisu: 27. marraskuuta 1985

on vuonna 1985 ensi-iltansa saanut Sylvester Stallonen tähdittämä, ohjaama ja käsikirjoittama nyrkkeilydraama. Elokuva on neljäs osa suosittua Rocky-elokuvasarjaa ja se sijoittuu kylmän sodan aikaan.

Rocky Balboa, raskaansarjan maailmanmestari, haastaa neuvostoliittolaisen Ivan Dracon. Drago on fyysisesti ylivoimainen vastustaja, joka edustaa Neuvostoliiton voimaa ja ideologiaa. Rocky päättää kuitenkin ottaa haasteen vastaan, ei vain mestaruuden vaan myös henkilökohtaisten syiden vuoksi.

Sebastian Stan vertaa Thunderbolts-elokuvaa klassiseen The Breakfast Clubiin Kommentit pois päältä artikkelissa Sebastian Stan vertaa Thunderbolts-elokuvaa klassiseen The Breakfast Clubiin

Sebastian Stan, joka tunnetaan Bucky Barnesin roolistaan MCU:ssa, on kuvannut tulevaa -elokuvaa The Breakfast Clubiksi Marvelin maailmassa. Elokuvassa on samoja piirteitä kuin klassikossa: se tuo yhteen erikoisen ryhmän hahmoja, joiden kemia ja huumori muistuttavat toisiaan. Stan itse näkee elokuvan yhteneväisyyksiä The Breakfast Clubin kanssa, jossa eri taustoista tulevat nuoret joutuvat yhteiseen tilanteeseen.

Thunderbolts on MCU:n epätyypillinen tiimi, joka koostuu aiemmin nähtyistä hahmoista, kuten Yelena Belovasta (Florence Pugh), Red Guardianista (David Harbour) ja Taskmasterista (Olga Kurylenko). Ryhmän johtajana toimii Julia Louis-Dreyfusin esittämä Valentina Allegra de Fontaine. Elokuvassa yhdistyvät toimintaa ja huumoria, mutta se tuo esiin myös hahmojen virheelliset ja ristiriitaiset luonteenpiirteet.

Elokuvan on määrä saapua elokuvateattereihin 2. toukokuuta 2025, ja se on MCU:n vaiheen 5 viimeinen elokuva ennen -sarjaa. Pienet paljastukset elokuvasta ovat herättäneet suurta mielenkiintoa, ja fanit odottavat innolla, miten tämä ”epäsuositumpi” supersankariryhmä tulee eroamaan perinteisistä sankareista.

William Friedkin: Top 3 Manaaja-ohjaajan elokuvaa Kommentit pois päältä artikkelissa William Friedkin: Top 3 Manaaja-ohjaajan elokuvaa

William Friedkin

Amerikkalainen elokuvaohjaaja William Friedkin (s. 1935) on yksi keskeisimpiä 1970-luvun uuden Hollywoodin liikkeen tekijöitä. Itseoppinut Friedkin päätyi 1960-luvulla televisiokanavan WGN-TV postihuoneesta TV-ohjelmien ja dokumenttien ohjaajaksi, edeten elokuva-alalle. Hän debytoi pop-duo Sonny & Cherin tähdittämällä musiikkipitoisella western-komedialla Hyvin menee (Good Times, 1967). Ohjaaja nousi laajempaan tietoisuuteen toiminnallisella poliisielokuvalla Kovaotteiset miehet (The French Connection, 1971), jossa kovanyrkkinen etsivä Jimmy ”Popeye” Doyle (Gene Hackman) jäljittää ranskalaissyntyisen Alan Charnierin johtamaa heroiinirinkiä. Chicagon kaduille sijoittuva auton ja junan välinen takaa-ajo on yksi elokuvahistorian vaikuttavia kaahailujaksoja, mikä on vaikuttanut merkittävästi niin elokuviin kuin myös videopeleihin.

Friedkingin tunnetuin elokuva lienee hyytävä kauhuklassikko Manaaja (, 1973), mitä on parodioitu useaan otteeseen niin Leslie Nielsenin kuin -sarjan toimesta. Lisäksi hänen vuoden 1977 uudelleenfilmatisointi elokuvasta Pelon palkka (Le salaire de la peur, ohjannut Henri-Georges Clonzout, 1953) nimeltä Sorcerer, tunnetaan erityisesti saksalaisen elektronisen musiikin pioneeriyhtye Tangerine Dreamin jännittävästä syntikkamusiikista. Ohjaajan pitkä elokuvaura ulottuu aktiivisena jopa viidelle vuosikymmenelle. Olen listannut kolme elokuvaa, jotka edutavat ohjaajan tuotannon parasta antia.

3. Killer Joe (2011)

”Kaunispoika” McConaughey Joe Cooperina

Killer Joe on yön mustan huumorin höystämä rikoselokuva, jossa punaniskainen huumediileri Chris Smith (Emile Hirch) on velkaantunut dallasilaiselle gangsteripomo Digger Soamesille (Marc Macaulay). Selviytäkseen kuolemaa pahemmalta kohtalolta hän päättää palkata poliisietsivä Joe Cooperin (Matthew McConaughey) surmaamaan äitinsä puolen miljoonan dollarin henkivakuutusta vastaan. Kuten arvata saattaa, kaikki ei mene suunnitelman mukaan. Elokuvassa parasta antia ovat niin elävät näyttelysuoritukset, värikkäät hahmot, naseva dialogi ja todella kieroitunut huumori. Erityisesti McConaughey loistaa kylmähermoisena ammattitappajana. Roolisuorituksella hän on viimeistään karistanut romanttisten komedioiden ensirakastajan maineen. Elokuvassa musta huumori tasoittaa myös elokuvan piinaavaa, mutta mukaansa tempaavaa tunnelmaa. Lisäksi elokuvan Teksasin miljöö asuntovaunuineen ja ”köyhän roskasakin” edustajineen tuo leffaan omaleimaisen säväyksen tavanomaisten Pohjoisen suurkaupungien sijaan. Friedkingin viimeisin kokopitkä elokuva on hänen parhaimpia töitä.

2. Yön kuningas (Cruising, 1980)

1980-luku oli ohjaajan kulta-aikaa, jolloin ilmestyi lukuisat hänen parhaista leffoistaan. Yksi näistä oli ristiriitainen New Yorkin urbaaniin miljööseen sijoittuva Yön kuningas. Elokuvassa Al Pacinon esittämä rivipoliisi saa erikoistehtäväkseen soluttautua salaiseen homoseksuaalien S&M -yhteisöön, jäljittäekseen yhteisön parissa rieuhuvan sarjamurhaajan. Yön kuningas kuvaa elävästi sitä, miten jokaöinen homobaareissa hengailu vaikuttaa hänen psyykkeeseensä. Leffa pohjautuu New York Timesin toimittaja Gerald Walkerin samannimiseen kirjaan, joka tarkastelee oikeita 1970-luvun homopiirejä ravisuttaneisiin henkirikoksiin. Elokuva on sekä shokeeraava että lumoava kokemus, jonka parasta antia ovat sähköiset näyttelijäsuoritukset, kutkuttava jännitys sekä rockia, punkkia ja soulia sisältävä mieleenpainuva soundtrack.

Kohtauksessa, jossa soluttautunut poliisi tanssii baarissa Willie De villen biisin Heat of the Moment tahtiin, nahkahousuisten bailaajien ympäröimänä saa katsojan sydämmen pamppailemaan. Lisäksi ohjaajalle ominainen kiero huumori kukkii muun muassa tositapahtumiin perustuvassa kuulustelukohtauksessa, jossa pelkkään alasuojaan ja cowboy-hattuun sonnustautunut musta poliisi jakelee litsareita sekä soluttautujalle että epäilylle.
Vaikka nykyään samansukupuolisten sosiaalielämää esitellään avoimesti aina Salkkareista Star Trekiin, Yön kuningas oli rohkeiden kohtausten vuoksi uskallettu 1980-luvun alussa, jonka vuoksi se sai osakseen pahennusta. Sen esitystapa on ehkä heiman vanhentunut, mutta sen rokkaava tyyli tekee siitä ohittamattoman klassikon.

1. Elää ja kuolla L.A:ssä (To Live and Die in L.A., 1985)

Toiminallinen rikoselokuva Elää ja kuolla L.A:ssä on yksi 1980-luvun ikonisimpia leffoja, mikä pitää ehdotomasti listani ykkössijaa. Tämä kasarille päivetty versio edellisen vuosikymmenen poliisileffoista kertoo kovaotteisesta Yhdysvaltainen salaisen palvelun agentista Richard Chance (William Petersen), joka vihreän kumppaninsa John Vukovichin (John Paukow) kanssa jahtaa rahanvääräjä Eric ”Rick” Mastersia (William Dafoe), joka tapatti Chancen entisen parin. Chance on päättänyt napata Mastersin keinoja kaihtamatta: Hän muun muassa ryöstää gangsteri Thomas Lingin kuriirin, saadakseen kokoon rahat väärennettyjen taalojen ostoon, mistä seuraa yksi kaikkien aikojen tiukimmista kaahailujaksoista. Los Angelsin joen kanavassa osittain kuvatussa jaksossa Petersen ajoi itse suurimman osan stunteistaan, ja vastanäyttelijän kauhunomaiset reaktiot olivat aitoja.

Tämä hyvällä tavalla 80-lukulainen elokuva sisältää räjähtävää toimintaa, tyylikästä dialogia, odottamattomia käänteitä ja loistavia suorituksia aikakauden valovoimaisilta tähdiltä. Kaiken kruunaa pop-yhtye Wang Chungin syntikoiden kyllästämä soundtrack. Lisäksi leffa on vaikuttanut suuresti muun muassa videopeli Grand Theft Auto: Vice Cityyn (2002), jonka fonttityyli on kuin suoraan Friedkingin leffan alkuteksteistä. Wang Chungin leffassa kuultava hitti Dance Hall Days soi radiokanavalla Flash Fm sekä juppiklubilla Malibu Club. Tämä kulttuurisesti vaikuttava toimintaelokuva on todellinen elämys hyvän toiminnan ja nostalgisen kasarin ystäville.

https://www.youtube.com/watch?v=VTk1DSnWcWw