Näytönohjainvalmistajat AMD sekä Nvidia vastakkain kryptomaailmassa Kommentit pois päältä artikkelissa Näytönohjainvalmistajat AMD sekä Nvidia vastakkain kryptomaailmassa

Nvidia RTX 3090

Viime vuosina Bitcoinin suosio on räjähtänyt kasvuun. Bitcoinin louhintaan käytetään tietokoneita, joiden tärkeimpänä osana ovat näytönohjaimet. Näytönohjaimilla ratkotaan kryptovaluuttojen louhinnassa laskennallisia pulmia, mikä on kasvattanut näytönohjainten menekkiä suuresti sekä hankaloittanut näytönohjaimien saamista mikrosirujen harventumisen vuoksi.

on tehnyt uusista näytönohjaimistaan vähemmän haluttuja kryptomaailman käyttöön. Niiden laskentatehoa on laskettu keinotekoisesti, jolloin kyseisten näytönohjainten käyttö ei ole optimaalista kryptovaluuttojen louhinnassa. Tämän vuoksi Nvidialta on tulossa täysin oma näytönohjain-mallisto juuri kryptovaluuttojen louhimista varten.

on myös tuomassa markkinoille omat ratkaisunsa näytönohjaimilla louhimiseen. AMD:n luoma RDNA 1 näytönohjain sopii erityisesti kryptovaluuttojen louhimiseen ja RDNA näytönohjaimen 2. versio on tarkoitettu pelaamiseen. Mikään ei toki estä kryptovaluuttojen louhijoita käyttämästä tavallista, pelaamiseen tarkoitettua näytönohjainta kryptovaluuttojen louhimisessa, mutta tavallisessa näytönohjaimessa on liikaa turhia ominaisuuksia louhijoiden tarkoituksiin. Myös sähkönkulutus ja hinnat ovat korkeita tavallisella näytönohjaimella. Esimerkiksi AMD:n Infinity Cache näytönohjain tulee parantamaan erittäin paljon louhinnan energiatehokkuutta sekä laskemaan latenssia.

Molemmat yritykset, AMD ja Nvidia ovat tuomassa markkinoiden näytönohjainten pulaan omat ratkaisunsa valmistamalla juuri kryptovaluuttojen louhintaan soveltuvat näytönohjaimet. Yksi huolenaihe on kuitenkin tuleeko louhimiseen tarkoitetuista näytönohjaimista vain lisää teollisuusjätettä, jos niiden käyttötarkoitus loppuu kokonaan, esim. kryptoketjuteknologian tarpeen muuttumisen vuoksi. Proof of Work -pohjaisten kryptovaluuttateknologioiden siirtyminen Proof of Stake -pohjaisiin alustoihin on tarkoittanut, että toinen toistaan parempia laitteistoja tai näytönohjaimia tarvitaan tulevaisuudessa entistä vähemmän.

Vain aika näyttää kumman valmistajan uudet kryptolouhintaan valmistetut näytönohjaimet ovat parempia, mutta ainakin louhinnan sähkönkulutus tulee laskemaan hurjasti kehittyneemmän teknologian ansiosta, mikä on pelkästään hyvä asia ympäristöä ajatellen.

PUBG ja inZoi saavat tekoälykumppanit: ”Co-Playable Characters” mullistavat pelien yhteistyön Kommentit pois päältä artikkelissa PUBG ja inZoi saavat tekoälykumppanit: ”Co-Playable Characters” mullistavat pelien yhteistyön

PUBG PlayerUnknown's Battlegrounds

, eteläkorealainen peliyhtiö, joka tunnetaan :sta ja tulevasta -pelistä, tuo peleihinsä uudenlaisen ominaisuuden: tekoälyyn pohjautuvat Co-Playable Characters (CPC). Nämä kumppanit lupaavat tarjota ihmismäistä yhteistyötä ja strategista tukea pelaajille, aivan kuin oikeat tiimikaverit.

Mikä on CPC?

CPC:t ovat tekoälyhahmoja, jotka on varustettu Avatar Cloud Engine (ACE) -teknologialla rakennetulla pienellä kielimallilla (Small Language Model, SLM). Ne ymmärtävät pelitilanteita ja reagoivat niihin luonnollisella tavalla. Toisin kuin perinteiset NPC:t, CPC:t voivat keskustella pelaajien kanssa ja tehdä yhteistyötä dynaamisesti.

PUBG:ssa CPC:iden rooli on toimia pelikavereina. Yksi esitellyistä kumppaneista on nimeltään Ally, joka kommunikoi pelaajan kanssa äänellä ja auttaa suorittamaan tehtäviä. Esimerkiksi pelaaja voi pyytää Allya etsimään varusteita, ilmoittamaan vihollisista tai tukemaan taistelussa. Demonstraatiovideolla Ally löysi pelaajalle ammustarvikkeita, varoitti vihollisista ja jopa tarjosi strategisia vaihtoehtoja, kuten flankaamisen. Ally käytti samalla ääni-kommunikaatiota, joka muistutti oikeiden pelaajien välistä tiimipuhetta.

inZoi: Tekoälyllä rikastettu elämäsimulaatio

Kraftonin uusi inZoi-peli, joka haastaa -sarjan, hyödyntää CPC-teknologiaa eri tavalla. Pelin ”Zoi”-hahmot tekevät päätöksiä ja elävät reaaliaikaisesti ”omien kokemustensa ja vapaan tahtonsa” mukaan. Zoit voivat esimerkiksi seurata muotitrendejä, levittää huhuja, kehittää maineitaan ja reagoida ympäröivään maailmaan.

Mitä tämä tarkoittaa pelaajille?

Krafton uskoo, että CPC:t tuovat pelaamiseen inhimillisyyttä ja syvyyttä, joka voi tehdä yksinpelistä yhtä mukaansatempaavan kuin tiimipelaaminen muiden ihmisten kanssa. Teknologia on osa laajempaa trendiä, jossa pelinkehittäjät, kuten , ja , investoivat generatiiviseen tekoälyyn ja hahmojen realistisempaan vuorovaikutukseen.

Haasteet ja tulevaisuus

Vaikka AI:n käyttö peleissä avaa uusia mahdollisuuksia, se herättää myös kysymyksiä eettisistä ja ympäristöllisistä vaikutuksista. Krafton itse on panostanut vahvasti tekoälyyn perustamalla syväoppimisyksikön vuonna 2022.

CPC-teknologian avulla PUBG ja inZoi pyrkivät rikastamaan pelikokemuksia tavalla, joka voi määrittää uudelleen pelaajien odotukset NPC-hahmoista. Pelaajat pääsevät kokeilemaan näitä uusia tekoälykumppaneita lähitulevaisuudessa.

Virtua Fighter 6: Konseptivideo herättää fanien toiveet uuteen nousuun Kommentit pois päältä artikkelissa Virtua Fighter 6: Konseptivideo herättää fanien toiveet uuteen nousuun

on julkaissut odotetun “esikehityksen konseptivideon” tulevasta Virtua Fighter 6 -pelistä, mutta yhtiö painottaa, ettei video edusta lopullisen pelin ulkoasua tai pelattavuutta. Video esiteltiin CES 2025 -tapahtumassa Nvidian toimitusjohtajan Jensen Huangin puheenvuoron aikana.

Videolla nähdään Akira Yuki -hahmon peilitaistelu, joka muistuttaa vaikuttavaa kamppailuelokuvaa. Animaatiot ovat uskomattoman realistisia ja liikkeet poikkeuksellisen sulavia, ylittäen tason, johon taistelupeleissä on totuttu.

Tämä video on luotu ennen varsinaisen kehityksen alkua, ja pelin lopullinen ulkoasu sekä hahmot voivat poiketa tästä. – Sega kuitenkin korostaa, että kyseessä on vain konsepti.

Fanien reaktiot ovat olleet innostuneita. Moni odottaa peliltä visuaalista loistoa ja toivoo, että pelin animaatiot pääsevät lähelle konseptivideon tasoa.

Jos lopullinen peli näyttää edes etäisesti tältä, se olisi uskomatonta. – eräs fani kommentoi

Virtua Fighter 6 on parhaillaan kehitteillä Ryo Ga Gotoku -studiossa, joka tunnetaan myös -sarjan luojana. Julkaisupäivä ja alustat ovat toistaiseksi hämärän peitossa. Sarjan edellinen pääosa, Virtua Fighter 5, julkaistiin vuonna 2006 ja se on yhä taistelupelien klassikko. Fanit ovat tähän asti joutuneet tyytymään pelisarjan cameo-esiintymisiin Yakuza-peleissä ja vuonna 2021 julkaistuun Virtua Fighter 5 Ultimate Showdown -versioon.

Virtua Fighter on tunnettu tarkkaan hiotusta pelimekaniikastaan ja hitaammasta temposta, joka haastaa pelaajat syventymään pelin hienouksiin. Uuden osan julkistus antaa toivoa siitä, että tämä legendaarinen pelisarja palaa vielä näyttävästi valokeilaan.