Niin se aika rientää: muun muassa nämä pelit täyttävät 20 vuotta tänä vuonna Kommentit pois päältä artikkelissa Niin se aika rientää: muun muassa nämä pelit täyttävät 20 vuotta tänä vuonna

Aika tuntuu rientävän nopeasti, ja välillä huomaa ajattelevansa, että vasta eilenhän se ensimmäinen -peli julkaistiin, tai vasta hetki sitten istuttiin kavereiden kanssa pelaamassa Runea. Toiset taas voisivat vannoa, että eivät koskaan nousseet siitä NESin äärestä kuin korkeintaan hakemaan lisää juotavaa tai naposteltavaa.

Tahdoimme sitä tai emme, aika rientää, ja teknologia kehittyy. Pelisarjat kasvavat moniosaisiksi ja saavat uusia tarinoita ja sankareita. Vuonna 2021 tulee kuluneeksi kaksikymmentä vuotta siitä, kun moni klassikoksi mieltämämme videopeli sai julkaisunsa.

Muun muassa nämä videopelit julkaistiin vuonna 2001:

Bungien yksi ensimmäisistä räiskintäpeleistä Marathon ladattavissa ilmaiseksi PC:lle Kommentit pois päältä artikkelissa Bungien yksi ensimmäisistä räiskintäpeleistä Marathon ladattavissa ilmaiseksi PC:lle

Classic Marathon

Moni tuntee pelistudion suosituista - ja -sarjoistaan, mutta harva tuntee studion ensimmäisiä ensimmäisen persoonan räiskintäpelejä, joihin kuuluu scifi-aiheinen . Peli on nyt saatavilla ilmaiseksi PC:lle Steam-palvelussa. Kyseessä on fanien luoma porttaus alkuperäisestä pelistä, joka toimii nykyaikaisilla koneilla.

Vuonna 1994 julkaistu Marathon on merkittävä peli genressään. Se vaikutti suuresti ensimmäisen persoonan ammuntapelien kehitykseen kilpailemalla klassikkojen kuten ja kanssa. Pelissä pelaaja toimii turvallisuusvirkailijana avaruuslaivalla ja tehtävänä on puolustaa alusta vieraalta uhkalta. Marathon tunnetaan erityisesti monipuolisesta aseistuksesta, mukaansatempaavasta tarinasta ja innovatiivisesta pelisuunnittelusta.

Vaikka tämä ilmainen versio on alkuperäinen peli päivitettynä modernille koneelle, luvassa on myöhemmin myös fanien tekemiä jatko-osia :sta ja -pelistä.

Joten jos kaipaat nostalgiaa tai haluat kokeilla yhtä ensimmäisen persoonan ammuntapelien klassikoista, kannattaa ehdottomasti napata tämä peli kirjastoosi.

Bungie kehittää parhaillaan myös täysin uutta Marathon -peliä. Vaikka yksityiskohdat ovat vielä vähissä, tiedämme pelin olevan tulossa PC:lle, Playstation 5:lle ja Xbox Series X:lle vuonna 2025. Uudesta Marathonista on huhuttu olevan niin sanottu ”extraction shooter” -peli, jossa pelaajat taistelevat toisiaan vastaan ja tekoälyvastustajia, sekä keräävät resursseja ennen pakenemista pelialueelta.

Sega Dreamcastilla oli tärkeä, mutta näkymätön osa Grand Theft Auto III:n kehityksessä Kommentit pois päältä artikkelissa Sega Dreamcastilla oli tärkeä, mutta näkymätön osa Grand Theft Auto III:n kehityksessä

Sega Dreamcast

Ikonisella :lla, joka mullistutti avoimen maailman peligenren, saattaisi olla olematon olemassaolo ilman Dreamcastia. Millä tavoin oli tärkeä, vaikkakin näkymätön, osa pelin kehitystä?

Kaupungin teknologiademosta Godzillan raivoamiseen

Vuonna 1999, Space Station Silicon Valleyn julkaisun jälkeen tuleva -tiimi mietti seuraavaa projektiaan. Kun alkuperäinen -tiimi viimeisteli :ta 2D:nä, toinen ryhmä työsti peliä, josta myöhemmin tuli .

Samaan aikaan pieni ohjelmoijaryhmä, jota johti Leslie Benzies, oli rakentanut 3D-teknologiademon – kaupunkiympäristön, jossa kuhisi autoja. Tämä oli konsepti, jonka kanssa varsinainen GTA-tiimi oli kamppaillut.

Rockstar, joka halusi ylittää rajoja, oli jopa tutkinut Dreamcastin ominaisuuksia yhdessä Rockstar Toronton kanssa 3D-GTA-kokemusta varten, mutta tulokset eivät olleet ihanteelliset.

Haasteista huolimatta DMA:n pieni ryhmä päätti hyödyntää 3D-kaupunkiprototyyppiä ja tutkia kaupunkipelejä Dreamcastilla. Heidän alkuperäinen konsepti pyöri Godzilla-hahmon ympärillä, pelaajien ohjatessa jättiläishirviötä, joka aiheuttaa kaaosta.

Grand Theft Auto III

Unelmien mureneminen, legendan nousu

Valitettavasti tämä Godzilla-projekti ei koskaan toteutunut. Syyskuussa 1999 osti DMA:n, mikä johti merkittäviin muutoksiin, mukaan lukien uusi toimisto ja tiimien yhdistäminen. Silicon Valley- ja GTA II -tiimit yhdistettiin työskentelemään seuraavan Grand Theft Auto -pelin, Grand Theft Auto III:n, parissa.

GTA III:n kehitystä jatkettiin Dreamcastilla jonkin aikaa, vaikka tarkka aika ei ole vieläkään selvillä. Lähteet viittaavat muutamaan kuukauteen perushahmon kävelydemoon. Lopulta päädyttiin siirtymään :een Dreamcastin heikentyvien kaupallisten näkymien vuoksi.

Dreamcastin perintö

Vaikka Dreamcast-versiota GTA III:sta ei koskaan tullut, Dreamcastin vaikutus on kiistaton. Se tarjosi alustan 3D-kaupunkiprototyypille, joka synnytti alkuperäisen konseptin ja kokeilut.

Vaikka Dreamcast jäikin paitsi GTA III:sta, on hauskaa kuvitella, millainen pelistä olisi tullut Segan konsolilla. Riippumatta siitä, Dreamcastin panos pelilegendan synnyssä on kiehtova sivuhuomautus videopelien historiassa.

Lähde: Time Extension