
Tuore analyysi paljastaa, että suurilla yhtiöillä riittää käyttöehdoissa ehtoja, jotka eivät juuri pelaajien puolella ole. 112 tunnetun yrityksen käyttöehdot tutkittiin tekoälyn avulla, ja listan pohjalle päätyi tai kärkeen, jos niin haluaa sanoa, Nintendo. Sen sopimuksissa löytyi eniten kuluttajalle epäedullisia ehtoja. Lähelle kärkisijaa pääsivät myös Xiaomi ja Via Transportation.
Ehdot ovat tunnetusti pitkiä ja vaikeaselkoisia, eikä moni niitä vaivaudu lukemaan: tutkimusten mukaan vain 1–9 % kuluttajista selaa ne läpi. Silti ne määrittelevät, mitä käyttäjä saa tehdä ja mitä ei, sekä mitä tapahtuu ongelmatilanteissa. Robloxin käyttöehdot ovat esimerkiksi lähes yhtä pitkät kuin Hamlet, joten ei ihme, että silmät alkavat lupsua.
Analyysin mukaan 91 % käyttöehdoista rajoittaa yrityksen vastuuta, 75 % velvoittaa käyttäjää korvaamaan palveluntarjoajan vahinkoja ja 44 % kieltää oikeuteen viemisen ilman välimiesmenettelyä. Yhteensä jopa 38 % ehdoista oli yksipuolisia, eli yrityksen eduksi ja kuluttajan haitaksi.
Huolestuttavimpia ovat niin sanotut ryhmäkanteiden kiellot. Ne estävät kuluttajia haastamasta yrityksiä yhdessä, vaikka monessa maassa nämä kiellot ovat jo lainvastaisia. Siitä huolimatta niitä löytyi mm. Spotifyn, Pinterestin ja BlueSkyn ehdoista. Jos yritykset rikkoisivat Australian uusia lakeja, sakot voisivat kohota yli 30 miljoonaan euroon.
Tulokset ovat nyt avoimesti kaikkien nähtävissä, ja voit tarkistaa, mitä oma suosikkipalvelusi sinulta vaatii.