Nuoret suomalaiset ostavat yhä enemmän väärennettyjä tuotteita ja käyttävät edelleen piraattisisältöä Kommentit pois päältä artikkelissa Nuoret suomalaiset ostavat yhä enemmän väärennettyjä tuotteita ja käyttävät edelleen piraattisisältöä

Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston (EUIPO) hiljattain julkaisemassa teollisoikeuksia ja nuorisoa koskevassa tulostaulussa 2022 esitetään tilannekatsaus nuorten suhtautumisesta teollis- ja tekijänoikeuksien loukkauksiin pandemian jälkeen.

Tutkimuksessa tarkastellaan kahta puolta teollis- ja tekijänoikeuksien loukkauksista: suuntauksia, jotka koskevat nuorten ostamia väärennettyjä tuotteita ja käyttämää piraattisisältöä, sekä näihin liittyviä kehityssuuntauksia vuodesta 2016 lähtien.

Yli puolet (52%) kyselyyn vastanneista nuorista oli ostanut tarkoituksellisesti tai tahattomasti vähintään yhden väärennetyn tuotteen verkosta viime vuoden aikana, ja kolmannes (33 %) oli käyttänyt laitonta verkkosisältöä.

Väärennösten ostaminen

Pandemian jälkimainingeissa tehty uusi tutkimus vahvisti, että 37 prosenttia nuorista osti tarkoituksellisesti yhden tai useamman väärennetyn tuotteen, mikä on merkittävä lisäys edellisiin tuloksiin verrattuna (14 % vuonna 2019). Luku vaihtelee suuresti maittain: se on suurin Kreikassa (62 %) ja pienin Tšekissä (24 %).

Yleisimmät väärennetyt tuotteet, joita nuoret ostavat tarkoituksellisesti, ovat vaatteet ja asusteet (17 %), jalkineet (14 %), elektroniikkalaitteet (13 %) sekä hygienia- ja kosmetiikkatuotteet ja hajuvedet (12 %).

Nuoria on myös harhautettu ostamaan väärennöksiä. Tahattomasti ostettujen väärennösten osuus on myös 37 prosenttia ([1]), ja vastaajat ilmoittivatkin vaikeuksista erottaa aidot tavarat väärennöksistä. 48 prosenttia vastaajista ei ollut ostanut tällaisia tuotteita tai oli epävarmoja siitä, olivatko ostaneet tällaisia tuotteita.

Verkkopiratismi

Digitaalisen sisällön käyttö laillisista lähteistä on yleistymässä nuorten sukupolvien keskuudessa. 60 prosenttia vastaajista ilmoitti, että he eivät olleet käyttäneet, pelanneet, ladanneet tai suoratoistaneet sisältöä laittomista lähteistä kuluneena vuonna. Vastaava luku oli 51 prosenttia vuonna 2019 ja 40 prosenttia vuonna 2016, joten suuntaus on selvä.

Tarkoituksellisesti piratismia hyödyntäneiden osuus on kuitenkin pysynyt vakaana, sillä 21 prosenttia nuorista kuluttajista (yksi viidestä) myöntää käyttäneensä tietoisesti piraattisisältöä viimeisten 12 kuukauden aikana. Merkittävä osa nuorista harhautettiin käyttämään piraattisisältöä. 12 % vastaajista käytti piraattisisältöä tahattomasti, ja 7 % ei tiedä, onko käyttänyt tällaista sisältöä. Yleisimmin käytettyjä piraattisisältöjä olivat elokuvat (61 %), TV-sarjat (52 %) ja musiikki (36 %). Piraattisisältöä käytettiin pääasiassa erityisiltä verkkosivustoilta, sovelluksista ja sosiaalisen median kanavista.

Tämä Euroopan nuorison teemavuoden aikana julkaistu teollisoikeuksia ja nuorisoa koskeva kolmas tulostaulu vahvistaa aiemmissa versioissa havaittuja suuntauksia ja antaa entistä monipuolisempaa tietoa nuorten näkemyksistä ja asenteista. Sähköisen kaupankäynnin ja digitaalisen kulutuksen määrä on kasvanut koko ajan merkittävästi, ja väärennettyjen tuotteiden tahallisen ja tahattoman hankinnan lisääntyminen onkin huolestuttava kehityssuunta. Piratismi taas ei vähene, vaikka nuoret kuluttajat suosivatkin yhä enemmän laillisista lähteistä peräisin olevaa sisältöä. Tämä uusi tutkimus on arvokas väline, koska sillä voidaan auttaa sidosryhmiä, poliittisia päättäjiä, kasvattajia ja kansalaisyhteiskunnan organisaatioita luomaan tiedotushankkeita, joilla autetaan nuoria kansalaisia ja kuluttajia tekemään perusteltuja valintoja.

EUIPOn pääjohtaja Christian Archambeau

Väärennösten ostamista ja piraattisisällön käyttöä lisäävät keskeiset tekijät

Hinta ja saatavuus ovat edelleen pääsyitä tarkoitukselliseen väärennettyjen tuotteiden ostamiseen ja piraattisisällön käyttöön, mutta sosiaalisten vaikutusten, kuten perheen, ystävien tai tuttujen ihmisten käyttäytymisen, merkitys on kasvanut huomattavasti.

Muihin tekijöihin kuuluu se, että ei välitetä siitä, onko tuote väärennös (tai onko sisältölähde laiton), ja se, että alkuperäisten ja väärennettyjen tuotteiden välillä ei huomata eroa ja että väärennettyjä tuotteita on helppo löytää tai tilata verkosta. Yksi kymmenestä vastaajasta mainitsi syyksi vaikuttajien tai kuuluisien henkilöiden suositukset.

Mikä saa nuoret käyttämään harkintaa?

Sekä tuotteiden että digitaalisen sisällön osalta nuoret mainitsivat kyberpetosten ja kyberuhkien henkilökohtaiset riskit tärkeiksi tekijöiksi, jotka rajoittaisivat heidän käyttäytymistään. Lisäksi nuoret ilmoittivat nyt yleisemmin rajoittavaksi tekijäksi paremman tietoisuuden ympäristölle tai yhteiskunnalle koituvista kielteisistä vaikutuksista.

  • Yli puolet (52 %) kyselyyn osallistuneista 15–24-vuotiaista eurooppalaisista kertoi ostaneensa viime vuoden aikana verkosta ainakin yhden väärennetyn tuotteen joko tarkoituksellisesti tai tahattomasti, ja kolmannes (33 %) kertoi käyttäneensä digitaalista sisältöä laittomista lähteistä.
  • 37 prosenttia vastanneista osti väärennetyn tuotteen tarkoituksellisesti ja 21 prosenttia käytti, pelasi, latasi tai suoratoisti sisältöä laittomista lähteistä tarkoituksellisesti.
  • Suomessa 44 prosenttia nuorista osti väärennöksen tarkoituksellisesti ja 17 prosenttia käytti tietoisesti piraattisisältöä.
  • Toisaalta 60 prosenttia nuorista eurooppalaisista ilmoitti käyttävänsä digitaalista sisältöä mieluummin laillisista lähteistä, kun vastaava luku vuonna 2019 oli 50 prosenttia. Suomessa tämä osuus on 64 prosenttia nuorista.
  • Hinta ja saatavuus ovat edelleen tärkeimpiä tekijöitä väärennösten ostamisessa ja digitaalisessa piratismissa, mutta myös vertais- ja sosiaalinen vaikutus on yhä tärkeämmässä asemassa.
  • Kyberuhkat, kyberpetokset ja ympäristövaikutukset ovat tärkeimpiä pelotteita.

Näytönohjainten tärkeimmät ominaisuudet vuonna 2025 Kommentit pois päältä artikkelissa Näytönohjainten tärkeimmät ominaisuudet vuonna 2025

Näytönohjainmarkkinat ovat kokeneet merkittävää kehitystä, ja eri käyttäjäryhmien tarpeet ovat entistä monipuolisemmat. Tarkastelemme tässä artikkelissa keskeisimpiä ominaisuuksia sekä pelaajien että luovan alan ammattilaisten näkökulmasta.

Pelaajien tarpeet

Suorituskyky ja kuvataajuus

Pelaajille tärkein ominaisuus on edelleen raaka suorituskyky, joka näkyy erityisesti korkeana ja vakaana kuvataajuutena (FPS). Modernit pelit vaativat yhä enemmän laskentatehoa, varsinkin kun pelataan korkeilla resoluutioilla tai käytetään edistyneitä grafiikkaominaisuuksia.

Säteenseuranta mullistaa visuaalisen kokemuksen

Säteenseuranta (Ray Tracing) on noussut merkittäväksi ominaisuudeksi, joka mahdollistaa fotorealistisen valaistuksen ja heijastusten mallintamisen peleissä. Tämä teknologia on erityisen tärkeä niille pelaajille, jotka arvostavat huippuluokan visuaalista laatua.

VRAM-muistin merkitys

Näytönohjaimen muistikapasiteetti on kriittinen tekijä modernissa pelaamisessa:

  • 8 GB riittää perustason pelaamiseen
  • 12 GB tai enemmän on suositeltava 4K-pelaamiseen
  • Korkearesoluutioiset tekstuurit vaativat enemmän muistia

Tekoälypohjaiset suorituskyvyn parannukset

DLSS- ja FSR-teknologiat ovat mullistaneet pelaamisen mahdollistamalla korkean kuvanlaadun ilman merkittävää suorituskykyrasitetta. Nämä teknologiat ovat erityisen hyödyllisiä 4K- ja 8K-resoluutioilla pelatessa.

Luovan alan ammattilaisten vaatimukset

Laskentateho ja tekoälykiihdytys

CUDA-ytimet ja tekoälykiihdytys ovat keskeisiä ominaisuuksia ammattikäytössä. Ne nopeuttavat merkittävästi:

  • Videoeditointia
  • 3D-mallinnusta
  • Tekoälypohjaista suunnittelua
  • Renderöintiä

Muistikapasiteetin merkitys ammattikäytössä

Ammattilaisille suositellaan vähintään 16 GB:n VRAM-muistia, sillä luovan alan ohjelmistot ovat muisti-intensiivisiä. Suuret projektit, korkearesoluutioinen videoeditointi ja monimutkaiset 3D-mallit vaativat runsaasti muistikapasiteettia.

Ohjelmistoyhteensopivuus

Ammattilaiskäytössä korostuu näytönohjaimen ja ohjelmistojen yhteensopivuus. Optimoidut ajurit, kuten Nvidia Studio, varmistavat vakaan suorituskyvyn ammattilaisohjelmistoissa.

Näyttöliitännät ja moninäyttötuki

Ammattilaisille tärkeitä ominaisuuksia ovat:

  • HDMI 2.1 ja DisplayPort 2.0 -liitännät
  • Tuki usealle korkeresoluutioiselle näytölle
  • 4K- ja 8K-resoluutioiden saumaton tuki

Markkinatilanne vuonna 2025

Vuoden 2025 markkinoilla huippuluokan vaihtoehtona erottuu Nvidia GeForce RTX 5090, joka julkaistaan tammikuun lopussa. Kortti tarjoaa:

  • Ennennäkemättömän suorituskyvyn 4K- ja 8K-resoluutioilla
  • Kehittyneen säteenseuranta-arkkitehtuurin
  • DLSS 4.0 -teknologian
  • 24 GB VRAM-muistia

Kustannustietoiselle käyttäjälle RTX 4080 tarjoaa erinomaisen hinta-laatusuhteen, ollen noin puolet edullisempi kuin huippumalli.

”Ylivoimaisesti eniten olen pelannut StarCraft Brood Waria” – Ohjaimen takana kitaristi Tomi Luoma (Machinae Supremacy) Kommentit pois päältä artikkelissa ”Ylivoimaisesti eniten olen pelannut StarCraft Brood Waria” – Ohjaimen takana kitaristi Tomi Luoma (Machinae Supremacy)

Metallin, elektronisen musiikin ja videopelien ystävät kokevat tammi- ja helmikuun vaihteessa 2025 joulun ja juhannuksen kolmen päivän aikana. Tampereella, Oulussa ja Helsingissä esiintyvät 30.1.–1.2. välillä jo aiemmin Suomessa loppuunmyytyjä keikkoja heittäneet Master Boot Record ja Machinae Supremacy. Kirsikkana juhlakakussa maistuu italialainen Arottenbit.   

Machinae Supremacy liikkuu laajasti metallin tyylisuunnissa ja maustaa kokonaisuutta chiptune-soundeilla. Vuonna 2000 perustettu bändi on keikkaillut ympäri maailmaa ja Suomessakin useita kertoja. Euroopan maiden lisäksi heavysta poppia ja popista heavya tekevä bändi on soittanut mm. Yhdysvalloissa ja saavuttanut vähintäänkin kulttisuosion ympäri maapalloa.

Saimme kunnian haastatella Machinea Supremacyn kitaristi Tomi Luomaa hänen suhteestaan pelaamiseen. Lyhyt juttutuokiomme on luettavissa alta:

Mistä alkoi kiinnostuksesi pelaamiseen? 

Tomi: En muista tarkkaa vuotta, mutta 80-90-luvun vaihteessa sain Commodore 64:n ja siitähän se kaikki sitten alkoi.

Mitkä pelit herättävät eniten muistoja? 

Tomi: Command & Conquer: Red Alert oli mulle portti RTS-peleihin ja sitä tulikin tahkottua aikalailla. Ylivoimaisesti eniten olen pelannut Starcraft Brood Waria ja tämä klassikko on lähimpänä omaa sydäntäntäni. 

Onko sinulla edelleen omistuksessa pelikonsol(e)ita? 

Tomi: Ainoa pelikonsoli joka meiltä enää löytyy kotoa on PlayStation 4.

Kuinka paljon aikaa käytät pelaamiseen nykyään? 

Tomi: Enää ei tule pelattua päivittäin, mutta viikoittain keskiarvoisesti varmastikin 5-10h. Joskus viikonloppuisin saatan pelata tuon määrän yhdeltä istumalta. Nykyään pelaan oikeastaan vain ja ainoastaan PC:llä StarCraft 2:sta, sekä satunnaisesti käyn seikkailemassa Red Dead Redemption 2:n hulppeissa maisemissa. 

Sitten vielä loppuun: Miltä näyttäisi oma TOP 5 -pelilistauksesi?

Tomin TOP5 -pelilistaus

1. Starcraft Brood War 

2. Starcraft 2

3. Red Dead Redemption -pelisarja

4. GTA -pelisarja

5. sekä ainoa FPS, josta Tomi on nauttinut: Duke Nukem 3D

Master Boot Record (ITA) & Machinae Supremacy (SWE) + Arottenbit (ITA)

to 30.1.2025
Tampere, Olympia
Liput 32 e (sis. 3 e eteispalvelumaksu, Tiketti)

pe 31.1.2025 Oulu, Kantakrouvi, Winter Massacre Festival myyntiin ma 25.11.2024

la 1.2.2025
Helsinki, Ääniwalli
Liput 32 e ennakosta, 35 e ovelta
Ennakkoliput myy Tiketti ja Eventual

www.facebook.com/masterbootrecordmusic
www.machinaesupremacy.com
www.facebook.com/arottenbit666
nem.fi

Haastattelu: Nova Kallio