Nuoret suomalaiset ostavat yhä enemmän väärennettyjä tuotteita ja käyttävät edelleen piraattisisältöä Kommentit pois päältä artikkelissa Nuoret suomalaiset ostavat yhä enemmän väärennettyjä tuotteita ja käyttävät edelleen piraattisisältöä

Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston (EUIPO) hiljattain julkaisemassa teollisoikeuksia ja nuorisoa koskevassa tulostaulussa 2022 esitetään tilannekatsaus nuorten suhtautumisesta teollis- ja tekijänoikeuksien loukkauksiin pandemian jälkeen.

Tutkimuksessa tarkastellaan kahta puolta teollis- ja tekijänoikeuksien loukkauksista: suuntauksia, jotka koskevat nuorten ostamia väärennettyjä tuotteita ja käyttämää piraattisisältöä, sekä näihin liittyviä kehityssuuntauksia vuodesta 2016 lähtien.

Yli puolet (52%) kyselyyn vastanneista nuorista oli ostanut tarkoituksellisesti tai tahattomasti vähintään yhden väärennetyn tuotteen verkosta viime vuoden aikana, ja kolmannes (33 %) oli käyttänyt laitonta verkkosisältöä.

Väärennösten ostaminen

Pandemian jälkimainingeissa tehty uusi tutkimus vahvisti, että 37 prosenttia nuorista osti tarkoituksellisesti yhden tai useamman väärennetyn tuotteen, mikä on merkittävä lisäys edellisiin tuloksiin verrattuna (14 % vuonna 2019). Luku vaihtelee suuresti maittain: se on suurin Kreikassa (62 %) ja pienin Tšekissä (24 %).

Yleisimmät väärennetyt tuotteet, joita nuoret ostavat tarkoituksellisesti, ovat vaatteet ja asusteet (17 %), jalkineet (14 %), elektroniikkalaitteet (13 %) sekä hygienia- ja kosmetiikkatuotteet ja hajuvedet (12 %).

Nuoria on myös harhautettu ostamaan väärennöksiä. Tahattomasti ostettujen väärennösten osuus on myös 37 prosenttia ([1]), ja vastaajat ilmoittivatkin vaikeuksista erottaa aidot tavarat väärennöksistä. 48 prosenttia vastaajista ei ollut ostanut tällaisia tuotteita tai oli epävarmoja siitä, olivatko ostaneet tällaisia tuotteita.

Verkkopiratismi

Digitaalisen sisällön käyttö laillisista lähteistä on yleistymässä nuorten sukupolvien keskuudessa. 60 prosenttia vastaajista ilmoitti, että he eivät olleet käyttäneet, pelanneet, ladanneet tai suoratoistaneet sisältöä laittomista lähteistä kuluneena vuonna. Vastaava luku oli 51 prosenttia vuonna 2019 ja 40 prosenttia vuonna 2016, joten suuntaus on selvä.

Tarkoituksellisesti piratismia hyödyntäneiden osuus on kuitenkin pysynyt vakaana, sillä 21 prosenttia nuorista kuluttajista (yksi viidestä) myöntää käyttäneensä tietoisesti piraattisisältöä viimeisten 12 kuukauden aikana. Merkittävä osa nuorista harhautettiin käyttämään piraattisisältöä. 12 % vastaajista käytti piraattisisältöä tahattomasti, ja 7 % ei tiedä, onko käyttänyt tällaista sisältöä. Yleisimmin käytettyjä piraattisisältöjä olivat elokuvat (61 %), TV-sarjat (52 %) ja musiikki (36 %). Piraattisisältöä käytettiin pääasiassa erityisiltä verkkosivustoilta, sovelluksista ja sosiaalisen median kanavista.

Tämä Euroopan nuorison teemavuoden aikana julkaistu teollisoikeuksia ja nuorisoa koskeva kolmas tulostaulu vahvistaa aiemmissa versioissa havaittuja suuntauksia ja antaa entistä monipuolisempaa tietoa nuorten näkemyksistä ja asenteista. Sähköisen kaupankäynnin ja digitaalisen kulutuksen määrä on kasvanut koko ajan merkittävästi, ja väärennettyjen tuotteiden tahallisen ja tahattoman hankinnan lisääntyminen onkin huolestuttava kehityssuunta. Piratismi taas ei vähene, vaikka nuoret kuluttajat suosivatkin yhä enemmän laillisista lähteistä peräisin olevaa sisältöä. Tämä uusi tutkimus on arvokas väline, koska sillä voidaan auttaa sidosryhmiä, poliittisia päättäjiä, kasvattajia ja kansalaisyhteiskunnan organisaatioita luomaan tiedotushankkeita, joilla autetaan nuoria kansalaisia ja kuluttajia tekemään perusteltuja valintoja.

EUIPOn pääjohtaja Christian Archambeau

Väärennösten ostamista ja piraattisisällön käyttöä lisäävät keskeiset tekijät

Hinta ja saatavuus ovat edelleen pääsyitä tarkoitukselliseen väärennettyjen tuotteiden ostamiseen ja piraattisisällön käyttöön, mutta sosiaalisten vaikutusten, kuten perheen, ystävien tai tuttujen ihmisten käyttäytymisen, merkitys on kasvanut huomattavasti.

Muihin tekijöihin kuuluu se, että ei välitetä siitä, onko tuote väärennös (tai onko sisältölähde laiton), ja se, että alkuperäisten ja väärennettyjen tuotteiden välillä ei huomata eroa ja että väärennettyjä tuotteita on helppo löytää tai tilata verkosta. Yksi kymmenestä vastaajasta mainitsi syyksi vaikuttajien tai kuuluisien henkilöiden suositukset.

Mikä saa nuoret käyttämään harkintaa?

Sekä tuotteiden että digitaalisen sisällön osalta nuoret mainitsivat kyberpetosten ja kyberuhkien henkilökohtaiset riskit tärkeiksi tekijöiksi, jotka rajoittaisivat heidän käyttäytymistään. Lisäksi nuoret ilmoittivat nyt yleisemmin rajoittavaksi tekijäksi paremman tietoisuuden ympäristölle tai yhteiskunnalle koituvista kielteisistä vaikutuksista.

  • Yli puolet (52 %) kyselyyn osallistuneista 15–24-vuotiaista eurooppalaisista kertoi ostaneensa viime vuoden aikana verkosta ainakin yhden väärennetyn tuotteen joko tarkoituksellisesti tai tahattomasti, ja kolmannes (33 %) kertoi käyttäneensä digitaalista sisältöä laittomista lähteistä.
  • 37 prosenttia vastanneista osti väärennetyn tuotteen tarkoituksellisesti ja 21 prosenttia käytti, pelasi, latasi tai suoratoisti sisältöä laittomista lähteistä tarkoituksellisesti.
  • Suomessa 44 prosenttia nuorista osti väärennöksen tarkoituksellisesti ja 17 prosenttia käytti tietoisesti piraattisisältöä.
  • Toisaalta 60 prosenttia nuorista eurooppalaisista ilmoitti käyttävänsä digitaalista sisältöä mieluummin laillisista lähteistä, kun vastaava luku vuonna 2019 oli 50 prosenttia. Suomessa tämä osuus on 64 prosenttia nuorista.
  • Hinta ja saatavuus ovat edelleen tärkeimpiä tekijöitä väärennösten ostamisessa ja digitaalisessa piratismissa, mutta myös vertais- ja sosiaalinen vaikutus on yhä tärkeämmässä asemassa.
  • Kyberuhkat, kyberpetokset ja ympäristövaikutukset ovat tärkeimpiä pelotteita.

Kuumottavia leffoja Halloweeniksi? Katso Errorin suositukset Kommentit pois päältä artikkelissa Kuumottavia leffoja Halloweeniksi? Katso Errorin suositukset

Viikonlopun -bileet ympäri kotimaatamme on pian taas täällä. Mikä olisikaan halloweenin hengessä parempaa kuin uppotua kauhuelokuvien pariin ja antaa niiden viedä sinut mennessään. Errori.net on koonnut teille listan elokuvista, jotka saavat sinut kurkkimaan niskasi taakse ja illalla katsomaan sänkysi alle.

Listauksen voit tarkistaa trailereiden kera tästä alta:

The Exorcist (1973)

Manaaja (1973) on kauhuklassikko William Friedkinin ohjauksessa, perustuen Blattyn samannimiseen romaaniin. Elokuvassa tarkastellaan paitsi riivausta, myös perhedynamiikan murtumista teini-ikäisen Reganin muuttuessa. Vuonna 2000 julkaistiin pidennetty versio sisältäen mm. kuuluisan hämähäkkikävelyn. Katolisen kirkon päämanaaja pitää elokuvaa todenmukaisena, mutta huomauttaa liioitelluista erikoistehosteista.

Halloween – Naamioiden yö (1978)

John Carpenterin (1978) esitteli kauhufaneille ikonisen sarjamurhaajan, Michael Myersin. Elokuva on tunnettu modernin slasher-genren pioneerina ja asetti perustan koko Halloween-elokuvasarjalle. Kuuluisa teemasävelmä on ohjaajan itsensä käsialaa. Vuonna 2007 Rob Zombie uudelleenfilmatisoi klassikon, pyrkien palauttamaan elokuvasarjan alkuperäiseen pelottavaan loistoonsa.

The Shining (1980)

Stanley Kubrickin The Shining (1980) on kauhuelokuva perustuen Stephen Kingin 1977 romaaniin. Elokuva kertoo kirjailija Jack Torrancesta (Jack Nicholson), joka ottaa pestin Overlook-hotellissa, ja hänen poikansa Dannysta (Danny Lloyd), jolla on erityisiä psyykkisiä kykyjä. He jäävät hotelliin eristyksiin lumimyrskyn takia, ja paikan yliluonnolliset voimat alkavat vaikuttaa Jackiin. Pian Danny ja hänen äitinsä Wendy (Shelley Duvall) ovat vaarassa Jackin mielen järkkyessä.

The Thing (1982)

John Carpenterin ohjaama (1982) on yksi kauhuelokuvien klassikoista, joka on säilyttänyt pelottavuutensa vuosikymmenten saatossa. Elokuva vie katsojan Etelämantereen tutkimusasemalle, jossa miehistö joutuu taistelemaan tuntematonta, muodonmuutoksia taitavaa olentoa vastaan.

The Grudge (2004)

Kauna, tunnetaan myös nimellä The Grudge – kirous”, on Takashi Shimizun ohjaama kauhuelokuva vuodelta 2004, joka perustuu hänen aikaisempaan japanilaiseen teokseensa Ju-On: The Grudge” (2003). Elokuvalle on tuotettu kaksi jatko-osaa vuosina 2006 ja 2009. Se on saanut parodiahahmoittelun ”Scary Movie 4” -elokuvassa.

Mirrors (2008)

Mirrors (2008) on yliluonnollinen kauhuelokuva Alexandre Ajan ohjauksessa, pääosissa Kiefer Sutherland, Paula Patton ja Amy Smart. Alun perin nimeltään ”Into the Mirror”, elokuva sai nimensä myöhemmin muutettua. Kuvaukset alkoivat toukokuussa 2007 ja elokuva saapui Yhdysvaltojen teattereihin elokuussa 2008.

The Conjuring (2013)

(2013) on James Wanin ohjaama kauhuelokuva ja ensimmäinen osa ”Conjuring-universumista”. Elokuvassa Patrick Wilson ja Vera Farmiga näyttelevät Ed ja Lorraine Warrenia, jotka tutkivat paranormaaleja tapahtumia Perronin perheen maalaistalossa vuonna 1971. Elokuva sai ensi-iltansa 2013, keräsi yli 318 miljoonaa dollaria ja on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä kauhuelokuvista.

The Witch (2015)

Robert Eggersin ohjaama (2015) on tummasävyinen folk-horror-elokuva, joka vie katsojan 1600-luvun Uuteen Englantiin. Elokuva kertoo nuoresta perheestä, joka karkotetaan uskonnollisesta yhteisöstään ja joutuu selviytymään yksinäisessä metsässä. Kun perheen nuorin tytär katoaa, alkaa tapahtua outoja ja pelottavia asioita.

IT (2017)

IT (2017) on Andy Muschiettin ohjaama kauhuelokuva, joka perustuu Stephen Kingin samannimiseen romaaniin. Bill Skarsgård näyttelee pelottavaa Pennywise-klovnia. Elokuva sai ensi-iltansa syyskuussa 2017 ja rikkoi useita box office -ennätyksiä, keräten yli 700 miljoonaa dollaria. Tämä teki siitä kaikkien aikojen tuottoisimman R-luokitellun kauhuelokuvan, ohittaen ”Manaajan”, joka piti ennätystä 44 vuotta. Elokuvaa ylistettiin laajalti ja sitä pidetään yhtenä parhaista Stephen Kingin teoksiin perustuvista filmatisoinneista. Jatko-osana ”IT: Toinen luku” julkaistiin vuonna 2019.

Us (2019)

(2019) on Jordan Peelen kirjoittama ja ohjaama psykologinen kauhuelokuva, jossa nähdään tähtinä Lupita Nyong'o, Winston Duke, Elisabeth Moss ja Tim Heidecker. Tarina keskittyy Adelaide Wilsoniin (Nyong'o) ja hänen perheeseensä, jotka joutuvat vaarallisten kaksoisolentojen kohteeksi.

The Invisible Man (2020)

Näkymätön mies (2020) on Leigh Whannelin kirjoittama ja ohjaama tieteiskauhuelokuva, joka ammentaa inspiraationsa HG Wellsin klassikosta sekä vuoden 1933 samannimisestä elokuvasta. Elokuvassa Elisabeth Moss esittää naista, joka on vakuuttunut siitä, että hänen muka kuollut ex-poikaystävänsä (Oliver Jackson-Cohen) stalkkaa ja terrorisoi häntä käyttäen hyväkseen kykyään olla näkymätön. Muissa rooleissa nähdään Aldis Hodge, Storm Reid, Harriet Dyer ja Michael Dorman.

Smile (2022)

(2022) on Parker Finnin kirjoittama ja ohjaama psykologinen kauhuelokuva, joka on hänen ensimmäinen pitkä ohjauksensa. Elokuva pohjautuu hänen aiempaan lyhytelokuvaansa ”Laura Hasn't Slept” (2020). Tarinassa terapeutti Rose Cotter (Sosie Bacon) todistaa potilaansa erikoista itsemurhaa ja sen jälkeen kokee kasvavasti kauhistuttavia tapahtumia, jotka saavat hänet uskomaan yliluonnolliseen. Muissa päärooleissa ovat Jessie T. Usher, Kyle Gallner, Kal Penn, Rob Morgan ja Caitlin Stasey, joka toistaa roolinsa lyhytelokuvasta.

M3GAN (2022)

on vuonna 2022 ensi-iltansa saanut tieteis-kauhuelokuva, joka yhdistää modernin teknologian ja perinteisen kauhuelokuvan elementit. Elokuva kertoo Gemmasta, leluyritykselle robotteja suunnittelevasta naisesta, joka luo M3GANin – aidonoloisen nuken, joka on ohjelmoitu lapsen parhaaksi ystäväksi.

Kun Gemma ottaa M3GANin huostaansa veljentyttärensä kuoleman jälkeen, nukesta tulee tytön paras ystävä. M3GAN oppii ja kehittyy nopeasti, mutta samalla sen tekoäly alkaa käyttäytyä yhä ennakoimattomimmalla tavalla. Pian nukesta tulee uhka sekä tytölle että kaikille, jotka tulevat liian lähelle.

The First Omen (2024)

on vuonna 2024 ensi-iltansa saanut kauhuelokuva, joka toimii prequelina klassikkokauhuelokuvasarjalle The Omen. Elokuva vie katsojan syvemmälle paholaisen syntymyksen synkkiin salaisuuksiin ja esittelee tapahtumia, jotka johtivat ikonisen antikristuksen syntymään.

Alien: Romulus (2024) (Saapunut ostettavaksi digitaalisiin palveluihin)

on vuonna 2024 ensi-iltansa saanut tieteiskauhuelokuva, joka vie katsojan takaisin Alien-universumin alkuperäisiin juuriin. Elokuva sijoittuu alkuperäisen Alien-elokuvan ja Aliensin väliin ja kertoo ryhmästä nuoria avaruusmatkailijoita, jotka löytävät itsensä hylätyltä avaruusasemalta.

Errorin sisarlehti Kaaoszine tuo metallimusiikin raskaan soinnin Vaasaan – Kaaos Festivalin ensimmäiset esiintyjät nyt julki Kommentit pois päältä artikkelissa Errorin sisarlehti Kaaoszine tuo metallimusiikin raskaan soinnin Vaasaan – Kaaos Festivalin ensimmäiset esiintyjät nyt julki

Vaasan raskaan musiikin tarjonta saa lisää väriä ensi kesänä, kun uusi metallimusiikkiin keskittyvä Errorin sisarlehti Kaaoszine järjestää uuden Kaaos Festivalin 25.–26. heinäkuuta entisellä Wasalandian alueella Vaskiluodossa. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä myös Lisää Löylyä -festivaalista vastaava WsArena Oy yhteistyössä Kaaoszinen kanssa. Festivaalin promoottorina toimiva Kaaoszinen päätoimittaja Arto Mäenpää kertoo uudesta festivaalista seuraavaa:

”Idea uudesta festivaalista sai alkunsa, kun lähestyin WsArenaa Lisää Löylyä -festivaalin vuoden 2025 yhteistyöhön liittyen. Festivaalin promoottori Ari Rintamäki ehdotti uuden festivaalin luomista yhteistyössä, ja koska ajatus Kaaoszinen omasta festivaalista oli kytenyt takaraivossa jo muutaman vuoden ajan oli ehdotukseen lopulta varsin helppo sanoa, että kääritään hihat ja aletaan hommiin. Festivaalin ohjelmistosta on muodostumassa Kaaoszinen näköinen kokonaisuus, joten hyvin laajalla skaalalla on metallimusiikin eri sävyjä yleisölle tarjolla.”

Tänään julkaistavassa festivaalin lanseerauksessa julkistetaan 16 esiintyjän listasta tasan puolet: The Haunted, Fleshgod Apocalypse, In Mourning, Bloodred Hourglass, …And Oceans, Assemble The ChariotsEnemies Everywhere sekä Where's My Bible. Mäenpää kertoo:

”Kaaos Festivalissa tulee ainakin tämänhetkisen suunnitelman mukaan esiintymään kahden päivän aikana kahdella eri lavalla yhteensä 16 yhtyettä. Pienemmän lavan yhtyeet koostuvat jo rutinoituneista kotimaisen metallimusiikin konkareista yhdistettynä nouseviin yhtyeisiin ja päälavalla pääpainona ovat mielenkiintoiset ja ajankohtaiset ulkomaiset yhtyeet.

Festivaalin artisteista on tähän mennessä vahvistettuna ohjelmistoon 12/16 yhtyettä ja festivaalin kansainvälisten pääesiintyjien kanssa käydään parhaillaan kiivaasti neuvotteluja. Sivustolle on lisäksi tulossa myöhemmin kilpailu, jonka kautta voi voittaa mahdollisuuden päästä soittamaan pienemmälle festivaalilavalle. Uusista bändikiinnityksistä sekä tulevasta kilpailusta tiedotamme lisää vuoden 2024 lopussa ja vuoden 2025 alkupuolella.”

Festivaali järjestetään entisellä Wasalandian alueella Vaasan Vaskiluodossa. Mäenpää kertoo alueesta sekä festivaalin tulevaisuudesta loppuun seuraavaa:

“Kaaos Festivalista on tarkoitus tehdä vuosittainen tapahtuma, joten toki toivomme, että kaikki lehden pitkäaikaiset lukijat ja ylipäänsä metallimusiikin ystävät ympäri Suomen pakkaisivat laukkunsa ja saapuisivat entiselle Wasalandian alueelle raudankovia bändejä katsastamaan. Wasalandian alue on ollut käytössä Lisää Löylyä -festivaalissa ja saanut yleisöltä pelkästään kehuja, joten puitteet festivaalin tekemiseen ovat alueen osalta kyllä erittäin kohdillaan. Nähdään kaikki heinäkuun lopussa Vaskiluodossa!”

Kaaos Festivalin kahden päivän super early bird -liput ovat nyt myynnissä Ticketmasterissa sekä NetTicketissä. Festivaalin muut lipputyypit tulevat myyntiin keväällä 2025.

Lipun hinta 31.10.:

2 pv 99,5€ (rajoitettu erä)
2 pv VIP 199€  (rajoitettu erä). VIP-lippu sisältää:

  • Oma alue, jolta näkyvyys molemmille lavoille
  • Oma WC
  • Oma baari
  • Pöytiä ja tuoleja istumiseen
  • Pientä purtavaa

Festivaalin ikäraja: 18 vuotta. Tähän mennessä julkaistut artistit ovat:

The Haunted (SWE)
Fleshgod Apocalypse (ITA)
In Mourning (SWE)
Bloodred Hourglass
…And Oceans
Assemble The Chariots
Enemies Everywhere
Where's My Bible

Linkit:

https://www.kaaosfestival.fi
https://www.facebook.com/events/1279317159984576/
https://facebook.com/kaaosfestival
https://www.instagram.com/kaaosfestival