Nuoret suomalaiset ostavat yhä enemmän väärennettyjä tuotteita ja käyttävät edelleen piraattisisältöä Kommentit pois päältä artikkelissa Nuoret suomalaiset ostavat yhä enemmän väärennettyjä tuotteita ja käyttävät edelleen piraattisisältöä

Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston (EUIPO) hiljattain julkaisemassa teollisoikeuksia ja nuorisoa koskevassa tulostaulussa 2022 esitetään tilannekatsaus nuorten suhtautumisesta teollis- ja tekijänoikeuksien loukkauksiin pandemian jälkeen.

Tutkimuksessa tarkastellaan kahta puolta teollis- ja tekijänoikeuksien loukkauksista: suuntauksia, jotka koskevat nuorten ostamia väärennettyjä tuotteita ja käyttämää piraattisisältöä, sekä näihin liittyviä kehityssuuntauksia vuodesta 2016 lähtien.

Yli puolet (52%) kyselyyn vastanneista nuorista oli ostanut tarkoituksellisesti tai tahattomasti vähintään yhden väärennetyn tuotteen verkosta viime vuoden aikana, ja kolmannes (33 %) oli käyttänyt laitonta verkkosisältöä.

Väärennösten ostaminen

Pandemian jälkimainingeissa tehty uusi tutkimus vahvisti, että 37 prosenttia nuorista osti tarkoituksellisesti yhden tai useamman väärennetyn tuotteen, mikä on merkittävä lisäys edellisiin tuloksiin verrattuna (14 % vuonna 2019). Luku vaihtelee suuresti maittain: se on suurin Kreikassa (62 %) ja pienin Tšekissä (24 %).

Yleisimmät väärennetyt tuotteet, joita nuoret ostavat tarkoituksellisesti, ovat vaatteet ja asusteet (17 %), jalkineet (14 %), elektroniikkalaitteet (13 %) sekä hygienia- ja kosmetiikkatuotteet ja hajuvedet (12 %).

Nuoria on myös harhautettu ostamaan väärennöksiä. Tahattomasti ostettujen väärennösten osuus on myös 37 prosenttia ([1]), ja vastaajat ilmoittivatkin vaikeuksista erottaa aidot tavarat väärennöksistä. 48 prosenttia vastaajista ei ollut ostanut tällaisia tuotteita tai oli epävarmoja siitä, olivatko ostaneet tällaisia tuotteita.

Verkkopiratismi

Digitaalisen sisällön käyttö laillisista lähteistä on yleistymässä nuorten sukupolvien keskuudessa. 60 prosenttia vastaajista ilmoitti, että he eivät olleet käyttäneet, pelanneet, ladanneet tai suoratoistaneet sisältöä laittomista lähteistä kuluneena vuonna. Vastaava luku oli 51 prosenttia vuonna 2019 ja 40 prosenttia vuonna 2016, joten suuntaus on selvä.

Tarkoituksellisesti piratismia hyödyntäneiden osuus on kuitenkin pysynyt vakaana, sillä 21 prosenttia nuorista kuluttajista (yksi viidestä) myöntää käyttäneensä tietoisesti piraattisisältöä viimeisten 12 kuukauden aikana. Merkittävä osa nuorista harhautettiin käyttämään piraattisisältöä. 12 % vastaajista käytti piraattisisältöä tahattomasti, ja 7 % ei tiedä, onko käyttänyt tällaista sisältöä. Yleisimmin käytettyjä piraattisisältöjä olivat elokuvat (61 %), TV-sarjat (52 %) ja musiikki (36 %). Piraattisisältöä käytettiin pääasiassa erityisiltä verkkosivustoilta, sovelluksista ja sosiaalisen median kanavista.

Tämä Euroopan nuorison teemavuoden aikana julkaistu teollisoikeuksia ja nuorisoa koskeva kolmas tulostaulu vahvistaa aiemmissa versioissa havaittuja suuntauksia ja antaa entistä monipuolisempaa tietoa nuorten näkemyksistä ja asenteista. Sähköisen kaupankäynnin ja digitaalisen kulutuksen määrä on kasvanut koko ajan merkittävästi, ja väärennettyjen tuotteiden tahallisen ja tahattoman hankinnan lisääntyminen onkin huolestuttava kehityssuunta. Piratismi taas ei vähene, vaikka nuoret kuluttajat suosivatkin yhä enemmän laillisista lähteistä peräisin olevaa sisältöä. Tämä uusi tutkimus on arvokas väline, koska sillä voidaan auttaa sidosryhmiä, poliittisia päättäjiä, kasvattajia ja kansalaisyhteiskunnan organisaatioita luomaan tiedotushankkeita, joilla autetaan nuoria kansalaisia ja kuluttajia tekemään perusteltuja valintoja.

EUIPOn pääjohtaja Christian Archambeau

Väärennösten ostamista ja piraattisisällön käyttöä lisäävät keskeiset tekijät

Hinta ja saatavuus ovat edelleen pääsyitä tarkoitukselliseen väärennettyjen tuotteiden ostamiseen ja piraattisisällön käyttöön, mutta sosiaalisten vaikutusten, kuten perheen, ystävien tai tuttujen ihmisten käyttäytymisen, merkitys on kasvanut huomattavasti.

Muihin tekijöihin kuuluu se, että ei välitetä siitä, onko tuote väärennös (tai onko sisältölähde laiton), ja se, että alkuperäisten ja väärennettyjen tuotteiden välillä ei huomata eroa ja että väärennettyjä tuotteita on helppo löytää tai tilata verkosta. Yksi kymmenestä vastaajasta mainitsi syyksi vaikuttajien tai kuuluisien henkilöiden suositukset.

Mikä saa nuoret käyttämään harkintaa?

Sekä tuotteiden että digitaalisen sisällön osalta nuoret mainitsivat kyberpetosten ja kyberuhkien henkilökohtaiset riskit tärkeiksi tekijöiksi, jotka rajoittaisivat heidän käyttäytymistään. Lisäksi nuoret ilmoittivat nyt yleisemmin rajoittavaksi tekijäksi paremman tietoisuuden ympäristölle tai yhteiskunnalle koituvista kielteisistä vaikutuksista.

  • Yli puolet (52 %) kyselyyn osallistuneista 15–24-vuotiaista eurooppalaisista kertoi ostaneensa viime vuoden aikana verkosta ainakin yhden väärennetyn tuotteen joko tarkoituksellisesti tai tahattomasti, ja kolmannes (33 %) kertoi käyttäneensä digitaalista sisältöä laittomista lähteistä.
  • 37 prosenttia vastanneista osti väärennetyn tuotteen tarkoituksellisesti ja 21 prosenttia käytti, pelasi, latasi tai suoratoisti sisältöä laittomista lähteistä tarkoituksellisesti.
  • Suomessa 44 prosenttia nuorista osti väärennöksen tarkoituksellisesti ja 17 prosenttia käytti tietoisesti piraattisisältöä.
  • Toisaalta 60 prosenttia nuorista eurooppalaisista ilmoitti käyttävänsä digitaalista sisältöä mieluummin laillisista lähteistä, kun vastaava luku vuonna 2019 oli 50 prosenttia. Suomessa tämä osuus on 64 prosenttia nuorista.
  • Hinta ja saatavuus ovat edelleen tärkeimpiä tekijöitä väärennösten ostamisessa ja digitaalisessa piratismissa, mutta myös vertais- ja sosiaalinen vaikutus on yhä tärkeämmässä asemassa.
  • Kyberuhkat, kyberpetokset ja ympäristövaikutukset ovat tärkeimpiä pelotteita.

Kommentoi

Viisi uutta Steam-peliä, jotka olet saattanut ohittaa – vko 25 Kommentit pois päältä artikkelissa Viisi uutta Steam-peliä, jotka olet saattanut ohittaa – vko 25

Steam

Steamissa julkaistaan keskimäärin tusina uutta peliä päivittäin. Vaikka se onkin hyvä asia, niin näiden julkaisujen perässä pysyminen voi olla vaikeaa. Mahdollisesti jännittävät ja mielenkiintoiset julkaisu helmet menevät ohi uusien asioiden tulvassa, ellet lajittele jokaista Steamissa julkaistua peliä itse. Tässä sinulle muutama poiminto uusimmista Steamissa julkaistuista peleistä.

Redout 2

Julkaistu: Kesäkuu 17. Kehittäjä: srl

PC:n Wipeoutiksi laajalti kutsuttu Redout on saanut jatkoa. Redout 2 jatkaa tutulla kaavalla ja pelin 36 rataa kutsuvat kisailemaan neonvärien loisteessa omalla kustomoitavalla futuristisella kilpavälineellä. Jos lajityypin pelit kolahtavat, on tämäkin varma hankinta.

American Theft 80s

Julkaistu: Kesäkuu 15. Kehittäjä:

Pelkän nimen perusteella American Theft 80s -peliä voisi luulla Unityllä tehdyksi valmiita palasia käyttäväksi höpöpeliksi, joita Steam on pullollaan. Mutta nimen taakse kätkeytyykin ihan oikea peli, jonka takaa löytyy Thief Simulatorista tuttu studio. Avoimen maailman rötöstelypeli American Theft 80s onkin hyvin lähellä tuota peliä, joskin 80-luvun teemalla ryyditettynä. Ryöstelemään voi lähteä yksin tai konnakoplan kera.

Julkaistu: Kesäkuu 17. Kehittäjä: Postmodern Adventures

Toinen 80 -luvulle sijoittuva peli on point & click -seikkailupeli “maailman pelottavimman kauhuleffan etsimisestä”. Pelin päähenkilönä pyörii Alan Goldberg niminen käsikirjoittaja tarkoituksenaan löytää elokuvalleen nerokas ohjaaja, joka takaisi Goldbergin nousun takaisin parrasvaloihin. Premissi on hauska seikkailupelille, joka Steam -sivujensa mukaan ei välttämättä aivan täysin tulekaan sijoittumaan Hollywoodiin. Luvassa on synkkiä yllätyksiä.

Final Vendetta

Julkaistu: Kesäkuu 17. Kehittäjä: Bitmap Bureau

Ysärimätkintöjen jälkeläisiä tuntuu nyt tupsahtelevan kuin sieniä sateella. Viime viikkoisen TMNT: Shredder’s Revenge -pelin julkaisun jälkimainingeissa muilla mätkintäpeleillä voi olla vaikeaa löytää tietään pelaajien hyllyille, mutta genren faneja hemmotellaan uuden Final Vendetta pelin muodossa. Kasarilta teemojaan ammentavan mätkinnän päähenkilö Claire Sparks lähtee pelastamaan Syndi8 -jengin kidnappaamaa siskoaan kahden kaverinsa avustuksella. Pelistä löytyy myös kahden pelaajan sohvacooppi.

Julkaistu: Kesäkuu 18. Kehittäjä: Sokpop Collective

Pikkupelejä tehtailevan Sokpop Collectiven viimeisimmässä Tile Talessa pelaajat työntelevät laattoja ruudukolla. Jos laatat sopivat temaattisesti yhteen (esim. neljä metsälaattaa), avautuu peliin uusia laattoja omilla säännöillään. Kyseessä on mielenkiintoinen aivopähkinä, sillä tiettyjen laattojen vierekkäisyys saattaa vaikuttaa myös ympäröiviin laattoihin, kuten jos sijoitat tuulimyllyn niittyjen viereen, saat viljapeltoja. Iloisen ulkoasunsa ja upean musiikkinsa saattelemana tämä peli sopii hyvin vaikkapa kahvitaukopeliksi.

Kommentoi

Viisi uutta Steam-peliä, jotka olet saattanut ohittaa – vko 22 Kommentit pois päältä artikkelissa Viisi uutta Steam-peliä, jotka olet saattanut ohittaa – vko 22

Steam

Steamissa julkaistaan keskimäärin tusina uutta peliä päivittäin. Vaikka se onkin hyvä asia, niin näiden julkaisujen perässä pysyminen voi olla vaikeaa. Mahdollisesti jännittävät ja mielenkiintoiset julkaisu helmet menevät ohi uusien asioiden tulvassa, ellet lajittele jokaista Steamissa julkaistua peliä itse. Tässä sinulle muutama poiminto uusimmista Steamissa julkaistuista peleistä.

The Backrooms 1998

Julkaistu: Toukokuu 26. Kehittäjä: Steelkrill Studio

Jos et tiedä mitä ”The Backrooms” ovat, ne ovat paikka erityisen karmivassa internetin urbaanissa legendassa, joka on saanut insipiraationsa valokuvasta, jossa on toimistotila, jossa on kuvottavan keltainen sävy. Kannattaa lukea Wikipedian artikkeli taustaa varten. Backrooms on erittäin suosittu creepypasta, joka on synnyttänyt melkoisen määrän Backrooms-aiheisia kauhupelejä, joista montaa ei ole vielä julkaistu. The Backrooms 1998 seuraa The Backroomsiin joutuneen 90-luvun teinin epäonnisia seikkailuja. Voit odottaa hyvin paljon käytetyn VHS-kasetin levotonta rakeisuutta ja sitä, että joudut vaeltelemaan huonosti valaistuilla keltaisilla käytävillä etsiessäsi pakotietä. Tämä Early Access -peli saattaa kestää ”pari vuotta”, kun uusia ominaisuuksia lisätään, kuten satunnaisia ympäristöjä.

En ole varma, kuinka hyvä tämä peli on; pitäkää tätä varoituksena tai varoituksena siitä, että Backrooms-aiheisia pelejä on tarjolla runsaasti niille, jotka niitä etsivät.

Freud’s

Julkaistu: Toukokuu 26. Kehittäjä: Axel

Tämän Kickstarter-rahoitteisen tarinallisen seikkailupelin pääosassa on Sigmund Freud, psykoanalyysin itävaltalainen isä. Freudin epäonneksi hänen hallussaan oleva ”outo egyptiläinen artefakti” on alkanut puhua hänelle ja haastaa hänet filosofisiin arvoituksiin, jotka sinun, pelaajan, on ratkaistava hänen puolestaan. Älä odota tavanomaisia ”Point & Click” -seikkailupulmia, sillä tässä sinun on ”psykoanalysoitava Freudin potilaita ja tutkittava heidän alitajuntaansa selvittääksesi heidän piilotetut unensa, pakkomielteensä sekä heidän seksuaalisten häiriöidensä syyt”. Ei kuulosta hauskalta, varsinkin jos teet ison virheen.

The Sargosian Abyss

Julkaistu: Toukokuu 28. Kehittäjä: Esturia Games

The Sargosian Abyss on vanhanaikainen, vuoropohjainen roguelike, jonka upea 1980-luvun DOS-taidekuvitus on ihastuttava. Nelihenkinen ryhmäsi on heitetty Sargosian Abyssiin, ja sen on vähälukuisten aloitusaseidensa avulla vähitellen vahvistuttava ja aseistettava itsensä paremmin, jotta se voi paeta kohtaloaan. Se on tietysti helpommin sanottu kuin tehty, sillä kyseessä on roguelike, ja vaikka tasoja on vain kymmenen, sinun on läpäistävä koko peli kuolematta. Pelissä on valinnainen moodi, joka kytkee permadeathin pois päältä, mutta tämäkin myönnytys poislukien, tämä näyttää olevan peli masokistisimmille taktisen RPG:n ystäville keskuudessamme.

Hellslave

Julkaistu: Toukokuu 26. Kehittäjä: Ars Goetia

Tässä on kiehtova dungeon crawler, jonka synkkä ja verinen taidetyyli muistuttaa Darkest Dungeonia. Formaatti on kuitenkin aivan erilainen: Hellslavessa vuoropohjainen taistelu pelataan ensimmäisen persoonan näkökulmasta, vaikka itse luolastoissa navigoidaan ylhäältä alaspäin, ja jokaiseen luolastoon pääsee suuremman maailmankartan kautta. Ryhmäsi tehtävänä on tehdä sopimus paholaisen kanssa, mikä ilmeisesti estää maailmaa tuhoavan demonien hyökkäyksen. En usko, että sopimuksen tekeminen paholaisen kanssa on kovin hyvä idea, mutta se tarjoaa ainakin tekosyyn käyttää hienoja demonivoimia taistellessasi tiesi läpi todella synkkien ympäristöjen.

Julkaistu: Toukokuu 26. Kehittäjä: Octavi Navarro

on jälleen yksi kauhupeli (nykyään julkaistaan viikoittain todella paljon -kauhupelejä), ja se on ensimmäisen persoonan peli uniikilla taidetyylillä, joka sekoittaa pikselitaidetta ja 3D-ympäristöjä. Ystäväporukka on asettanut itselleen haasteen: joukko kortteja on ripoteltu ympäri vanhaa kartanoa, ja käyttämällä pelkkää tulikärpäspurkkia valonlähteenä se, joka löytää kaikki kortit, voittaa, ja tulee näin ollen ”jengin johtajaksi”. Mutta tämä kaikin puolin hauska aktiviteetti menee nopeasti pieleen, kuten kauhupeleissä on tapana käydä. Aikana, jolloin useimmat kauhupelit valitsevat joko modernin realistisen lähestymistavan tai sitten 1990-luvun monikulmaisen viilun, Uninvited erottuu varmasti edukseen.

Kommentoi