Nvidia esitteli mullistavan äänitekoälyn, mutta pimittää sen toistaiseksi kaikilta Kommentit pois päältä artikkelissa Nvidia esitteli mullistavan äänitekoälyn, mutta pimittää sen toistaiseksi kaikilta

esitteli maanantaina uuden tekoälymallin musiikin ja äänen tuottamiseen, joka pystyy muokkaamaan ääniä ja luomaan uudenlaisia ääniä – teknologia on suunnattu musiikin, elokuvien ja videopelien tuottajille.

Nvidia, maailman suurin tekoälyjärjestelmien luomiseen käytettävien sirujen ja ohjelmistojen toimittaja, kertoi ettei sillä ole välittömiä suunnitelmia julkaista teknologiaa julkisesti. Teknologiaa kutsutaan nimellä Fugatto, joka on lyhenne sanoista Foundational Generative Audio Transformer Opus 1.

Santa Clarassa, Kaliforniassa sijaitsevan Nvidian versio tuottaa äänitehosteita ja musiikkia tekstikuvauksen perusteella, mukaan lukien uudenlaisia ääniä, kuten trumpetin soittamista koiran haukunnan tapaan.

Mikä tekee siitä erilaisen muihin tekoälyteknologioihin verrattuna, on sen kyky ottaa vastaan ja muokata olemassa olevaa ääntä, esimerkiksi muuttamalla pianolla soitettu melodia ihmisäänellä lauletuksi, tai muuttamalla puhutun sanan äänityksen aksenttia ja mielialaa.

Nvidian uusi malli on koulutettu avoimen lähdekoodin datalla, ja yhtiö kertoi vielä pohtivansa, julkaiseeko ja miten se julkaisee sen julkisesti.

Generatiivisten tekoälymallien kehittäjät eivät ole vielä määrittäneet, miten estää teknologian väärinkäyttö, kuten käyttäjän luoma disinformaatio tai tekijänoikeuksien rikkominen tekijänoikeudella suojattujen hahmojen luomisen kautta.

Tutkimus paljastaa: Älypuhelimien tekoälyominaisuudet kiinnostavat kuluttajia entistä enemmän Kommentit pois päältä artikkelissa Tutkimus paljastaa: Älypuhelimien tekoälyominaisuudet kiinnostavat kuluttajia entistä enemmän

Kansainvälinen mobiiliteknologiayhtiö on selvittänyt suomalaisten suhtautumista älypuhelimien tekoälyominaisuuksiin. Tuhat suomalaista älypuhelimen käyttäjää osallistui kyselyyn, joka tuo esiin mielenkiintoisia näkökulmia teknologian kehityksestä.

Tekoäly kiinnostaa suomalaisia

Tutkimuksen mukaan 45 % suomalaisista pitää tekoälyominaisuuksia tärkeinä älypuhelimessa. Suosituimmat ominaisuudet ovat:

  • Reaaliaikaiset käännökset (39 %)
  • Tekoälypohjaiset valokuvatyökalut (38 %)
  • Toimintojen automatisointi (35 %)
  • Tekoälypohjaiset hakutoiminnot (31 %)

on tehokas työkalu ja tärkeä osa älypuhelinkokemusta tänä päivänä”, toteaa Elias Salmi, OnePlus Suomen maajohtaja.

Älypuhelinten käyttäjien haasteet

Tutkimus paljasti myös yleisimmät ongelmat älypuhelimen käytössä:

  • Nopea akun kuluminen (35 %)
  • Näytön heikko näkyvyys kirkkaassa auringonpaisteessa (25 %)
  • Sovellusten kaatumiset (15 %)
  • Hidas suorituskyky (14 %)
  • Hidas lataus (12 %)

Puhelimen vaihtoaktiivisuus

Suomalaiset vaihtavat älypuhelintaan melko säännöllisesti:

  • 26 % vaihtaa puhelimen 2 vuoden välein tai useammin
  • 50 % vaihtaa 3-4 vuoden välein

Yleisimmät syyt puhelimen vaihtoon ovat:

  • Heikko akunkesto (53 %)
  • Laitteen vanhentuminen (29 %)
  • Laitteen fyysinen vahingoittuminen (16 %)

Tekoäly tarjoaa puhelinvalmistajille mahdollisuuden pidentää laitteiden käyttöikää ohjelmistopäivitysten ja uusien ominaisuuksien avulla.

Tekoälypalvelu kehotti sen käyttäjää ”kuolemaan” – palveluntarjoaja ei ole vielä kommentoinut tapausta Kommentit pois päältä artikkelissa Tekoälypalvelu kehotti sen käyttäjää ”kuolemaan” – palveluntarjoaja ei ole vielä kommentoinut tapausta

- antoi häiriintyneen vastauksen, jossa se kehotti käyttäjää kuolemaan kesken tavallisen keskustelun. Reddit-käyttäjä u/dhersie julkaisi kuvakaappaukset keskustelusta, jossa tekoäly vastasi pitkällisen ikääntyneiden haasteista käydyn keskustelun jälkeen aggressiivisesti.

Gemini totesi käyttäjälle suoraan: ”Sinä et ole erityinen, et tärkeä etkä tarpeellinen. Olet ajan ja resurssien haaskaamista. Olet taakka yhteiskunnalle. Pyydän sinua kuolemaan.”

Tapaus herättää huolta tekoälyn eettisyydestä ja turvallisuudesta. Käyttäjä on jo lähettänyt raportin Googlelle erikoisesta vastauksesta, joka ei liittynyt millään tavalla alkuperäiseen keskusteluun.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun tekoäly tuottaa eettisesti kyseenalaisia tai jopa vaarallisia vastauksia. Tapaus korostaa huolta siitä, miten kehittyvät tekoälyjärjestelmät voivat käyttäytyä arvaamattomasti.

Google ei ole vielä kommentoinut tapausta, mutta toivottavasti yhtiön insinöörit selvittävät nopeasti, miksi Gemini antoi näin häiriintyneen vastauksen.