OnePlussan paluu älykellojen maailmaan kolmen vuoden tauon jälkeen, hieman epäonnistuneen ensimmäisen yrityksen jälkeen luo hyvän perustan, jolla se yrittää päästä painimaan samassa sarjassa, kuin markkinoilla jo pidempään dominoineet kilpailijansa. Vertauskuvia viljellen, ja painitermejä lainatakseni: Niskalenkkiote on vahva, mutta lähteekö liike kuitenkaan vielä täysin puhtaasti?
Mitä myyntipakkaus sisältääkään? Mitä teknisiä ominaisuuksia kello kantaa syvällä sisimmissään? Otahan unboxausvideo haltuun alta, niin valotellaan asioita sinulle hieman tältä kantilta ensin:
Heti alkuun mainittakoon, että OnePlus Watch 2:n suurimmista valttikorteista on kiistatta sen akunkesto, joka hätäiselle miehelle on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista älykelloissa, ja tämän saman syyn vuoksi on aikoinaan tullut laitettua muuten ihan päteviäkin kelloja rajusti vaihtoon. Akku kesti helpostikin 3-4 päivää kovalla käytöllä, johon kuului melko aktiivistakin kellon kyykytystä pitkistä GPS:sääkin kuluttavista maastopyörälenkeistä aina salilla juoksumatolla tallustamiseen. Ja aplodit ansaitsee myöskin se tosiasia, että kellon lataaminen täyteen tehoonsa vielä vaivattoman tunteroisen verran.
Muotoilultaan OnePlus Watch 2 noudattaa klassista linjaa. Premium-luokan ruostumattomasta teräksestä valmistettu kello on kieltämättä esteettisesti, ainakin omaan makuuni sellainen, että sitä kehtaa esitellä pitkin kyliä ja vieläpä melko ylpeästi. Lisäksi kellotaulu on valmistettu safiirikristallista, joka lupaa tiukan iskunkestävyyden ja naarmuuntumattomuuden. IP68-kestävyysluokitus sekä 5ATM vesitiiviysluokitus takaavat puolestaan erinomaisen suorituskyvyn myös rannalla tai uimassa.
”Onko tukkani hyvin, entä näkyykö OnePlussan kelloni?”
Kellossa on melko suuri ja tarkka AMOLED-näyttöä. Kello tuntuu laadukkaalta ja sopii monenlaisiin tyyleihin, vaikkakin olen huomannut ympärilläni, että kellon koko on aiheuttanut paljon eriäviä mielipiteitä. Puolustaudutaan tässä nyt kuitenkin sillä vanhalla totuudella, että meitä on moneen junaan, ja minä kuulun siihen, jonka käsivarteen hieman jykevämpi tapaus istuu, kuin nappi silmään.
Luotettavaa dataa
OHealth-sovellus, joka on saatavilla OnePlus Watch 2:lla, tarjoaa yli 100 eri urheilulajin seurantaa, kuten juoksua, pyöräilyä, sulkapalloa, tennistä ja laskettelua. Esimerkiksi sulkapallon pelaajat voivat hyödyntää OHealth-sovellusta saadakseen tarkkoja tietoja lyöntien voimasta ja nopeudesta. Edellä mainittua ominaisuutta testattiin myös ja se tekikin jopa yllättävän tarkkaa analyysia omasta lyöntinopeudesta ja liikehdinnästä kentällä.
Muiden lajien harrastajat voivat puolestaa mitata askeltiheyttä, maksimaalista hapenottokykyä (VO2 max) ja maakosketusaikaa. Lisäksi OnePlus Watch 2:ssa on tarkka kaksoistaajuus GPS, joka voi vastaanottaa sekä yleisesti käytettyjä L1-signaaleja että tarkempia L5-GPS-signaaleja. Kahden erillisen antennin käyttö molemmille GPS-signaaleille parantaa entisestään paikannuksen tarkkuutta ja luotettavuutta.
Alla kevyttä havainnointia OHealth-sovelluksesta, joka näyttää tuloksia ERITTÄIN raskaasta lumihankien siivittämästä maastopyöräilyretkestä ja seuraavan päivän uniseurannasta:
OHealth-sovelluksen avulla OnePlus Watch 2 tarjoaa myös yksityiskohtaista unenseurantaa, joka seuraa syvää-, kevyttä- ja REM-unta, hereilläoloaikoja sekä hengitystiheyttä. Lisäksi kello voi arvioida käyttäjän kuorsausriskiä ja mitata stressitasoa sykevaihtelun (HRV) avulla.
Tositarina: Näitä ominaisuuksia kokeilin samoihin aikoihin, kun oma kelloni antoi aihetta jälleen kerran epäillä lievää uniapneaa. Eikä OnePlus Watch 2 myöskään valehdellut, että allekirjoittaneella sellainen todella lievänä onkin, kun jo kuukausia venyneet lääkärin testitulokset vihdoin saapuivat ja varmistivat tämän epämiellyttävän tosiasian.
OnePlus Watch 2:sta puuttuu kuitenkin valitettavasti sellaisia ominaisuuksia, jotka ovat nykyään standardi alkuun mainittujen kilpailijoiden keskuudessa ja mihin itse olen tottunut. Esimerkiksi päivittäisen ”Body batteryn”, eli paljonko esimerkiksi kello arvioi sinun energiatasojesi olevan juuri kyseisenä päivänä, on sellainen, mitä itse jo kaipailee automaattisesti niin urheilu- kuin tavan premium-luokan älykelloissa tänä päivänä.
EKG-seuranta ja muut terveyttä seuraavat hienoudet puuttuvat myöskin, mikä takuulla aiheuttaa monissa käyttäjissä kyseiseen hintalappuun nähden närää (joka on tällä hetkellä 329€), sillä nämäkin ominaisuudet alkavat olemaan jo ihan vakiokamaa ainakin näissä ”kärkikastin” kelloissa.
Lisäksi OnePlus Watchin toimimattomuus esimerkiksi Applen IOS:n kanssa on yksi merkittävä miinus, miksi se osalla tulemaan jäämään kauppojen hyllyille. Puhumattakaan vain kahden vuoden ohjelmistotuesta, joka varmastikin tulee vielä kuitenkin myöhemmässä vaiheessa kasvamaan. Ainakin toivottavasti näin!
Väkevää kehitystyötä todella kovalla nousujohteella, mutta riittääkö se vielä?
OnePlus Watch 2 tarjoaa houkuttelevan paketin pitkän akunkeston, erittäin päheän muotoilun ja kohtalaisen hintalapun ansiosta. Kuitenkin sen puuttuvat ominaisuudet ja rajoitettu ohjelmistotuki saattavat jättää jotkut käyttäjät kaipaamaan enemmän. Jos arvostat pitkäkestoisia älykelloja klassisella ilmeellä, OnePlus Watch 2 on loistava valinta. Mutta jos haluat viimeisimmät terveyden seurantaominaisuudet ja vankemman ohjelmistoekosysteemin, saatat tarvita sellaista tuotetta, jota valmistavat muut tahot.
Yhteenvetona voidaan todeta, että OnePlus Watch 2 on erittäin väkevä nousu heikosta ensimmäisestä OnePlus-kellosta. Jos nousu on näin väkevää yhtiön mahdolliseen seuraavaan kelloon, siitä tulee takuulla täydellinen ”monsteri!”.
Se alussa esitetty kysymys siitä niskalenkistä voidaankin kiteyttää näin: Ote on vahva, mutta kun sitä treenataan vielä vähä aikaa lisää, tullaan takuulla painimaan finaaleita kohti!