
Tekoälyä hyödynnetään jo todella monilla aloilla, ja se muuttuu jatkuvasti yleisemmäksi. Sen avulla tietyistä yrityksen prosesseista voidaan tehdä helpompia mutta se toimii myös loistavana innovaationa viihdealalla. Mutta millä tavoin tekoälyn käyttäminen näyttäytyy erityisesti TV- ja elokuva-alalla ja onko uhkana, että erilaiset elokuvat ja sarjat tehtäisiin jatkossa kokonaan tekoälyn avulla?
Tekoälyn eli AI:n (artificial intelligence) käyttäminen on laajentunut useille eri aloille, eikä kyseessä ole tänä päivänä enää vain isojen toimijoiden etuoikeus. Tekoäly oppii jatkuvasti enemmän ja enemmän inhimillisiä tapoja ja päättelykykyä, minkä ansiosta sen avulla hoidaan helpottaa, automatisoida sekä nopeuttaa useita eri prosesseja ja toimintoja.
Viihdeala hyötyy valtavasti tekoälystä
Viihdeala on yksi niistä, joka on hyötynyt tekoälystä valtavan paljon. Se mahdollistaa paljon uusia innovaatioita, ja erityisessä suosiossa tekoäly on pelialalla. Nykyään jo monet videopelit sisältävät jossain määrin tekoälyä ja jopa verkossa pelattavat kasinopelit, esimerkiksi NetBet -sivustolla, hyödyntävät tätä teknologiaa toiminnassaan.
Pelimaailman lisäksi tekoälyä on alettu jo jonkin verran hyödyntää TV- ja elokuva-alalla. Erityisesti niin kutsuttua generatiivista tekoälyä käytetään jo paljonkin, sillä sen avulla tekoäly voi tuottaa sisältöä, kuten kuvia, tekstejä sekä ääntä.
Tekoälyn käyttäminen aiheuttaa valtavasti huolia
Ihmisnäyttelijöiden korvaaminen tekoälyllä täysin tuntuu ainakin vielä toistaiseksi melko epätodelliselta ajatuksen tasolla. Mutta tästä huolimatta on uutisoitu kuinka Hollywoodissa joulukuussa 2023 päättynyt lakko olisi järjestetty juuri tästä huolenaiheesta johtuen. TV ja elokuvantuotannossa oikeat elävät ihmiset ovat hyvin keskeinen osa edelleen ja on vaikea kuvitella tämän muuttuvan.
Tämä kuitenkin aiheuttaa huolta etenkin näyttelijöiden keskuudessa, sillä he eivät halua, että heidän ääntään tai ulkonäköään hyödynnetään ilman lupaa digitaalisena versiona. Tällaisissa tilanteissa näyttelijät saattaisivat alkaa vaatimaan mainintaa sopimuksessa, ettei heidän ääntä tai ulkonäköä voitaisi hyödyntää ilman heidän suostumusta. Pahimmillaan tekoälyn käyttäminen voisi jättää niin näyttelijät kuin käsikirjoittajat sekä monet muun alan tekijät ilman töitä.
Erityisesti uutisten osalta tekoäly voi luoda paljonkin haasteita, sillä uutislähteiden tulisi olla luotettavia ja uutisten todellisia. Emme voi tässä vaiheessa vielä tietää millaiseksi tekoälyn ajattelu muuttuu tulevaisuudessa ja miten se vaikuttaa esimerkiksi uutisiin. Keinotekoiset uutiset ovat iso riski, joka tulisi huomioida, sillä pahimmillaan uutiset, joita ei ole edes tapahtunut, voi johtaa vakaviin tapahtumiin.
Ensimmäinen täysin tekoälyllä tehty elokuva herättää paljon kysymyksiä
TCL niminen viihdeyhtiö on ottanut melkoisen harppauksen omalla suoratoistopalvelukanavallaan, sillä se on luonut täysin tekoälyllä luodun elokuvan. Kyseessä on romanttinen lyhytelokuva, jonka ensivilkaisu trailerin avulla on herättänyt paljon keskustelua.
Täysin onnistuneelta elokuva ei vaikuta, sillä vääntelevät taustat ja sekavilta vaikuttavat yksityiskohdat paljastavat tekoälyn käytön. Logiikka ei myöskään seuraa kellotaulussa, joka vilahtaa elokuvassa. Vaikka elokuvan trailerista jo näkee puutteita, on kyseessä silti melkoinen edistysaskel, jonka TCL on ottanut Next Stop Paris -elokuvallaan.
On mielenkiintoista nähdä mikä yleisön reaktio tulee olemaan tästä kokonaisesta elokuvasta. Aidot näyttelijät luovat elokuville kuitenkin sen oman tunnelman ja omista suosikkinäyttelijöistä on aina kiva käydä keskustelua. Tämä johtaakin kysymykseen siitä, kuinka valmis yleisö on oikeasti maksamaan generaattisella tekoälyllä tehdystä sisällöstä?
Tekoäly on hyvä apuri TV- ja elokuvatuotannossa
Uskaltaisimme väittää, että tekoäly voi olla TV- ja elokuvantuotannossa oikein hyvä apuri, mutta tuntuu erittäin epätodelliselta, että se korvaisi aidot näyttelijät täysin. Tekoälyn kehittymisen tulisi ottaa ainakin valtava harppaus, jotta elokuvan taustasta tai näyttelijöistä ei niin helposti huomaisi, että kyseessä on tekoälyn tuotos, kuten TCL:n lyhytelokuvassa. On toki mahdollista, että joskus tulevaisuudessa tekoälyllä tehdyt elokuvat olisi yhtä loistavia kuin mihin olemme tottuneet aitojen näyttelijöiden kanssa.