Pandemialukemista laidasta laitaan Kommentit pois päältä artikkelissa Pandemialukemista laidasta laitaan

Kun virukset sulkevat meidät sisään ja netflixistä tulee vain roskaa on aika ottaa käyttöön vanha kunnon kirjallisuus. Mikä parasta, näin voi tutustua vanhoihin teoksiin ja nähdä miten pahasti on ohjaajat kämmänneet revisoidun version kanssa. Seuraavana esittelen pienen listan hyvistä kirjoista jotka sopivat tähän aikaan kuin naamari nallepuhille.

Sword Of Destiny – Andrzej Sapkowski 1992 ja Last Wish – Andrzej Sapkowski 1993

Noituri Geralt of Rivian ensimmäinen seikkailukirja mutta tarinan kronologisesti toinen. Eli Last Wish 1993 kertoo ajasta ennen :ä. Ehkä tästä pienestä epäymmärtyksestä myös Netflix sarjan luoja sai idioottimaisen idean olla kertomatta missä kohtaa tarinaa mennään koko sarjan aikana. Kirjat kertovat siis lempi noituristamme joka seikkailee sodan ja magian repimässä maailmassa metsästäen lähinnä tunnekuohuja sekä itsesääliä. Geralt on hieman erilainen hahmo kirjoissa. Tätä tummanpuhuvaa shokkiblondia vainoaa jatkuva tunteiden sekamelska ja rakkauden kaoottisuus. Jokainen hänen valintansa tulee vainoamaan häntä vielä monta kertaa. Useassa tarinassa yritetään ymmärtää Geraltin pään sisäistä tunnemaailmaa jonka pitäisi olla tuhoutunut hänen lapsena saamansa rohdoskoktailin jäljiltä.

Noiturin tarina on hieno jatkumo joka vetää lukijan mukaan aivan erilailla kuin sarja. Sarjassa huomaa että vaikka moni tapahtuma on sama kirjassa, niiden motiivit ja seuraukset ovat aivan eri. Kirjoista tietenkin puuttuu 2000 luvun hyvesignalointi ja feminismi joita sarjaan kumottiin enemmän kuin tarpeeksi. Sarjan henkilökuvaukset ovat yksipuolisia ja tylsiä kun kirjoissa on enemmän aikaa muovata henkilöä aivan eri tavalla. Netflix myös kämmäsi graafisen toteutuksen kaikessa muussa paitsi sarjan atlasmaisesssa Henry Cavill:issa joka ainoana pilarina pitää sarjaa yllä.

Peliin verrattuna kirjat onkin sitten melko samaa settiä. Varsinkin Witcher 1 fiilis tulee mieleen, vaikka sen pelaamisesta onkin aikaa jo kauan. Tummanpuhuva ja aito. Suosittelen näiden kahden opuksen lukemista joten tietää mistä Geralt on oikeasti tehty. Vaikka kirjoissa on miekkataistelua ja monsterijahtia on se kirjoitettu kuin baletti, erilaisine jalkaliikkeineen ja piruetteineen. Pelissä ja sarjassa miekan läsnäolon tuntee ja näkee.

Dune – Frank Herbert 1965

eli Dyyni on ikimuistoinen kertomus kutsumuksesta ja kaitselmuksesta. Tarina siitä miten ihminen pystyy muovaamaan tulevaisuutta, muokkaamalla itseään. Paul Atreides on hallitsijasuvun pitkään suunniteltu työkalu, joka nousee mystisen planeetan suurmieheksi. Hän kulkee läpi tulikuuman aavikon estääkseen massiivisen sodan jonka näkee itsensä aloittavan. Dune yhdistää mystistä islamia, syvää scifiä ja tiukkaa seikkailua ennennäkömättömällä tavalla.

Tuhansien vuosien päähän menevä näkemys ihmiskunnasta joka on joutunut taistelemaan tekoälyä vastaan suurin menetyksin. Ilman tekoälyä ei avaruusmatkailu onnistu, onneksi tältä kaukaiselta aavikkoplaneetalta löytyy materia joka antaa käyttäjälleen katseen tulevaisuuteen. Poliittinen valtataistelu on kuumimmillana kun kaksi suurta sukua ja roppakaupallinen kiltoja kinaa ”spice” omistuksesta. Kun aavikkokansojen suuri profetia näyttää tulevan toteen on ruutitynnyri valmis räjähtämään.

Ensimmäinen ohjaaja oli legendaarinen Alejandro Jodorowsky. Tämä ei kuitenkaan tullut toteen. Ilmeisesti lsd tuotanto amerikassa oli liian alhainen eikä projektia saatu pitkälle vietyä. Tästä on tehty myös dokumentti joka raottaa mestariohjaajan suunnitelmiin. Ensimmäisen ja paskimman julkaistun version ohjasi David Lynch. Tämä groteski egotrippi on kuraa mutta kun tykkää aiheesta niin se on vähän sama kuin perinnetansseja katselisi. Televisioon Dunen toi SYFY vuonna 2000 nimellä Frank Herbert's Dune. Tämä on oikeasti piilotettu jalokivi tieteissarjojen joukossa. Dyyni tulee ehkä vielä tänävuonna teattereihin uuden ohjaajan näkemyksenä. Siitä voidaan puhua ensi artikkelissa.

Snowcrash – Neal Stephenson 1992

Snow Crash on yksi kiinnostavimpia kirjoja joita olen lukenut. Se yhdistää muinaisia kieliä, hakkerointia, mytologiaa ja pizzakuski samuraita. Tämä cyberpunk toimintakertomus vetää vertoja helposti Neuromancerille. Valitsin kuitenkin tämän sillä villinä leviävä virus kantaa tätä tarinaa ja sitoo sen nykypäivään täydellisesti. Vaikka Neuromancer loi perustan cyberpunkille ja virtuaalitodellisuudelle, tuo Snow Crash siihen jotain omalaatuista ja omituista.

Hiro on pizzakuski mafialle, maailma on kolkko ja kova paikka jossa jopa pizzakuskit ovat hyvin varustettuja tappajia. Järjetäytynyt rikollisuus on joka paikassa ja kattaa koko yhteiskunnan. Hiro on myös hakkeri joka on metaversumissa tuttu kasvo. Tässä internetin tulevaisuuden mallissa leviää virus joka aiheuttaa pysyviä aivovaurioita ja yhteiskunnallista epävakautta. Miten muinaiset jumalat ja babel, liittyy scientologiseen seurakuntaan? Monet ohjelmistomiljonäärit ovat kertoneet saaneensa inspiraation tästä kirjasta, myös monet kirjat ovat rakentaneet maailmansa Snow Crashin ja Neuromancerin päälle.

Cyberpunk 2077 on tulossa aivan tuota pikaa joten nyt kannattaa uppoutua lähdemateriaaliin ja saada viimehetken inspiraatiot hahmonluomiseen.

American Gods – Neil Gaiman 2001

Viimeisimpänä mutta ei vähäisempänä on kirja, josta on tehty televisiosarja. Vuonna 2017 Starz kanavalta tullut ensimmäinen tuotantokausi oli oikein mielenkiintoista katsottavaa ja toi jumalat lähelle oikeaa americanaa. Neil Gaiman on kirjoittanut paljon eri jumalista ja monessa eri formaatissa mutta tämä on miltei parasta hänen tuotannossaan. Norjalaiset jumalat ovat olleet pop kulttuurissa kuumaa tavaraa viimeiset 10 vuotta, God of Warin ja Avengersin vuoksi. Nyt on hyvä tutustua hieman erilaiseen tarustoon.

Shadow Moon on amerikkalainen taparikollinen joka joutuu linnaan. Vapauduttuaan hänet palkataan kuskiksi ja turvamieheksi miehelle joka kutsuu itseään nimellä Keskiviikko. Siitä alkaa hauska, salaperäinen ja koukuttava road trip läpi amerikan ja ihmisen mytologisen historian. Kun vanhat jumalat ovat miltei unohtuneet jokaiselta, eikä uhrilahjoja enää polteta suurien muinaisten kunniaksi, jumalat vanhentuvat ja kuolevat. Miten euroopasta tulleet maahanmuuttajat ovat tuoneet omat jumalat mukanaan ja miten nämä tulevat toimeen ilman omaa kulttia.

Arvostettu ja aina mielekäs kirja joka ei jätä kylmäksi.

Paluu olkatoppauksien vuosikymmenelle: Nämä elokuvat juhlivat 40-vuotispäiviään vuonna 2024 Kommentit pois päältä artikkelissa Paluu olkatoppauksien vuosikymmenelle: Nämä elokuvat juhlivat 40-vuotispäiviään vuonna 2024

Uuden vuoden 2024 kynnyksellä tehdään nostalginen matka muistojen kaistalle ja käydään läpi joitakin tänä vuonna 40 vuotta täyttäviä ikonisia elokuvia, jotka elävät edelleenkin vahvana keskuudessamme. Nämä elokuvahelmet, jotka syntyivät isojen hiusten, säärisuojien ja olkatoppausten vuosikymmenellä, inspiroivat ja viihdyttävät edelleen yleisöä kaikkialla maailmassa. Onko jokin alla olevista ehdoton suosikkisi?

Broadway Danny Rose

Julkaisu: 27. tammikuuta 1984

on Woody Allenin kirjoittama ja ohjaama yhdysvaltalainen komediaelokuva vuodelta 1984. Sen pääosissa Woody Allen näyttelee Danny Rosea, joka on Catskill-vuoriston yökerhojen ja lomakohteiden Borscht Belt -piirin pikkuviihteenviihdyttäjien kamppaileva agentti.

Footloose

Julkaisu: 17. helmikuuta 1984

Footloose on Herbert Rossin ohjaama ja Dean Pitchfordin käsikirjoittama amerikkalainen romanttinen draamaelokuva vuodelta 1984. Sen pääosassa Kevin Bacon näyttelee Ren McCormackia, teiniä, joka muuttaa Chicagosta pikkukaupunkiin Yhdysvaltain keskilännessä, jossa tanssiminen ja rockmusiikki on kielletty. Ren lähtee kumoamaan kieltoa, joka hänen mielestään tukahduttaa kaupungin nuorison.

Footloosea pidetään kulttiklassikkona, ja sitä on ylistetty sen soundtrackista, teini-ikäisten kapinallisuuden kuvauksesta ja 1980-luvun pikkukaupunkielämän kuvauksesta. Se on tehty kahdesti uudelleen, vuosina 2004 ja 2011, ja siitä on tehty myös näyttämömusikaali.

This Is Spinal Tap

Julkaisu: 2. maaliskuuta 1984

This Is Spinal Tap on vuonna 1984 valmistunut pilkallinen dokumenttielokuva samannimisestä fiktiivisestä brittiläisestä heavy metal -yhtyeestä. Rob Reinerin ohjaama ja Reinerin, Christopher Guestin, Michael McKeanin, Harry Shearerin ja Rob Leibmanin yhdessä käsikirjoittama elokuva seuraa bändiä, joka lähtee katastrofaaliselle Amerikan-kiertueelle.

Elokuva on laajalti tunnustettu komediaelokuvan merkkipaaluksi, ja sitä on kiitelty terävästä satiirisesta huumorista, rock and roll -elämäntyylin tarkasta kuvauksesta ja näyttelijöiden suorituksista. Se on ollut lukuisilla kaikkien aikojen parhaiden komedioiden listoilla, kuten American Film Instituten 100 Years…100 Laughs -listalla.

Splash

Julkaisu: 9. maaliskuuta 1984

Tom Hanks näyttelee -elokuvassa Allen Baueria, huoletonta nuorta miestä, jonka merenneito Madison (Daryl Hannah) pelastaa hukkumiselta. Madison on päättänyt löytää keinon elää Allenin kanssa maalla, ja he lähtevät hauskalle ja sydäntä lämmittävälle matkalle saadakseen rakkautensa toimimaan.

Splash on hurmaava ja viihdyttävä elokuva, jolla on ajaton sanoma rakkaudesta ja hyväksymisestä. Se miellyttää varmasti kaikenikäisiä katsojia.

Police Academy

Julkaisu: 22. maaliskuuta 1984

Poliisiopisto on yhdysvaltalainen komediaelokuva vuodelta 1984, jonka ohjasi Hugh Wilson ja jonka käsikirjoittajina ovat Neal Israel ja Pat Proft. Se on ensimmäinen osa Poliisiopisto-elokuvasarjaa, ja sen pääosissa nähdään Steve Guttenberg, Kim Cattrall, G.W. Bailey, Bubba Smith, Michael Winslow, David Graf, Leslie Easterbrook ja Bruce Mahler.

Poliisiopisto oli kriittinen ja kaupallinen menestys, ja se tuotti maailmanlaajuisesti yli 146 miljoonaa dollaria, mikä teki siitä vuoden 1984 tuottoisimman komediaelokuvan. Sitä seurasi kuusi jatko-osaa, joista viimeisin on Police Academy: Mission to Moscow (1994).

Romancing the Stone

Julkaisu: 30. maaliskuuta 1984

on yhdysvaltalainen seikkailukomediaelokuva vuodelta 1984, jonka on käsikirjoittanut, tuottanut ja ohjannut Robert Zemeckis. Sen pääosassa Michael Douglas esittää Jack Coltonia, aarteenmetsästäjää, joka lyöttäytyy yhteen Joan Wilderin (Kathleen Turner) kanssa, romanttisen kirjailijan, jonka rosvot kidnappaavat etsiessään siepattua siskoaan. 

Romancing the Stone oli kriittinen ja kaupallinen menestys, ja se tuotti maailmanlaajuisesti yli 108 miljoonaa dollaria. Sitä kehuttiin sen nokkelasta käsikirjoituksesta, hurmaavista suorituksista ja jännittävistä toimintakohtauksista.

The Neverending Story

Julkaisu: 6. Huhtikuuta 1984

The NeverEnding Story on vuonna 1984 valmistunut länsisaksalais-amerikkalainen eeppinen fantasiaelokuva, joka perustuu Michael Enden samannimiseen romaaniin vuodelta 1979. Elokuvan ohjasi Wolfgang Petersen ja sen tuottivat Bernd Eichinger ja Dieter Giessler.

The NeverEnding Story oli kriittinen ja kaupallinen menestys, ja se tuotti maailmanlaajuisesti yli 90 miljoonaa dollaria. Sitä kehuttiin erikoistehosteista, musiikista ja mielikuvituksellisesta tarinasta.

Elokuvalla on ollut pysyvä vaikutus populaarikulttuuriin, ja se on edelleen rakastettu kulttiklassikko. Se on synnyttänyt useita jatko-osia, videopelejä ja kauppatavaraa.

Friday the 13th: The Final Chapter

Julkaisu: 13. Huhtikuuta 1984

Perjantai 13. päivä: Viimeinen luku on Perjantai 13. päivä -sarjan kuudes osa. Sen on ohjannut Joseph Zito ja se julkaistiin 1. toukokuuta 1984. Elokuvan pääosissa nähdään Kimberly Beck, Erich Anderson ja Corey Feldman.

Elokuva sijoittuu kuvitteelliseen Crystal Laken kaupunkiin, jossa Jason Voorheesin äidin Pamela Voorheesin kostonhimoinen henki terrorisoi ryhmää teinejä. Elokuvassa seurataan edellisen elokuvan selviytyjiä, jotka yrittävät paeta Crystal Lakesta ja Jasonin murhanhimoisesta riehumisesta.

oli kriittinen ja kaupallinen menestys ja tuotti maailmanlaajuisesti yli 38 miljoonaa dollaria. Elokuvaa kehuttiin sen jännittävistä ja verisistä murhista sekä sen sympaattisista ja mieleenpainuvista hahmoista. Sitä pidetään yhtenä Perjantai 13. päivä -sarjan parhaista elokuvista.

Indiana Jones and the Temple of Doom

Julkaisu: 23. Toukokuuta 1984

Indiana Jones on jälleen toiminnassa tässä jännittävässä jatko-osassa. Peloton arkeologimme matkustaa Intiaan etsimään mystistä kiveä nimeltä Sankara-kivi, jolla sanotaan olevan valtavat voimat. Pian Indy joutuu kuitenkin vaaralliseen seikkailuun häikäilemättömän roistokultin kanssa, joka on päättänyt käyttää kiveä omiin pahoihin tarkoituksiinsa. Kauniin yökerholaulajan Willie Scottin ja orpopoika Short Roundin avulla Indyn on ajettava kilpaa aikaa vastaan löytääkseen kiven ennen kuin se joutuu vääriin käsiin.

Indiana Jones ja tuomion temppeli on jännittävä ja toiminnantäyteinen seikkailu, joka varmasti miellyttää sarjan faneja, joskin se on myöskin vihastuttanut osaa faneistaan. Elokuva on hyvin näytelty ja ohjattu, ja siinä on joitakin kaikkien aikojen ikimuistoisimmista toimintakohtauksista. Vaikka elokuva on edeltäjäänsä synkempi ja väkivaltaisempi, se on silti hauska ja viihdyttävä elokuva.

Once Upon a Time in America

Julkaisu: 23. Toukokuuta 1984

(1984) on Sergio Leonen ohjaama eeppinen rikoselokuva, jonka pääosissa nähdään Robert De Niro, James Woods, Elizabeth McGovern ja Joe Pesci. Elokuva on gangsterisaaga, joka ulottuu yli neljän vuosikymmenen ajalle, kieltolain aikakaudesta 1960-luvulle, ja siinä seurataan neljän ystävän elämää, jotka kasvavat yhdessä New Yorkin juutalaisghetossa.

Star Trek III: The Search for Spock

Julkaisu: 1. Kesäkuuta 1984

on Leonard Nimoyn ohjaama yhdysvaltalainen tieteiselokuva vuodelta 1984 ja Star Trek -elokuvasarjan kolmas osa. Elokuvassa seurataan USS Enterprisen miehistöä, joka lähtee pelastamaan Spockia, joka uhrautui pelastaakseen Enterprisen edellisessä elokuvassa Star Trek II: Khanin viha. Elokuvan tuotti Paramount Pictures ja se julkaistiin 1. kesäkuuta 1984.

Elokuva oli kriittinen ja kaupallinen menestys, ja se tuotti maailmanlaajuisesti yli 97 miljoonaa dollaria. Sitä kehuttiin sen toimintakohtauksista, tunteikkaasta tarinasta ja näyttelijäsuorituksista. Elokuvalla on Rotten Tomatoesissa 78 %:n hyväksyntä 51 arvostelun perusteella, ja konsensus on seuraava: ”Jännittävä ja tunteisiin vetoava seikkailu Star Trek III: Spockin etsintä tarjoaa tyydyttävän lopun Khan-saagalle ja osoittaa Star Trek -sarjan pysyvän vetovoiman.”

Top Secret!

Julkaisu: 8. Kesäkuuta 1984

on Jim Abrahamsin, David Zuckerin ja Jerry Zuckerin ohjaama yhdysvaltalainen vakoilukomedia vuodelta 1984. Sen pääosissa nähdään Val Kilmer, Lucy Gutteridge, Jeremy Kemp, Peter Cushing, Michael Gough ja Omar Sharif. Elokuva on parodia kylmän sodan aikaisia vakoojaelokuvia, erityisesti James Bond -elokuvien ja Sound of Musicin elementtejä.

Top Secret! oli kriittinen ja kaupallinen menestys ja tuotti maailmanlaajuisesti yli 130 miljoonaa dollaria. Elokuvaa kehuttiin sen huumorista, omaperäisyydestä ja suorituksista, erityisesti Kilmerin esityksestä. Elokuvaa on pidetty yhtenä kaikkien aikojen parhaista pilakomedioista.

Gremlins

Julkaisu: 8. Kesäkuuta 1984

on vuonna 1984 valmistunut yhdysvaltalainen Joe Danten ohjaama ja Chris Columbuksen käsikirjoittama joulukauhuelokuva. Sen pääosissa nähdään Zach Galligan, Phoebe Cates, Hoyt Axton, Polly Holliday, Frances Lee McCain ja Howie Mandel.

Gremlins oli kriittinen ja kaupallinen menestys, joka tuotti maailmanlaajuisesti yli 148 miljoonaa dollaria. Elokuvaa kehuttiin sen huumorista, erikoistehosteista ja olentosuunnittelusta. Elokuvasta on tullut kulttiklassikko, ja siitä on tehty jatko-osa Gremlins 2: The New Batch (1990) ja tv-sarja Gremlins: Secrets of the Mogwai (2019).

Ghostbusters

Julkaisu: 8. Kesäkuuta 1984

Ghostbusters on Ivan Reitmanin ohjaama yhdysvaltalainen yliluonnollinen komediaelokuva vuodelta 1984. Sen pääosissa nähdään Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis, Ernie Hudson, Sigourney Weaver ja Rick Moranis. Elokuvassa seurataan kolmea eksentristä parapsykologia, jotka aloittavat haamujen pyyntiyrityksen New Yorkissa. Kun heidät kutsutaan New Yorkin julkiseen kirjastoon tutkimaan yliluonnollista kummittelua, he huomaavat, että portti tuonpuoleiseen on avautunut ja vapauttanut aavelauman, joka tekee tuhoa kaupungissa.

Elokuva oli kriittinen ja kaupallinen menestys, ja se tuotti maailmanlaajuisesti yli 229 miljoonaa dollaria. Sitä kehuttiin sen huumorista, erikoistehosteista ja esityksistä. Sitä on pidetty yhtenä kaikkien aikojen parhaista komedioista.

The Karate Kid

Julkaisu: 22. Kesäkuuta 1984

Karate Kid on yhdysvaltalainen taistelulajielokuva vuodelta 1984, jonka on ohjannut John G. Avildsen ja jonka pääosissa nähdään Ralph Macchio, Pat Morita ja Elisabeth Shue. Elokuva kertoo kiusatusta teinistä nimeltä Daniel LaRusso, joka oppii karatea vanhalta viisaalta kamppailulajien opettajalta nimeltä herra Miyagi. Elokuva oli kriittinen ja kaupallinen menestys ja tuotti maailmanlaajuisesti yli 359 miljoonaa dollaria. Sitä kehuttiin sen toiminnasta, huumorista ja suorituksista, erityisesti Moritan suorituksista. Elokuvaa on pidetty yhtenä kaikkien aikojen parhaista taistelulajielokuvista.

The Muppets Take Manhattan

Julkaisu: 27. Kesäkuuta 1984

on Jim Hensonin tuottama yhdysvaltalainen musiikkikomediaelokuva vuodelta 1984. Se on kolmas teatterielokuva, jossa Muppetit näyttelevät, ja jatko-osa vuoden 1981 The Muppet Movie -elokuvalle. Elokuvassa seurataan muppettien yritystä järjestää Broadway-esitys New Yorkissa.

Elokuvan on ohjannut Frank Oz, joka on myös antanut äänet Miss Piggylle, Fozzie Bearille ja Animalille. Sen pääosissa nähdään Kermit-sammakko, Miss Piggy, Fozzie Bear, Animal, Gonzo, Rizzo, Rowlf-koira, Janice, Scooter, Pepé King Prawn, Dr. Teeth ja Electric Mayhem.

The Muppets Take Manhattan oli kriittinen ja kaupallinen menestys, joka tuotti maailmanlaajuisesti yli 60 miljoonaa dollaria. Sitä kehuttiin sen huumorista, musiikista ja esityksistä. Elokuva oli ehdolla kahdesta Oscar-palkinnosta, parhaasta alkuperäisestä laulusta (”Manhattan, New York”) ja parhaasta alkuperäisestä musiikista.

Conan the Destroyer

Julkaisu: 29. Kesäkuuta 1984

on Richard Fleischerin ohjaama yhdysvaltalainen fantasiaelokuva vuodelta 1984. Se on jatko-osa vuoden 1982 elokuvalle Conan, barbaari, ja sen pääosassa on Arnold Schwarzenegger nimiroolissa, ja sivuosissa nähdään Grace Jones, Mako Iwamatsu, Tracey Walter ja Sarah Douglas.

Elokuva sijoittuu sen jälkeen, kun Conan oli voittanut Thulsa Doomin edellisessä elokuvassa. Conan on nyt palkkasoturi, joka kiertää maata uskollisen kumppaninsa Malakin kanssa. Prinsessa Jehnna palkkaa heidät suojelemaan häntä matkalla etsimään tarunhohtoista Setin jalokiveä, jolla sanotaan olevan voima herättää paha kuningatar Taramis henkiin.

Elokuva oli kriittinen ja kaupallinen menestys, ja se tuotti maailmanlaajuisesti yli 100 miljoonaa dollaria. Elokuvaa kehuttiin sen toimintakohtauksista, erikoistehosteista ja suorituksista, erityisesti Schwarzeneggerin suorituksista.

Paris, Texas

Julkaisu: 16. Heinäkuuta 1984

Paris, Texas on Wim Wendersin vuonna 1984 käsikirjoittama ja ohjaama yhdysvaltalainen neo-noir-romanttinen draamaelokuva. Elokuvan pääosissa nähdään Harry Dean Stanton, Dean Stockwell (ääninäyttelijänä Hunter Carson) ja Nastassja Kinski. Se kertoo Travis Hendersonista, miehestä, joka on vaeltanut Teksasin autiomaassa neljä vuotta ja jolla on muistinmenetys. Hänen veljensä Walt löytää hänet, ja lopulta hän palaa Los Angelesiin löytääkseen vaimonsa Janen ja heidän poikansa Hunterin.

Elokuvaa kehuttiin sen elokuvataiteesta, esityksistä ja siitä, että se käsittelee menetyksen, lunastuksen ja amerikkalaisen unelman teemoja.

Purple Rain

Julkaisu: 27. Heinäkuuta 1984

Purple Rain on Albert Magnolin käsikirjoittama ja ohjaama yhdysvaltalainen draamamusiikkielokuva vuodelta 1984, jossa näyttelevät Prince, Morris Day, Apollonia Kotero, Olga Karlatos ja Clarence Williams III. Elokuva sijoittuu Minneapolisiin, Minnesotaan, ja siinä seurataan Princea, lahjakasta muusikkoa, joka kamppailee menestyksensä puolesta ja selviytyy rakkauden ja perheen monimutkaisista kysymyksistä populaarimusiikin maailmassa.

Purple Rain oli kriittinen ja kaupallinen menestys, joka tuotti maailmanlaajuisesti yli 85 miljoonaa dollaria ja sai useita palkintoehdokkuuksia.

Places in the Heart

Julkaisu: 11. Syyskuuta 1984

Places in the Heart on Robert Bentonin kirjoittama ja ohjaama yhdysvaltalainen draamaelokuva vuodelta 1984, jonka pääosissa nähdään Sally Field, Lindsay Crouse, Danny Glover ja John Malkovich. Tarinassa seurataan Edna Spaldingia (Field), leskirouvaa, joka perii aviomiehensä kuoleman jälkeen maatilan Texasin maaseudulla sijaitsevassa pikkukaupungissa. Edna on päättänyt menestyä maatilalla, mutta kohtaa monia haasteita, kuten kaupunkilaisten ennakkoluulot, maan karuuden ja oman surunsa.

Places in the Heart oli kriittinen ja kaupallinen menestys, ja se voitti neljä Oscar-palkintoa, muun muassa parhaan elokuvan, parhaan naispääosan (Field), parhaan sovitetun käsikirjoituksen ja parhaan miessivuosan (Glover). Elokuvaa kehuttiin sen hahmojen herkästä kuvauksesta, maaseutuelämän realistisesta kuvauksesta ja voimakkaasta toivon ja kestävyyden viestistä.

A Soldier's Story

Julkaisu: 14. Syyskuuta 1984

A Soldier's Story (Sotilaan tarina) on Norman Jewisonin ohjaama yhdysvaltalainen mysteeri-draamaelokuva vuodelta 1984. Elokuvan pääosissa nähdään Howard Rollins Jr., Adolph Caesar, Art Evans, Dennis Lipscomb, Larry Riley ja Patti LaBelle. Se perustuu Charles Fullerin Pulitzer-palkittuun samannimiseen näytelmään.

Elokuva sijoittuu sotilastukikohtaan Louisianassa vuonna 1941. Kapteeni Davenport (Rollins Jr.) saa tehtäväkseen tutkia mustan upseerin, kersantti Watersin (Caesar) murhaa. Davenport kohtaa sekä valkoisten että mustien sotilaiden ennakkoluuloja yrittäessään ratkaista tapausta.

A Soldier's Story sai kiitosta kriitikoilta, ja se voitti kaksi Oscar-palkintoa: Adolph Caesarille parhaasta miessivuosasta ja parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta. Elokuva oli ehdolla myös parhaan elokuvan ja parhaan ohjaajan palkinnon saajaksi.

Amadeus

Julkaisu: 19. Syyskuuta 1984

Amadeus on Miloš Formanin ohjaama ja Peter Shafferin käsikirjoittama yhdysvaltalainen elämäkerrallinen musiikkidraamaelokuva vuodelta 1984, jossa F. Murray Abraham näyttelee Wolfgang Amadeus Mozartia, Tom Hulce Antonio Salieria, Elizabeth Berridge Constanze Mozartia ja Roy Dotrice keisari Joosef II:ta.

Elokuva kertoo Mozartin kilpailijan Salierin tarinan. Salieri on arvostettu säveltäjä keisari Joosef II:n hovissa, mutta hän on syvästi epävarma omasta lahjakkuudestaan. Kun nuori ja nerokas Mozart ilmestyy näyttämölle, Salieri ajautuu kateuden ja vihan valtaan. Hän juonittelee tuhotaakseen Mozartin uran, mutta Mozartin nerous on kiistaton ja hänen suosionsa kasvaa.

The Terminator

Julkaisu: 26. Lokakuuta 1984

Terminaattori on James Cameronin ohjaama yhdysvaltalainen tieteistoimintaelokuva vuodelta 1984. Sen pääosissa nähdään Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn ja Linda Hamilton. Elokuva kertoo kyborgitappajasta, joka lähetetään ajassa taaksepäin vuodelta 2029 tappamaan Sarah Connor, tarjoilija, joka synnyttää tulevan vastarinnan johtajan koneita vastaan. Kyle Reese, sotilas samasta tulevaisuudesta, lähetetään takaisin suojelemaan häntä.

Terminator oli kriittinen ja kaupallinen menestys, ja se tuotti maailmanlaajuisesti yli 78 miljoonaa dollaria. Sitä kehuttiin sen toimintakohtauksista, erikoistehosteista ja suorituksista, erityisesti Schwarzeneggerin. Elokuvaa on pidetty yhtenä kaikkien aikojen parhaista tieteiselokuvista.

A Nightmare on Elm Street

Julkaisu: 9. Marraskuuta 1984

A Nightmare on Elm Street on yhdysvaltalainen yliluonnollinen kauhuelokuva vuodelta 1984, jonka on ohjannut Wes Craven ja jonka käsikirjoittajina ovat Craven ja Bruce Wagner. Sen pääosissa nähdään Heather Langenkamp, Robert Englund, Johnny Depp, Ronee Blakley ja Amanda Wyss. Elokuvassa seurataan ryhmää teini-ikäisiä, joita Freddy Krueger, palanut ja kynsinen lastenmurhaaja, vainoaa unissaan.

Elokuva oli kriittinen ja kaupallinen menestys, joka tuotti maailmanlaajuisesti yli 25 miljoonaa dollaria ja synnytti suositun sarjan. Sitä pidetään yhtenä kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmista kauhuelokuvista, ja sitä on ylistetty sen omaperäisyydestä, pelottelusta ja erikoistehosteista.

The Killing Fields

Julkaisu: 23. Marraskuuta 1984

The Killing Fields on vuonna 1984 valmistunut historiallinen draamaelokuva, joka sijoittuu Kambodžaan punaisten khmerien hallinnon aikaan. Sen pääosassa Sam Waterston esittää Sydney Schanbergia, amerikkalaista toimittajaa, joka jää maahan kansanmurhan aikana. Elokuva seuraa Schanbergin yrityksiä paeta Kambodžasta ja löytää kambodžalainen avustajansa Dith Pran (Haing S. Ngor).

Roland Joffén ohjaama ja Bruce Robinsonin käsikirjoittama elokuva perustuu Sydney Schanbergin samannimiseen kirjaan. Se oli ehdolla seitsemän Oscar-palkinnon saajaksi, mukaan lukien parhaan elokuvan ja parhaan miespääosan Haing S. Ngor, ja voitti kolme palkintoa: Ngorille parhaasta miessivuosasta, parhaasta kuvauksesta ja parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta.

Beverly Hills Cop

Julkaisu: 5. Joulukuuta 1984

Axel Foley, detroitilainen poliisi, matkustaa Beverly Hillsiin tutkimaan parinsa Mikey Tandinon murhaa. Foleyn epäsovinnaiset menetelmät ja asenne törmäävät Beverly Hillsin poliisin, erityisesti ylikonstaapeli Andrew Bogomilin, menetelmiin. Foleyn katuäly ja charmi auttavat häntä kuitenkin ratkaisemaan tapauksen ja saattamaan murhaajan oikeuden eteen.

Beverly Hillsin kyttä oli popkulttuuri-ilmiö, joka synnytti kaksi jatko-osaa, Beverly Hillsin kyttä II (1987) ja Beverly Hillsin kyttä III (1994), sekä televisiosarjan, joka pyöri vuosina 1997-1998. Elokuva auttoi myös käynnistämään Eddie Murphyn uran pääosanesittäjänä.

Dune

Julkaisu: 14. Joulukuuta 1984

Dyyni on David Lynchin ohjaama ja Lynchin ja Frank Herbertin käsikirjoittama eeppinen tieteiselokuva vuodelta 1984, joka perustuu Frank Herbertin samannimiseen romaaniin vuodelta 1965. Elokuvan pääosassa Kyle MacLachlan näyttelee Paul Atreidesia, Atreides-talon perillistä, joka saa hallintaansa Arrakiksen aavikkoplaneetan, joka on maailmankaikkeuden arvokkaimman aineen, melangan, ainoa lähde. Paulin tehtävänä on suojella Arrakisia vihamieliseltä Harkonnen-suvulta, mutta pian hän joutuu vaaralliseen konfliktiin.

Dyyni oli ilmestyessään kriittinen ja kaupallinen epäonnistuminen, mutta se on sittemmin saavuttanut kulttimaineen. Elokuvaa kiitetään sen visuaalisesta ilmeestä, kunnianhimoisesta laajuudesta ja uskollisuudesta lähdemateriaalille. Sitä pidetään myös tieteiselokuvan merkkipaaluna.