Paradise Killer (Switch)
Kaizen Game Worksin Paradise Killer antaa ihan ensimmäisenä mielikuvan siitä, että kyseessä on visual novel. Asia ei kuitenkaan ole täysin näin, sillä visual novelille ominainen, likimain loputtomalta tuntuva teksti-ikkunoiden kliksuttelu on hyvin maltillista. Jos jonkinlaiselle visual novelille pitäisi löytyä verrokki, on se seikkailupelin puolelle menevä lähinnä japanilaisen viihteen faneille tuttu juonittelupeli Danganronpa. Verrokki sen vuoksi, että sen lisäksi että siinä on visual novelin piirteitä, yhdistää se kaksiulotteisia hahmoja, joiden kanssa voi keskustella kolmiulotteisiin ympäristöihin.
Visuaalisesti peli muistuttaa siitä mitä oikeastaan internetin ja sosiaalisten medioiden hybriksessä syntyneet äänen kuvan ja tekstin liikkeet ovat olleet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Joskus kymmenkunta vuotta sitten syntyi genre vaporwave, joka yhdisti 90-luvun tv-shopin ja karaokevideoiden kuvastoa lo-fi -estetiikkaan. Saman vuosikymmenen aikana Tumblr ja Twitter oli koti hahmotaiteilijoille, joiden tuotokset yhdistivät japanilaisen mangan tyyliä länsimaiseen Disneyn ja vuosituhannen vaihteen tv-piirrettyjen tyyliin maustettuna hyvin vahvalla queer-estetiikalla. Tämä tyyli on vahvasti näkyvillä pelin hahmosuunnittelusta, jossa hahmot ovat kaiken lisäksi yhtä usein paidattomia kuin puettuja.
Kuten visual novelin luonteeseen kuuluu, on pelissä runsaasti tekstiä, mutta monesta japanilaisesta verrokista poiketen se on kirjoitettu terävästi ja sujuvalla sanailulla. Pelissä on valtavasti fantasiaa ja mielikuvituksellista maailmanrakennusta, jopa niin paljon että siitä ei jää juuri mitään mieleen ensimmäisten pelikertojen jälkeen ja sen lisäksi Paradise Killerin kartta tuntuu valtavalta. Kauniiksi rakennetun pelin alueet tuntuvat jonkin ajatuksen kanssa suunnitelluilta ja sen tutkimisessa on oma mielenkiintonsa ja peli upottaa nopeasti maailmaansa.
Visual novelien, mysteerien ratkaisemisen tai pelin sisältämän estetiikan ystävien ei kannata jättää tätä peliä missään nimessä väliin ja kehotan myös erikoisempien indieiden ystäviä tutustumaan peliin. Tekstiä ei ole aivan älytöntä määrää, mutta jos esimerkiksi Disco Elysium tai vuosituhannen vaihteen crpg:t tarinoineen ovat liikaa, ei Paradise Killer ole välttämättä sopiva. Hyvää tarinaa ja jotain mielenkiintoista etsiville kehotan tutustumaan. Paradise Killerissä on poikkeuksellisen terävää ja pelaajaystävällistä suunnittelua ja peli on yksi genrensä parhaista, jopa klassikon viitan ansaitseva moderni peli, vaikka sen ulkokuori vaikuttaakin turhan villiltä.