Parhaat kannettavat pelaamiseen Kommentit pois päältä artikkelissa Parhaat kannettavat pelaamiseen

Pelikannettavat

Parhaita kannettavia pelaamiseen tutkaillessa useimmille tulee vastaan liian monta vaihtoehtoa, joiden välillä voi olla vaikea tehdä valintaa. Lopulta päätös onkin ostajan itsensä ja tällöin tulee arvottaa itse muutamia seikkoja, joihin kuuluvat tietenkin kannettavan tehot, hinta mutta myös monia muita seikkoja. Valmistajat ja jälleenmyyjät kehuskelevat kannettavia usein testitulosten perusteella, mutta niihinkään ei kannata sokeasti luottaa.

Yksinkertaisesti paras pelikannettava on sellainen, joka pyörittää pelaajan laatutasoa ajatellen sopivan jouhevasti niitä pelejä, joita kannettavan ostaja haluaa pelata. On toki totta, että erilaiset komponentit tulevat olla laadukkaita sekä kestäviä, sekä mahdollisimman tehokkaita. Eri komponenteille tehdyt testit eivät kuitenkaan kerro sitä, että toimivatko ne toisten komponenttien kanssa hyvin yhteen.

Kannattaa myös miettiä, tarvitseeko kannettavan tehoa johonkin muuhunkin harrastukseen, kuten vaikkapa kryptovaluuttojen louhintaan ja moneen muuhun laskennallista tehoa vaativaan tekemiseen.

Arvosteluita seuraamaan

Parhaiten saakin selville kannettavan laadun arvosteluilla, joissa niitä on “rääkätty” uusimmilla peleillä, jotka vaativat esimerkiksi grafiikalta paljon. Toisaalta toiset haluavat pelata pelejä, joissa visuaalisuus ja graafinen tehokkuus ei ole kaikki kaikessa. Tällaisia voivat olla vaikkapa vanhatkin strategiapelit, jotka ovat muuten monimutkaisia ja laajoja.

Kuten tämänkin artikkelin kohdalla on käynyt, on tähän asti puhuttu vain graafisesta tehosta ja muuten tehokkaasta koneesta. Pelaamisen tunnelmaan vaikuttaa myös monet muut asiat. Niitä ovat näytön laadun (joka ei välttämättä tarkoita esim. pikselimäärää ja resoluutiota, vaan kuvan tasaisuutta ja värien erottelua) ohella myös äänentoisto eli kannettavan sisältämä äänikortti ja kaiuttimet (joskin useimmat pelaavat kuulokkeilla) ja vaikkapa näppäimistön tuntuma.

Joillekin voi olla tärkeää myös kannettavan muotoilu eli se, miltä laite näyttää. Tämä on ihan aiheellinen seikka, sillä pelikannettavasta tulee joka tapauksessa maksaa useita satoja euroja, jos haluaa saada laatua eikä muovista markettikannettavaa.

Kun kaikki yllä mainitut seikat ovat kannettavassa niin sanotusti kohdallaan tarkoittaa se sitä, että kovin vikaan ei valinnassa mennä. Mutta edelleen tärkeintä on se, mitä kannettavalla aikoo pelata ja valita kone sen mukaan.

Emolevy ja näytönohjain tärkeimpiä

Tärkeimmät komponentit tehokannettaviin ja pelikannettaviin ovat RAM-muistin lisäksi emolevy ja näytönohjain. Todella tehokkailla emolevyillä voi harrastaa myös jotain muuta, joka vaatii runsaasti laskentatehoa. Esimerkiksi monet pelaajat harrastavat kryptovaluuttoja (kuten Ethereum) ja niiden louhintaa. Louhinta vaatii tehoa emolevyltä enemmän kuin useat pelit ja tämän ovat haistaneet myös komponentteja ja tietokoneita valmistavat yritykset.

Esimerkiksi tietokonevalmistaja on suunnitellut ja valmistanut emolevyn nimeltä ASUS B250 Mining Expert. Se on siis nimeään myöten valmistettu louhimista varten. Muut tehokkaat emolevyt tulee käyttäjien itse optimoida, jotta ne soveltuvat louhintaan, mutta tätä emolevyä ei. ASUS B250 Mining Expert on siitäkin mielenkiintoinen emolevy, että sen tuen piirissä on jopa 19 eri näytönohjainta – tällaista ei heti tule vastaan missään. ASUS tunnetaan myös korkeasta laadusta muidenkin komponenttien ja tietokoneiden parissa, joten kyseessä on varma laatuostos kryptovaluutta -friikeille, jotka seuraavat Ethereum -kurssituloksia silmä kovana, mutta miksei myös pelaajille.

Näytönohjaimista kannattaa edelleen vuonna 2021 luottaa GeForce-näytönohjaimiin, jotka ovat hallinneet pelikannettavien ja -tietokoneiden näytönohjainten kärkisijoja jo vuosikymmeniä. Esimerkiksi GeForce RTX 3060 – 3080 on erinomainen komponentti näytönohjaimien parista tehokannettavalle. Nämä näytönohjaimet ovat tunnettuja ultratehokkaasta suorituskyvystä. Ne ovat syöneet sisäänsä Ampere – NVIDIAN toisen sukupolven RTX-arkkitehtuurin, joissa niiden RT- ja Tensor-ytimet, SM-monisuorittimet ja kehuttu, erityisen nopea G6X-muisti varmistaa pelaajille kunnon sessiot vaativinkienkin pelien parissa.

Farming Simulator 25 sai ilmaisen sisältöpäivityksen Kommentit pois päältä artikkelissa Farming Simulator 25 sai ilmaisen sisältöpäivityksen

25 on päivittynyt versioon 1.6, joka tuo peliin ilmaista lisäsisältöä ja useita parannuksia. Päivitys sisältää uusia työkoneita ja traktoreita sekä lukuisia optimointeja ja pelattavuusuudistuksia.

Uusia laitteita päivityksessä ovat:

  • Albutt f155A -paalinostin
  • CLAAS FL 140 -etukuormain
  • John Deere 683R -etukuormain
  • CLAAS ARION (550 – 530) -traktori
  • John Deere 6R -sarjan traktori

Päivitys parantaa pelin suorituskykyä ja vakautta sekä tuo mukanaan useita muutoksia ja parannuksia. Näihin kuuluvat muun muassa ModHub-päivityspainike, parannukset tekoälyn toimintaan ja eläinten tuottavuuslaskelmiin sekä lukuisat korjaukset ja optimoinnit.

on myynyt jo yli kolme miljoonaa kappaletta. Peli on saatavilla :lle, |S:lle, :lle ja Macille. jatkaa pelin kehittämistä ja tukemista säännöllisillä päivityksillä ja sisältölisäyksillä.

†

Last Drop vie pelaajat karulle matkalle lama-ajan Suomeen Kommentit pois päältä artikkelissa Last Drop vie pelaajat karulle matkalle lama-ajan Suomeen

on uusi suomalainen videopeli, joka sijoittuu vuoteen 1994 kuvitteelliseen Nykylän kaupunkiin. Peli yhdistää avoimen maailman toimintaa, RPG-elementtejä ja synkkää huumoria. Tarina perustuu tosielämän kokemuksiin ja käsittelee teemoja kuten ystävyys, riippuvuus ja lunastus.

Peli erottuu joukosta ainutlaatuisella sekoituksella synkkää huumoria, ronskia tarinankerrontaa ja unohtumattomia hahmoja, kuten Rahikainen, Kuikka ja Seppo (Zeze).

Pelin on kehittänyt ja sen toimitusjohtaja Henri Koskinen kuvaa peliä ”vanhaksi kunnon 1990-luvuksi”. Peli on rakennettu Unreal Engine 5:llä ja siinä on ammattimainen ääninäyttely.

Last Dropin kehityksessä on ollut mukana yli 90 harjoittelijaa ja opinnäytetyöntekijää suomalaisista ammattikorkeakouluista. Projekti on saanut 25 000 euron apurahan Digidemo Avek -rahastosta vuonna 2021.

Peli jatkaa suomalaisen peliteollisuuden perinnettä, joka alkoi 1980-luvulla harrastelijoiden toimesta ja kehittyi 1990-luvulla demoskenen kautta ammattimaisemmaksi. Last Drop edustaa uutta sukupolvea suomalaisessa pelinkehityksessä, yhdistäen paikallista kulttuuria ja kansainvälistä pelattavuutta.