Pelaajasta saadaan tällä kertaa hyvä niskalenkkiote – arvostelussa WWE 2K22 Kommentit pois päältä artikkelissa Pelaajasta saadaan tällä kertaa hyvä niskalenkkiote – arvostelussa WWE 2K22

WWE 2K22 (PS4)

8 / 10
Hyvää Showpainin tunnelma on saatu kohdilleen. Animaatiot ja liikesarjat ovat uskottavan näköisiä. Pelimekaniikka on hiottu kohdilleen. Koukuttaa ja on aidosti hauska painikokemus. Huonoa Lisätyt pelitilat, etenkin MyGM aiheuttavat pettymyksen. Pelistä löytyy hyvin keveitä bugeja, ja sen myötä se myös kaatuileekin joskus.

Vanhalle showpainifanille myös genren videopelit olivat suurta nannaa kultaisina nuoruusvuosinani. Playstation 2-aikakauden merkkiteos WWE Smackdown! Here Comes The Pain (2003) löytyy allekirjoittaneen pölyttyneistä arkistoista vielä tänäkin päivänä. Jotain varhaisesta painitietämyksestä kertoo sekin, että tuo peli tuli hankittua hetimmiten julkaisupäivänään, jo lähes kaksikymmentävuotta sitten. Ja näiden hankintahan jatkui aina PS3-aikakaudelle, jolloin itselle viimeiseksi tärkeäksi teokseksi jäi vuonna 2009 julkaistu Smackdown vs. Raw 2010. Tuolloin omaa ”oikeaa” painiharrastustani lukuun ottamatta kyseinen genre jäi taka-alalle, kunnes se on jälleen viime vuosina alkanut nostamaan päätään pensaasta.

Viimeisin kokemani WWE peli löytyy jo kuitenkin vuodelta 2020, jolloin julkaistiin runsasta parjausta päälleen saanut WWE 2K20. Ja sitä tasaista parjausta pelille tarjottiin myös allekirjoittaneenkin kynästä, joten varsinaisesti suuria odotuksia ei uutukainenkaan ennakkoon herättänyt. Muistutuksena, että tässä välissähän emme saaneet kokea WWE 2K21:stä vaan lukemattomien syiden vuoksi se päätettiin perua. Ja ehkä lopulta hyvä näin, sillä välivuosi on tehnyt hyvää pelisarjan tasolle.

Tunnelmaa kuin oikeassa painitapahtumassa konsanaan

Suurimpana muutoksena kehittävät itse mainitsevat pelimoottorin itsessään. Visuaalisia konsepteja ja animaatioita on hiottu niin, että jokainen liikesarja näyttäisi mahdollisimman aidolta. Myönnettäköön, että mainosmiesten puheet ovat tällä kertaa totta ja pelimekaniikat ja pelaaminen tällä kertaa ovatkin varsin sujuvaa. Pelaajaa ohjeistetaan erilaisilla liikekompoilla, jotka tuovat uuden mielenkiintoisen lisän itse perusmäiskeeseen. Ajoituksella torjunnoissa tuntuu olevan tällä kertaa todellakin väliä. Hyökkäyksien vasta-iskuihin on panostettu myös huolella, mikä tekee pelikokemuksesta entistäkin realistisemman.

Graafisesti suoriutuu hyväksytyllä tasolla ja kauas taakse jääkin edeltäjänsä. Animaatiot ovat kuten mainittukin, varsin sujuvia, mutta myöskin painijoiden mallintamisten ja maneerien kohdalla ollaan osuttu hyvin maaliin. Toki muutamia poikkeuksia löytynee, mutta painettakoon ne villasella suurimmaksi osaksi onnistuneiden napakymppien vuoksi. Yleisön mukana eläminen ja realistiset sisääntulot tekevät kokemuksesta WWE-nörtille suotuisan. Tunnelmaa löytyy, kuin oikeasta WWE live-show:sta konsanaan!

Jotain uutta, jotain vanhaa. Innostumisia- sekä pettymyksiä.

WWE 2K22 sisältää runsaasti eri pelitiloja. Mielenkiintoisimpana lisäyksenä mainittakoon MyGM-pelitila, jossa pelaaja pääsee leikkimään oikeaa WWE:n General Manageria. Buukkaat esityksiä, PPV-tapahtumia ja kaikkea pientä siitä väliltä. Suurista odotuksista huolimatta pelitila pettää lähes jokaisella osa-alueella ja mieli tekeekin yhtäkkiä palata vanhan kunnon Extreme Warfare Revengen pariin. Vanha, mutta edelleenkin asiansa ajava PC-simulaattori, jossa keskitytään vain ja ainoastaan painispektaakkeleiden pystyttämiseen.

Toisena uutuutena esitellään MyFaction-pelitila mikä antaa pelaajan rakentaa ryhmittymän, joka kilpailee legendaarisen NWO:n kanssa. Kerää, hallinnoi ja päivitä WWE painijoita viikottaisilla tapauhtumilla ja säännöllisillä päivityksillä. Ja tähän lisäyksenä – ole myös valmis kaivamaan kuvetta lompakostasi. Näitä kortteja et nimittäin ilman oikean rahan kuluttamista itsellesi lunasta!

Universal Mode tekee loistokkaan paluun, ja onkin yksi pelin kohokohtia. Mikäs sen hauskempaa kuin hypätä mukaan WWE:n viikoittaiseen maailmaan, joko yksittäisenä painijana, tai ”sivustaseuraaja”, joka ottaa matsin kuin matsin halutessaan haltuun.

”No jos vielä kerran. Onhan tässä perhekin jo nukkumassa…”

WWE 2K22 on peli, joka taatusti herätti kovia ennakkoluuloja jopa innokkaimmilta pelisarjan faneilta. Eikä allekirjoittaneen odotuksetkaan sen korkeammalla olleet. Täytyykin nostaa hattua 2K Gamesille, joka onnistui välivuoden aikana korjaamaan ”painiasentonsa” parempaan ryhtiin ja pystyi puskemaan markkinoille pelin, joka palauttaa WWE-sarjan takaisin raiteilleen. WWE 2K22 sisältää yli 170 painijaa ja tekemistä eri pelimoodien parissa kyllä riittää kerrassaan. Huomasinkin itse useampana iltana todenneen itselleni sen kuuluisan fraasin ”No jospa vielä yhden matsin..” ja sellaisessa aivotottoman viihteen ”koukussa” ei allekirjoittanut olekaan hetkeen ollut!

Jos hidastempoisemmat showpainipelit eivät ole sinun juttusi, tuskin tulet innostumaan tästäkään. Jos kuitenkin sydämesi syttyy WWE:n kaltaiselle mäiskeelle, tulet takuulla yllättymään. Täytyykin sanoa, että nyt kohdalle osui ikään kuin WWE-simulaattori, joka sai tästä pelaajasta erittäin tiukan niskalenkkiotteen!

WrestleMania-viikonloppuna mitataan miehet ja mikromaksut – arvostelussa WWE 2K25 Kommentit pois päältä artikkelissa WrestleMania-viikonloppuna mitataan miehet ja mikromaksut – arvostelussa WWE 2K25

On WrestleMania-viikonloppu – vuoden suurin juhla showpainin ystäville. Kun maailma valmistautuu seuraamaan massiivista spektaakkelia, myös digikehässä tapahtuu. tuo ruudulle enemmän painisisältöä kuin koskaan aiemmin, samaan aikaan kun todellinen WrestleMania niputtaa tarinoita, yllätyksiä ja mestaruustaisteluita oikeassa maailmassa.

WWE 2K25 on monella tapaa sarjan kulminaatio – teknisesti vakuuttava, sisällöltään laaja ja sisäisesti yhtenäinen kokonaisuus, joka onnistuu tekemään lähes kaiken vähintään hyvin, joitain asioita erinomaisesti. Samalla se on kuitenkin myös esimerkki nykypäivän urheilupelien suurimmasta ongelmasta: mikromaksujen roolista, joka syö pelattavuutta ja pelaajakokemuksen eheyttä tavalla, jota ei voi jättää huomiotta.

Pelin ytimessä oleva painimoottori on paras, mitä sarjassa on nähty vuosikymmeneen. Otteluiden tempo, tuntuma ja animaatiot ovat sujuvia, ja uudet lisäykset, tekevät otteluiden dynamiikasta entistä monipuolisemman. Iskut tuntuvat painavilta, torjunnat tarkoilta ja pelissä on aidon kilpailun tuntua, jonka takaa loistaa Visual Conceptsin pitkä kokemus pelisarjan parissa.

Uusittu kamera- ja ohjausjärjestelmä mahdollistaa entistä paremman otteludraaman rakentamisen, ja esimerkiksi sisääntulojen ohjaaminen pelaajan toimesta tuo audiovisuaaliseen esitykseen lisää syvyyttä. Tähänhän me paininörtit olemme pitkään toivoneet. Myös visuaalinen toteutus on ottanut harppauksen eteenpäin: hikeä, ruhjeita ja verenvuotoa kuvaavat yksityiskohdat ovat entistä realistisempia ja ottelijoiden ulkonäkö on aiempaa tarkempi.

Showcase loistaa – ajassa ja tarinassa

Pelin selkeästi paras pelitila on Showcase, joka tänä vuonna keskittyy The Bloodline -dynastiaan. Paul Heymanin isännöimänä koettava tarinallinen aikamatka sisältää sekä historiallisia että fiktiivisiä otteluita, joissa pelaaja pääsee ohjastamaan legendoja, kuten The Wild Samoans tai Peter Maivia, sekä moderneja tähtiä, kuten Roman Reigns ja The Usos.

Videotuotanto ja esitystapa ovat näyttäviä. Heymanin juonnetut välivideot ovat paikoin samaa tasoa kuin viikoittain Netflixissäkin nähtävät viralliset WWE:n promopätkät. Näin vaikuttavaan kokonaisuuteen verrattuna on harmillista, että Showcase-otteluihin on lisätty ajoitettuja tavoitteita, jotka rikkovat immersiota ja muistuttavat pelaajaa turhan voimakkaasti pelillisistä rajoista.

MyRise, Universe ja GM Mode – tuttuja vahvuuksia

MyRise-urapelitila jatkaa vahvaa linjaansa. Tarinat ovat monipuolisempia ja pelaajan valinnoilla on entistä enemmän vaikutusta etenemiseen. Universe-tila tarjoaa jälleen vapauden rakentaa oma WWE-universuminsa, ja GM Mode on saanut uusia syvyyksiä strategisella puolella, vaikka edelleen kaipaisi lisää syvyyttä otteluiden hallintaan.

Näiden tilojen suurin etu on se, että ne eivät pakota pelaajaa lyömään euroja tiskiin, mikä valitettavasti ei päde kaikkiin pelin osioihin.

The Island ja MyFaction – maksullisen sisällön karvas jälkimaku

WWE 2K25:n suurin uusi avaus on The Island – pelitila, jossa pelaaja luo oman painijansa ja valloittaa online-ympäristön otteluiden ja tehtävien kautta. Ajatus vapaasta liikkumisesta eri alueilla, jotka on nimetty painijoiden mukaan, kuten ”Damage CTRL Computer Repair” tai ”The Arcade of Tomorrow”, kuulostaa kiehtovalta. Todellisuudessa The Island on kuitenkin vahvasti sidottu mikromaksuihin.

Pelaajan hahmon varusteet ja kyvyt ovat usein sidoksissa pelin sisäiseen Virtual Currencyyn (VC), jota voi ansaita hitaasti pelaamalla, tai ostaa oikealla rahalla. Esimerkiksi oranssien Nike-lenkkareiden hinta on 18 000 VC, mikä vastaa yli viiden euron hintaa. Tämä trendi heijastuu myös MyFaction-tilaan, joka muistuttaa rakenteeltaan urheilupelien Ultimate Team -konsepteja: pelaajat keräävät kortteja ja muodostavat joukkueita, mutta pelin rakenne kannustaa jatkuvaan grindaamiseen tai rahankäyttöön nopeamman etenemisen saavuttamiseksi.

Kyseinen kaupallinen rakenne on ristiriidassa muun pelin laadukkaan sisällön kanssa. Erityisesti se on harmillista, koska muu peli olisi lähestulkoon viiden tähden arvoinen. Tällaiset ratkaisut tuntuvat erityisen ikäviltä tilanteessa, jossa perustilat ovat aidosti hyviä ja pelimekaniikka toimii poikkeuksellisen hyvin.

Loppuarvio: Laadukas ydin, rahastava reunus

WWE 2K25 on teknisesti ja sisällöllisesti sarjan paras peli vuosiin. Otteluiden laatu, rosterin laajuus ja erityisesti Showcase-tilan tuotantoarvot tekevät siitä painipelien kirkkaan kärkituotteen. Samalla The Islandin ja MyFactionin kaltaiset rahastuslähtöiset elementit jättävät jälkeensä karvaan maun, erityisesti, kun pelin ydin on niin vahva, että se ei tarvitsisi moisia lisäansaintamekanismeja tuekseen.

Jos pystyt jättämään VC-vetoiset tilat sivuun, WWE 2K25 tarjoaa massiivisen ja laadukkaan paketin painiviihdettä. Mutta jos olet täydellisyyteen pyrkivä pelaaja tai koko sisällön metsästäjä, joudut valitettavasti kohtaamaan nykypäivän urheilupelien karun realiteetin – lompakko ratkaisee paljon.

On WrestleMania-viikonloppu, eikä parempaa hetkeä painipelien juhlistamiselle voisi olla. John Cena saattaa tehdä historiaa ja napata 17. maailmanmestaruutensa, ylittäen Ric Flairin legendaarisen lukeman – samalla kun Jey Uso saattaa viimein murtautua yksilötähdistön huipulle ja pokata ensimmäisen raskaan sarjan mestaruutensa.

WWE 2K25 antaa meille mahdollisuuden elää nuo hetket uudelleen – tai kirjoittaa ne uusiksi omalla haluamallamme tavalla, mikäli buukkauset eivät mieltämme mielytä.

WWE 2K25 (Xbox Series X)

8 / 10
Hyvää +Erittäin hiottu ja viihdyttävä painimoottori +Showcase-mode on eläväinen ja laadukkaasti toteutettu +Runsaasti pelattavaa +Uudet animaatiot, visuaalinen viimeistely ja iso rosteri tekevät vaikutuksen +MyRise ja Universe tarjoavat pitkäikäistä sisältöä fanille kuin fanille Huonoa -MyFaction ja The Island -tilat painottuvat liikaa VC-valuutan käyttöön -Mikromaksujen aggressiivinen läsnäolo latistaa kokonaisuutta -Showcase-tilan ajoitetut tehtävät rikkovat tunnelmaa -GM-tila ja Universe kaipaisivat lisää kehitystä verrattuna panostukseen The Islandiin Yhteenveto WWE 2K25 on teknisesti ja sisällöllisesti sarjan paras peli vuosiin. Otteluiden laatu, rosterin laajuus ja erityisesti Showcase-tilan tuotantoarvot tekevät siitä painipelien kirkkaan kärkituotteen. Samalla The Islandin ja MyFactionin kaltaiset rahastuslähtöiset elementit jättävät jälkeensä karvaan maun, erityisesti, kun pelin ydin on niin vahva, että se ei tarvitsisi moisia lisäansaintamekanismeja tuekseen.

Borderlands 4 ja Mafia: The Old Country saavat ensiesittelynsä Game Awards -gaalassa Kommentit pois päältä artikkelissa Borderlands 4 ja Mafia: The Old Country saavat ensiesittelynsä Game Awards -gaalassa

Pelimaailman odotus kasvaa, kun 4 ja : The Old Country saavat ensimmäiset trailerinsa tämän vuoden The Game Awards -tapahtumassa, joka pidetään 12. joulukuuta. paljasti, että nämä kaksi odotettua julkaisua tulevat saamaan uutta valoa tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Borderlands-sarjan fanit voivat odottaa suuria: Gearboxin kehityspäällikkö Randy Pitchford lupaa, että -traileri sisältää paitsi pelikuvaa myös alkuperäisen elokuvamaisen kohtauksen, joka sijoittuu tarinallisesti :n ja tulevan pelin väliin.

Mafia-sarjan ystäville tarjoaa uutta sisältöä ja mahdollisesti syvemmälle historiaan sukeltavan näkökulman klassikkosarjaan.

Nähdään The Game Awards -gaalassa! – Virallinen Mafia-tili kiusoittelee faneja viestillä

Julkaisupaineita suuren pelivuoden kynnyksellä

Molemmat pelit on määrä julkaista vuonna 2025, mutta ne joutuvat todennäköisesti kilpailemaan pelialan jättiläisen, :n, kanssa. ja 2K Games -emoyhtiö Take-Two ovat vahvistaneet, että GTA 6:n julkaisu on suunniteltu syksyyn 2025. Borderlands 4 saattaa ilmestyä jo vuoden 2025 alkupuolella tai vuoden 2026 alussa välttääkseen suoraa kilpailua Grand Theft Auto -sarjan kanssa.

Vaikka GTA 6:n valtava suosio saattaa vetää puoleensa suuren osan pelaajien huomiosta, Take-Twon toimitusjohtaja Strauss Zelnick vakuuttaa, ettei yhtiö aio järjestää merkittäviä julkaisuja samalle ajankohdalle. Tämä voi tarkoittaa, että Borderlands 4 ja Mafia: The Old Country löytävät oman hetkensä loistaa.

The Game Awards 2024 lupaa tarjota vilauksen molempien pelien tulevaisuudesta – ja ehkä jopa vihjeitä tarkemmista julkaisuaikatauluista.

Borderlands 4 Official Teaser Trailer

Mafia: The Old Country Official Teaser Trailer