
Computex 2025 -messuilla esiteltiin pelinäyttöjä, joiden virkistystaajuudet rikkovat ennätyksiä, mutta kansalaiset pähkäilevät jo kuumana, kuka niitä oikeasti tarvitsee?
Taipeissa järjestetyillä Computex 2025 -messuilla pelinäyttöjen suorituskyky nousi täysin uudelle tasolle. Asus, MSI ja Acer julkaisivat uudet huippumallit, joista Asuksen ROG Strix Ace XG248QSG erottui joukosta huimalla 610 Hz virkistystaajuudellaan – ja kyseessä on vain 1080p-näyttö. MSI ja Acer toivat kilpaan mukaan 1440p-resoluution QD-OLED-näytöt, joissa virkistystaajuus yltää 500 hertsiin.
Näin korkeat virkistystaajuudet ovat teknisesti vaikuttavia, mutta herättävät myös kysymyksiä. Harva tietokone, edes RTX 5090 -näytönohjaimella ja tehokkaalla prosessorilla, pystyy pyörittämään pelejä näin korkeilla ruudunpäivitysnopeuksilla ilman tekoälyn avulla tuotettuja lisäkehyksiä – mikä taas ei ole ihanteellista kilpapelaamisessa.
Acerin Predator X27U F5 ja MSI:n MPG 271QR X50 eivät loista vain nopeudella, vaan myös väritoistolla kiitos QD-OLED-teknologian. MSI:n näyttö tuo mukanaan myös tekoälyavusteista palamista estävää teknologiaa: näyttö tunnistaa, kun käyttäjä poistuu sen ääreltä, ja sammuttaa itsensä automaattisesti pikselien suojaamiseksi.
Acerin näyttö julkaistaan ensin Euroopassa ja Kiinassa, alkaen noin 899 euron hinnasta. Yhdysvaltojen hintaa ei ole vielä vahvistettu, mutta tullien vuoksi se ei tule todennäköisesti olemaan halpa.
Lopulta herää kysymys: tarvitseeko pelikokemus todella olla näin nopea? Kilpapelaajille matala viive ja huima ruudunpäivitys voivat olla ratkaisevia, mutta tavalliselle käyttäjälle kyse on ehkä enemmän teknologiashow'sta kuin todellisesta tarpeesta.