Pelinörtin pohdintoja: Pelistriimauksen katsominen on oivaa viihdettä Kommentit pois päältä artikkelissa Pelinörtin pohdintoja: Pelistriimauksen katsominen on oivaa viihdettä

Hyvä vanhempi, katsooko lapsesi jostain netin kummallisista syövereistä pelistriimauksia? Oletko ollut huolissaan siitä, että itse pelaamisen sijaan, joka sekin on mahdollisesti puhdasta ajanhukkaa, lapsesi kuluttaa aikaa tuijottamalla passiivisena ruutua pelilähetysten parissa? Vai oletko muuten vain aikuinen, joka ei sitten millään saa päähänsä järkevää syytä siihen, mitä hohtoa on katsella toisten pelaamista?

Avaan aihetta hieman.

Kautta aikain ihmiset ovat tykänneet harrastaa erilaisia asioita. Onhan se ollut pieni henkireikä arkisen aherruksen parissa. Kenellä se on ollut postimerkkien keräämistä, kenellä puuveistosten tekemistä. Yksi on nauttinut saadessaan kehittää itsestään kestävämmän juoksijan, toinen harrastanut maalaamista.

Moneen harrastukseen liittyykin itsensä kehittäminen tiedossa, fyysisessä suorituskyvyssä tai puhtaassa taidossa. On lukuisia harrastuksia, jotka sisältävät kerralla näitä kaikkia kolmea osa-aluetta. Ja osa harrastuksista on ihan pudasta viihdettä, vailla mitään sen kummempia syvyyksiä.

Tärkeintä on ollut se, että harrastaessa on kivaa ja sen aikana ei tarvitse hetkeen miettiä maailman murheita. Saa vain olla, harrastaa ja nauttia.

Sama koskee pelaamista. Se on harrastus siinä missä muutkin ja siihen pätee aivan samat lainalaisuudet kuin muihinkin harrastuksiin. Osalle se on puhdasta viihdettä, osa toteuttaa luovuuttaan ja osa jopa kehittää mieltään älypelien parissa.

Ja kautta aikain ihmiset ovat tykänneet vertailla taitojaan muiden harrastajien kesken. Leikkimielinen tai jopa vakavampikin kilpailu piiskaa ihmisiä lopulta parempaan suoritukseen. Tietyissä tapauksissa tästä on tehty isoa viihdettä, joissa liikkuu isot rahat. Jalkapallo, jääkiekko ja laulaminen ovat esimerkkejä siitä, kuinka monille harrastuksena alkanut laji on ollut parhaillaan jopa keino ansaita elantonsa. Nämä harrastajat ovat sitten oma oleellinen osansa siihen, että monet muut kanavat ja väylät tienaavat oman elantonsa.

Ihmiset nauttivat suuresti katsoessaan suorittamista, jossa joku on oikeasti hyvä. He nauttivat siitä kuinka yksilön tai ryhmän kovan harjoittelun tulos näkyy ja ihastelevat suorituksia tai yleistä osaamista, koska he itse tietävät olevansa kykenemättömiä vastaavanlaiseen. Parempiaan on vain nautinnollista katsella.

Joku hyppää pitkälle ja sitä on yllättävän kiva katsoa. Joku juoksee nopeasti. Joku luistelee. Joku on hyvä pelaamaan korttia isoissa turnauksissa. Näin karkeasti ajateltuna monen harrastamisen tai lajin katsominen saattaisi vaikuttaa äkkiseltään hieman hölmöltä: ”Joo, mä kattelen näitä juttuja, kun ihmiset hyppii kepin yli patjalle!”

Sama lainalaisuus koskee pelaamista – parempiaan on vain kiva katsella.

Pelaamisen katselussa puhutaan myös viihteestä, jossa harjoitellaan varsin intensiivisesti. Kohta kohdalta taitojaan harjoitellaan ja hiotaan, sekä kootaan niistä lopulta suoritus, joka herättää ihastusta muissa alan harrastajissa. Joukkueiden sotapelit, nopeat pelien läpijuoksut tai sitten muuten vain viihdyttävä pelaaminen ovat kaikki osa-alueita, joiden takana on lukuisat tunnin keskittynyttä harjoittelua.

Osa pelaajista vain ovat uskomattoman hyviä, enkä minä esimerkiksi voi käsittää kuinka joidenkin pelaajien käsi-, ja silmäkoordinaatio ja puhdas reagointikyky ovat niin virittäytyneet niin korkealle tasolle. Nautin katsoa sitä, kuinka joku selvittää leikiten semmoisia pelejä, joiden kohdalla minä luovutan ja vetäydyn hetkeksi lohduttavaan sikiöasentoon suihkun lattialle.

En ole koskaan oikein ymmärtänyt sitä kuinka jotkin kokevat viehättävänä lajin, jossa pientä mustaa kiekkoa hosutaan mailoilla pitkin jäätä, mutta en ole sitä vähätellyt oman käsityskyvyttömyyteni johdosta. Se yksinkertaisesti vain ei ole minua varten. Mutta eipä se ole mitään minulta pois, että muut nauttivat siitä. Jos se tuo iloa heidän elämäänsä, niin hyvä niin ja se saa luvan jatkua.

Sama koskee pelaamista. Eipä se ole mitään huolestuneilta vanhemmilta tai muuten vain ymmärtämättömiltä aikuisilta itseltään pois, jos joku haluaa katsella parempiensa pelaamista.

Harrastakoon kukin mistä ilonsa saavat ja katselkoot kukin parempiansa niissä lajeissa. 

Alla muutamia esimerkkejä mielenkiintoisista pelistriimauksista:


Elder Scrollsin isä Julian LeFay on poissa – pelialan legenda on kuollut 59-vuotiaana Kommentit pois päältä artikkelissa Elder Scrollsin isä Julian LeFay on poissa – pelialan legenda on kuollut 59-vuotiaana

The Elder Scrolls V: Skyrim

Pelimaailma menetti yhden suurimmista pioneereistaan. Julian LeFay, mies, jota pidetään The -sarjan isänä, on kuollut 59-vuotiaana. Tieto tuli LeFayn perustamalta -studiolta, joka kertoi hänen viettäneen viime hetkensä läheistensä ympäröimänä.

LeFay oli todellinen monilahjakkuus, hän soitti tanskalaisessa electro-pop-bändissä, kehitti parserin muinaiskreikalle ja ennen kaikkea loi perustan avoimen maailman roolipeleille. -vuosinaan hän toimi pääohjelmoijana ja visionäärinä, jonka unelmaprojekti kasvoi peliksi nimeltä . Se sai jatkoa klassikoilla ja , ennen kuin LeFay jätti studion vuonna 1998.

Hän oli visionääri, joka muutti pelialaa perustavanlaatuisesti. Julianin työ loi avoimen maailman RPG-pelien kivijalan ja inspiroi lukemattomia kehittäjiä. – OnceLost Games kuvaili LeFayta lausunnossaan.

LeFayn viimeinen projekti, kunnianhimoinen , jatkuu hänen tiiminsä käsissä. Studio lupaa kunnioittaa LeFayn perintöä varmistamalla, että hänen visionsa toteutuu.

Julian LeFayn vaikutus pelikulttuuriin on valtava. Jokainen avoin maailma, jokainen roolipelikokemus ja jokainen pelaajan tekemä valinta kantaa hänen kädenjälkeään. Hänen perintönsä elää, jokaisessa tehtävässä, jokaisessa valtakunnassa, jokaisessa ihmeen hetkessä.

The Outer Worlds 2 halpenee 10 eurolla Kommentit pois päältä artikkelissa The Outer Worlds 2 halpenee 10 eurolla

Obsidianin avaruusroolipelin jatko-osa The Outer Worlds 2 sai juuri miellyttävän hinnanalennuksen. Alkuperäisen 80 euron hinnan sijaan peli julkaistaan 70 eurolla, kun Microsoft päätti vetää takaisin suunnitelmansa nostaa Xbox Game Studiosin suurpelien hintaa. Hyvä uutinen myös niille, jotka ehtivät jo maksaa korkeamman hinnan, heille luvataan palautukset ostopaikan kautta.

Hinnankorotusten aalto sai alkunsa Nintendo Switch 2:n julkaisun yhteydessä, ja Xbox oli jo ehtinyt seurata perässä. The Outer Worlds 2 oli ensimmäinen Xboxin peli, joka kantoi tätä korkeampaa hintalappua, mutta enää ei tarvitse murehtia.

Pidämme lippulaivajulkaisumme, mukaan lukien The Outer Worlds 2:n, 69,99 dollarissa – markkinatilanteen mukaisesti. – Microsoft vahvisti lausunnossaan.

Pelisarjan faneille tämä on helpotus. Ensimmäinen The Outer Worlds tunnettiin värikkäästä avaruusmiljööstä, purevasta huumorista ja tiiviistä maailmoista. Jatko-osa lupaa entistä laajempaa sisältöä, enemmän hiiviskelyä ja tiukempaa taistelua. Julkaisun on määrä tapahtua lokakuussa, ja peli tulee saataville myös Game Passissa heti julkaisupäivänä.

Vaikka tämä ei tuo rauhaa galaksiin, voitte olla varmoja, että taistelemme siirtokuntien puolesta kaikin mahdollisin keinoin. – Obsidian kommentoi asiaa sosiaalisessa mediassa leikittelevään tyyliinsä.