Pidä puhelimesi huippukunnossa: viisi vinkkiä, joilla pidennät älypuhelimesi elinikää Kommentit pois päältä artikkelissa Pidä puhelimesi huippukunnossa: viisi vinkkiä, joilla pidennät älypuhelimesi elinikää

Älypuhelimet ovat olleet jo pitkään keskeinen osa jokapäiväistä elämäämme, joten niistä kannattaa pitää hyvää huolta käyttöiän pidentämiseksi. Elektroniikkalaitteiden pitkä käyttöikä onkin hyväksi sekä lompakolle että ympäristölle, ja siksi älypuhelinvalmistaja on koonnut yhteen viisi helppoa vinkkiä, joiden avulla voit pitää älypuhelimesi hyvässä kunnossa pidempään.

”OnePlussalla keskitymme voimakkaasti tuotekehityksessämme esimerkiksi siihen, että voimme taata käyttäjille älypuhelimet, jotka kestävät päivittäisessä käytössä useita vuosia. Elektroniikkalaitteiden käyttöikää on myös mahdollista pidentää muutamalla yksinkertaisella keinolla, vaikka sinulla ei olisikaan viimeisintä teknologiaa puhelimessasi.” OnePlussan Euroopan strategiajohtaja Tuomas Lampén kertoo.

Älä sulje suosikkisovelluksiasi, vaan pidä ne auki taustalla

Monesti sanotaan, että sovelluksia ei kannata jättää puhelimessa päälle vaan ne tulisi sulkea heti käytön jälkeen. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa sellaisten sovellusten kohdalla, joita käytät useasti. Sovellusten usein sulkeminen ja avaaminen voikin olla yksi haitallisimmista asioista älypuhelimesi akunkestolle, koska sovelluksen käytön lopettaminen sekä uudelleen aloittaminen kuluttaa yllättävän paljon akkua. Jos jätät usein käyttämäsi sovellukset taustalle auki pyörimään, se säästää käyttöjärjestelmän resursseja ja pidentää siten akunkestoa. Tätä voisi verrata itse puhelimen sammuttamiseen ja uudelleenkäynnistämiseen, joka kuluttaa akkua jos sitä tekee usein. Harvoin käytössä olevat sovellukset on toki hyvä sulkea käytön jälkeen.

Poista vanhat sovellukset, joita et käytä

Sovellukset vievät tilaa sekä kuluttavat puhelimen akkua mm. useiden sovelluspäivitysten takia. Helppo tapa päästä eroon ongelmasta on käydä läpi puhelimen sovelluksen ja poistaa ne, joita et käytä lähes koskaan.

Tehokkaampaa akunkäyttöä

Akku on puhelimesi sydän, ja siksi on tärkeää pitää se parhaassa mahdollisessa kunnossa. On suositeltavaa pitää puhelimen lataustaso n. 20 % – 80 % välillä, joka on optimaalisin taso akun kannalta. Joissakin puhelimissa on nykyään akun kuntoa optimoivaa teknologiaa. Esimerkiksi OnePlussan uusissa älypuhelimissa on Battery Health Engine -ohjelma, joka tarkkailee akun kuntoa ja estää sitä kuormittumasta epätasaisesti esimerkiksi lautauksen aikana ja tarkkailee samalla että lataus on turvallista ja akun pitkän eliniän kannalta tehokasta.

Pidä puhelin kaukana kuumasta, kylmästä ja kosteasta

Ylikuumeneminen voi vahingoittaa akkua ja heikentää merkittävästi sen tehokkuutta. Onkin tärkeää pitää älypuhelinta n. 0–35 °C:n lämpötilassa, eli välttää puhelimen pitkäaikaista säilyttämistä suorassa auringonpaisteessa tai ulkona kylmässä pakkasella. Kosteus voi olla myös haitallista pitkällä tähtäimellä, vaikka monet puhelimet ovat vedenkestäviä. Kannattaa siis pitää älypuhelin kaukana kaikenlaisesta kosteudesta ja äärilämpötiloista.

Suojaa puhelimesi näytönsuojalasilla sekä kuorilla

Tämä se saattaa tuntua itsestään selvältä, mutta tehokkain tapa suojata ja pitää puhelimesi huippukunnossa on käyttää suojalasia ja -kuorta. Suojakuori ja näytönsuojalasi pitävät puhelimesi turvassa kolhuilta ja naarmuilta.

Yhä useampi hylkää älypuhelimen – yksinkertaisempi elämä houkuttelee Kommentit pois päältä artikkelissa Yhä useampi hylkää älypuhelimen – yksinkertaisempi elämä houkuttelee

Älypuhelimesta on tullut monille väsymyksen, keskittymisen vaikeuden ja jatkuvan kiireen symboli. Nyt yhä useampi päättää yksinkertaistaa elämäänsä palaamalla takaisin peruspuhelimiin – niin sanottuihin “dumbphoneihin”. Digitaalista minimalismia edustava Jose Briones vaihtoi älypuhelimensa kevyempään Light Phone II -laitteeseen jo viisi vuotta sitten ja kertoo löytäneensä uudelleen keskittymiskykynsä ja elämänilon.

Tutkimukset ja asiantuntijat tukevat ilmiötä: älypuhelimen liikakäyttö voi häiritä unta, ihmissuhteita ja mielenterveyttä. Gallupin mukaan yli puolet amerikkalaisista kokee viettävänsä puhelimellaan liikaa aikaa – keskimäärin jopa yli 200 kertaa päivässä.

Jos täysi älypuhelimen hylkääminen tuntuu liian radikaalilta, monet ovat kokeilleet vaihtoehtoja: yksinkertaisia kotinäyttöjä, sovellusrajoituksia tai jopa internetin poistamista kokonaan puhelimesta. Esimerkiksi Brick-niminen laite voi fyysisesti estää pääsyn tiettyihin sovelluksiin.

Asiantuntijoiden mukaan tärkeintä on löytää tasapaino: jokaisen tarve yhteydenpitoon, työhön ja viihteeseen vaihtelee. Jollekin peruspuhelin tuo rauhaa ja selkeyttä, kun taas toiselle älypuhelin voi olla tärkeä väline yhteydenpitoon ja hyvinvointiin – kysymys on lopulta omista tarpeista ja tottumuksista.

Ennen kuntoilun mittareita, nyt kätevä apu oman terveyden seurantaan – näin paljon älykellot ovat kehittyneet OnePlussan raportin mukaan Kommentit pois päältä artikkelissa Ennen kuntoilun mittareita, nyt kätevä apu oman terveyden seurantaan – näin paljon älykellot ovat kehittyneet OnePlussan raportin mukaan

Puettava teknologia on harpannut uudelle aikakaudelle. Siinä missä älykellot olivat aiemmin lähinnä kuntoilun mittareita, tarjoavat ne nykyään kehittyneitä terveyden seurannan ominaisuuksia, jotka voivat auttaa käyttäjiä tunnistamaan jopa vakavia sairauksia. Uusimmat mallit, kuten , tuovat sydämen, verisuonten ja unen tarkkailun jokaisen ulottuville.

Globaali teknologiabrändi nostaa esiin kolme keskeistä ominaisuutta, joiden avulla omaa terveydentilaa voi seurata helposti kotona – tai vaikka lenkkipolulla.

1. EKG-seuranta – sydämen rytmihäiriöt ajoissa kiinni

EKG eli sydänfilmi on aiemmin ollut sairaalaympäristöön sidottu mittaus. Nyt se löytyy useista huippuluokan älykelloista. EKG seuraa sydämen sähköistä toimintaa ja voi tunnistaa epäsäännöllisiä sydämenlyöntejä tai rytmihäiriöitä.

Sydän- ja verisuonisairaudet ovat edelleen yksi suurimmista työikäisten kuolinsyistä Suomessa, joten varhainen havainnointi voi olla elintärkeää. Jos älykello havaitsee poikkeavaa sykettä, on suositeltavaa kääntyä lääkärin puoleen lisätutkimuksia varten.

2. Verisuonten kunto ja veren happipitoisuus – elintärkeää tietoa kehon toiminnasta

Valtimoterveyden mittaaminen oli vielä muutama vuosi sitten harvojen herkkua, mutta nyt myös se onnistuu ranteesta. OnePlus Watch 3 arvioi verisuonten elastisuutta, joka kertoo valtimoiden joustavuudesta. Elastisuuden heikentyminen voi olla merkki alkavasta korkeasta verenpaineesta tai muista verenkiertoelimistön ongelmista.

Samalla älykello mittaa veren happipitoisuutta (SpO2), joka kertoo, kuinka hyvin keuhkot ja sydän toimivat yhdessä. Normaali taso on 94–100 %. Jos arvot ovat toistuvasti matalat, kyse voi olla esimerkiksi hengitysongelmista tai unihäiriöistä.

3. Unenlaadun seuranta ja apu unihäiriöihin

Suomalaisten univaje on merkittävä kansanterveysongelma – lähes viidesosa kertoo nukkuvansa liian vähän. OnePlus Watch 3 ei mittaa ainoastaan univaiheita (kevyt, syvä, REM), vaan myös kuorsauksen voimakkuutta, kestoa ja esiintymistiheyttä. Kello voi myös havaita hengityshäiriöitä, jotka voivat viitata esimerkiksi uniapneaan.

Muutaman yön käytön jälkeen kello luo käyttäjälleen unen laatuprofiilin ja antaa henkilökohtaista palautetta ja vinkkejä unen parantamiseen. Näin käyttäjä saa työkaluja parempaan palautumiseen ja yleiseen hyvinvointiin.

Teknologia terveyden tukena – ei diagnoosin korvaajana

Vaikka älykellot, kuten OnePlus Watch 3, eivät ole lääkinnällisiä laitteita, ne tarjoavat käyttäjille arvokasta suuntaa antavaa tietoa terveydestä ja auttavat tekemään parempia arjen valintoja.

Edistyneet ominaisuudet tukevat ennaltaehkäisyä ja voivat toimia tärkeänä muistutuksena siitä, että sydämen ja unen hyvinvointiin kannattaa kiinnittää huomiota – jo ennen kuin oireita ilmenee.