Retrotyylinen pikseligrafiikka on kuvataiteen jaloin muoto. Tässä juttusarjassa esittelen viikottain yhden pelin, jonka pikselitaide on kiinnittänyt huomioni. Peli voi olla hyvä tai huono, uusi tai vanha, tai vasta suunnittelupöydällä. Nyt keskitytään vain ulkoasuun.
Kun Monkey Island 2 ilmestyi vuonna 1991, se järisytti maailmaa niin, että Neuvostoliitto hajosi. Pelin koko ja käsikirjoitus olivat jotain ennennäkemätöntä. Se näytti, että pelit voivat olla eeppisiä seikkailumatkoja täynnä jänniä käänteitä ja eläviä hahmoja. Osa sen puzzleista tuntuu nykyään kaukaa haetuilta, mutta peli on edelleen hyvä, ja sen huumorintaju ajaton. Koska käytän yksitehoisia fanilaseja, Monkey Island 2 näyttää silmiini yhä kauniimmalta, kuin mikään uusi 3d-peli.
Monkey Islandin olemassaolosta voi kiittää George Lucasia, joka rahoitti sen kehityksen, vaikkei peleistä paljoa ymmärtänyt. Hän kuitenkin näki pelien bisnespotentiaalin ja perusti oman pelistudion, LucasArtsin. Pari tuurilla menestynyttä elokuvaa tuottivat hänelle loputtomasti rahaa, mitä sijoittaa. Tarinan mukaan George vieraili LucasArtsin tiloissa vain pari kertaa vuodessa. Kun rahaa kerran riitti, eikä pomo pyörinyt hyysäämässä, Ron Gilbertin ja Tim Schaferin kaltaiset nerot pääsivät vapaasti toteuttamaan visioitaan.
Monkey Island 2:n ikimuistoiset maisemat syntyivät Steve Purcellin ja Peter Chanin kynistä. Taustat on maalattu käsin ja skannattu pikselimuotoon. Purcell tunnetaan Sam & Max -sarjakuvien ja -pelien isänä. Sittemmin hän päätyi töihin Pixarille, jossa hän osallistui elokuvien Cars ja Brave ohjaukseen ja käsikirjoitukseen. Chanin ura puolestaan vei hänet piirtämään konseptitaidetta elokuviin Antz, Star Wars ja Harry Potter. Väitän fanipojan varmuudella, että molempien uran kohokohta oli Monkey Island 2.
Monkey Islandit ja Disneyn Pirates of the Caribbean -elokuvat muistuttavat toisiaan epäilyttävän paljon. Monet elokuvien kohtauksista ovat kuin suoraan pelistä lainattuja. Onko elokuvasarja siis piratisoinut Monkey Islandia?
Kyllä ja ei. Aikoinaan Lucasin imperiumissa suunniteltiin Monkey Islandiin pohjautuvaa elokuvaa, ja kun projekti hylättiin, sen käsikirjoittaja päätyi tekemään Pirates of the Caribbeania. Elokuvan pohjana oli siis keskeneräinen Monkey Island -käsikirjoitus. Mutta kuinka ollakaan, myös Monkey Island on alun perin saanut inspiraatiota Disneylandin vanhasta Pirates of the Caribbean -ajelusta. Näin siis kana tuli munasta, ja muna kanasta. Ympyrä sulkeutui lopullisesti, kun Disney osti ja lakkautti LucasArtsin, ja omistaa nykyään kaikkien merirosvojen sielut.
Vuonna 2010 Monkey Island 2 julkaistiin uusintaversiona, jossa grafiikat on päivitetty nykyaikaan. Uusi tyyli toimii, mutta menettää osan sielusta. Pelissä voi onneksi vaihdella uuden ja vanhan ilmeen välillä napin painalluksella.