Pikseliperjantai: Monkey Island 2 elää ikuisesti Kommentit pois päältä artikkelissa Pikseliperjantai: Monkey Island 2 elää ikuisesti

Retrotyylinen pikseligrafiikka on kuvataiteen jaloin muoto. Tässä juttusarjassa esittelen viikottain yhden pelin, jonka pikselitaide on kiinnittänyt huomioni. Peli voi olla hyvä tai huono, uusi tai vanha, tai vasta suunnittelupöydällä. Nyt keskitytään vain ulkoasuun.

Kun ilmestyi vuonna 1991, se järisytti maailmaa niin, että Neuvostoliitto hajosi. Pelin koko ja käsikirjoitus olivat jotain ennennäkemätöntä. Se näytti, että pelit voivat olla eeppisiä seikkailumatkoja täynnä jänniä käänteitä ja eläviä hahmoja. Osa sen puzzleista tuntuu nykyään kaukaa haetuilta, mutta peli on edelleen hyvä, ja sen huumorintaju ajaton. Koska käytän yksitehoisia fanilaseja, Monkey Island 2 näyttää silmiini yhä kauniimmalta, kuin mikään uusi 3d-peli.

Monkey Islandin olemassaolosta voi kiittää George Lucasia, joka rahoitti sen kehityksen, vaikkei peleistä paljoa ymmärtänyt. Hän kuitenkin näki pelien bisnespotentiaalin ja perusti oman pelistudion, LucasArtsin. Pari tuurilla menestynyttä elokuvaa tuottivat hänelle loputtomasti rahaa, mitä sijoittaa. Tarinan mukaan George vieraili LucasArtsin tiloissa vain pari kertaa vuodessa. Kun rahaa kerran riitti, eikä pomo pyörinyt hyysäämässä, Ron Gilbertin ja Tim Schaferin kaltaiset nerot pääsivät vapaasti toteuttamaan visioitaan.

Monkey Island 2:n ikimuistoiset maisemat syntyivät Steve Purcellin ja Peter Chanin kynistä. Taustat on maalattu käsin ja skannattu pikselimuotoon. Purcell tunnetaan -sarjakuvien ja -pelien isänä. Sittemmin hän päätyi töihin Pixarille, jossa hän osallistui elokuvien ja ohjaukseen ja käsikirjoitukseen. Chanin ura puolestaan vei hänet piirtämään konseptitaidetta elokuviin , ja . Väitän fanipojan varmuudella, että molempien uran kohokohta oli Monkey Island 2.

Monkey Islandit ja Disneyn -elokuvat muistuttavat toisiaan epäilyttävän paljon. Monet elokuvien kohtauksista ovat kuin suoraan pelistä lainattuja. Onko elokuvasarja siis piratisoinut Monkey Islandia?

Kyllä ja ei. Aikoinaan Lucasin imperiumissa suunniteltiin Monkey Islandiin pohjautuvaa elokuvaa, ja kun projekti hylättiin, sen käsikirjoittaja päätyi tekemään Pirates of the Caribbeania. Elokuvan pohjana oli siis keskeneräinen Monkey Island -käsikirjoitus. Mutta kuinka ollakaan, myös Monkey Island on alun perin saanut inspiraatiota Disneylandin vanhasta Pirates of the Caribbean -ajelusta. Näin siis kana tuli munasta, ja muna kanasta. Ympyrä sulkeutui lopullisesti, kun Disney osti ja lakkautti LucasArtsin, ja omistaa nykyään kaikkien merirosvojen sielut.

Vuonna 2010 Monkey Island 2 julkaistiin uusintaversiona, jossa grafiikat on päivitetty nykyaikaan. Uusi tyyli toimii, mutta menettää osan sielusta. Pelissä voi onneksi vaihdella uuden ja vanhan ilmeen välillä napin painalluksella.

Warner Bros. laittaa pelibisneksen uusiksi – Harry Potter ja Mortal Kombat etulinjaan Kommentit pois päältä artikkelissa Warner Bros. laittaa pelibisneksen uusiksi – Harry Potter ja Mortal Kombat etulinjaan

Games tekee suuria muutoksia, mutta tällä kertaa ilman potkuja tai draamaa. Pelijätti keskittyy nyt täysillä neljään jättifranchiseen: Harry Potteriin, Mortal Kombatiin, -universumiin ja Game of Thronesiin. Kaikki muu jää taka-alalle, kun katse käännetään näihin tutkitusti tuottoisiin menestyksiin.

Yhtiö kertoi uudistuksista juuri, ja vaikka johtajia ei lähdetty vaihtamaan ulos, pelipöydillä tapahtuu silti. Kanadalainen Yves Lachance ottaa nyt vetovastuun - ja -peleistä, NetherRealmin Shaun Himmerick puolestaan jatkaa Mortal Kombatin ja DC-pelien parissa. Teknologiapuolta johtamaan nousee Steven Flenory, joka valvoo pelien julkaisua, asiakaspalvelua ja laadunvarmistusta.

Muutokset tulevat kuin loitsu suoraan Azkabanista: alkuvuosi 2025 ei ollut Warnerille ruusuinen. Esimerkiksi floppasi ja useita studioita suljettiin helmikuussa – mukana muun muassa ja peruuntunut -peli.

Warner Bros. haluaa nyt kääntää kurssin ja pelastaa, mitä pelastettavissa on. Ja mikäs sen varmempi veto kuin luottaa tuttuihin nimiin ja faneja keränneisiin peleihin, kuten Hogwarts Legacyyn ja Mortal Kombatiin. Eikä Batmania tietenkään unohdeta, lepakkosankari pysyy edelleen suunnitelmien keskiössä.

Yhtiön viesti on selvä: vähemmän sähläystä, enemmän varmoja hittejä.

Battlefront 3:n kehittäjät haluaisivat palata takaisin sorvin ääreen Kommentit pois päältä artikkelissa Battlefront 3:n kehittäjät haluaisivat palata takaisin sorvin ääreen

on kokenut yllättävän suosion nousun – ja nyt peliä tehneet kehittäjät vihjaavat, että he palaisivat mielellään tekemään :a, jos vain mahdollisuus tulisi.

Pelin suosio on viime aikoina piristynyt erityisesti Redditin ja TikTokin fanien ansiosta. He ovat innostaneet vanhoja pelaajia palaamaan takaisin taistelukentille, ja peli on löytänyt uuden yleisön vuosien tauon jälkeen.

Battlefront 2 julkaistiin vuonna 2017, mutta lopetti pelin tukemisen vuonna 2020. Nyt, kun peli on taas noussut pinnalle, yksi entisistä kehittäjistä – Mats Helge Holm – kertoi Redditissä, että moni entinen kehitystiimin jäsen olisi kiinnostunut palaamaan tekemään kolmatta osaa.

Kun fanit kysyivät, ketkä kehittäjistä olisivat valmiita palaamaan EA:lle projektin pariin, Holm vastasi:

“Minä – ja moni muukin vanha kollega. Haluaisimme kasata porukan uudelleen.”

Muistatko vielä mikromaksukohun?

Kun Battlefront 2 ilmestyi, se joutui heti myrskyn silmään: peliä kritisoitiin ankarasti aggressiivisista mikromaksuista, joiden vuoksi hahmojen avaaminen pelkästään pelaamalla kesti jopa 40 tuntia. Esimerkiksi Darth Vader ja muut ikoniset hahmot olivat lukittuna tämän tahmean järjestelmän takana.

Kohu paisui niin suureksi, että se levisi pelimedioiden ulkopuolelle valtavirtauutisiin – ja huhujen mukaan antoi EA:lle korvapuustin kulissien takana. Lopulta EA perui mikromaksusuunnitelmat kokonaan.

Silti peli nousi suosioon

Kriisistä huolimatta Battlefront 2 onnistui voittamaan fanien sydämet: pelin graafinen laatu, tunnelma ja pelattavuus keräsivät kiitosta. Myöhemmin peli sai päivityksiä, uusia pelattavia sankareita (ilman lisämaksua!), ja siitä muodostui omaa yleisöään palveleva kokonaisuus.

Nyt moni fanien lisäksi miettii samaa kuin kehittäjätkin: voisiko Battlefront 3 sittenkin olla vielä mahdollinen?