Pikseliperjantai: Monkey Island 2 elää ikuisesti Kommentit pois päältä artikkelissa Pikseliperjantai: Monkey Island 2 elää ikuisesti

Retrotyylinen pikseligrafiikka on kuvataiteen jaloin muoto. Tässä juttusarjassa esittelen viikottain yhden pelin, jonka pikselitaide on kiinnittänyt huomioni. Peli voi olla hyvä tai huono, uusi tai vanha, tai vasta suunnittelupöydällä. Nyt keskitytään vain ulkoasuun.

Kun ilmestyi vuonna 1991, se järisytti maailmaa niin, että Neuvostoliitto hajosi. Pelin koko ja käsikirjoitus olivat jotain ennennäkemätöntä. Se näytti, että pelit voivat olla eeppisiä seikkailumatkoja täynnä jänniä käänteitä ja eläviä hahmoja. Osa sen puzzleista tuntuu nykyään kaukaa haetuilta, mutta peli on edelleen hyvä, ja sen huumorintaju ajaton. Koska käytän yksitehoisia fanilaseja, Monkey Island 2 näyttää silmiini yhä kauniimmalta, kuin mikään uusi 3d-peli.

Monkey Islandin olemassaolosta voi kiittää George Lucasia, joka rahoitti sen kehityksen, vaikkei peleistä paljoa ymmärtänyt. Hän kuitenkin näki pelien bisnespotentiaalin ja perusti oman pelistudion, LucasArtsin. Pari tuurilla menestynyttä elokuvaa tuottivat hänelle loputtomasti rahaa, mitä sijoittaa. Tarinan mukaan George vieraili LucasArtsin tiloissa vain pari kertaa vuodessa. Kun rahaa kerran riitti, eikä pomo pyörinyt hyysäämässä, Ron Gilbertin ja Tim Schaferin kaltaiset nerot pääsivät vapaasti toteuttamaan visioitaan.

Monkey Island 2:n ikimuistoiset maisemat syntyivät Steve Purcellin ja Peter Chanin kynistä. Taustat on maalattu käsin ja skannattu pikselimuotoon. Purcell tunnetaan -sarjakuvien ja -pelien isänä. Sittemmin hän päätyi töihin Pixarille, jossa hän osallistui elokuvien ja ohjaukseen ja käsikirjoitukseen. Chanin ura puolestaan vei hänet piirtämään konseptitaidetta elokuviin , ja . Väitän fanipojan varmuudella, että molempien uran kohokohta oli Monkey Island 2.

Monkey Islandit ja Disneyn -elokuvat muistuttavat toisiaan epäilyttävän paljon. Monet elokuvien kohtauksista ovat kuin suoraan pelistä lainattuja. Onko elokuvasarja siis piratisoinut Monkey Islandia?

Kyllä ja ei. Aikoinaan Lucasin imperiumissa suunniteltiin Monkey Islandiin pohjautuvaa elokuvaa, ja kun projekti hylättiin, sen käsikirjoittaja päätyi tekemään Pirates of the Caribbeania. Elokuvan pohjana oli siis keskeneräinen Monkey Island -käsikirjoitus. Mutta kuinka ollakaan, myös Monkey Island on alun perin saanut inspiraatiota Disneylandin vanhasta Pirates of the Caribbean -ajelusta. Näin siis kana tuli munasta, ja muna kanasta. Ympyrä sulkeutui lopullisesti, kun Disney osti ja lakkautti LucasArtsin, ja omistaa nykyään kaikkien merirosvojen sielut.

Vuonna 2010 Monkey Island 2 julkaistiin uusintaversiona, jossa grafiikat on päivitetty nykyaikaan. Uusi tyyli toimii, mutta menettää osan sielusta. Pelissä voi onneksi vaihdella uuden ja vanhan ilmeen välillä napin painalluksella.

Star Wars ja Monopoly GO! ne yhteen sopii Kommentit pois päältä artikkelissa Star Wars ja Monopoly GO! ne yhteen sopii

Scopely ja Disney ovat lyöneet hynttyyt yhteen tuodakseen -sisältöä -peliin. Yhteistyö sisältää hahmoja ja paikkoja sekä Skywalker-saagasta että -sarjasta.

Tapahtuma käynnistyi toukokuun 1. päivänä ja jatkuu seuraavat kaksi kuukautta. Tarinan mukaan paikallinen robotti Peg-E vierailee herra Monopolyn elokuvateatterissa ja tempautuu mukaansa Star Warsin maailmaan.

”Star Warsin elokuvien taian vangitsema Peg-E alkaa unelmoida, ja MONOPOLY GO! -maailma sulautuu Star Wars -galaksiin”, Scopelyn kuvaus kertoo. Pelaajat pääsevät seikkailemaan klassisten hyvän ja pahan teemojen, jedien ja sithien sekä Voiman valon ja pimeän puolen maailmassa. Tapahtuma sisältää erilaisia pelinsisäisiä tapahtumia, keräilyesineitä ja yllätyksiä.

Yhteistyön kohokohtia ovat:

  • ” ja ”Rebel” Racers: Aja klassisilla Star Wars -ajoneuvoilla Mos Espassa ja Hothin jäätiköllä uudessa Tycoon Racers -moninpelitilassa.
  • ”Star Wars”, ”” ja ”” Partners Events: Rakenna kavereiden kanssa jättimäisiä Star Wars -patsaita ja -aluksia, ja saa palkintoja yhteistyöstä.
  • ”, ”” ja ”” Treasures: Tutki Tatooinen aavikkoplaneettaa kolmessa kaivamiseen perustuvassa tapahtumassa ja löydä Star Wars -aarteita.
  • Eksklusiiviset keräilyesineet: Kerää teeman mukaisia pelinappuloita, hymiöitä, noppia ja kilpiä suorittamalla tarra-albumeja ja haasteita.

Erityisesti May the 4th -päivänä pelaajat saavat erikoismerkin, ja koko tapahtuman ajan on tarjolla monia Star Wars -teemaisia lisäyksiä.

May the 4th Be With You – Päätoimittaja pisti Skywalker-saagan paremmuusjärjestykseen Kommentit pois päältä artikkelissa May the 4th Be With You – Päätoimittaja pisti Skywalker-saagan paremmuusjärjestykseen

May the Fourth be with you – rakkaat lukijat! -päivän kunniaksi päätin listata kaikki Skywalker-saagan yhdeksän episodia puhtaasti sen mukaan, mitä niistä tekee eniten mieli katsoa, ja mitä taas tulee katsottua vahvan facepalmauksen kera. Tämä ei siis ole objektiivinen totuus tai kriitikkopisteiden kooste, vaan täysin henkilökohtainen, katseluhaluun perustuva järjestys. Mikä sykähdyttää, mikä puuduttaa, ja mikä saa saa aivot räjähtämään typeryydellään.

Star Wars -elokuvat ovat olleet osa populaarikulttuurin ydintä jo yli neljä vuosikymmentä. Kyseiset filmit ovat tarjonneet suuria hetkiä, unohtumattomia hahmoja, ja välillä myös hieman hämmentävää kerrontaa. Tässä arvioin episodit I–IX kokonaisuuden ja elokuvallisen laadun perusteella, kuitenkin pienellä pilkkeellä silmäkulmassa.

1. Episode V – The Empire Strikes Back

Yksinkertaisesti sarjan mestariteos. Synkkä, vaikuttava ja tarinallisesti syvenevä jatko-osa, joka vie hahmot uusiin ulottuvuuksiin ja kasvattaa galaksin panoksia. Vaderin paljastus on yhä yksi elokuvahistorian ikonisimmista hetkistä.

2. Episode IV – A New Hope

Alkuperäinen seikkailu, joka muutti elokuvamaailman. Klassinen sankaritarina, nerokas rytmitys ja hahmot, joihin kiintyy hetkessä. Yksinkertainen mutta toimiva, juuri siksi niin tehokas.

3. Episode VI – Return of the Jedi

Vaikka Ewokit jakavat yhä mielipiteitä, elokuva sitoo alkuperäisen trilogian kauniisti yhteen. Vaderin lunastus ja keisarin kaatuminen ovat sarjan emotionaalisia kohokohtia. Hyvällä tavalla päätösosa.

4. Episode III – Revenge of the Sith

Esiosien kruunu. Anakin Skywalkerin traaginen käänne ja keisarikunnan nousu saavat kunnollisen painoarvon. Visuaalisesti näyttävä ja ajoittain jopa koskettava, dialogin kömpelyydestä huolimatta.

5. Episode VII – The Force Awakens

Energinen ja viihdyttävä paluu tuttuun galaksiin. Nojaa vahvasti alkuperäisen trilogian rakenteeseen, mutta esittelee myös uutta. Rey, Finn ja Kylo Ren lupaavat paljon, ja elokuva onnistuu herättämään vanhan kipinän. Vaikkakin kyseessä oli vähän liiankin laskelmoitu lämmittely, herätti se silti vahvaa toivoa tulevasta. Kuinkas sitten kävikään?

6. Episode I – The Phantom Menace

Esiosatrilogian aloitus ei ole niin katastrofaalinen kuin muistetaan, mutta ei myöskään erityisen vahva. Jar Jar ja byrokraattiset juonikuvioinnit eivät palvele tarinaa, vaikka Duel of the Fates ja Qui-Gon Jinn tuovat paljon hyvää. Ja Darth Maul! (tähän sulkuihin sydänemoji)

7. Episode II – Attack of the Clones

Yksi sarjan visuaalisesti kunnianhimoisimmista osista, mutta kompastuu kömpelöön rakkaustarinaan ja CGI-ylikuormaan. Obi-Wan loistaa, mutta Anakinin ”hiekkapuhe” jää elämään aivan väärällä tavalla.

8. Episode VIII – The Last Jedi

Kunnianhimoinen ja visuaalisesti komea elokuva, joka yrittää uudistaa Star Warsin rakennetta. Lopputulos on ristiriitainen: osa katsojista näkee tuoreutta, toiset hahmojen väärinkäyttöä ja epäjohdonmukaisia valintoja. Kunnioitettava yritys, mutta kompuroi useassa kohdassa.

9. Episode IX – The Rise of Skywalker

Trilogian päätösosa hukkaa suunnan täysin. Juoni ryntää eteenpäin ilman selkeää logiikkaa, Palpatinen paluu on selittämätön, ja koko elokuva tuntuu yrittävän korjata edellisen osan ratkaisuja ilman selkeää visiota. Valitettavan hajanainen lopetus koko saagalle. Ja aivan vitun typerä….