Pimenevä syksy on tähtikuvaajan unelma-aikaa – näillä vinkeillä onnistut Kommentit pois päältä artikkelissa Pimenevä syksy on tähtikuvaajan unelma-aikaa – näillä vinkeillä onnistut

Tähtikuvauksen lumo kätkee sisäänsä avaruuden ikkunan takana sijaitsevat synkimmät salaisuudetkin. Mutta kuinka voit napata taivaan tähtiloiston kameraasi? Tässä artikkelissa jaamme vinkit, joiden avulla voit ottaa henkeäsalpaavia tähtikuvia pimeän tullen.

1. Valitse oikea paikka

Valon saaste on tähtikuvauksen suurin vihollinen. Etsi paikkaa, joka on mahdollisimman kaukana kaupungin valoista. Mitä pimeämpi ympäristö, sitä paremmin tähdet näkyvät. Oma takapihasi voi olla yllättävänkin haastava, etenkin jos kaupungin valot ja katulamput loistavat vielä lähistölläsi.

Oikea paikka, ja oikea aika on valttia. Pimeässä metsässä kaukana kaupungin valosaasteesta saattaa pitkällä valotuksella saada talteen pienen palan linnunrataakin. Kuva: Jaakko Nygård

2. Käytä oikeaa välineistöä

  • Kamera: Digitaalinen järjestelmäkamera on paras valinta. Käytä manuaalista tarkennusta, sillä automaattitarkennus voi olla epätarkka pimeässä. Tärkeintä on saada tarkennus pysymään kauimmaisessa mahdollisessa pisteessä, jotta tähdet näkyvät mahdollisimman terävinä
  • Objektiivi: Laajakulmaobjektiivi on suositeltava. Se mahdollistaa laajemman näkymän taivaalle ja vangitsee enemmän tähtiä. Noin 14mm:n polttoväliltään alkavat linssit soveltuvat tähän tarkoitukseen parhaiten. Välin lähennellessä jo 30:ntä, voi tila käydä jo turhankin ahtaaksi, eikä taivasta saa tarpeeksi laajasti taltioitua. Myös linssin valovoimaisuus on hyvä ottaa huomioon.
  • Kolmijalka: Välttämätön pitkillä valotusajoilla. Se estää kameran liikkeen ja takaa terävät kuvat. Puhelimella käytettäessä
Auringonkukkapellolla täydessä pimeydessä makoillen voi kameran kennolle tarttua jotain hyvin kaunista. Selkä kyllä saattoi näissä olosuhteissa ottaa hieman ”osumaa”. Kuva: Jaakko Nygård

3. Aseta oikeat kamera-asetukset

  • Valotusaika: Aloita 20 sekunnin valotusajalla. Pidempi valotusaika saa tähdet näyttämään liikkuvilta maapallon pyörimisen vuoksi.
  • ISO: Käytä korkeaa ISO-arvoa (esim. 1600 tai 3200) saadaksesi enemmän valoa kuvaan. Korkea ISO saattaa kuitenkin lisätä kuvakohinaa, mutta se nyt vähän väkisinkin kuuluu jo asiaan kameran kennosta riippuen.
  • Aukko: Aseta objektiivisi suurimpaan mahdolliseen aukkoon (pienin f-numero) saadaksesi mahdollisimman paljon valoa talteen kameran kennoon.

4. Hyödynnä ”600 sääntöä”

Jotta tähdet näkyisivät kuvassa pisteinä eikä viivoina, käytä ”600 sääntöä”. Jaa luku 600 objektiivisi polttovälillä, ja saat suurimman mahdollisen valotusajan sekunneissa. Esimerkiksi 24mm objektiivilla: 600 ÷ 24 = 25 sekuntia.

Kun talvi lähestyy, myös ilma kirkastuu. Kuva: Jaakko Nygård

5. Käytä kamerasi ajastinta tai kauko-laukaisinta

Välttääksesi kameran tärinää, käytä kameran ajoitinta tai erillistä kauko-ohjainta laukaisussa. Nykyisin monia kamerarunkoja voi myös etäohjata omalla älypuhelimellasi, mikä on kätevää tähtikuvauksessa.

6. Kuvaa oikeaan aikaan

Uudenkuun aikaan on pimeintä, jolloin tähdet näkyvät parhaiten. Myös talvikuukaudet ovat usein otollisia tähtikuvaukselle kirkkaan ilman ansiosta.

Lopuksi: Kärsivällisyys on valttia tähtikuvauksessa. Harjoittele, kokeile eri asetuksia ja nauti prosessista. Pikkuhiljaa homma iskostautuu selkäytimeen ja voit saada kotikutoisesti varsin kauniita tuloksia yötaivaasta.

Talvikuukausina tähtien lisäksi kuvaan saattaa tarttua myös muita, varsin kauniita taivaan valoilmiöitä. Kuva: Jaakko Nygård