Pitsamatikkaa kaikenikäisille – arvostelussa Osmo Pizza Co. -lautapeli Kommentit pois päältä artikkelissa Pitsamatikkaa kaikenikäisille – arvostelussa Osmo Pizza Co. -lautapeli

Koululainen pelaa Osmo Pizza Co. -peliä

Osmo Pizza Co. (iPad)

8 / 10
Hyvää Hauska ja opettavainen AR-peli lapsille painotuksena matematiikka ja hahmotus. Vaikeustaso säädettävä. Heikkoa AR-spesifit ongelmat ja tarve hiotummalle metapelille. Yleisesti Hauska, värikkäillä hahmoilla varustettu matematiikka-AR-peli, vahva suositus hankittavaksi koteihin, joissa on iPad ja lapsia.

Lisätyn todellisuuden (AR) palettiin kuuluu paljon muutakin kuin Pokémon GO ja iPhonen vatupassi. on erikoistunut lisättyä todellisuutta ja iPadia käyttäviin opetuspeleihin, joista keskittyy matematiikkaan ja hahmotuskykyyn.

Itse peli ladataan sovelluskaupasta ja sitä voi pelata yksin, käyttämällä mukana tulevaa keskeltä taitettavaa, käännettävää pizzaa, johon laitetaan asiakkaan toiveen mukaiset täytteet. Pelissä on yksi ympäristö, jossa kuljetaan kassan ja leipomon väliä, täyttämässä pahvitäytteillä pizzaa ja välillä laittamalla pahvisia seteleitä ja kolikoita asiakkaille vaihtorahoiksi.

Aloitetaan huonoista puolista, joita on varsin vähän. Ensimmäinen on itsestäänselvä, lisättyyn todellisuuteen liittyvä. Varsinkin ydinkäyttäjäryhmää, lapsia täytyy muistutella siitä miten kamera ja lisätty todellisuus toimivat ja käsiä ei saa pitää pizzan päällä että sovelluksen kamera osaa tunnistaa laudalla olevat esineet. Viat osataan kiertää varsin hyvin ja tunnistus on myös lisätyn todellisuuden sovelluksia kehittäneen kokemuksella rakennettu hyvin kehittyneeksi.

Yksi parannuskohde on tarve hiotumpaan metapeliin houkutinten lisäämiseksi. Ratojen läpäisy muistuttaa omalla tavallaan Cooking Simulatorin omaa, mutta uutta hankittavaa laitteistoa ja tavaraa on melko vähän, että esimerkiksi peliä pelaava lapsi jaksaisi pelata ilman pientä rohkaisua. Myös selkeämpi vaiheittaminen auttaisi erottamaan vaiheita semmoisesta ”päiväni murmelina” -tyyppisestä toisteisuudesta.


Peli on kuitenkin houkutteleva ja opettaa lapsia tasosta riippumatta (vaikeustaso on säädettävissä) hahmottamaan esimerkiksi määriä paremmin ja itse asiassa peli on herättänyt runsaasti kiinnostusta alueen toimintaterapeuttien ja ammattikasvattajien keskuudessa. Hahmot ovat värikkäitä ja hauskan näköisiä ja pelin käytettävyyteen pääsee myös pienempi lapsi helposti kiinni. Tämän perusteella osaan suositella sitä myös koteihin, joista löytyy. Peliä ovat testanneet arvostelua varten 7-vuotias, 5-vuotias ja 38-vuotias.

Matematiikkaa, muotoja ja kieltä tabletille – Osmo Genius Starter Kit Kommentit pois päältä artikkelissa Matematiikkaa, muotoja ja kieltä tabletille – Osmo Genius Starter Kit

Osmo Genius Starter Kit

Olemme arvostelleet aikaisemmin sarjan pizza-matematiikkaa, yksinkertaista ohjelmointia ja piirtämistä pelillistäviä settejä. Voin jo tässä aluksi sanoa, että Genius Starter Kit on seteistä paras. Seuraavaksi pääsemme hieman sisään siihen, miksi asia on näin.

Voimme aloittaa heikoimmasta lenkistä ja se on se, että ihan pienimmille lapsille kirjaimet eivät sovi. Meillä sattuu olemaan niin hyvä onni, että lapsista isompi on vieraskielisellä luokalla, jota täkäläisittäin kutsutaan kielikylvyksi ja hän osaa sen johdosta englantia ikätovereitaan paremmin. Suurimmalle osalle tästä ei ole hyötyä varsinaisen kielen oppimiseen, mutta isompien lasten englannin opetusta se tukee varsin hyvin.

Osmo Genius Starter Kit

Yksinkertaisesti sanoja joko täydennetään tai rakennetaan setin mukana tulevien kirjainten avulla ja vaikeustason voi valita. Ei-natiivipuhujalle tämä ei varsinaisesti lukemista ja kirjoittamista opeta, mutta siitä saattaa olla hyötyä vieraan kielen oppimisen kannalta.

Tangram-palikoilla saa tehtyä tangram-palapelejä, kuten saattaa odottaa ja se on melko viihdyttävää, kuin on myös pallopeli, joka oli jo Creative Genius Starter Kitistä tuttu. Palikoilla pomputtelu ja vierittäminen onnistuvat huomattavasti sujuvammin kuin kynällä ja taululla.

Setin varsinainen suola löytyy sarjan loistavasta matematiikkapelistä joka vetää yksittäisenä pelinä vertoja jopa pizza-pelille. Siinä opetellaan laskemista palikoilla ja kehys on rakennettu kalakokoelman kartuttamiseen keskittyvään pienpeliin.

Kitti on muita vahvempi siinä mielessä, että se on selvästi monikäyttöisin palikkasetiltään. Siinä on numeroita, kirjaimia ja tangram-palikoita, joilla saa jo useamman oppimiskokonaisuuden aikaan ja vaikka tällä ei suomenkielinen välttämättä opi lukemaan, on siinä silti sen verran paljon hyödyllistä opittavaa, että voin suositella tätä ihan kaikille. Siis kaikille, joilla on pelaamiseen tarvittava tabletti.

Settiä/vastaavaa voi tilata ainakin täältä

Luovuutta lisätyn todellisuuden avulla – arvostelussa Osmo Creative Starter kit -setti Kommentit pois päältä artikkelissa Luovuutta lisätyn todellisuuden avulla – arvostelussa Osmo Creative Starter kit -setti

Osmo Creative Starter Kit -pakkaus

Osmo Creative Starter Kit (iPad)

6 / 10
Hyvää Masterpiece oli erityisen hauska ja pitkäikäinen kokemus. On hupia myös aikuisille. Huonoa Laudan ja tussisetin vähäinen lisäarvo

Olen käsitellyt -sarjan lisätyn todellisuuden settejä aikaisemminkin, kuten matematiikkaa kuvitteellisen pitsapaikan kassalla opettavaa Osmo Pizza Co. -lautapeliä sekä ohjelmointiin keskittyvää Osmo Coding Starter Kit -settiä.

Piirtämiseen fokusoivassa Osmo Creative Starter kitissä on tuttujen kameran ja -jalustan lisäksi mukana lauta ja muutaman tussin setti pusseineen, jolla voi myös pyyhkiä tussin jäljet laudasta. Laudan sijaan voi myös käyttää paperia ja kynää.

Newton ja Monster

Ensimmäisenä kokeilussa oli muidenkin settien kanssa yhteensopiva Newton, jossa on ajatuksena johdattaa joko pomppivat tai valuvat sähköpallot maaleihin. Tussi tuntui turhan sotkuiselta monen tason putkeen käsittävään pelimaratooniin ja itse huomasin laittavani kameran eteen käteni eri asentoihin. Jälkikasvu teki näin myös ja käytti luovasti myös erilaisia pöydällä olevia esineitä. Sinänsä peliä voi käyttää kynien ja taulun kanssa, mutta erityisen kätevää se ei ole.

Setin varsinainen johtotähti on Osmo Monster, jossa edetään hirviön kertomaa tarinaa ja piirretään tämän kuvailemia esineitä. Lasten kanssa tämä tarvitsee kovin usein aikuisen viereen tulkkaamaan ja kääntämään, koska se on englanniksi, mutta oli hauskaa saada ruudulle omat piirrokset näkyviin. Monster tuntuu myös sovelluksena melko kehittyneeltä, sillä se todella tunnistaa esineet taululta.

Masterpiece

Kokemuksena Monster oli varsin miellyttävä, mutta siitä ei innostuttu niin paljon kuin Osmo Masterpiecestä, josta ihan kaikki saivat hupia irti. Ihmisten kuvista tuntui olevan hieman vaikeaa piirtää, mutta kun otti kuvia esimerkiksi jonkin kirjan kuvituksista, viivat oli helpompi löytää. Tässäkään ei tullut käytettyä taulua, vaan kopiopaperia meni miltei puoli riisiä yhteen intensiiviseen sessioon, jossa yritettiin jäljentää pehmolelua paperille. Tehtävä, joka osoittautui loppupeleissä hieman liian vaikeaksi. Valmiita kuvia onneksi on lukuisia ja niitä on helppo piirtää.

Masterpiecen opettavaisin puoli on siinä miten se totuttaa käyttämään nimenomaan piirtoalustaa, koska katseen on pysyttävä poissa piirrettävästä kohteesta ja kohdistuttava ruutuun. Piirtoalustoja on tyyriimmässä hintaluokassa toki myös ruudulla johon piirretään kuin suoraan kosketusnäytölle ja iPadia voi toki käyttää Applen kynän ja Procreaten kanssa taiteiluun, mutta jos haluaa käyttää tietokonetta yhdessä muutaman kympin piirtoalustan kanssa, pääsee Masterpiecellä kivasti harjoittelemaan.

Mukana tulevaa taulua ei varsinaisesti tuntunut tarkoituksenmukaiselta käyttää muussa kuin Monsterissa, jossa sitä käytti oikeastaan vain siksi koska piti, joten setin tarkoituksenmukaisuus jäi hieman epäselväksi. Esimerkiksi Masterpiecen saa ladattua ilmaiseksi ja sitä voi käyttää jos on jo valmiiksi jokin Osmon seteistä, eli alusta ja kamerapeili.
Setti antaa muihin verrattuna ehkä vähiten vastinetta rahalle, koska ne palikat mitä tulevat kameran ja peilin lisäksi ovat korvattavissa ihan joka kodista löytyvillä papereilla ja värikynillä. Newtonia taas voi pelata ihan millä tahansa.

Creative Starter Kitiä voi tilata esimerkiksi täältä