Purjeilla kohti pettymyksiä – arvostelussa merirosvoseikkailu Skull and Bones Kommentit pois päältä artikkelissa Purjeilla kohti pettymyksiä – arvostelussa merirosvoseikkailu Skull and Bones

Skull and Bones

Skull and Bones: PS5

4.5 / 10
Hyvää Kaunis pelimaailma, myrskyt, laivojen muokkaaminen, meritaistelut Huonoa Itseään toistavat tehtävät ja pelimekaniikka, "tyhjä" pelimaailma Yhteenveto Skull and Bonesia saatiin odottaa pitkään ja odotus ei ollut sen arvoinen. Koville merirosvopelien faneille se saattaa kuitenkin tuoda hieman fiilisteltävää, joskin siinäkin tapauksessa se kannattaa napata ainoastaan alelaarista.

Olen odottanut Skull and Bonesia kuin aarre aarteenmetsästäjä siitä lähtien, kun ilmestyi vuonna 2013. Upea merirosvomaailma, mukaansatempaavat taistelut ja vapaus seikkailla olivat Black Flagin parhaita puolia. Skull & Bonesin piti olla sen henkinen seuraaja ja sen piti viedä tämä kaava entistä pidemmälle. Ikävä kyllä, lopputulos on pettymyksien täyteinen.

sijoittuu historialliseen Intian valtamereen, kulta-ajan merirosvojen aikakaudelle. Pelaaja ottaa roolin lupaavasta merirosvokapteenista, joka pyrkii kasvattamaan mainettaan ja vaurauttaan. Pelin ytimessä on oman laivaston kehittäminen ja varustaminen. Pelaajat pääsevät valitsemaan erilaisista laivatyypeistä, joilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Laivan tuunaaminen erilaisilla aseilla, panssareilla ja purjeilla onkin yksi pelin mukaansatempaavimmista elementeistä.

Pinnalta kaunis, syvyydessä ontto

Visuaalisesti Skull and Bones on kiitettävällä tasolla. Intian valtameri on toteutettu näyttävästi, auringonpaiste kimmeltelee turkoosilla vedellä ja tiheät viidakot reunustavat rannikoita. Myrskyt ovat näyttävää katseltavaa ja niissä taistelukohtaukset nousevat eeppisiksi. Myös alukset ovat näyttävästi toteutettu.

Mutta kuten usein, kauniin ulkokuoren sisällä pelin yksityiskohtien taso laskee. Hahmot ovat hyvin geneerisiä, eikä pelimaailmassa ole juurikaan mielenkiintoista löydettävää. Aavemaisia linnakkeita ja kätkettyjä lahtia on niukasti verrattuna Black Flagiin.

Itseään toistavaa meritaistelua

Pelin ytimessä on meritaistelu ja sen toteutus on pääosin toimivaa. Pienistä dhow-paateista aina suurempiin Sambuk-aluksiin ulottuva laivasto on monipuolinen ja jokaisella aluksella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Tykkien paukkuessa ja laivojen rytäkässä toisiaan vastaan taistelut voivat olla parhaimmillaan todella intensiivisiä.

Valitettavasti pelin tehtävämuotoilu on yksi sen heikoimmista lenkeistä. Pelaaja löytää itsensä usein suorittamassa samoja tehtävätyyppejä, mikä syö pelin pitkäikäisyyttä ja yllättävyyttä. Aarrejahti ja merirosvoelämä jäävät lopulta toissijaisiksi toistuvien meritaisteluiden ja resurssien keräämisen takia.

Lupaus jää lunastamatta

lupaili Skull and Bonesista “AAAA” -tason peliä ja sitä saatiin odottaa pitkään useista viivästymisistä johtuen. Lupaus jää kuitenkin tällä kertaa vain lupaukseksi. Pelistä puuttuu yksinkertaisesti sen hiottuvuus ja monipuolisuus, jota siltä olisi odotettu. Tehtävät alkavat toistaa itseään hyvin nopeasti, eikä pelissä ole juurikaan muuta tekemistä kuin taisteleminen ja resurssien kerääminen.

Toisin kuin Black Flag, Skull and Bones ei tarjoa kiehtovaa narratiivia tai mukaansatempaavia hahmoja, jotka sitoisivat pelaajaa itse peliin. Pelimaailma tuntuu elottomalta verrattuna Black Flagin rikkaaseen historialliseen kontekstiin.

Jos etsit puhtaasti merirosvotaisteluiden adrenaliinia, Skull and Bones voi tarjota sinulle jonkin verran hauskoja hetkiä. Mutta jos kaipaat mukaansatempaavaa tarinaa, kiehtovaa pelimaailmaa tai syvällistä merirosvoelämystä yhdessä kavereiden kanssa, kannattaa suunnata katseesi vaikkapa Assassin's Creed IV: Black Flagiin tai Sea of Thievesiin.

Skull and Bones aloitti toisen sisältövuotensa Kommentit pois päältä artikkelissa Skull and Bones aloitti toisen sisältövuotensa

Skull and Bones

Muistatko vielä Ubisoftin -merirosvopelin? Julkaisu kesti vuosia ja kun se lopulta saatiin ulos helmikuussa 2024, vastaanotto oli melko haalea. Pelaajia jäi vähän ja kiinnostus hiipui nopeasti – ainakin Steamissä.

Silti jatkaa pelin tukemista, ja nyt starttaa toinen sisältövuosi. Ensimmäinen kausi kantaa nimeä Ascent into Chaos ja tuo peliin uutta tekemistä: sluuppi-laiva, uusi statusvaikutus nimeltä Shell-Shocked, päivityspuu sekä tiikerinpentu lemmikiksi.

Lue myös: Purjeilla kohti pettymyksiä – arvostelussa merirosvoseikkailu Skull and Bones

Merkittävin uutuus on Item Ascension -järjestelmä, jossa tehokkaita aseita voi kehittää kolmella tasolla: Basic, Advanced ja Special. Aseiden harvinaisuus määrittää, kuinka monta ja millaisia parannuksia niihin voi lisätä. Käyttö vaatii vähintään Infamy Tier 9 -tason.

Ubisoft vakuuttaa sitoutuneensa pelin pitkäaikaiseen kehitykseen. Jää nähtäväksi, kuinka moni enää nousee laivaan mukaan.

Skull and Bones on saatavilla sekä ja sekä S -pelikonsoleille että :lle. Tietokoneversiot ovat myynnissä Epic Games Store- ja Ubisoft Store -kauppapaikoissa. Pelin ikäraja on PEGI 18.

Prince of Persia loikkaa taskuun – The Lost Crown nyt myös mobiilissa Kommentit pois päältä artikkelissa Prince of Persia loikkaa taskuun – The Lost Crown nyt myös mobiilissa

Prince of Persia: The Lost Crown

on tuonut suositun : The Lost Crown -toimintaseikkailun iPhone- ja -laitteille. Nyt voit hypätä muinaisen Persian syövereihin vaikka bussimatkalla – eikä pelituntuma kärsi tippaakaan.

Kyseessä on sivulta kuvattu metroidvania-henkinen seikkailu, jossa ketterä tasohyppely, napakat taistelut ja mystinen tarinankerronta lyövät kättä. Mukana on myös älykkäitä pulmakohtia ja eeppisiä vihollisia, kuten genressä kuuluukin. The Lost Crown tuo sarjan vanhan koulukunnan tunnelman tähän päivään ja sujahtaa sulavasti nykyaikaisiin puhelimiin.

Mobiiliversio pyörii hienosti 60 fps:n nopeudella ja ohjaus toimii joko peliohjaimella tai suoraan kosketusnäytöltä. Pelaamista on myös mukautettu mobiilikäyttöön: esimerkiksi automaattinen juomien ja torjuntojen käyttö sekä ajanhidastus helpottavat vaikeimpia kohtia.

Kaikki alkuperäisen version saavutettavuusominaisuudet ovat mukana, eikä syyttä – peli nappasi Innovation in Accessibility -palkinnon The Game Awards 2024 -gaalassa.

Voit kokeilla peliä maksutta App Storessa ja Google Play Storessa. Koko pelin voi lunastaa tarjoushintaan 5. toukokuuta asti.

Prince of Persia: The Lost Crown on nyt saatavilla iOS- ja Android-laitteiden lisäksi , , , , Nintendo -konsoleille sekä :lle. Peli löytyy myös Ubisoft+-tilauksella. Ikärajasuositus on PEGI 16.