Quentin Tarantinon luottonäyttelijä Michael Madsen on kuollut 67-vuoden iässä Kommentit pois päältä artikkelissa Quentin Tarantinon luottonäyttelijä Michael Madsen on kuollut 67-vuoden iässä

Hollywoodin kovanaamojen vakikasvo Michael Madsen on kuollut 67-vuotiaana. Madsen löydettiin torstaina aamulla tajuttomana kodistaan Malibussa, ja hänet todettiin kuolleeksi paikan päällä kello 8.25. Näyttelijän edustajan mukaan kuolinsyy oli sydänkohtaus.

Madsen tunnettiin etenkin Quentin Tarantinon elokuvista, kuten Reservoir Dogs, Kill Bill, The Hateful Eight ja Once Upon a Time in Hollywood. Hänen roolinsa olivat usein synkkiä ja karismaattisia – miehiä, jotka vaikuttivat yhtä vaarallisilta kuin arvoituksellisilta.

Elokuvahistoriaan jäävät myös hänen esiintymisensä muun muassa elokuvissa Thelma & Louise, Donnie Brasco, Species ja Sin City. Uransa aikana Madsen teki yli 300 roolityötä ja tasapainoili intensiteetin ja herkkyyden välillä, kuten hänen elämäkertansa kuvailee: ”Hän toi jokaiseen rooliin särmää ja sielua.”

Vaikka Madsenin elokuvalista kasvoi loppuvuosina myös vähemmän mairittelevilla nimikkeillä, hän suhtautui siihen tyynesti. ”Joskus pitää maksaa asuntolaina ja laittaa lapset kouluun. Ei aina voi valita parasta käsikirjoitusta,” hän sanoi vuonna 2018 The Hollywood Reporterille.

Näyttelijän yksityiselämä oli kaukana hänen roolihahmoistaan: seitsemän lapsen isä ja pitkäaikainen aviomies, joka kertoi viettäneensä vapaa-aikansa mieluiten pyjamassa kotona katsellen vanhoja länkkäreitä.

Michael Madsen jätti jälkensä amerikkalaiseen elokuvaan – kulmikkaana, karismaattisena ja täysin omana itsenään.

Obsidianin Josh Sawyer ei halua RPG-pelien muuttuvan ”liian helpoiksi höttöpeleiksi” Kommentit pois päältä artikkelissa Obsidianin Josh Sawyer ei halua RPG-pelien muuttuvan ”liian helpoiksi höttöpeleiksi”

Roolipelien veteraani Josh Sawyer, tunnettu muun muassa Fallout: New Vegasista ja Pillars of Eternitystä, haluaa ravistella nykypäivän pelisuunnittelua: vaikeus ei ole vihollinen. Antamassaan haastattelussa Sawyer kritisoi trendiä, jossa roolipeleistä tehdään liian yksinkertaisia, jotta ne miellyttäisivät kaikkia.

On virhe tehdä kaikille sopivaa yhtä ja samaa peliä. – Sawyer sanoo.

Hänen mukaansa syvälliset järjestelmät, vaikeat valinnat ja runsas varustehäröily ovat juuri sitä, mitä monet roolipelien ystävät rakastavat. Sweaty boys, kuten hän itseään ja kaltaisiaan pelaajia leikillisesti kutsuu, kaipaavat pelillistä purtavaa, eivät pelkkää tarinamoodia.

Sawyerin mielestä hyvällä suunnittelulla voidaan tukea laajaa pelaajakuntaa, niin kevyttä tarinamatkailijaa kuin taktisesta taistelusta innostunutta mikromanageria. Esimerkiksi 2: Deadfire tarjoaa lähes mahdottoman vaikean vaikeustason, mutta myös Story Time -tilan, jossa kuoleminen on käytännössä mahdotonta. Kumpikin voi toimia, kunhan molempia tehdään ajatuksella.

Sawyer painottaa, että helpon pelitilan tarjoaminen ei vaadi massiivista lisätyötä, kunhan järjestelmät rakennetaan fiksusti.

Ei se ole työtä ilman vaivaa, mutta ei se ole niin paljon työtä kuin voisi kuvitella. – Sawyer toteaa.

Yhteenvetona: vaikeustason valinnan ei tarvitse tarkoittaa pelin pinnallistamista. Hyvä RPG voi olla sekä syvä että saavutettava, kunhan sitä ei sorvata valmiiksi purkiksi kaikille samaan muottiin.

Tunnelma kireänä Halo-studiolla – irtisanomisia ja turhautumista Xboxin ennätystuloksista huolimatta Kommentit pois päältä artikkelissa Tunnelma kireänä Halo-studiolla – irtisanomisia ja turhautumista Xboxin ennätystuloksista huolimatta

Microsoftin keskiviikkona tekemät laajat irtisanomiset ovat osuneet myös -pelisarjasta vastaavaan Halo Studiosiin (entinen ). Ainakin viisi työntekijää sai lähteä, ja tunnelma studiolla on ollut jo aiemmin kireä. Irtisanomisten syyksi kerrottiin organisaation ketteröittäminen ja tehokkuuden lisääminen, samaan aikaan kun ylsi historian parhaaseen tulokseensa.

Olen henkilökohtaisesti todella vihainen siitä, että Phil Spencer kehui sähköpostissaan Xboxin huippuvuotta samalla, kun ihmisiltä vedettiin matto alta. – Kertoi yksi kehittäjistä Engadgetille.

Halo Studiosissa työskentelee yhä noin 200–300 henkeä.

Studio työskentelee parhaillaan uuden Halo-pelin parissa sekä ylläpitää yhä Halo: Infinitea, jonka sisällöntuotanto on hiipumassa. Erään kehittäjän mukaan yksi projekteista oli vastikään kriisissä, ja yleinen tyytymättömyys pelin laatuun on aiheuttanut studioon jännittyneen ilmapiirin.

on jo aiemmin saanut kritiikkiä riippuvuudestaan määräaikaisiin työntekijöihin, ja nykyään se nojaa yhä enemmän ulkoisiin kehitysstudioihin sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa, aivan kuten ja tekevät. Kehittäjän mukaan Xbox on kuitenkin vuosia jäljessä tehokkaasta pelituotannosta, mikä aiheuttaa paljon turhaa säätöä ja hukattua aikaa.

Kokonaisuudessaan irtisanoi 9 000 työntekijää maailmanlaajuisesti, joista 830 Washingtonin osavaltiossa, Halo Studiosin kotikentällä. Xbox-tiimi ei ehkä kärsinyt eniten määrällisesti, mutta suhteessa pieneen kokoonsa isku tuntuu kovalta. Useita projekteja on peruttu tai laitettu jäihin, mukaan lukien ja . Myös useat veteraanikehittäjät ovat poistuneet riveistä.

Samaan aikaan Microsoftin panostus tekoälyyn kasvaa kovaa vauhtia. Yrityksen mukaan jopa 30 prosenttia sen koodista syntyy nykyään tekoälyn avulla, ja sisäisesti AI-avustajien, kuten Copilotin, käyttö on muuttunut pakolliseksi. Kehittäjien mukaan tämä saattaa olla yksi syy, miksi inhimillisiä tekijöitä on vähennetty.

He tekevät kaikkensa korvatakseen mahdollisimman monta työpaikkaa tekoälyllä. – Yksi irtisanotuista kehittäjistä kiteytti tunnelman yksinkertaisesti.