Ruotsalainen Chronicon on laatuhuumetta Diablon-nälkäisille Kommentit pois päältä artikkelissa Ruotsalainen Chronicon on laatuhuumetta Diablon-nälkäisille

8.5 / 10
Hyvää Hervottomasti ihanaa loottia. Huonoa Helppo. Yleisesti Älä anna ulkoasun hämätä. Chronicon on tämän hetken parhaita toimintaroolipelejä, josta kukaan ei ole kuullut. Kiireisen pelaajan vaihtoehto.

Vuonna 2012 maailma lähes syöksyi pimeyteen, kun ilmestyi ja alitti kaikki odotukset. Pahimmalta vältyttiin vain, koska ja -pelien kaltaiset nousukkaat täyttivät toimintaroolipelien tyhjiön. Niissä on riittänyt pelattavaa vuosiksi, mikä on siunaus ja kirous. Varsinkin Path of Exile vaatii luopumista maallisesta elämästä ja joogin kykyä vaipua transsiin päiväkausiksi. Nyt näyttämölle astuu ruotsalaisen Daniel Stigsjöön kehittämä , joka tekee kaiken saman kuin isoveljensä, mutta kompaktisti. Se ei vaadi avioliittoa ja on avoin jopa yhden illan jutuille.

Pahuus on karkotettu maasta, demonit voitettu, ja kuningaskunnassa vallitsee rauha. Puhe on nyt Ruotsin lisäksi Chroniconin fantasiamaailmasta. Mitä virkaa sankareilla enää on täydellisessä yhteiskunnassa? Metsän keskellä kohoaa temppeli, jossa he pääsevät elämään katkelmia muinaisten urhojen geenimuistoista. Se tarinasta. Tässä pelissä tapetaan hirviöitä.

 

Vihollismassojen niittäminen ja loputon lootin kilinä vievät hypnoosiin. Chronicon lypsää aivoista dopamiinia niin tehokkaasti, että luokittelisin pelin miedoksi huumeeksi. Säihkyviä aarteita sataa niskaan kuin Esterin holvista, ja varusteissa on vaihtelua. Koskaan ei tiedä, milloin putoaa jokin odottamattoman hyvä palkinto, joka voi muuttaa pelityylin. Ainoa päämäärä on ikuinen voimistuminen, ja peli ehdollistaa jatkamaan oravanpyörää. Riippuvuuden aiheuttaminen psykologisilla tempuilla on kuolemansynti silloin, kun halutaan myydä maksullista tilpehööriä. Chronicon ei rahasta, vaan käyttää samoja jippoja hauskuuden luomiseen. Kun psykologi B. F. Skinner laittoi rotan laatikkoon, hän tuskin arvasi, millaisia pelejä hänen kokeensa tulisi poikimaan.

Kuvassa Chronicon kiteytettynä.
(Lähde: Wikipedia)

Perunasta puolijumalaksi

Chroniconista piti tulla vaatimaton rogue-lite, mutta mopo karkasi käsistä. Jättiprojektiksi paisunut peli vietti viisi vuotta Early Accessissa, ja versio 1.0. julkaistiin juuri. On vaikuttavaa, että yhden ihmisen tekemä peli tarjoaa kaiken saman, kuin isolla rahalla kehitetyt esikuvansa. Chronicon lainaa sisältönsä naapureilta kuin Den Svenska Krönikan konsanaan, mutta tekee sen rakkaudella.

Valittavana on neljä hahmoluokkaa, joista jokaisella on neljä taitopuuta. Hahmo kehittyy tasolle 100, mikä riittää noin yhden puun maksimointiin, tai lempitaitojen poimintaan kahdesta. Ritari ja berserker ovat puolustukseen ja hyökkäykseen painottuvia lähitaistelijoita. Riistanvartija ja velho ampuvat kaukaa. Taitopuut tarjoavat riittävästi palikoita, joita yhdistelemällä hahmosta voi rakentaa eri kokoonpanoja. Esimerkiksi ritarista voi kehittää perinteisen paladinin keskittymällä parannus- ja pyhyystaitoihin, ja berserkeristä voi muokata vaikka lohikäärmesieluisen tulimörssin tai jääviikingin. Hahmo kuin hahmo on lopussa uskomaton tuhon kylväjä, joka yhdellä iskulla aktivoi efektien ryyppään ja putsaa ruudun hirviöistä ilotulitusten saattelemana.

Berserkerille on maistunut Mynthon.

Tason 100 jälkeen kehitys hidastuu, ja pisteitä voi jakaa enää hienosäätäviin Mastery-puihin. Taidot voi myös resetoida ilmaiseksi aina, kun huvittaa kokeilla uutta kokoonpanoa. Se on pelaajaystävällistä, mutta toisaalta hahmo ei enää tunnu yhtä pysyvältä ja omalta.

Muutkin tutut mekaniikat ovat mukana. Varusteita voi päivittää iskemällä jalokiviä reikiin, tai lumota niihin uusia arvottuja ominaisuuksia. Satunnaiset portaalit vievät haasteulottuvuuksiin, ja pääkampanjan jälkeenkin voi rymytä alati vaikeutuvia luolastoja. Path of Exilen kaltaista online-maailmaa ei löydy, mutta niille ketkä pitävät ihmisistä, on tarjolla 1-4 pelaajan yhteistyöpeli sohvalla tai Steamin kautta.

Täyden palvelun temppeli.

Mahti on minun

Tasot nousevat tiuhaan, ja kampanja kestää kymmenisen tuntia. Jo puolessa välissä säädin loottifiltterin näyttämään vain legendaarisimmat aarteet, ettei krääsän kuljetus myyntiin muuttuisi työlääksi. Loottihemmottelun varjopuolena hahmo voimistuu liiankin nopeasti, ja pomohirviöt kaatuvat usein parissa sekunnissa. Vaaran puuttuessa sääntöjen syvempiä vivahteita ei tarvitse opetella pääkampanjan aikana. Siinä missä helppous pilasi minulta Diablo III:n, Chroniconille se on vain lievä miinus. Molemmissa aito haaste alkaa vasta tarinan jälkeen, mutta Chronicon viihdyttää helpponakin.

Jousiampujani latoo sarjatulena nuolia, jotka osuessaan hidastavat, tainnuttavat, levittävät myrkyttäviä siemenkotia, sytyttävät maan tuleen ja räjähtävät sirpaleiksi. Sirpaleet lävistävät ympäröivät viholliset ja luovat pieniä tornadoja, jotka yhdistyvät isoksi tornadoksi, joka käy ajamaan vihollisia takaa. Siksi olen onnellinen mies.

Mielenkiintoinen lisä valtakunnanrakennuspelien maailmaan – arvostelussa Ara: History Untold Kommentit pois päältä artikkelissa Mielenkiintoinen lisä valtakunnanrakennuspelien maailmaan – arvostelussa Ara: History Untold

on kiehtova strateginen valtakunnanrakennuspeli, joka kutsuu pelaajat rakentamaan oman imperiuminsa historian hämärään sijoittuvassa maailmassa. Peli tarjoaa pelaajille mahdollisuuden kokea valtion johtamisen kaikki vivahteet diplomaattisista suhteista sotilaallisiin valloituksiin.

Pelissä pelaaja valitsee yhden yli 40:stä ainutlaatuisesta kansakunnasta ja pyrkii kasvattamaan valtansa maailmankartalla. Onnistuakseen pelaajan on hallittava monia eri osa-alueita, kuten taloutta, teknologiaa ja sotilasvoimaa. Peli tarjoaa laajan valikoiman strategisia vaihtoehtoja, joilla pelaaja voi vaikuttaa maailman kulkuun.

Ara onnistuu ottamaan pelaajan mukaansa jo alusta alkaen selkeän opetusosuuden ansiosta. Pelimekaniikat ovat intuitiiviset, ja pelaaja pääsee nopeasti sisälle pelin maailmaan. Vaikka peli on helppo omaksua, se tarjoaa myös riittävästi syvyyttä pitkäaikaiseen pelaamiseen.

Pelin grafiikka on yksinkertainen mutta toimiva, ja se luo miellyttävän pelimaailman. Äänimaailma on hyvin toteutettu, ja se tukee pelin tunnelmaa. Musiikki luo taustalle sopivan ilmapiirin, ja ääniefektit korostavat pelin tapahtumia.

Ara: history untold on mielenkiintoinen lisä valtakunnanrakennuspelien maailmaan. Se tarjoaa syvyyttä ja haastetta, mutta on samalla helppo lähestyä. Jos pidät Civilization-tyyppisistä peleistä, Ara on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Peli sopii sekä aloittelijoille että kokeneemmille strategisille pelaajille.

Arvio: Aaron Veijalainen

Ara: history untold (PC)

8 / 10
Hyvää •Helppo omaksua: Pelimekaniikat ovat intuitiiviset ja opetusosuuden ansiosta peliin pääsee nopeasti sisälle. •Laaja ja monipuolinen: Peli tarjoaa lukuisia strategisia vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia kehittää omaa valtakuntaa. •Miellyttävä pelikokemus: Visuaalinen ilme ja äänimaailma luovat yhdessä miellyttävän pelikokemuksen. Huonoa •Alun ylivoimaisuus: Peli voi tuntua aluksi hieman ylivoimaiselta, kun pelaaja yrittää hallita kaikkia eri osa-alueita. Yhteenvedon Ara: history untold on mielenkiintoinen lisä valtakunnanrakennuspelien maailmaan. Se tarjoaa syvyyttä ja haastetta, mutta on samalla helppo lähestyä. Jos pidät Civilization-tyyppisistä peleistä, Ara on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Peli sopii sekä aloittelijoille että kokeneemmille strategisille pelaajille.

Hauskuuden kipinä uudelleensyntynyt – arvostelussa XDefiant Kommentit pois päältä artikkelissa Hauskuuden kipinä uudelleensyntynyt – arvostelussa XDefiant

XDefiant

9.7 / 10
Hyvät asiat Mekaniikat, Kartat, Pelimuodot,Grafiikka, Yleisesti pelin hauskuus Huonot asiat Nettikoodin bugit, Mahdollinen piilotettu taitoon perustuva pelaajien hakujärjestelmä (HSBMM), joka johtaa "tryhard"-pelaajien kohtaamiseen usein

XDefiant on Ubisoftin uusin ilmainen areena-räiskintäpeli, joka yhdistää Ubisoftin eri pelimaailmat. Se julkaistiin 21. toukokuuta 2024 PS5:lle, /X:lle, Windowsille ja Macille.

Ensikosketus peliin on todella positiivinen. Se herättää samanlaisia tunteita kuin ensimmäiset nostalgiset kokemukset Call of Duty MW2/3 -peleistä. Ainoat havaitut bugit liittyvät nettikoodiin, joita ovat mm. satunnaiset lobbysta uloslentämiset ja osumien rekisteröintiongelmat vihollisten ampumisessa, vaikka ping on ollut hyvä. Kaiken kaikkiaan peli vastaa odotuksia ja on erittäin hyvin toteutettu.

Sisältö

XDefiantissa on useita pelimuotoja, kuten domination, escort, occupy (hardpoint) ja hotshot (kill confirmed). Pelaaminen voi olla joko taktista tai vauhdikasta ja tehokasta. Asevalikoima on laaja ja monipuolinen, ja kaikki aseet ovat tasapainossa. Tämä tarkoittaa, että voit kokeilla kaikkia aseita ilman, että mikään niistä olisi liian tehoton tai heikko.

Kontrollit

Perus ohjaus napit ovat helppokäyttöiset. Slide cancelling onnistuu helposti pelin mekaniikan ansiosta. Bunny hopin ja super jumpin oppimiseen vaaditaan hieman harjoittelua. Ainoat taidot, jotka on oikeasti harjoiteltava, ovat quick scoping (sniperien nopea tähtääminen tarkasti) ja air strafing (ilmassa liikkuminen).

Grafiikka ja äänet

Grafiikka on erittäin hyvää, vaikka grafiikka-asetukset olisivatkin minimissä. Animaatiot ovat laadukkaita ja sulavia. Änimaailma on onnistunut: vastustajan askeleet kuuluvat selkeästi, musiikki sopii tunnelmaan ja äänimaisema pitää pelaajan valppaana.

Yhteenveto

on erinomainen peli ja todennäköisesti yksi parhaista räiskintäpeleistä, joita on julkaistu viime vuosina. Suosittelen sitä lämpimästi kaikille räiskintäpelien ystäville, varsinkin niille, jotka pitävät Call of Duty -peleistä. XDefiant on varmasti samalla tasolla niiden kanssa vaikka onkin enemmän arcade tyyppinen.

Huomioitavaa

Arvostelussa mainitaan, että pelissä on todennäköisesti piilotettu taitoon perustuva pelaajien hakujärjestelmä (HSBMM), joka johtaa usein ”tryhard”-pelaajien kohtaamiseen. Tämä ominaisuus ei välttämättä ole pelissä ja on vain arvostelijan oma huomio.

Arvostelu: Samuli Annala