Savuavat kuudestilaukeavat: Villin lännen pelien musiikki Kommentit pois päältä artikkelissa Savuavat kuudestilaukeavat: Villin lännen pelien musiikki

Äänisuunnittelun ohella musiikki on yksi keskeisiä piirteitä niin elokuvissa, televisiosarjoissa kuin myös videopeleissä, mitä ilman audiovisuaalinen kokemus ei olisi täydellinen. Musiikki luo tunnelmaa, ilmoittaa pelitapahtumista ja reagoi usein pelaajan toimintaan. Interaktiivisuus onkin keskeisimpiä eroavaisuuksia elokuvamusiikin ja pelimusiikin välillä. Vuosikymmenien saatossa videopeleistä on tullut entistä elokuvamaisempia. Pelien musiikki soveltaa tyyliään erilaisista elokuvagenrejen konventioista, jotka ovat olleet olemassa jo varhaisten kolikkopelien aikakaudella 1970-1980-luvulla. Medal of Honorin, Hidden and Dangerousin tai Hearts of Ironin kaltaisissa sotapeleissä on kuultavissa sotilastrumpetteja ja pikkurumpujen pärinää, kun selviämiskauhussa, kuten Resident Evil ja Silent Hill ”kauhumusiikki” pyrkii tehostamaan pelin kauhuefektiä ja luomaan jännittynyttä tunnelmaa ääristyneine pelottavine sointeineen.

Villin lännen pelejä voi pitää interaktiivisina lännenelokuvina, joiden musiikki soveltaa suoraan -elokuvien musiikillisia konventioita. Tyypillisesti Villiin länteen assosioidaan kaikuisat sähkökitarat, honottavat huuliharput, kaihoisat viulut sekä suuret orkesterisaundit. Yksi varhaisista Villin lännen –pelien alkuperäismusiikeista oli Lucas Artsin kehittämä ensimmäisen persoonan räiskintäpeli Outlaws (1996), jonka Clint Clint Bajakianin säveltämä musiikki soveltaa Ennio Morriconen tunnetuksi tekemää spagetti western –tyyliä, mitä kuultiin muun muassa Sergio Leonen dollari-trilogiassa (Kourallinen dollareita, Vain muutaman dollarin tähden ja Hyvät, pahat ja rumat).  Esimerkiksi pelin teemalaulu muistuttaa trumpetteineen, akustisine kitaroineen ja laukkarytmeineen italialaista westernien teemoja. Taas hiljaa kehittyvä, mahtipontinen The Last Gunfigth luo ruudinkatkuiseen päähenkilön ja rosvon väliseen kaksintaisteluun tiivistä tunnelmaa. Vaikka peli ei olekaan kestänyt kovin hyvin aikaa, sen musiikki on suorastaan uraa uurtavaa.

14 vuotta ennen Rockstar Gamesin Lännen miljööseen sijoittuvaa hiekkalaatikkopeliä 2 peleissä ennennäkemätöntä Villin lännen –konseptia kehitteli sarjan ensimmäinen peli (2004): kolmannen persoonan, suoraviivaisen arcademainen toimintapeli, jonka musiikkiraita koostui 1960-1970-luvun italo westernien teemoista säveltäjiltä, kuten Luis Bacalov, Francesco De Masi, Ennio Morricone ja Bruno Nicolai. Sen graafinen tyyli rakeisine 8-millimetrin kameran tyylisine kuvanlaatuineen muistuttaa kyseisen aikakauden elokuvia. Valmista western-musiikkia kuullaan niin päävalikossa, pelissä sekä elokuvamaisissa välianimaatioissa, jossa se luo vaikutelmaa lännenelokuvasta. Pelin pääteema, Luis Bacalovin Lo Chiamavano King (elokuvasta His Name Was King) mikä kuullaan ensimmäistä yhdessä pelihistorian ikonisimmista alkuanimaatioista, jossa pelin keskeiset hahmot esitellään elokuvamaisessa montaasissa. Peli tempaa mukaansa heti teemalaulun kiihkeistä rumpufilleistä ja sähkökitaran kahdentamasta huuliharppumelodiasta.

Usein miten länkkäripelit soveltavat varsin suoraviivaista pelityyliä sekä kostowesternien yksinkertaisia juonikuvioita. Esimerkiksi Activisionin pelissä (2005) päähenkilö Colton White hakee kostoa isänsä surmanneelle pormestari Hoodoo Brownille ja hänen jengilleen. Tämä kolmannen persoonan toimintaseikkailupeli muistuttaa hiekkalaatikko-pelityyliltään western-peli Red Dead Redemptionia (2010), viittä vuotta ennen, kun se räjäytti pelimaailman valtavalla maailmallaan ja western-tyylisellä musiikillaan. Pelin Gun musiikki muistuttaa paljon perinteisiä westernejä mahtipontisilla orkesterisoinneillaan, jonka lomassa kuullaan perinteisiä lännensoittimia: huuliharppua, akustista kitaraa, slide-kitaraa ja viulua. Musiikki luo peliin eeppisen seikkailun tuntua, vieden pelaajan autenttiseen länkkärimiljööseen. Videopelien musiikki soveltaa siis tyyliviitteitä lähestulkoon kaikista elokuvagenreistä, höystämällä sitä interaktiivisilla piirteillä.

 

GTA 6:n viivästys pistää pelialan solmuun Kommentit pois päältä artikkelissa GTA 6:n viivästys pistää pelialan solmuun

Grand Theft Auto VI

on virallisesti siirtänyt 6:n julkaisua kuudella kuukaudella: peli saapuu nyt 26. toukokuuta 2026. Vaikka fanit saattavat pettyä, pelialan sisällä huokaistiin helpotuksesta. Syksylle 2025 kaavailtu julkaisuajankohta oli aiheuttanut harmaita hiuksia lukuisille julkaisijoille ja kehittäjille, jotka nyt voivat välttää suoran törmäyksen massiivisen pelijulkaisun kanssa.

:n merkitys ei ole vain kaupallinen, se on lähes mytologinen. Ennakkotilausten arvioidaan tuovan miljardin dollarin tulot, ja ensimmäisen vuoden kokonaistuotot voivat ylittää 3,2 miljardia dollaria. Peli ei ainoastaan tuo mahdollisesti uuden $100 AAA-hintapisteen mukanaan, vaan sen odotetaan myös sysäävän koko pelialaa uuteen nousuun.

Samaan aikaan Rockstarin päätös lykätä peliä vaikuttaa olevan seurausta yhtiön halusta välttää aiempien projektien, kuten 2:n, aikaiset ”crunch”-skandaalit. Bloombergin mukaan studion johto todella yrittää suojella työntekijöitä uupumiselta, vaikka se vaatii julkaisun lykkäämistä.

Pelialan sisäisesti GTA 6:n siirto vapauttaa tilaa muille suurjulkaisuille. Nimettöminä pysyttelevät studiojohtajat kutsuvat peliä ”meteoriitiksi”, jonka vaikutusalueelta on syytä pysyä poissa. Julkaisuikkunaa etsivät pelit, kuten uusi , , Battlefield, ja Exodus, voivat nyt suunnitella kampanjoitaan tarkemmin.

Mutta pelimaailma ei ehkä ole vielä nähnyt viimeistä lykkäystä. Rockstarin historia viittaa siihen, että toinen lykkäys, mahdollisesti syksyyn 2026 on täysin realistinen. Tämä sopisi myös markkinoinnin huippusesonkiin ja mahdollisten - ja -bundlejen julkaisuun, kuten tapahtui GTA 5:n kohdalla 2014.

Yllättäen myös saattaa olla tämän viivästyksen epäsuora uhri. 2:n julkaisu lähestyy, ja huhut GTA 6:n mahdollisesta versiosta uudelle alustalle ovat vahvistuneet. Vaikka tekniset haasteet ovat ilmeisiä, Take-Twon vahva suhde Nintendoon ja GTA-trilogian Switch-versio antavat aihetta spekulaatioon.

Grand Theft Auto VI viivästyy vuodella – julkaisu toukokuussa 2026 Kommentit pois päältä artikkelissa Grand Theft Auto VI viivästyy vuodella – julkaisu toukokuussa 2026

Grand Theft Auto VI

Games on ilmoittanut odotetun -pelin julkaisun viivästyvän vuodella – peli ilmestyy 26. toukokuuta 2026. Pelin piti monien vaiheiden jälkeen ilmestyä jo tämän vuoden syksyllä.

Studion julkaisemassa viestissä pahoiteltiin viivästystä ja kiitettiin faneja pitkästä pinnasta. ”Kiitos tuestanne ja kärsivällisyydestänne”, Rockstarin viestissä todettiin. ”Jokaisen pelin kohdalla tavoitteenamme on ylittää odotuksenne – emmekä aio tehdä poikkeusta VI:n kohdalla.” Lisäaikaa siis tarvitaan, jotta peli saadaan siihen kunnianhimoiseen kuosiin, jota sarjan faneilta on totuttu odottamaan.

Mutta mistä tässä odotetussa pelissä on kyse? Ensimmäinen traileri VI:stä julkaistiin joulukuussa 2023, ja se rikkoi YouTube-ennätyksiä nopeimpana ei-musiikkivideona 100 miljoonaan katseluun. Pelin kerrotaan sijoittuvan Vice Cityyn, joka on Miami-henkinen kaupunki ja tuttu -klassikosta vuodelta 2002. Päähenkilöinä nähdään rikollispariskunta Lucia ja Jason, ja tarinan luvataan vievän pelaajan halki rikoselämän ja ihmissuhteiden kiemuroita – yhdistäen avoimen maailman mekaniikat ja tarinavetoisen kerronnan entistä tiukemmin.

Pelisarjan historia ulottuu vuoteen 1997, jolloin ensimmäinen Grand Theft Auto julkaistiin ylhäältä kuvattuna kaahailupelinä. Todellinen maailmanmenestys alkoi vuonna 2001 julkaistusta GTA III:sta, joka toi sarjan kolmiulotteiseen avoimeen maailmaan. GTA V puolestaan on yksi kaikkien aikojen myydyimmistä videopeleistä, jonka julkaisu tapahtui alun perin jo vuonna 2013 – ja peli on siitä asti elänyt useiden sukupolvien konsoleilla ja :llä.

Nyt, yli kymmenen vuotta myöhemmin, GTA VI lupaa viedä pelaajat jälleen uudelle tasolle. Odotus on pitkä, mutta jos Rockstarin historiaa on uskominen, lopputulos tulee olemaan odotuksen arvoinen.