Savuavat kuudestilaukeavat: Villin lännen pelien musiikki Kommentit pois päältä artikkelissa Savuavat kuudestilaukeavat: Villin lännen pelien musiikki

Äänisuunnittelun ohella musiikki on yksi keskeisiä piirteitä niin elokuvissa, televisiosarjoissa kuin myös videopeleissä, mitä ilman audiovisuaalinen kokemus ei olisi täydellinen. Musiikki luo tunnelmaa, ilmoittaa pelitapahtumista ja reagoi usein pelaajan toimintaan. Interaktiivisuus onkin keskeisimpiä eroavaisuuksia elokuvamusiikin ja pelimusiikin välillä. Vuosikymmenien saatossa videopeleistä on tullut entistä elokuvamaisempia. Pelien musiikki soveltaa tyyliään erilaisista elokuvagenrejen konventioista, jotka ovat olleet olemassa jo varhaisten kolikkopelien aikakaudella 1970-1980-luvulla. Medal of Honorin, Hidden and Dangerousin tai Hearts of Ironin kaltaisissa sotapeleissä on kuultavissa sotilastrumpetteja ja pikkurumpujen pärinää, kun selviämiskauhussa, kuten Resident Evil ja Silent Hill ”kauhumusiikki” pyrkii tehostamaan pelin kauhuefektiä ja luomaan jännittynyttä tunnelmaa ääristyneine pelottavine sointeineen.

Villin lännen pelejä voi pitää interaktiivisina lännenelokuvina, joiden musiikki soveltaa suoraan -elokuvien musiikillisia konventioita. Tyypillisesti Villiin länteen assosioidaan kaikuisat sähkökitarat, honottavat huuliharput, kaihoisat viulut sekä suuret orkesterisaundit. Yksi varhaisista Villin lännen –pelien alkuperäismusiikeista oli Lucas Artsin kehittämä ensimmäisen persoonan räiskintäpeli Outlaws (1996), jonka Clint Clint Bajakianin säveltämä musiikki soveltaa Ennio Morriconen tunnetuksi tekemää spagetti western –tyyliä, mitä kuultiin muun muassa Sergio Leonen dollari-trilogiassa (Kourallinen dollareita, Vain muutaman dollarin tähden ja Hyvät, pahat ja rumat).  Esimerkiksi pelin teemalaulu muistuttaa trumpetteineen, akustisine kitaroineen ja laukkarytmeineen italialaista westernien teemoja. Taas hiljaa kehittyvä, mahtipontinen The Last Gunfigth luo ruudinkatkuiseen päähenkilön ja rosvon väliseen kaksintaisteluun tiivistä tunnelmaa. Vaikka peli ei olekaan kestänyt kovin hyvin aikaa, sen musiikki on suorastaan uraa uurtavaa.

14 vuotta ennen Rockstar Gamesin Lännen miljööseen sijoittuvaa hiekkalaatikkopeliä 2 peleissä ennennäkemätöntä Villin lännen –konseptia kehitteli sarjan ensimmäinen peli (2004): kolmannen persoonan, suoraviivaisen arcademainen toimintapeli, jonka musiikkiraita koostui 1960-1970-luvun italo westernien teemoista säveltäjiltä, kuten Luis Bacalov, Francesco De Masi, Ennio Morricone ja Bruno Nicolai. Sen graafinen tyyli rakeisine 8-millimetrin kameran tyylisine kuvanlaatuineen muistuttaa kyseisen aikakauden elokuvia. Valmista western-musiikkia kuullaan niin päävalikossa, pelissä sekä elokuvamaisissa välianimaatioissa, jossa se luo vaikutelmaa lännenelokuvasta. Pelin pääteema, Luis Bacalovin Lo Chiamavano King (elokuvasta His Name Was King) mikä kuullaan ensimmäistä yhdessä pelihistorian ikonisimmista alkuanimaatioista, jossa pelin keskeiset hahmot esitellään elokuvamaisessa montaasissa. Peli tempaa mukaansa heti teemalaulun kiihkeistä rumpufilleistä ja sähkökitaran kahdentamasta huuliharppumelodiasta.

Usein miten länkkäripelit soveltavat varsin suoraviivaista pelityyliä sekä kostowesternien yksinkertaisia juonikuvioita. Esimerkiksi Activisionin pelissä (2005) päähenkilö Colton White hakee kostoa isänsä surmanneelle pormestari Hoodoo Brownille ja hänen jengilleen. Tämä kolmannen persoonan toimintaseikkailupeli muistuttaa hiekkalaatikko-pelityyliltään western-peli Red Dead Redemptionia (2010), viittä vuotta ennen, kun se räjäytti pelimaailman valtavalla maailmallaan ja western-tyylisellä musiikillaan. Pelin Gun musiikki muistuttaa paljon perinteisiä westernejä mahtipontisilla orkesterisoinneillaan, jonka lomassa kuullaan perinteisiä lännensoittimia: huuliharppua, akustista kitaraa, slide-kitaraa ja viulua. Musiikki luo peliin eeppisen seikkailun tuntua, vieden pelaajan autenttiseen länkkärimiljööseen. Videopelien musiikki soveltaa siis tyyliviitteitä lähestulkoon kaikista elokuvagenreistä, höystämällä sitä interaktiivisilla piirteillä.

 

GTA 6 saa Suomessa ”Kunnon kansalainen” -pelitilan – parkkikiekkojärjestelmä kerää ylistystä Kommentit pois päältä artikkelissa GTA 6 saa Suomessa ”Kunnon kansalainen” -pelitilan – parkkikiekkojärjestelmä kerää ylistystä

Sisäpiirilähteiden mukaan on lisäämässä :een uuden, ennennäkemättömän ”Kunnon kansalainen” -tilan, joka on saatavilla yksinoikeudella vain suomalaisille pelaajille.

Lähteidemme mukaan ”Kunnon kansalainen” -tila voidaan aktivoida pelissä milloin tahansa, ja se mullistaa tavan, jolla GTA:ta pelataan. Tilan kytkeminen päälle poistaa kaikki rikolliset toiminnot, kuten aseiden käytön, siviilien runnomisen ja jopa ylinopeuden ajamisen.

Parkkikiekkojärjestelmä mukaan peliin

Kun ”Kunnon kansalainen” -tila on päällä, pelaaja sitoutuu elämään kunniallisesti. Aseet poistuvat valikosta, aggressiivinen käytös ei ole mahdollista ja kaikki autot saavat automaattisesti nopeusrajoittimen sekä ”turvaväliavustajan”. Jos pelaaja yrittää käväistä edes hieman jalkakäytävällä, poliisit ilmestyvät paikalle ja antavat virallisen huomautuksen.

Lisäksi autoiluun on lisätty pysäköintikiekkojärjestelmä. Pelaajan on käytettävä parkkikiekkoa pysäköidessään, jotta välttyy parkkisakoilta. Mikäli sakkoja kertyy liikaa, wanted-level nousee, ja lopulta poliisit voivat hinata pelaajan auton pois tai jopa asettaa hänet ehdonalaiseen liikennekoulutukseen.

Myös pelin tehtävät muuttuvat: perinteiset ryöstöt, takaa-ajot ja salamurhat korvataan vähän vastuullisemmilla askareilla. Pelaaja voi auttaa mummoja ylittämään tietä, palauttaa kirjaston kirjoja ajoissa tai odottaa liikennevaloissa vihreää ihan rauhassa.

Kirjastonhoitajan työstä motivaatiota rikoksien välttämiseen

Yhtenä erikoisuutena :ssa on yhteiskuntapalvelutila, jossa pelaajat voivat suorittaa hyvän kansalaisen tehtäviä Vice Cityn kirjastossa. Tähän kuuluu muun muassa palautettujen kirjojen hyllyttämistä, asiakkaille shhh-varoitteluja sekä hiljaisten lukutilojen valvontaa. Mikäli pelaaja ei noudata kirjaston sääntöjä, hän joutuu siivoamaan kirjaston vessat, joihin muuten Vice Cityn kovin IBS-oireilija on käynyt tekemässä tarpeensa.

Niille, jotka pitävät pään kylmänä ja pysyvät kaidalla tiellä, Rockstar lupaa erikoispalkintoja. Esimerkiksi ahkerat veroilmoituksen täyttäjät voivat saada ”Oman elämänsä verovirkailija” -saavutuksen, ja niille, jotka palauttavat löytötavarat rehellisesti, myönnätään ”Kuukauden kansalainen” -titteli.

Hyvää aprillipäivää näissä tunnelmissa – rakkaat lukijamme!

Tony Hawk puolustaa Pro Skater 3+4 -remasterin soundtrack-muutoksia Kommentit pois päältä artikkelissa Tony Hawk puolustaa Pro Skater 3+4 -remasterin soundtrack-muutoksia

Tony Hawk's Pro Skater 3 + 4

Tony Hawk kertoo itse päättäneensä vaihtaa osan Pro Skater 3+4 -remasterin kappaleista. Fanit ovat harmitelleet klassikkobiisien, kuten Iron Maidenin ja Alien Ant Farmin puuttumista. Hawk itse toivoo uuden musiikin tuovan saman löytämisen ilon kuin alkuperäisissä peleissä.

”Halusin valita joiltakin samoilta artisteilta eri kappaleita kuin alkuperäisessä THPS3+4-soundtrackissa. Toivon, että uusien biisien löytäminen on puolet hauskuudesta – ja juuri siksi nämä soundtrackit ovat alun perinkin jääneet mieleen. Joten kuunnelkaa ja nauttikaa matkasta. Lisää on tulossa… sekä vanhaa että uutta.”

Toinen fanien huomioima muutos oli Bam Margeran alkuperäinen puuttuminen pelistä, mutta nyt näyttää siltä, että hänet lisätään lopulliseen versioon Hawk'n vaatimuksesta.

Tony Hawk's Pro Skater 3+4 -peli ilmestyy 11. heinäkuuta , , , ja S sekä Nintendo -konsoleille, että :lle (Steam, Battle.net ja Microsoft Store). Lisäksi se tulee saataville Xbox Game Pass Ultimate ja PC Game Pass -tilaajille.