Simo Simppeli sähköhommissa – arvostelussa Electrician Simulator Kommentit pois päältä artikkelissa Simo Simppeli sähköhommissa – arvostelussa Electrician Simulator

Electrician Simulator

Electrician Simulator (PC)

5 / 10
Hyvää Tarjoaa rentoa yhden päivän pelattavaa vähän kepeämmällä otteella. Huonoa Simulaattoriksi valitettavasti liiankin epärealistinen.

Electrician Simulator on simulaattoreihin erikoistuneen, niitä julkaisevan Ultimate Gamesin ja Take It-Studion kehittämä peli, jonka tarkoituksena on tutustuttaa pelaaja sähköasentajan hommiin. Nimetön asentaja löytää itsensä autotallista kaikenlaisen asiaankuuluvan rojun ympäröimänä ja tehtävänä on opetella hommat ja kasvattaa unelmien sähköfirma.

Mitään kummempaa pääjuonta pelissä ei ole. Tehtäviä poimitaan läppäriltä ja niissä on hieman jonkinlaista tarinankehitystä. Tehtävät ovat erilaisten objektiivien suorittamista, eikä turinoista tai yksityiskohdista tarvitse välittää, kunhan vaan saa ruksit täytettyä ja poistuttua paikalta. Hommat vaihtelevat lamppujen vaihtamisesta kytkentöjen tekemiseen, härpäkkeiden etsimiseen ja asettelemiseen. Lisäksi pääsee purkamaan, tarkistamaan ja korjaamaan erilaisia pienlaitteita. Resursseja joutuu usein ostamaan itse, mutta rahaa tulee pienistäkin hommista sen verran, ettei hallitseminen tuo suurempaa haastetta.

Simulaattoriksi peli ei ole kovinkaan realistinen. Tekeminen kulminoituu ikonien löytämiseen ja klikkailuun oikeassa järjestyksessä ja peli ohjaa paljon kädestä pitäen. Kunnon mokaaminen on periaatteessa mahdotonta ja johtoja voi vedellä sinne sun tänne, kunhan laitteet on asennettu ja toimii. Sähköasentaja itse on vääriin hommiin eksynyt supersankari, joka kestää rajattomasti kovempiakin tällejä. Muutaman tutoriaalin jälkeen peli alkaa nopeasti toistamaan itseään mutta onkin melko lailla saman tien läpäisty. Peliaikaa kertynee kahdesta neljään tuntia riippuen pelaajasta.

Audiovisuaalinen puoli on pelkistetty ja selkeä. Grafiikat kuvaavat selkeästi tapahtumia, mutta eivät ole mitenkään fotorealistiset. Asennuksien tekeminen on melko lailla ikonista toiseen klikkailua joten sen kummemmin ei tarvitse pikseleitä metsästää. Yleensä voisi valittaa paikoittaisista huonoista kamerakulmista, mutta tässä tapauksessa se aspekti taitaa olla pelin realistisinta antia. Pienlaitteiden purkamiseen on selkeästi panostettu ja erilaisia osia riittää napsuteltavaksi. Peliohjaimien, hiustenkuivaimien ynnä muiden anatomia vaikuttaa pääosin realistiselta.

Pelin vahvuutena on ”chilli” meno, mutta kun otetaan huomioon, miten peliä markkinoidaan simulaattorina, heikkoutena on myös helppous ja yksityiskohtaisemman säätämisen puute. Onkin hyvä kysyä itseltään kannattaako näin lyhyestä ja tyhjäksi jättävästä simulaattorista kahta kymppiä maksaa.

Paljonko oletkaan upottanut rahaa Steamiin? Tämä piilossa oleva sivu kertoo karun totuuden Kommentit pois päältä artikkelissa Paljonko oletkaan upottanut rahaa Steamiin? Tämä piilossa oleva sivu kertoo karun totuuden

Steam (Valve)

Videopeleihin saa helposti kulumaan sievoisen summan, mutta oletko koskaan oikeasti selvittänyt, kuinka paljon rahaa olet haudannut Steamiin? No, nyt voit – jos uskallat.

Valve on piilottanut syvälle Steamin tukisivuille eräänlaisen “tilinpäätöksen”, joka kulkee nimellä External Funds Used. Tämä sivu listaa kaiken, mitä olet alustalle koskaan syöttänyt – ja se saattaa avata silmiä vähän turhankin tehokkaasti.

Kyseessä ei ole mikään uusi ominaisuus, mutta se ei todellakaan loista näkyvyydellään. Redditin käyttäjät kaivoivat sen äskettäin uudelleen esiin, ja nyt voit sinäkin kurkistaa menneisyytesi lompakkoreikiin. Reitti aukeaa näin:

Help >  support > My account > Data related to your steam account > External funds used

Sivulta löytyy useampia lukemia, mutta suurin huomio kannattaa kiinnittää kohtaan TotalSpend – se kertoo kaiken. OldSpend kattaa ennen huhtikuuta 2015 käytetyt rahat ja PWSpend liittyy Perfect World -tileihin (esim. tai ).

Vaikka Steam tunnetaan alennusmyynneistään, on helppo huomata, että ne ovat myös iso syy siihen, miksi tililtäsi on kadonnut niin paljon rahaa. Eikä myyntikausi ole suinkaan ohi: seuraavaksi on luvassa Sokoban Fest 21.–28.4. ja heti perään Wargames Fest 28.4.–5.5. Mutta vuoden jättipaukku on tuttuun tapaan Steam Summer Sale, joka kestää 26.6.–10.7.

Lisäksi Valve julkaisi maaliskuussa uuden Steam-laitteisto- ja ohjelmistokyselyn, jossa selvisi muun muassa, että kiinankieliset käyttäjät muodostavat nykyään puolet koko käyttäjäkunnasta. Ai niin – Steam osaa nyt myös varoittaa, jos Early Access -peli näyttää hylätyltä.

Oletko sinä uskaltanut katsoa omaa kokonaissummaasi? Yllätyitkö… vai meinasiko kahvi mennä väärään kurkkuun?

Metro 2033 Redux ladattavissa ilmaiseksi PC:lle – nappaa talteen nyt Steamista ja GOGista Kommentit pois päältä artikkelissa Metro 2033 Redux ladattavissa ilmaiseksi PC:lle – nappaa talteen nyt Steamista ja GOGista

Metro 2033 Redux

Jos postapokalyptiset tunnelit, kaasunaamarit ja säteilevät mutantit kutkuttelevat mielenmaisemaasi, nyt on hyvä hetki hypätä metron kyytiin – nimittäin Redux on tällä hetkellä saatavilla täysin ilmaiseksi :lle sekä Steamissa että :ssa.

Tämä kulttimainetta nauttiva ensimmäisen persoonan selviytymisräiskintä vie pelaajat Moskovan raunioihin, missä elämä on kirjaimellisesti siirtynyt maan alle ydinsodan jälkimainingeissa. Tunnelien pimeydessä vaanivat vaarat, eivätkä kaikki ihmisetkään ole ystävällismielisiä.

Pelin synkkä ja tiivistunnelmainen maailma perustuu Dmitri Gluhovskin samannimiseen romaaniin, ja se on vuosien varrella kerännyt vankan fanikunnan juuri tunnelmansa ja tarinansa ansiosta.

Metro 2033 Redux on ollut aiemminkin jaossa ilmaiseksi, mutta jos peli on jäänyt aiemmin väliin tai haluat sen nyt muihinkini pelikirjastoihin, nyt on oiva hetki toimia. Steamissa peli lisätään suoraan tiliisi, GOG:ssa taas ladataan DRM-vapaa versio – molemmat ilman sentin senttiä.