Simo Simppeli sähköhommissa – arvostelussa Electrician Simulator Kommentit pois päältä artikkelissa Simo Simppeli sähköhommissa – arvostelussa Electrician Simulator

Electrician Simulator

Electrician Simulator (PC)

5 / 10
Hyvää Tarjoaa rentoa yhden päivän pelattavaa vähän kepeämmällä otteella. Huonoa Simulaattoriksi valitettavasti liiankin epärealistinen.

Electrician Simulator on simulaattoreihin erikoistuneen, niitä julkaisevan Ultimate Gamesin ja Take It-Studion kehittämä peli, jonka tarkoituksena on tutustuttaa pelaaja sähköasentajan hommiin. Nimetön asentaja löytää itsensä autotallista kaikenlaisen asiaankuuluvan rojun ympäröimänä ja tehtävänä on opetella hommat ja kasvattaa unelmien sähköfirma.

Mitään kummempaa pääjuonta pelissä ei ole. Tehtäviä poimitaan läppäriltä ja niissä on hieman jonkinlaista tarinankehitystä. Tehtävät ovat erilaisten objektiivien suorittamista, eikä turinoista tai yksityiskohdista tarvitse välittää, kunhan vaan saa ruksit täytettyä ja poistuttua paikalta. Hommat vaihtelevat lamppujen vaihtamisesta kytkentöjen tekemiseen, härpäkkeiden etsimiseen ja asettelemiseen. Lisäksi pääsee purkamaan, tarkistamaan ja korjaamaan erilaisia pienlaitteita. Resursseja joutuu usein ostamaan itse, mutta rahaa tulee pienistäkin hommista sen verran, ettei hallitseminen tuo suurempaa haastetta.

Simulaattoriksi peli ei ole kovinkaan realistinen. Tekeminen kulminoituu ikonien löytämiseen ja klikkailuun oikeassa järjestyksessä ja peli ohjaa paljon kädestä pitäen. Kunnon mokaaminen on periaatteessa mahdotonta ja johtoja voi vedellä sinne sun tänne, kunhan laitteet on asennettu ja toimii. Sähköasentaja itse on vääriin hommiin eksynyt supersankari, joka kestää rajattomasti kovempiakin tällejä. Muutaman tutoriaalin jälkeen peli alkaa nopeasti toistamaan itseään mutta onkin melko lailla saman tien läpäisty. Peliaikaa kertynee kahdesta neljään tuntia riippuen pelaajasta.

Audiovisuaalinen puoli on pelkistetty ja selkeä. Grafiikat kuvaavat selkeästi tapahtumia, mutta eivät ole mitenkään fotorealistiset. Asennuksien tekeminen on melko lailla ikonista toiseen klikkailua joten sen kummemmin ei tarvitse pikseleitä metsästää. Yleensä voisi valittaa paikoittaisista huonoista kamerakulmista, mutta tässä tapauksessa se aspekti taitaa olla pelin realistisinta antia. Pienlaitteiden purkamiseen on selkeästi panostettu ja erilaisia osia riittää napsuteltavaksi. Peliohjaimien, hiustenkuivaimien ynnä muiden anatomia vaikuttaa pääosin realistiselta.

Pelin vahvuutena on ”chilli” meno, mutta kun otetaan huomioon, miten peliä markkinoidaan simulaattorina, heikkoutena on myös helppous ja yksityiskohtaisemman säätämisen puute. Onkin hyvä kysyä itseltään kannattaako näin lyhyestä ja tyhjäksi jättävästä simulaattorista kahta kymppiä maksaa.

Oblivion Remastered valloittaa pelimarkkinat – myyntimenestys jo ensimmäisellä viikolla Kommentit pois päältä artikkelissa Oblivion Remastered valloittaa pelimarkkinat – myyntimenestys jo ensimmäisellä viikolla

Bethesdan klassikkopelin uusi tuleminen on saanut lentävän lähdön: The Elder Scrolls IV: on noussut jo Yhdysvaltojen vuoden 2025 kolmanneksi myydyimmäksi peliksi – heti Monster Hunter: Wildsin ja Assassin's Creed: Shadowsin jälkeen. Uudistettu versio julkaistiin yllättäen 22. huhtikuuta, ja se keräsi ensimmäisen viikon aikana yli 4 miljoonaa pelaajaa.

Peli saavutti huiman 216 784 yhtäaikaisen pelaajan huipun Steamissa, mutta luku ei edes kata koko pelaajakuntaa – Oblivion Remastered julkaistiin myös :lle, Xbox Series -konsoleille ja Xbox Game Passiin. Menestyksestä tekee erityisen se, että Game Pass -pelaajat eivät edes näy virallisissa myyntitilastoissa.

Oblivion Remastered on rakennettu Unreal Engine 5:llä, ja se tuo mukanaan merkittäviä parannuksia: 4K-tarkkuus, 60 fps:n sulavuus, uudistettu taistelujärjestelmä, parempi hahmoluonti ja täysin uusi kolmannen persoonan näkymä tekevät pelistä lähes kuin uuden. Fanit puhuvat jo Oblivion 2.0:sta, vaikka itse kutsuu peliä remasteriksi.

Menestys on herättänyt toiveet muista Bethesdan klassikoiden uusintaversioista. ja New Vegas ovat vahvoilla, ja alkuperäisen 3:n suunnittelija Bruce Nesmith vihjaa, että mahdollinen remaster toisi mukanaan merkittäviä parannuksia ampumamekaniikkaan Fallout 4:n tyyliin.

Bethesda ei lepää laakereillaan – , , ja jopa Fallout-sarjan toinen kausi ovat kaikki työn alla. Oblivion Remastered näyttää kuitenkin, että klassikoiden uudelleenherättäminen voi olla juuri se, mitä fanit kaipaavat.

Painajainen herää henkiin – Nightmare Frontier yhdistää taktiikkaa, kauhua ja saalistusta Kommentit pois päältä artikkelissa Painajainen herää henkiin – Nightmare Frontier yhdistää taktiikkaa, kauhua ja saalistusta

Kauhu kohtaa taktiikan tuoreessa pelijulkaisussa: on Ice Code Gamesin (tunnettu mm. Hard West II:sta) uusi taktinen vuoropohjainen strategiapeli, jossa on mukana myös extraction looter -elementtejä. Pelin voi tiivistää seuraavasti: kohtaa Hunt: Showdownin, lisättynä ripauksella Lovecraft-henkistä kauhua.

Pelin tarina sijoittuu vaihtoehtoiseen 1800-luvun Amerikkaan, jossa mystinen tapahtuma on rikkonut todellisuuden rajat. Kadut ovat nyt Dreadweaver-hirviöiden hallussa – olentojen, jotka ovat ihmisten syvimpien pelkojen ruumiillistumia. Pelaaja astuu karismaattisen ringleaderin saappaisiin, joka johtaa selviytyjien joukkoa läpi painajaismaisen kaupungin, toivoen löytävänsä vastauksia – ja arvokasta ryöstettävää.

Pelin ytimessä on vuoropohjainen gun-n-slash-taistelu, jossa jokainen siirto voi olla ratkaiseva. Kauhuelementit eivät ole vain esteitä, vaan ne muokkaavat pelikokemusta: mitä enemmän uskallat, sitä parempi palkinto – tai hirvittävämpää kohtaloa – sinua odottaa.

Nightmare Frontier julkaistaan :lle, ja sen voi nyt toivoa Steamissa.