Someday You’ll Return on peli, joka menee syvälle ihon alle Kommentit pois päältä artikkelissa Someday You’ll Return on peli, joka menee syvälle ihon alle

Someday You'll Return

8.5 / 10
Näin taiteellisesti kunnianhimoisia ja samalla toteutuksessa onnistuneita pelejä tulee harvoin vastaan. Someday You'll Return haastaa pelaajansa ja antaa vastineeksi pysäyttävän hienon pelikokemuksen, johon on vaikea olla uppoutumatta.

Someday You’ll Return on pienen tsekkiläisporukan tekemä psykologinen kauhupeli, jonka mystisyys ja ihmisyyden pimeään puoleen pohjautuva tunnelmallinen kauhu menevät syvälle ihon alle. Psykologinen puoli ei tule aivan heti ilmi ja aluksi moni tapahtuma vaikuttaa yliluonnolliselta, mutta tarina kasvaa ja selkeytyy edetessään – ainakin jonkun verran.

Lopulta tarinan monipuolisuus ja syvyys yllättävät. Itse koin suurehkon ”Vau!”-efektin pelattuani pelin loppuun ja tarkasteltuani sen viittä erilaista lopetusta, joilla jokaisella on tarkoituksensa. Koko tarinaa ei tuputeta nenän eteen, vaan sen syvällisempi seuraaminen vaatii tarkkaavaisuutta ja pohdintaa sekä melko varmasti useamman kuin yhden pelikerran. Tarinansa ja tarinankerrontansa puolesta Someday You’ll Return on suoranainen taideteos, jollaisia pelimaailmassa tulee vastaan yhä harvemmin.

Peli siis alkaa siitä, kun Stella-niminen tyttö karkaa ja katoaa metsään, ja pelattava hahmo eli Stellan vähemmän miellyttävä isä Daniel lähtee etsimään häntä. Tämän viitekehyksen puitteissa mennään kuitenkin huomattavasti pintaa syvemmälle.

Myös visuaalinen näyttävyys on suuri osa pelikokemusta. Niin kauniit metsämaisemat kuin järkyttävän iljettävät olennotkin ovat hienoa katseltavaa. Ottaen huomioon kuinka paljon peli sisältää pelkkää kävelyä ja eri paikoissa pyöriskelyä, se on varsin oleellinen ominaisuus. Erikseen on vielä mainittava, kuinka hienolta valo näyttää ja kuinka hienosti sillä luodaan tunnelmaa. Myös ääninäyttelystä, musiikista ja koko äänimaailmasta ylipäätään voi antaa lähes täydet pisteet.

Entäs itse pelaaminen sitten? Jalan kulkemista, tutkimista, etsimistä, puzzlejen ratkaisua sekä sydämentykytyksen siivittämää piileskelyä ja pakoilua on riittämiin. On myös hauskoja minipelejä, jotka sisältävät mm. vuorikiipeilyä ja yrttien keräilyä ja keittämistä erilaisiksi juomiksi.

Pelaaminen on pääasiassa miellyttävää ja mielenkiinto pysyy yllä. Aluksi on joitain tylsiä ja pitkäveteisiä hetkiä, jotka onneksi käyvät yhä harvemmiksi pelin edetessä. Minulle suurin ongelma oli se, että välillä tuntui mahdottomalta tietää, mitä oli tarkoitus tehdä. Joissain kohdissa olisi tarvinnut melkeinpä selvännäkijän kykyjä tietääkseen, miten edetä. Tällaiset kohdat aiheuttivat suurta turhautumista, mutta jälkikäteen mietittynä ne olivat aika harvassa. Se on kuitenkin varmaa, etten olisi selvinnyt tätä peliä loppuun saakka ilman walkthrough’n apua. Se on toki hyvä, ettei kaikkea anneta tarjottimella ja että välillä joutuu todella ajattelemaan ja keskittymään. Sekin on suuri osa tämän pelin tunnelmaa.

Pidän todella paljon siitä, ettei Someday You’ll Return ole niin suoraviivainen, yksinkertainen ja helppo ymmärtää, kuin miltä se aluksi vaikuttaa. Se vahvistaa pelin salaperäisyyttä ja tekee todella vaikeaksi päästää siitä irti, kun sen sisälle on kerran päässyt. Someday You’ll Return on kaiken kaikkiaan todella hieno peli, jonka huonot puolet ovat hyviin verrattuna todella vähäisiä. Suosittelen kaikille kauhun ja mysteerin faneille, joiden aivot eivät mene solmuun ihan vähästä.

Psykologista kauhua genren ystäville: Someday You’ll Return julkaistu PC:lle Kommentit pois päältä artikkelissa Psykologista kauhua genren ystäville: Someday You’ll Return julkaistu PC:lle

Someday You'll return kuvakaappaus

Tsekkiläistä mytologiaa ja psykologista kauhua yhdistelevä Someday You’ll Return on tarina pelaajan ohjastamasta isästä, joka etsii tytärtään Moravian metsistä ja tapaa erilaisia hahmoja yrittäen selvittää syytä miksi tytär tuntuu pakenevan häntä. Peli yhdistelee painajaismaisia näkyjä kaikenlaisiin pelottavuuksiin ja näyttää kokeilemisen arvoiselta varsinkin genren ystäville.

Someday You’ll Return vaikuttaa olevan monia selviytymiskauhupelejä kevyempi, miltei tarinapelin oloinen, mutta pitää sisällään piiloutumis- ja hiipimismekaniikkoja.