Tekoäly on nykyään pääasiallinen puheenaihe, mutta kun suurin osa ihmisistä keskittyy positiivisiin puoliin, musiikkiteollisuus on huolissaan mahdollisista uhkista. IFPI:n viimeisimmässä Global Music Report -raportissa alan sisäpiiriläiset korostavat, että musiikin ”inhimillinen” elementti tulisi säilyttää etualalla. Sonyn mukaan sama pätee myös tekoälyn syntetisoituihin ääniin, jotka eivät saisi korvata ihmisten laulua.
Tekoälyllä on potentiaalia tehdä elämästämme tehokkaampaa, viihdyttävämpää ja tuottavampaa. Siinä on kuitenkin myös potentiaalisia haittoja.
Tekijänoikeuden näkökulmasta tekoäly herättää joitakin mielenkiintoisia kysymyksiä. Esimerkiksi voiko tekoälyn luoma sisältö olla tekijänoikeudella suojattua? Ja voidaanko tekoäly kouluttaa tekijänoikeudella suojattuihin teoksiin rajoituksetta?
Ennen ChatGPT:ää ja muita tekoälytyökaluja, musiikkiteollisuus oli jo ilmaissut huolensa mahdollisista uhkista liiketoiminnalleen. RIAA raportoi esimerkiksi useista tekoälypohjaisista ’vokaalien’ erottamistyökaluista viime lokakuussa uhkana musiikkipiratismille.
Sen jälkeen monet asiantuntijat ovat ilmaisseet mielipiteitään tekijänoikeushaasteista, joita tekoäly esittää. Siksi ei ole yllättävää, että aihe mainitaan myös IFPI:n vuosittaisessa Global Music Report -raportissa, joka käsittelee globaalin musiikkiteollisuuden tilaa.
Lähde: TorrentFreak