Spotify aikoo tarjota käyttäjilleen paremman äänenlaadun HiFi-palvelun Kommentit pois päältä artikkelissa Spotify aikoo tarjota käyttäjilleen paremman äänenlaadun HiFi-palvelun

Suoratoistomaailman jättiläinen aikoo antaa käyttäjilleen mahdollisuuden kuunnella musiikkia jatkossa hieman paremmalla kuuntelulaadulla. Uusi Spotify HiFi -palvelu aiotaan ottaa käyttöön vielä vuoden 2021 aikana.

Uuden palvelun kerrotaan tarjoavan ”CD-laadun” kuuntelukokemuksen häviöttömässä 16-bitin formaatissa, jonka mainostetaan mahdollistavan syvemmän ja selkeämmän kuuntelukokemuksen.

Spotify ei ole vielä kertonut erikseen, kuinka paljon enemmän HiFi-palvelun käyttö tulee kustantamaan kuukausitilaajilleen, mutta kyseessä on luultavasti muutamia euroja kalliimpi tilausmuoto.

Spotifyn suurimmat kilpailijat, kuten ja , ovat jo ottaneet aikaisemmin käyttöön omat paremman äänenlaadun tilausmahdollisuutensa. Parempi äänenlaatu on ollut yksi pyydetyimmistä ominaisuuksista Spotifyn käyttäjien toimesta – parempien rojaltien ohella, siis.

Ilmoituksensa kylkeen Spotify julkaisi videon, jolla tämän hetken menestyksekkäimpiin pop-artisteihin lukeutuva Billie Eilish keskustelee äänenlaadun merkityksestä tuottaja-veljensä Finneaksen kanssa.

Lisää aiheesta voit käydä lukemassa täällä.

”Kappaletta täytyy striimata 1000 kertaa, jotta rahahanat aukeaa” – Spotify virallisti uudet muutoksensa rojalteihin Kommentit pois päältä artikkelissa ”Kappaletta täytyy striimata 1000 kertaa, jotta rahahanat aukeaa” – Spotify virallisti uudet muutoksensa rojalteihin

Suoratoistojätti Spotifyn raportoitiin hetki sitten suunnittelevan muutoksia rojaltijärjestelmäänsä. Yhtiön tavoitteena on taistella systeemiä hyväksikäyttäviä tahoja vastaan, mutta samalla muutokset vaikuttavat myös kaikkiin muihin.

on saanut vuosien saatossa rutkasti kritiikkiä rojaltisysteemistään. Muusikot saavat striimauksesta tyypillisesti jotain 0,003 dollarin ja 0,005 dollarin väliltä. Sen sijaan, että rojaltien määrää olisi nostettu, on Spotify nostanut premium-palvelunsa hintoja.

Nyt Spotify kertoo virallisesti muutoksista, joita rojaltisysteemiin on tulossa. Spotify on ottamassa käyttöön maksukynnyksen, jonka mukaan kappaleiden on saavutettava vähintään 1000 suoratoistoa, ennen kuin niistä voidaan maksaa rojalteja. Spotifyn tietojen mukaan alustan 100 miljoonasta kappaleesta vain noin 37,5 miljoonalla kappaleella on yli 1 000 suoratoistoa, mikä tarkoittaa, että yli 60 prosenttia kaikista Spotifyn kappaleista ei saavuta tätä rajaa.

”Koska Spotifyn maksamat rojaltit musiikkiteollisuudelle kasvavat jatkuvasti – jo yli 40 miljardia dollaria – haluamme varmistaa, että rahat menevät niille ihmisille, joita alustamme on suunniteltu auttamaan: nouseville ja ammattimaisille artisteille. Spotifyn rojaltireservin ja katalogin kasvaessa kolme tiettyä rojaltireserviä tyhjentävää tekijää ovat nyt kuitenkin saavuttaneet käännekohdan. Työskentelemme tiiviisti alan kumppaneiden – jakelijoiden, riippumattomien levy-yhtiöiden, suurten levy-yhtiöiden, levy-yhtiöiden jakelijoiden sekä taiteilijoiden ja heidän tiimiensä – kanssa ottaaksemme käyttöön uusia toimintatapoja, joilla (1) estetään keinotekoista suoratoistoa entisestään, (2) jaetaan paremmin pieniä maksuja, jotka eivät saavuta artisteja, ja (3) hillitään niitä, jotka pyrkivät huijaamaan järjestelmää pelkällä melulla”, Spotify kertoo.

Spotify ilmoitti myös, että se ryhtyy perimään levy-yhtiöiltä ja musiikin jakelijoilta maksuja ”räikeästä keinotekoisesta suoratoistosta” ja määrää rangaistuksen jokaisesta havaitusta vilpillisestä kappaleesta. Spotify kertoi myös nostavansa ”toiminnallisen” musiikin, kuten valkoisen kohinan kuuntelun vähimmäispituutta kahdella minuutilla, jotta raidat olisivat oikeutettuja rojaltimaksuihin, ja pyrkii näin poistamaan ”houkutuksen leikata kappaleiden pituus lyhyeksi ilman taiteellista syytä”.

Spotify päivittää rojaltijärjestelmäänsä: Vähemmän striimanneiden kappaleiden tuotot siirtyvät suurille artistille Kommentit pois päältä artikkelissa Spotify päivittää rojaltijärjestelmäänsä: Vähemmän striimanneiden kappaleiden tuotot siirtyvät suurille artistille

Suoratoistopalvelu Spotify on ilmoittanut suunnittelevansa muutoksia rojaltijärjestelmäänsä, joka on ollut pitkään kritiikin kohteena. Muusikot ovat saaneet tyypillisesti hyvin pientä korvausta striimauksestaan, yleensä 0,003 ja 0,005 dollarin väliltä. Lisäksi on korottanut premium-palvelunsa hintoja ilman merkittäviä parannuksia artistien rojalteihin.

Spotifyn suunnittelemat muutokset eivät kuitenkaan tarkoita, että kaikki artistit saisivat enemmän tuloja musiikistaan. Uudet ehdot vaikuttavat erityisesti niihin, joiden kappaleet eivät saavuta tiettyä minimistriimausmäärää vuodessa. Tällöin tulot siirtyvät suurimmille kuuntelumäärille keränneille artisteille. Vaadittu määrä on arvioitu noin 200 striimaukseksi vuodessa, ennen kuin kappale alkaa tuottaa rojalteja omistajalleen.

Lisäksi ”noise”-tyyliset kappaleet, kuten luontoäänet ja valkoinen kohina, vaativat enemmän kuuntelua ennen rojaltien kertymistä.

Spotify on kommentoinut uudistuksiaan sanomalla, että ne ovat osa jatkuvaa pyrkimystä palvella paremmin taiteilijoita ja ylläpitää alustan eheyttä.

Jo aiemmin tänä vuonna yritys ilmoitti nostavansa Premium-tilaustensa hintaa ja antavansa artisteille yhä pienempiä rojalteja näkyvyyttä vastaan. Myös ladattavien kappaleiden määrä palvelussa kasvaa räjähtävää vauhtia kokoajan, joten itsenäiselle muusikolle tilanne on melko lohduton.