Spotify päivittää rojaltijärjestelmäänsä: Vähemmän striimanneiden kappaleiden tuotot siirtyvät suurille artistille Kommentit pois päältä artikkelissa Spotify päivittää rojaltijärjestelmäänsä: Vähemmän striimanneiden kappaleiden tuotot siirtyvät suurille artistille

Suoratoistopalvelu Spotify on ilmoittanut suunnittelevansa muutoksia rojaltijärjestelmäänsä, joka on ollut pitkään kritiikin kohteena. Muusikot ovat saaneet tyypillisesti hyvin pientä korvausta striimauksestaan, yleensä 0,003 ja 0,005 dollarin väliltä. Lisäksi on korottanut premium-palvelunsa hintoja ilman merkittäviä parannuksia artistien rojalteihin.

Spotifyn suunnittelemat muutokset eivät kuitenkaan tarkoita, että kaikki artistit saisivat enemmän tuloja musiikistaan. Uudet ehdot vaikuttavat erityisesti niihin, joiden kappaleet eivät saavuta tiettyä minimistriimausmäärää vuodessa. Tällöin tulot siirtyvät suurimmille kuuntelumäärille keränneille artisteille. Vaadittu määrä on arvioitu noin 200 striimaukseksi vuodessa, ennen kuin kappale alkaa tuottaa rojalteja omistajalleen.

Lisäksi ”noise”-tyyliset kappaleet, kuten luontoäänet ja valkoinen kohina, vaativat enemmän kuuntelua ennen rojaltien kertymistä.

Spotify on kommentoinut uudistuksiaan sanomalla, että ne ovat osa jatkuvaa pyrkimystä palvella paremmin taiteilijoita ja ylläpitää alustan eheyttä.

Jo aiemmin tänä vuonna yritys ilmoitti nostavansa Premium-tilaustensa hintaa ja antavansa artisteille yhä pienempiä rojalteja näkyvyyttä vastaan. Myös ladattavien kappaleiden määrä palvelussa kasvaa räjähtävää vauhtia kokoajan, joten itsenäiselle muusikolle tilanne on melko lohduton.

”Kappaletta täytyy striimata 1000 kertaa, jotta rahahanat aukeaa” – Spotify virallisti uudet muutoksensa rojalteihin Kommentit pois päältä artikkelissa ”Kappaletta täytyy striimata 1000 kertaa, jotta rahahanat aukeaa” – Spotify virallisti uudet muutoksensa rojalteihin

Suoratoistojätti Spotifyn raportoitiin hetki sitten suunnittelevan muutoksia rojaltijärjestelmäänsä. Yhtiön tavoitteena on taistella systeemiä hyväksikäyttäviä tahoja vastaan, mutta samalla muutokset vaikuttavat myös kaikkiin muihin.

on saanut vuosien saatossa rutkasti kritiikkiä rojaltisysteemistään. Muusikot saavat striimauksesta tyypillisesti jotain 0,003 dollarin ja 0,005 dollarin väliltä. Sen sijaan, että rojaltien määrää olisi nostettu, on Spotify nostanut premium-palvelunsa hintoja.

Nyt Spotify kertoo virallisesti muutoksista, joita rojaltisysteemiin on tulossa. Spotify on ottamassa käyttöön maksukynnyksen, jonka mukaan kappaleiden on saavutettava vähintään 1000 suoratoistoa, ennen kuin niistä voidaan maksaa rojalteja. Spotifyn tietojen mukaan alustan 100 miljoonasta kappaleesta vain noin 37,5 miljoonalla kappaleella on yli 1 000 suoratoistoa, mikä tarkoittaa, että yli 60 prosenttia kaikista Spotifyn kappaleista ei saavuta tätä rajaa.

”Koska Spotifyn maksamat rojaltit musiikkiteollisuudelle kasvavat jatkuvasti – jo yli 40 miljardia dollaria – haluamme varmistaa, että rahat menevät niille ihmisille, joita alustamme on suunniteltu auttamaan: nouseville ja ammattimaisille artisteille. Spotifyn rojaltireservin ja katalogin kasvaessa kolme tiettyä rojaltireserviä tyhjentävää tekijää ovat nyt kuitenkin saavuttaneet käännekohdan. Työskentelemme tiiviisti alan kumppaneiden – jakelijoiden, riippumattomien levy-yhtiöiden, suurten levy-yhtiöiden, levy-yhtiöiden jakelijoiden sekä taiteilijoiden ja heidän tiimiensä – kanssa ottaaksemme käyttöön uusia toimintatapoja, joilla (1) estetään keinotekoista suoratoistoa entisestään, (2) jaetaan paremmin pieniä maksuja, jotka eivät saavuta artisteja, ja (3) hillitään niitä, jotka pyrkivät huijaamaan järjestelmää pelkällä melulla”, Spotify kertoo.

Spotify ilmoitti myös, että se ryhtyy perimään levy-yhtiöiltä ja musiikin jakelijoilta maksuja ”räikeästä keinotekoisesta suoratoistosta” ja määrää rangaistuksen jokaisesta havaitusta vilpillisestä kappaleesta. Spotify kertoi myös nostavansa ”toiminnallisen” musiikin, kuten valkoisen kohinan kuuntelun vähimmäispituutta kahdella minuutilla, jotta raidat olisivat oikeutettuja rojaltimaksuihin, ja pyrkii näin poistamaan ”houkutuksen leikata kappaleiden pituus lyhyeksi ilman taiteellista syytä”.

Maksaisitko artistina 0,38 euroa jokaista Spotify-soittoa kohden? – Onko ”Showcase” tulevaisuuden trendi vai rahastus? Kommentit pois päältä artikkelissa Maksaisitko artistina 0,38 euroa jokaista Spotify-soittoa kohden? – Onko ”Showcase” tulevaisuuden trendi vai rahastus?

Maailman suurin musiikin striimauspalvelu on julkaissut palvelussaan upouuden Showcase-ominaisuuden. Spotifyn Showcase-ominaisuus veloittaa artisteja mainostamaan musiikkiaan maksettuna bannerimainoksena Spotifyn kotisivun yläosassa, mitä palvelu kutsuu ”todennäköisiksi kuuntelijoiksi Spotifyssa”.

Yrityksen tiedotteen mukaan Spotify sijoittaa kotisivun ”Spotifyn vierailluimmaksi paikaksi, jossa miljoonat kuuntelijat päättävät, mitä he haluavat kuunnella ja se johtaa miljardeihin striimeihin joka päivä”, ja mainitsee samalla että ihmiset, jotka ”näkevät Showcasen alkavat kuusi kertaa todennäköisemmin suoratoistaa mainostettua julkaisua.

Tässä kohdin varmaan muusikkona mietit kuinka paljon musiikin esittely sitten Showcasessa maksaa? Artikkelin mukaan esittely Showcasessa alkaa 100 dollarista (94 euroa) ja yhden kappaleen klikkaus (CPC) maksaa artistille 0,4 dollaria (0,38 euroa). Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että maksat 0,38 euroa kappaleesi yhdestä soitosta kun palvelu kerryttää yhtyeellesi tuloja 0,005 euroa. Jokainen voi tässä kohdin jo laskea, että Showcasen matematiikka on varsin hataralla pohjalla sillä klikkauksen jälkeen ko. artistin kappaleita pitäisi saman käyttäjän kuunnella useita kymmeniä ennenkuin klikkaus maksaisi itsensä takaisin.

Spotify huomauttaa lehdistötiedotteessaan, että esittäjillä on oltava vähintään 1 000 suoratoistoa viimeisen 28 päivän aikana vähintään yhdellä käytettävissä olevista kohdemarkkinoista voidakseen käyttää Showcasea, ja artistiryhmän laskutusmaa on asetettava Yhdysvaltoihin.

Jo aiemmin tänä vuonna yritys ilmoitti nostavansa Premium-tilaustensa hintaa ja antavansa artisteille yhä pienempiä rojalteja näkyvyyttä vastaan. Myös ladattavien kappaleiden määrä palvelussa kasvaa räjähtävää vauhtia kokoajan, joten itsenäiselle muusikolle tilanne on melko lohduton.