Steamin Pelifestivaalin kesätapahtuma tarjoaa yli 900 ilmaiseksi pelattavaa demoa Kommentit pois päältä artikkelissa Steamin Pelifestivaalin kesätapahtuma tarjoaa yli 900 ilmaiseksi pelattavaa demoa

Pelien kauppapaikka aloitti eilen uuden Pelifestivaalinsa kesätapahtuman. Kesätapahtumassa on tarjolla yli 900 ilmaiseksi pelattavaa demoa lähes jokaisesta genrestä. Mukana on pelinkehittäjiä 65 maasta. Tapahtuma on Steamin suurin demotilaisuus: kevään vastaavassa tapahtumassa demoja oli hieman yli 40.

Kesätapahtuma on käynnissä 22. kesäkuuta saakka. Demojen lisäksi tapahtumassa esitetään livehaastatteluja ja pelisessioita pelinkehittäjien kanssa, joihin yleisökin voi osallistua chat-toiminnon kautta. Valtaosa demoista on erilaisilta indiestudioilta, mutta esimerkiksi Fallout: New Vegasista tuttu osallistuu Grounded-selviytymispelillään.

Obsidianin Josh Sawyer ei halua RPG-pelien muuttuvan ”liian helpoiksi höttöpeleiksi” Kommentit pois päältä artikkelissa Obsidianin Josh Sawyer ei halua RPG-pelien muuttuvan ”liian helpoiksi höttöpeleiksi”

Obisidian Entertainment

Roolipelien veteraani Josh Sawyer, tunnettu muun muassa Fallout: New Vegasista ja Pillars of Eternitystä, haluaa ravistella nykypäivän pelisuunnittelua: vaikeus ei ole vihollinen. Antamassaan haastattelussa Sawyer kritisoi trendiä, jossa roolipeleistä tehdään liian yksinkertaisia, jotta ne miellyttäisivät kaikkia.

On virhe tehdä kaikille sopivaa yhtä ja samaa peliä.

Sawyer sanoo.

Hänen mukaansa syvälliset järjestelmät, vaikeat valinnat ja runsas varustehäröily ovat juuri sitä, mitä monet roolipelien ystävät rakastavat. Sweaty boys, kuten hän itseään ja kaltaisiaan pelaajia leikillisesti kutsuu, kaipaavat pelillistä purtavaa, eivät pelkkää tarinamoodia.

Sawyerin mielestä hyvällä suunnittelulla voidaan tukea laajaa pelaajakuntaa, niin kevyttä tarinamatkailijaa kuin taktisesta taistelusta innostunutta mikromanageria. Esimerkiksi 2: Deadfire tarjoaa lähes mahdottoman vaikean vaikeustason, mutta myös Story Time -tilan, jossa kuoleminen on käytännössä mahdotonta. Kumpikin voi toimia, kunhan molempia tehdään ajatuksella.

Sawyer painottaa, että helpon pelitilan tarjoaminen ei vaadi massiivista lisätyötä, kunhan järjestelmät rakennetaan fiksusti.

Ei se ole työtä ilman vaivaa, mutta ei se ole niin paljon työtä kuin voisi kuvitella.

Sawyer toteaa.

Yhteenvetona: vaikeustason valinnan ei tarvitse tarkoittaa pelin pinnallistamista. Hyvä RPG voi olla sekä syvä että saavutettava, kunhan sitä ei sorvata valmiiksi purkiksi kaikille samaan muottiin.

The Alters -pelin kehittäjältä anteeksipyyntö tekoälyn käytöstä Kommentit pois päältä artikkelissa The Alters -pelin kehittäjältä anteeksipyyntö tekoälyn käytöstä

Puolalainen pelistudio 11-bit Studios on joutunut pyytämään anteeksi, kun sen uudessa -pelissä havaittiin tekoälyn luomia sisältöjä, eikä niistä ollut kerrottu pelaajille etukäteen. Tarkkasilmäiset pelaajat huomasivat pelissä näkyvissä monitoreissa tekoälylle kirjoitettuja tekstikomentoja, ja eri kieliversioiden pelivideoissa oli viitteitä tekoälykäännöksistä.

Studion mukaan tekoälyä käytettiin alun perin vain työn alla oleviin versioihin, mutta yksi AI-luotu elementti lipsahti vahingossa mukaan lopulliseen julkaisuun. Lisäksi osa pelin tekstityksistä käännettiin tekoälytyökaluilla juuri ennen julkaisua, kun aika yksinkertaisesti loppui kesken.

Meidän olisi pitänyt kertoa tästä teille avoimesti alusta asti. – Studio totesi tiedotteessaan ja myönsi ratkaisun olleen jälkikäteen ajateltuna virhe.

Nyt käännöksiä ollaan päivittämässä yhteistyössä ammattikääntäjien kanssa.

Tapaus nostaa esiin myös Steamin politiikan: alustan sääntöjen mukaan kehittäjien pitää ilmoittaa, jos pelissä on tekoälyn tuottamaa sisältöä, olipa kyse kuvista, koodista tai äänistä. Vuodesta 2024 lähtien tämä on ollut pakollinen osa julkaisulomaketta.

The Alters ei ole ensimmäinen peli, jonka AI-sisällöt ovat herättäneet keskustelua. Vain muutama päivä sitten veti :sta pois tekoälyllä luodut hahmokuvansa yleisön reaktioiden jälkeen. Tekoäly on pelialalla tulossa jäädäkseen, mutta pelaajat vaativat yhä enemmän avoimuutta.