Stranger Thingsin kolmoskausi kärsii nostalgiansa varjopuolista Kommentit pois päältä artikkelissa Stranger Thingsin kolmoskausi kärsii nostalgiansa varjopuolista

Stranger Things (Netflix)

5.5 / 10
Hyvää Uudet hahmot ovat hyviä, vanhat hahmot ovat myös hyviä. Huonoa Ristiriitaiset tunteet herättävä nostalgian palvonta. Coca Colan palvonta. Lyhyesti Stranger Thingsin kolmoskausi on kelpo kausi niille, jotka vielä jaksavat kasarituputusta.

80-luku on pääosin hieno juttu. Silloin musiikki oli pääosin hyvää ja aloitti nykyajan suuria marginaalimusiikista valtavirtaan siirtyneitä suuntauksia kuten ison osan elektronisen musiikin genreistä, modernin metallimusiikin ja hip hopin. 80-lukua leimaa myös eräänlainen sokerikuorrutetun, brändeillä, muodilla, leluilla ja kuluttajaelektroniikalla kyllästetyn kulutusyhteiskunnan katku. Tuntuu, että suuri osa asioista mitä meidän kuuluu muistaa kyseiseltä vuosikymmeneltä ovat tavaroita mitä olemme omistaneet.

tietää sen. Vuonna 1985 julkaistu, yhdeksi suurimmista tuoteflopeista kutsuttu Coca-Colan New Coke palaa markkinoille Stranger Thingsin avustuksella. Se avustus ei mitään pientä ole. Kokistölkit paistavat läpi kuin pastakastike valkoisessa paidassa kohtauksissa, jotka olisi pitänyt jättää vain hahmoille. Tuotesijoittelu on niin näkyvää, että se häiritsee sarjan katsomista. Jopa niin häiritsevää, että välillä miettii onko se tehty piruuttaan.

Sitten itse sarjaan. Kolmas kausi on kelvollisesti kirjoitettu ja esittelee tuntemattoman uhkaa samalla tehokkuudella kuin se on aina tehnyt. Tosin se ottaa keskittäessään teemaansa Hawkinsin uuteen ostoskeskukseen kantaa hyvin oudolla tavalla yhteiskunnallisiin asioihin – se toisaalta kritisoi ketjuliikkeiden vaikutusta pikkukaupungin teollisuuteen, mutta samalla myös juhlii niitä pitämällä brändit ja tyylit näkyvissä.

Sarjassa on paljon tuttua, uusia pelottavia asioita ylösalaisesta ja myös vanhojen tuttujen hahmojen uusia tuulia, josta mainittavinta on keskiössä olevien lasten kasvaminen teineiksi. Vieraan vallan läsnäolo tuo myös sarjaan uuden voiman, jota vastaan saadaan sarjan ensemble castin jäseniä osan keskittyessä kauhujen torjuntaan.

Englanninkielinen termi franchise fatigue on ilmiö joka koskee varsinkin tietyn teeman ympärille rakennettuja sarjoja, joiden erityispiirteet muuttuvat lähinnä ärsyttäviksi. Franchise fatigue iskee Stranger Thingsiin erityisen kipeästi varsinkin aikana kun yksi Spielbergin huonoimmista elokuvista, Ready Player One, osoitti miten tyhjää ja keinotekoista iso osa sekä modernista kasarinostalgiasta että pop-kulttuurifanituksesta on. Nostalgia ei ole ainoa ongelma. Yhdestä sarjan tunteikkaammasta hetkestä irrotettu korulause on kuin moderni ”hold the door”, joka on olemassa vain meemejä varten.

Siksi Stranger Thingsin suurin ongelma on siinä, miten suuren huomion se antaa vuosikymmenensä kulutusyhteiskunnalle. Samaan aikaan kun massat pohtivat populaarikulttuurin lähinnä huomiota häiritseväksi voimaksi niihin asioihin, tiloihin ja ihmisiin, jotka ovat menneisyydessämme, häiritsee myös Stranger Thingsin populaarimedian juhlinta sen sisällään pitämää tunnetta ja vuorovaikutusta. Sillä pohjimmiltaanhan on ihan kelpo sarja, mutta vain ihan kelpo.

Kommentoi

Stranger Thingsin neljännen kauden viimeisistä jaksoista saatiin uusi traileri Kommentit pois päältä artikkelissa Stranger Thingsin neljännen kauden viimeisistä jaksoista saatiin uusi traileri

Stranger Things 4

on julkaissut uuden trailerin hiljattain ilmestyneen Stranger Things -scifikauhusarjan neljännen kauden kahdesta viimeisestä jaksosta. Voit katsoa trailerin alta.

Sarjan neljännen kauden seitsemän ensimmäistä jaksoa ilmestyi viime viikon perjantaina toukokuun 27. päivä Netflixiin. Toinen osa ”Volume Two”, joka sisältää kaksi pitkää jaksoa ilmestyy heinäkuun 1. päivä. Viimeinen jakso yksistään on yli kaksi tuntinen.

Neljännellä kaudella Starcourtin taistelusta on kulunut puoli vuotta ja tutut kaverukset ovat ensimmäistä kertaa olleet erossa toisistaan lukiossa. Nyt uusi yliluonnollinen uhka ilmestyy ja se saattaa olla avain Upside Down -maailman sulkemiseen lopullisesti.

Stranger Things -sarjan neljännen kauden toinen osa saapuu Netflixiin heinäkuun 1. päivä.

Kommentoi

Stranger Thingsin neljäs kausi sai uuden trailerin – näin Hopper selviytyy Kommentit pois päältä artikkelissa Stranger Thingsin neljäs kausi sai uuden trailerin – näin Hopper selviytyy

on julkaissut uuden trailerin odotetulta Stranger Things -scifikauhusarjan neljännen kaudelta. Voit katsoa trailerin alta.

Sarjan neljäs kausi tulee olemaan tuplasti pidempi kuin aiemmat kaudet. Sen ensimmäinen osa ”Volume One” starttaa toukokuun 27. päivä. Toinen osa ”Volume Two” puolestaan ilmestyy heinäkuun 1. päivä.

Neljännellä kaudella tullaan näkemään tuttu naama – David Harbourin näyttelemä Jim Hopper -hahmo. Sarjan kolmannen kauden lopulla näytti siltä että Hopperin tie tuli päätökseen, mutta Dufferin veljekset päättivät tuoda rakastetun hahmon takaisin.

Kaudella tullaan näkemään myös kauhulegenda Robert Englund (Nightmare on Elm Street), joka näyttelee mielisairaalaan vangittua murhaajaa Victor Creeliä.

Stranger Things -sarjan neljäs kauden ensimmäinen osa saapuu Netflixiin toukokuun 27. päivä.

Kommentoi