Stranger Thingsin kolmoskausi kärsii nostalgiansa varjopuolista Kommentit pois päältä artikkelissa Stranger Thingsin kolmoskausi kärsii nostalgiansa varjopuolista

Stranger Things (Netflix)

5.5 / 10
Hyvää Uudet hahmot ovat hyviä, vanhat hahmot ovat myös hyviä. Huonoa Ristiriitaiset tunteet herättävä nostalgian palvonta. Coca Colan palvonta. Lyhyesti Stranger Thingsin kolmoskausi on kelpo kausi niille, jotka vielä jaksavat kasarituputusta.

80-luku on pääosin hieno juttu. Silloin musiikki oli pääosin hyvää ja aloitti nykyajan suuria marginaalimusiikista valtavirtaan siirtyneitä suuntauksia kuten ison osan elektronisen musiikin genreistä, modernin metallimusiikin ja hip hopin. 80-lukua leimaa myös eräänlainen sokerikuorrutetun, brändeillä, muodilla, leluilla ja kuluttajaelektroniikalla kyllästetyn kulutusyhteiskunnan katku. Tuntuu, että suuri osa asioista mitä meidän kuuluu muistaa kyseiseltä vuosikymmeneltä ovat tavaroita mitä olemme omistaneet.

tietää sen. Vuonna 1985 julkaistu, yhdeksi suurimmista tuoteflopeista kutsuttu Coca-Colan New Coke palaa markkinoille Stranger Thingsin avustuksella. Se avustus ei mitään pientä ole. Kokistölkit paistavat läpi kuin pastakastike valkoisessa paidassa kohtauksissa, jotka olisi pitänyt jättää vain hahmoille. Tuotesijoittelu on niin näkyvää, että se häiritsee sarjan katsomista. Jopa niin häiritsevää, että välillä miettii onko se tehty piruuttaan.

Sitten itse sarjaan. Kolmas kausi on kelvollisesti kirjoitettu ja esittelee tuntemattoman uhkaa samalla tehokkuudella kuin se on aina tehnyt. Tosin se ottaa keskittäessään teemaansa Hawkinsin uuteen ostoskeskukseen kantaa hyvin oudolla tavalla yhteiskunnallisiin asioihin – se toisaalta kritisoi ketjuliikkeiden vaikutusta pikkukaupungin teollisuuteen, mutta samalla myös juhlii niitä pitämällä brändit ja tyylit näkyvissä.

Sarjassa on paljon tuttua, uusia pelottavia asioita ylösalaisesta ja myös vanhojen tuttujen hahmojen uusia tuulia, josta mainittavinta on keskiössä olevien lasten kasvaminen teineiksi. Vieraan vallan läsnäolo tuo myös sarjaan uuden voiman, jota vastaan saadaan sarjan ensemble castin jäseniä osan keskittyessä kauhujen torjuntaan.

Englanninkielinen termi franchise fatigue on ilmiö joka koskee varsinkin tietyn teeman ympärille rakennettuja sarjoja, joiden erityispiirteet muuttuvat lähinnä ärsyttäviksi. Franchise fatigue iskee Stranger Thingsiin erityisen kipeästi varsinkin aikana kun yksi Spielbergin huonoimmista elokuvista, , osoitti miten tyhjää ja keinotekoista iso osa sekä modernista kasarinostalgiasta että pop-kulttuurifanituksesta on. Nostalgia ei ole ainoa ongelma. Yhdestä sarjan tunteikkaammasta hetkestä irrotettu korulause on kuin moderni ”hold the door”, joka on olemassa vain meemejä varten.

Siksi Stranger Thingsin suurin ongelma on siinä, miten suuren huomion se antaa vuosikymmenensä kulutusyhteiskunnalle. Samaan aikaan kun massat pohtivat populaarikulttuurin lähinnä huomiota häiritseväksi voimaksi niihin asioihin, tiloihin ja ihmisiin, jotka ovat menneisyydessämme, häiritsee myös Stranger Thingsin populaarimedian juhlinta sen sisällään pitämää tunnetta ja vuorovaikutusta. Sillä pohjimmiltaanhan Stranger Things on ihan kelpo sarja, mutta vain ihan kelpo.

Näin Stranger Things ei ainakaan tule päättymään – vakuuttelee sarjan ohjaajat Kommentit pois päältä artikkelissa Näin Stranger Things ei ainakaan tule päättymään – vakuuttelee sarjan ohjaajat

Kun odotus Stranger Thingsin erittäin odotetun viidennen ja viimeisen kauden ympärillä kiihtyy, faniteoriat sarjan lopputuloksesta jatkavat pyörimistään. Vaikka monia spekulaatioita liikkuu, sarjan luojat, Dufferin veljekset, ovat äskettäin kumonneet yhden erityisen mielenkiintoisen teorian: että koko sarja on itse asiassa Dungeons & Dragons -kampanja.

Haastattelussa Metro-lehdelle Matt ja Ross Duffer käsittelevät suosittua faniteoriaa ja vahvistavat, ettei sarja päättyisi siihen, että tapahtumat Hawkinsissa olisivat vain kuvitelmaa D&D-pelistä.

”Se olisi sama kuin sanoa, 'Kaikki oli unta.' Ei, vakuutan teille, että näin emme aio päättää sarjaa”, totesi Ross Duffer.

Ajatus siitä, että on D&D-kampanja, on saanut jalansijaa faneilta useista syistä. Ensinnäkin hahmot itse ovat intohimoisia D&D-pelaajia, ja heidän ryhmädynamiikkansa muistuttaa läheisesti tyypillisiä D&D-porukoiden kokoonpanoja. Lisäksi he kohtaavat olentoja, jotka muistuttavat usein D&D-hirviöitä, kuten Mind Flayersia, Demogorgonia ja Vecnaa.

Vaikka Dufferin veljekset ovat päättäväisesti hylänneet ”kaikki oli unta” -lähestymistavan, teoria pysyy suosittuna keskustelunaiheena fanien keskuudessa. Jotkut ovat spekuloineet, että sarja saattaisi päättyä paljastukseen, jonka mukaan hahmot pelaavat monimutkaista D&D-kampanjaa, kun taas toiset uskovat, että D&D-elementit ovat vain teemallisia symboleja eivätkä kirjaimellisia esityksiä sarjan tapahtumista.

Teorian takana olevasta totuudesta riippumatta Dufferin veljesten vahvistus siitä, että se ei ole sarjan loppu, todennäköisesti pettää joitain faneja. Kuitenkin se myös korostaa Stranger Things -universumin kiehtovaa luonnetta ja tarinankerronnan loputtomia mahdollisuuksia.

Stranger Things viides ja viimeinen kausi aloittaa pian tuotantonsa Kommentit pois päältä artikkelissa Stranger Things viides ja viimeinen kausi aloittaa pian tuotantonsa

Kauan odotettu -sarjan viides ja viimeinen kausi on vihdoin aloittamassa tuotantonsa tammikuun alussa, useiden kylähuhujen mukaan.

Sarjan luojat, Matt ja Ross Duffer, ilmoittivat toukokuussa, että kuvausten aloittamista lykätään jatkuvien WGA- ja SAG-AFTRA-lakkojen vuoksi, mutta nyt näiden lakkojen päättyessä tuotanto voi vihdoin jatkua.

Sarjan odotetaan palaavan viimeiselle kaudelle, mukanaan näyttelijöitä kuten Winona Ryder, David Harbour, Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Sadie Sink, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Joe Keery, Maya Hawke ja Priah Ferguson. Lisäksi Terminator-tähti Linda Hamilton liittyy näyttelijäkaartiin, ja ohjaajana toimii Prey ja 10 Cloverfield Lane -ohjaaja Dan Trachtenberg ohjaten ainakin yhden jakson.

Tuottaja Shawn Levin mukaan Stranger Thingsin viimeinen kausi on suuri elokuvatapahtuma, jossa lavasteet ja juonikerrat ovat suurempia kuin mikään aiemmin sarjassa.

Vaikka kauden 5 virallista julkaisupäivää ei vielä ole, odotetaan sen debytoivan vuonna 2025. Siihen asti fanit voivat katsoa sarjan aiemmat neljä kautta Netflixissä.