Stranger Thingsin kolmoskausi kärsii nostalgiansa varjopuolista Kommentit pois päältä artikkelissa Stranger Thingsin kolmoskausi kärsii nostalgiansa varjopuolista

Stranger Things (Netflix)

5.5 / 10
Hyvää Uudet hahmot ovat hyviä, vanhat hahmot ovat myös hyviä. Huonoa Ristiriitaiset tunteet herättävä nostalgian palvonta. Coca Colan palvonta. Lyhyesti Stranger Thingsin kolmoskausi on kelpo kausi niille, jotka vielä jaksavat kasarituputusta.

80-luku on pääosin hieno juttu. Silloin musiikki oli pääosin hyvää ja aloitti nykyajan suuria marginaalimusiikista valtavirtaan siirtyneitä suuntauksia kuten ison osan elektronisen musiikin genreistä, modernin metallimusiikin ja hip hopin. 80-lukua leimaa myös eräänlainen sokerikuorrutetun, brändeillä, muodilla, leluilla ja kuluttajaelektroniikalla kyllästetyn kulutusyhteiskunnan katku. Tuntuu, että suuri osa asioista mitä meidän kuuluu muistaa kyseiseltä vuosikymmeneltä ovat tavaroita mitä olemme omistaneet.

tietää sen. Vuonna 1985 julkaistu, yhdeksi suurimmista tuoteflopeista kutsuttu Coca-Colan New Coke palaa markkinoille Stranger Thingsin avustuksella. Se avustus ei mitään pientä ole. Kokistölkit paistavat läpi kuin pastakastike valkoisessa paidassa kohtauksissa, jotka olisi pitänyt jättää vain hahmoille. Tuotesijoittelu on niin näkyvää, että se häiritsee sarjan katsomista. Jopa niin häiritsevää, että välillä miettii onko se tehty piruuttaan.

Sitten itse sarjaan. Kolmas kausi on kelvollisesti kirjoitettu ja esittelee tuntemattoman uhkaa samalla tehokkuudella kuin se on aina tehnyt. Tosin se ottaa keskittäessään teemaansa Hawkinsin uuteen ostoskeskukseen kantaa hyvin oudolla tavalla yhteiskunnallisiin asioihin – se toisaalta kritisoi ketjuliikkeiden vaikutusta pikkukaupungin teollisuuteen, mutta samalla myös juhlii niitä pitämällä brändit ja tyylit näkyvissä.

Sarjassa on paljon tuttua, uusia pelottavia asioita ylösalaisesta ja myös vanhojen tuttujen hahmojen uusia tuulia, josta mainittavinta on keskiössä olevien lasten kasvaminen teineiksi. Vieraan vallan läsnäolo tuo myös sarjaan uuden voiman, jota vastaan saadaan sarjan ensemble castin jäseniä osan keskittyessä kauhujen torjuntaan.

Englanninkielinen termi franchise fatigue on ilmiö joka koskee varsinkin tietyn teeman ympärille rakennettuja sarjoja, joiden erityispiirteet muuttuvat lähinnä ärsyttäviksi. Franchise fatigue iskee Stranger Thingsiin erityisen kipeästi varsinkin aikana kun yksi Spielbergin huonoimmista elokuvista, , osoitti miten tyhjää ja keinotekoista iso osa sekä modernista kasarinostalgiasta että pop-kulttuurifanituksesta on. Nostalgia ei ole ainoa ongelma. Yhdestä sarjan tunteikkaammasta hetkestä irrotettu korulause on kuin moderni ”hold the door”, joka on olemassa vain meemejä varten.

Siksi Stranger Thingsin suurin ongelma on siinä, miten suuren huomion se antaa vuosikymmenensä kulutusyhteiskunnalle. Samaan aikaan kun massat pohtivat populaarikulttuurin lähinnä huomiota häiritseväksi voimaksi niihin asioihin, tiloihin ja ihmisiin, jotka ovat menneisyydessämme, häiritsee myös Stranger Thingsin populaarimedian juhlinta sen sisällään pitämää tunnetta ja vuorovaikutusta. Sillä pohjimmiltaanhan Stranger Things on ihan kelpo sarja, mutta vain ihan kelpo.

Terminator-tähti on mukana tulevalla Stranger Things -kaudella Kommentit pois päältä artikkelissa Terminator-tähti on mukana tulevalla Stranger Things -kaudella

Hollywoodissa viime aikoina käynnistynyt käsikirjoittajien lakko on vaikuttanut merkittävästi suosittuun -sarjaan. Dufferin veljesten luoman suosikkisarjan viidennen kauden tuotanto on joutunut jäämään tauolle, kun käsikirjoittajat ovat lakkoon. Lakon seurauksena tuotanto on joutunut viivästymään ja fanit joutuvat odottamaan pidempään uutta kautta.

Viides kausi on odotettu pääsarjan päättävä osa, joka tuo tarinalle kauan odotetun päätöksen. Vaikka viidennen kauden tuotanto on nyt keskeytetty, faneille on kuitenkin luvassa lisää Stranger Things -sisältöä. Sarja tulee saamaan spinoffeja, joista ainakin animaatiosarja on jo työn alla.

Uusin paljastus viidennen kauden osalta on, että legendaarinen Terminator-tähti Linda Hamilton on mukana sarjan tulevalla kaudella. Hamiltonin liittyminen näyttelijäkaartiin herättää suurta kiinnostusta ja innostusta fanien keskuudessa.

Vaikka viidennen kauden tuotanto on toistaiseksi keskeytynyt, fanit voivat odottaa jännittävää päätöstä pääsarjalle ja samalla innostua tulevista spinoffeista, jotka laajentavat Stranger Things -maailmaa entisestään.

 

 

 

https://platform.twitter.com/widgets.js

Netflix valmistelee animoitua Stranger Things-spinoffia Kommentit pois päältä artikkelissa Netflix valmistelee animoitua Stranger Things-spinoffia

”Olemme aina unelmoineet animoidusta Stranger Things -sarjasta samanlaisessa hengessä kuin lapsuuden lauantai-aamujen piirretyt, joista pidimme. On ollut uskomattoman jännittävää nähdä tämän unelman toteutuvan. Emme voisi olla enempää vaikuttuneita siitä, mitä käsikirjoitustiimi ovatkaan keksineet” Veljekset kertoivat

Alkuperäinen sarja on uusittu viidennelle ja samalla viimeiselle kaudelleen, mutta se ja animoitu sarja eivät ole ainoita Stranger Things -projekteja, jotka ovat tulossa. VR-peli on määrä julkaista myöhemmin tänä vuonna, kun taas lavashow-prequel debytoi Lontoon West Endissä loppuvuodesta 2023. Netflix ilmoitti myös viime vuonna live-action-spin-off-sarjasta.