Suomalainen pakohuoneyritys WayOut kehitti digitaalisen pakohuonepelin Kommentit pois päältä artikkelissa Suomalainen pakohuoneyritys WayOut kehitti digitaalisen pakohuonepelin

S4MP0 Part 1: Uprising

Poikkeustila-aika sai pakohuoneyritys Oy:n monipuolistamaan palveluvalikoimaansa ja pyrkimään kansainvälisille markkinoille. digitaalinen pakopeli tulee myyntiin heinäkuussa, samalla kun yrityksen muu liiketoiminta alkaa hiljalleen elpyä.

Pakopeliyritys WayOutin johtoryhmän palaverissa oli maaliskuun alussa hiljaiseksi vetävä tunnelma. Hyvin alkanut alkuvuosi sai totaalisen stopin, kun peruutuksia alkoi sadella koronatilanteen vuoksi. Yrittäjät Niko Eskelinen ja Simo-Pekka Pilli ymmärsivät varaustilanteen hiljentymisen hyvin, ja nopeasti tehtiin myös päätös siitä, että pakohuoneet Tampereella, Jyväskylässä ja Hyvinkäällä on parempi sulkea, vaikka rajoitteet eivät niitä suoranaisesti koskisikaan.

WayOutilla alettiin välittömästi suunnitella vaihtoehtoisia tapoja tarjota elämyksiä. Ennen lujasti lokaalit palvelut tuli nyt jotenkin saada muutettua paikkaan sitomattomiksi. Yksi pöytälaatikossa olleista ideoista oli digitaalisen pakopelin rakentaminen.

“Tavallaan idea on hieman erikoinen, koska fyysiset pakohuoneet ovat saaneet alkunsa nimenomaan digitaalisista peleistä, niin sanotuista point and click -pakopeleistä. Peliin on tuotu fyysisten huoneiden elementeistä parhaat puolet. Lisäksi peliä voi pelata myös porukalla, koska se on meidän mielestämme pakopeleissä äärimmäisen tärkeä aspekti”, toimitusjohtaja Niko Eskelinen kertoo.

Digitaalisessa pakopelissä pelaaja pääsee ratkomaan loogista päättelykykyä vaativia pulmia yksin tai yhdessä. Nopeutta tai varsinaisia pelitaitoja tämän pelin pelaaminen ei vaadi, mutta nopeat hoksottimet ja yhteistyö ovat ehdottomasti eduksi. Tarkoituksena ei ole pakohuoneista poiketen taistella aikaa vastaan, ja peli kestääkin fyysistä huonetta pitempään, noin 2-3 tuntia.

Pelin tarina sijoittuu tulevaisuuteen, jossa Pohjolan aluetta hallitsee pelolla ja väkivallalla puolue nimeltä Ylinen. Ylisellä on hallussaan mahtava järjestelmä nimeltä S4MP0, jonka avulla Ylinen kontrolloi kaikkia luonnonvaroja ja orjuuttaa kansaa. Pelaaja on osa vastarintaa ja salaista hakkeriryhmää, jonka tarkoituksena on murtautua S4MP0:on ja saada se sammutettua. Pelin nimistöön on haettu inspiraatiota suomalaisesta mytologiasta.

Idealle lähdettiin välittömästi hakemaan Business Finlandin poikkeustila-ajan rahoitusta ja heti myönteisen päätöksen saavuttua lyötiin lukkoon yhteistyö pelikehitysyritys Ludocraft Oy:n kanssa. Osa lomautuksista pystyttiin WayOutilla perumaan projektin ansiosta, sillä talon sisältä osaamista löytyy niin pelisuunnittelusta, audiovisuaaliselta puolelta kuin tarinankerronnastakin.

Digitaaliseen peliin haluttiin tuoda ehdottomasti WayOutin fiilistä – sopivassa suhteessa tarinankerrontaa, kiperiä pulmia, selkeää pelinkulkua, jännitystä ja pilkettä silmäkulmassa. Näistä asioista WayOutin fyysiset huoneet on tunnettu jo useamman vuoden ajan. Pakopelialalla WayOut on yksi pisimpään toimineista yrityksistä Suomessa.

Vaikka rajoitukset ovat nyt höllääntyneet, ja pakohuoneita voidaan taas pitää auki, loi poikkeustila- ajan projekti tulevaisuudelle myös uusia mahdollisuuksia. Digimaailmassa suunnittelua ei rajoita fysiikka samaan tapaan kuin fyysisissä pakohuoneissa, ja tuotetta voi myydä kansainvälisesti.

“Pakohuoneiden suunnittelussa pitää muistaa realiteetit. Budjetti rajaa omalta osaltaan myös mahdollisuuksia. Suomessa pakopelikenttä on kuitenkin vielä melko pieni bisnes, ja jo pelkästään väkilukumme luo rajotteita. Digimaailmassa voidaan kuitenkin toteuttaa vaikka meillä pitkään vitsinä mukana kulkenut painovoimaton huone”, Eskelinen kertoo.

Vielä ei tiedetä, mitä syksy tuo tullessaan rajoitteiden osalta, mutta siihen ollaan nyt osattu varautua. Verkkopelin julkaisu ei WayOutille suinkaan tarkoita kokonaan digitaalisten pelien pariin siirtymistä. Tuote on suunniteltu myös täydentämään fyysisten huoneiden tarinoiden maailmaa. Jatkossa digitaalisia pakopelejä voidaan kehittää myös esimerkiksi johdattamaan fyysisen huoneen maailmaan jo ennen pelipaikalle tuloa.

“Verkkopelimme valmistuu pian ja toivomme, että sen löytävät niin pakopeleistä kiinnostuneet kuin muutkin yhteistä tekemistä ja arvoituksista pitävät ihmiset. Peliä voi pelata myös etäyhteyksiä hyödyntäen yhdessä, joten peliä voi pelata vaikka mökillä, kunhan läppäri on mukana ja netti pelittää”, Eskelinen vinkkaa.

Peli julkaistaan tänään heinäkuun 10. päivä englanninkielisenä, sillä tuotetta markkinoidaan kansainvälisesti, mutta suomenkielinen versio seuraa perässä mahdollisimman nopeasti.