Suomen kasvava peliala etäjuhlii 25-vuotista taivaltaan Kommentit pois päältä artikkelissa Suomen kasvava peliala etäjuhlii 25-vuotista taivaltaan

The Finnish Game Awards 2020

Suomen kasvava ja kehittyvä peliala juhlii 25-vuotista taivaltaan järjestämällä perinteikkään -palkintogaalan digitapahtumana 18. elokuuta. Gaalan järjestäjinä toimivat aiempien vuosien tapaan Suomen Pelinkehittäjät ry ja . Gaalan sponsoreina ovat Suomen pelialan yritykset.

Viiden prosentin vuosikasvu

Pelialan etujärjestö Neogamesin keräämien tietojen mukaan Suomen peliala ylsi kuudetta vuotta peräkkäin yli kahden miljardin euron liikevaihtoon. Vuoden 2019 liikevaihto kasvoi edellisvuodesta noin viisi prosenttia 2,2 miljardiin euroon. Muutenkin vuosi 2019 oli Suomen pelialalle menestyksekäs. Small Giant Gamesin ja Seriouslyn kasvun myötä yli sadan miljoonan euron vuosiliikevaihtoa tekevien yritysten kerho sai kaksi uutta jäsentä Supercellin ja Rovion lisäksi.

“Viiden prosentin vuosikasvu osoittaa, että Suomen pelialan pohja on vahva ja menestyvien yritysten rintama on laajempi kuin koskaan ennen”, kiteyttää Neogamesin johtaja KooPee Hiltunen. “Täysin uusia pelijulkaisuja syntyy aiempaa vähemmän, koska pelit ovat pitkäikäisempiä palveluja yksittäisten julkaisujen sijaan. Myös uusia pelialan yrityksiä on syntynyt aiempaa vähemmän, mutta niitä perustavat entistä kokeneemmat pelialan konkarit.”

Suomen peliala juhlii 25 vuottaan

Suomen peliteollisuuden on laskettu alkaneen 25 vuotta sitten Housemarque- ja Remedy-pelistudioiden perustamisvuonna 1995. Ennen tätä pelien parissa on ollut paljonkin kehitystoimintaa Suomessa, mutta se on ollut yksittäisten pelinkehittäjien ja peliharrastajien harteilla.

Juhlavuosi 2020 on ollut poikkeuksellinen monistakin syistä ja siksi perinteikäs The Finnish Game Awards -palkintogaala järjestetään täysin uudella tavalla. Kutsuvieraille järjestettävässä digitapahtumassa 18. elokuuta klo 18.45 alkaen jaetaan kahdeksan palkintoa, joista kirkkaimpana kruununa on vuoden suomalainen peli (Game of the Year). Tämän vuoden voittajaehdokkaat löytyvät täältä.

Gaalassa nähdään uudenlaista sisältöä, jota ei aiemmissa tapahtumissa ole nähty. Päälavan palkintojenjaon lisäksi ohjelma koostuu pelialan ihmisten haastatteluista ja uutishuone esittelee kohokohtia vuosien varrelta. Gaalan lämmittelijänä toimii suomalainen pelimusiikkiorkesteri ja illan pääjuontaja on Katja Ståhl.

Kommentoi

Pelimusiikkiorkesteri julkaisi kaksi musiikkivideota The Last of Us Part II -pelin hengessä Kommentit pois päältä artikkelissa Pelimusiikkiorkesteri julkaisi kaksi musiikkivideota The Last of Us Part II -pelin hengessä

Game Music Collective

Suomalainen pelimusiikkiorkesteri julkaisi tällä viikolla kaksi musiikkivideota myyntiennätyksiä rikkovasta The Last of Us Part II -pelistä.

Pelimusiikkiorkesterin YouTube-kanavalla tiistaina julkaistu kappale ”Through the Valley” tuli tunnetuksi The Last of Us Part II -pelin trailerimusiikkina. Alkuperäisen kappaleen on kirjoittanut amerikkalainen blues/folk-muusikko Shawn James.

Torstaina julkaistu toinen musiikkivideo on norjalaisen A-ha-yhtyeen 1985 julkaistu hitti Take on Me, joka myös soi The Last of Us Part II -pelissä päähenkilö Ellien esittämänä.

The Last of Us Part II -musiikkivideot kuvattiin Helsingissä Vallilan Ratapihan alueella. Musiikkivideoiden laulajaksi Game Music Collective kutsui vierailemaan oululaisen Mokka Laitisen, joka tunnetaan parhaiten Punaisen Kuningattaren Periaatteen laulajana.

“Vallilan ratapiha soveltuu loistavasti The Last of Usin post-apokalyptisen maailman teemaan”, kommentoi Game Music Collectiven taiteellinen johtaja Lukas Stasevskij. “Toimme paikalle vielä auton ovia ja muuta romua, jotta tavoitimme paremmin pelin tunnelman. Halusimme myös löytää musiikkivideolle laulajan, joka pystyisi tulkitsemaan kappaleet samassa hengessä kuin pelin päähenkilö Ellie. Pelissä on riipaisevaa tragediaa ja Mokka oli todellinen löytö tulkitsemaan kappaleet.”

Kommentoi

Kotimainen pelimusiikkiorkesteri sai merkittävän apurahan – mukana Iron Danger -kalevalaispelissä Kommentit pois päältä artikkelissa Kotimainen pelimusiikkiorkesteri sai merkittävän apurahan – mukana Iron Danger -kalevalaispelissä

Iron Danger

Helsinkiläinen pelimusiikkiorkesteri sai merkittävän 200 000 euron apurahan Alfred Kordelinin säätiöltä. Orkesteri esiintyy tällä viikolla julkaistavan Kalevala-aiheisen pelin ääniraidalla.

200 000 euron apuraha

Alfred Kordelinin säätiö on jakanut tämän vuoden apurahansa suurille suomalaisille kulttuurihankkeille. Suurimman yksittäisen apurahan tämän vuoden seitsemästä tuetusta hankkeesta sai pelimusiikin ammattiorkesteri Game Music Collective (GMC). Kahden vuoden ja 200 000 euron rahoituksella GMC toteuttaa muun muassa pelimusiikkiäänitteen, johon kootaan korkeatasoinen kattaus suomalaista pelimusiikkia eri aikakausilta. Sovitukset orkesterille tehdään vuoden 2020 aikana. Julkaisukonsertti järjestetään vuonna 2021 ja musiikkivideot julkaistaan vuonna 2022.

”Olemme huikean kiitollisia ja onnellisia saamastamme apurahasta, joka tulee nostamaan suomalaisen pelimusiikin tunnettavuutta ja arvostusta sen tekijöitä kohtaan”, kommentoi Game Music Collectiven perustaja ja sellisti Lukas Stasevskij. ”Olemme pitkään kehittäneet toimintamme kolmea tukijalkaa eli live-esiintymisiä, studiotyöskentelyä ja musiikkivideoiden tekemistä. Apurahan turvin voimme vihdoin toteuttaa unelmamme ja kehittää koko pelimusiikkialaa eteenpäin.”

Game Music Collective mukana Iron Danger -kalevalaispelissä

Game Music Collective on myös juuri saanut päätökseen Ilmari Hakkolan säveltämän pelimusiikin äänityssessiot tällä viikolla julkaistavaan Iron Danger -peliin. Pelin musiikki ammentaa juurensa suomalaisista kansansävelmistä, mutta siinä on edustettuna hyvin laaja tyylillinen kirjo raskaasta metallista kansanmusiikkiin ja eeppiseen orkesterimusiikkiin.

Game Music Collective

Game Music Collective on noin 20 muusikosta koostuva orkesteri, joka täydentyy tarpeen mukaan kuorolla ja muilla vierailevilla tähdillä. Game Music Collective Band on puolestaan orkesterin jäsenistöstä koostuva seitsemän hengen yhtye. Game Music Collectiven ensikonsertissa Finlandia-talolla syyskuussa 2017 soitettiin pelimusiikkia laajasti useista eri pelisarjoista kapellimestari Eero Lehtimäen johdolla. Tämän jälkeen kollektiivi on tehnyt monenlaisia pelimusiikkiin liittyviä esiintymisiä ja muuta toimintaa.

Game Music Collective on myös aktiivinen tubettaja ja julkaisee uutta videosisältöä säännöllisesti. Kollektiivin peliaiheisia musiikkivideoita on katseltu pelkästään YouTubessa jo yli kaksi miljoonaa kertaa. Uusimpana videoprojektina Game Music Collective kuvasi materiaalia sotapeliaiheisia musiikkivideoita varten Parolan Panssarimuseossa yhteistyössä Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan kanssa. Videot löytyvät täältä.

Kommentoi