Suomen peliala on yli 3 miljardin euron ja 4 100 työntekijän menestystarina Kommentit pois päältä artikkelissa Suomen peliala on yli 3 miljardin euron ja 4 100 työntekijän menestystarina

Neogames

Kotimainen pelialan etujärjestö on julkaissut pelialan näkymiä ja vuosien 2021-2022 kehitystä avaavan raporttinsa.

Suomen pelialan yleiskuva on hyvin positiivinen kaikilla mittareilla mitattuna. Alan liikevaihto kasvoi vuonna 2021 noin 3,2 miljardiin euroon. Liikevaihto kasvoi yli 30 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Myös vuonna 2022 liikevaihto näyttäisi pysyvän 3,2 miljardissa eurossa. Tulostakin on syntynyt, sillä vuonna 2021 alan liiketulos oli 0,9 miljardia euroa. Vuoden 2022 tulos ei ole vielä selvillä.

Näillä luvuilla Suomen peliala sijoittuu Euroopan viiden suurimman maan joukkoon ja on johtava mobiilipelien tekijä.

“On huomionarvoista, että Suomen peliala on viimeisen 10 vuoden aikana tehnyt 23 miljardin euron kumulatiivisen liikevaihdon ja maksanut erilaisia veroja Suomeen yli 2,5 miljardia euroa. Voidaan siis sanoa, että peliteollisuudesta on tullut tärkeä osa Suomen kansantaloutta.”

kommentoi Neogamesin johtaja KooPee Hiltunen

Kasvava työllistäjä kärsii osaajapulasta

Suomalainen peliala on myös merkittävä ja jatkuvasti kasvava työllistäjä. Vuonna 2022 Suomen peliala työllisti ensimmäistä kertaa yli 4 000 henkeä Suomessa ja ulkomailla. Alan työntekijöiden kokonaismäärän arvioitiin vuoden 2022 lopussa olevan noin 4100 henkeä. Tekijöiden määrä on kasvanut noin viidellä sadalla vuoden 2020 lopusta.

Myös pelistudioiden määrä on kääntynyt uuteen kasvuun ja suomalaiset pelinkehittäjät perustavat nyt rohkeasti uusia yrityksiä. Vuoden 2022 lopussa arvioitiin olevan 232 aktiivista suomalaista pelistudiota.

Osaajapula on edelleen yksi alan suurimmista haasteista. Alalla ennustetaan vähintään 500 lisätyöntekijän tarvetta seuraavan kahden vuoden aikana. Erikoisosaajia on haastavaa löytää kotimaasta, joten ala rekrytoi paljon kansainvälisiltä markkinoilta ja hyödyntää kansainvälistä etätyötä.

Uudistuminen on pelialan elinehto

Julkaistujen uusien pelien määrä on sen sijaan kääntynyt laskuun. Tämä ei ole huono asia ja johtuu studioiden sopeutumisesta kansainväliseen trendiin, eli game as a service -mallin yleistymiseen. Pelien elinkaari pitenee ja yritykset keskittyvät olemassa olevien pelien jatkokehitykseen.

Suomen peliala tunnetaan mobiilipelien kehittäjänä, mutta on jo lähes yhtä suosittu alusta (64 %) kuin mobiililaitteet (66 %). Monialustainen pelikehitys on Suomessa yleistä, sillä 59 prosenttia studioista kehittää pelejä kahdelle tai useammalle alustalle.

Suomalaiset pelikehittäjät tutkivat aktiivisesti pelimarkkinan uusia mahdollisuuksia tekoälyn, web3:n, uusien alustojen, moninaisten ansaintamallien ja käyttäjien tuottaman pelisisällön parissa. Pelistudiot seuraavat aktiivisesti luovan tekoälyn kiivasta kehitystä, mutta käytännön sovellutukset pelinkehityksen prosesseissa ovat vielä kesken. Tekoälyltä odotetaan paljon muun muassa tuotantokustannusten tehostamisessa ja yhä yksilöllisempien pelikokemuksien luomisessa.

EA Sports F1 25 tuo peliin aitoa kisaviikonloppufiilistä ja uusia ajosuuntia Kommentit pois päältä artikkelissa EA Sports F1 25 tuo peliin aitoa kisaviikonloppufiilistä ja uusia ajosuuntia

EA Sports F1 25

on julkaissut ensimmäisen pidemmän pelikuvavideon tulevasta -pelistä, joka jatkaa virallisena FIA Formula One World Championship -pelinä. Videon juontavat F1-piireistä tutut Alex Jacques ja Matt Gallagher, ja se käy läpi peliin tehtyjä uudistuksia, jotka lisäävät aitouden tuntua viikonlopun kisakokemukseen. Uudistuksiin kuuluvat mm. LIDAR-teknologian avulla mallinnetut radat, enemmän oikeita tiimiradioviestejä ja uusitut podium-seremoniat.

Erikoisuutena F1 25:ssä nähdään myös ensimmäistä kertaa pelisarjassa käänteisiä ratoja. Silverstone, Zandvoort ja Red Bull Ring ovat nyt ajettavissa väärään suuntaan Grand Prix-, Time Trial-, Multiplayer- ja Career-tiloissa. Reverse-radat eivät ole pelkkiä peilikuvia — ne on muokattu huolella: DRS-alueet, tekoäly, sektorijaot, lähtöruudukko ja varikkopaikat on kaikki suunniteltu uusiksi.

Videolla käydään tarkemmin läpi viisi päivittynyttä rataa: Bahrain, Miami, Melbourne, Suzuka ja Imola. LIDAR-teknologia mahdollistaa aiempaa tarkemman radan mallinnuksen, aina rakennusten ja mainostaulujen sijainnista asfaltin pienimpiin epätasaisuuksiin. Ratojen yksityiskohdat on napattu suoraan F1-viikonloppujen aikana, mikä näkyy visuaalisessa tarkkuudessa.

Codemastersin luova johtaja Gavin Cooper kommentoi, että LIDAR-teknologian ansiosta pelaajat pääsevät entistä lähemmäs kisatunnelmaa. Reverse-radat valittiin huolella, jotta ne toisivat peliin jotain uutta ja mielekästä ilman, että pelituntuma kärsii.

EA Sports F1 25 julkaistaan 30. toukokuuta :lle, |S:lle ja :lle. Ennakkotilaajat voivat napata itselleen Iconic Editionin, joka tuo mukanaan kolme päivää etumatkaa julkaisusta, erikoissisältöä Lewis Hamiltonilta ja tulevasta F1 The Movie -leffasta sekä 2025 kauden ulkoasuja jo F1 24 -pelin Time Trial -tilaan. Jos omistat jo F1 23 tai F1 24 -pelit, saat 15 % alennuksen Iconic Editionista.

-jäsenet pääsevät peliin käsiksi jo 27. toukokuuta viiden tunnin kokeilun muodossa. Mukana tulee myös kuukausittainen XP-bonus ja aleja digitaalisista ostoksista, mukaan lukien PitCoinit ja lisäsisällöt.

Takaisin hiekkalaatikolle – RoadCraft tuo leikkimisen iloa raskaiden koneiden myötä Kommentit pois päältä artikkelissa Takaisin hiekkalaatikolle – RoadCraft tuo leikkimisen iloa raskaiden koneiden myötä

Muistatko vielä ne lapsuuden hetket, kun hiekkalaatikolla rakennettiin linnoja, teitä ja kokonaisia valtakuntia muovikauhalla ja mielikuvituksella? Nyt voit palata noihin fiiliksiin – mutta tällä kertaa ohjaimessa on vähän järeämpää kalustoa. on rakennussimulaatio, joka tuo lapsuuden hiekkaleikit nykyaikaan realistisella otteella ja isoilla koneilla.

Pelin lähtökohta on yksinkertainen mutta tehokas: korjataan maailmaa katastrofien jäljiltä. Tulvat, hiekkamyrskyt ja muut luonnonmullistukset ovat pyyhkäisseet kaupunkeja ja rakennelmia, ja nyt tarvitaan osaavia käsiä – sekä puskutraktoreita, nostureita ja kaivinkoneita – pistämään paikat taas kuntoon. Olipa kyse siltojen rakentamisesta, tehtaiden kunnostamisesta tai raunioiden raivaamisesta, RoadCraftin ydin on tekemisen meininki.

Eikä tässä ole kyse pelkästä nappien painelusta. RoadCraftissa koneiden käyttö nojaa tarkkaan fysiikanmallinnukseen, joka tekee jokaisesta nostosta, kaivusta ja purkuliikkeestä juuri sopivan painavan ja palkitsevan. Tässä pelissä ei ole kiire – tärkeämpää on saada homma tehtyä kunnolla ja nauttia siitä, miten kaaoksesta syntyy järjestystä omilla käsillä.

Pelin vahvuus ei ole pelkästään sen realistisessa simulaatiossa. RoadCraft nimittäin yhdistää hienosti kaksi maailmaa: se tarjoaa aikuiselle pelaajalle fiiliksen, kuin olisi taas hiekkalaatikolla, mutta tällä kertaa ei tarvitse tyytyä ämpäriin ja pikkuautoihin. Mukana on luovuutta, rauhallista etenemistä ja vapauden tunnetta, joka syntyy avoimen pelimaailman tarjoamista mahdollisuuksista.

RoadCraft julkaistaan 20. toukokuuta :lle, /S:lle ja :lle. Ikärajaksi on merkitty PEGI 3, eli tämä sopii ihan jokaiselle rakentelun ystävälle – oli sitten kyseessä hiekkalaatikkoveteraani tai tuore työkoneintoilija.