Suomen pelialan uusi virtuaalinen konferenssi Gamebreak alkaa kolmen viikon päästä Kommentit pois päältä artikkelissa Suomen pelialan uusi virtuaalinen konferenssi Gamebreak alkaa kolmen viikon päästä

Gamebreak.online

Suomen pelialan aktiivien kehittämä virtuaalinen konferenssi järjestetään verkossa 18.-20. toukokuuta 2020. Etäyhteyksillä järjestettävä konferenssi on toteutettu ennätysajassa suomalaisen Deal Room Events Oy:n tapahtuma-alustaa hyödyntäen :n ja IGDA Finlandin toteuttamana.

Tapahtuma sisältää kuusi erilaista aihepolkua, joista kolme on ilmaisia ja kolme maksullisia. Lisäksi konferenssijärjestelmä tarjoaa pääsylipun hankkineille virtuaalivieraille oivallisen matchmaking-työkalun, jonka avulla voi löytää mahdollisia yhteistyökumppaneita. Lisäksi alusta mahdollistaa yksityiset videopalaverimahdollisuudet.

Kaikkia tapahtuman puheita voi seurata suoratoistovideoina ja samalla keskustella muiden tapahtumaan osallistuvien vieraiden kanssa. Myös erilliset verkkotapaamiset on helppo sopia suoraan järjestelmän työkaluja käyttäen.

“Tämän vuoden isojen pelitapahtumien peruuntuminen tuli ikävänä yllätyksenä meille kaikille. Monet olivat odottaneet näitä tapahtumia ja valmistautuneet niihin tahoillaan eri tavoin”, kommentoi Devs.tv:n Santeri Eloranta. “Päätimme tarttua härkää sarvista ja tuoda tilanteeseen lievitystä. Tästä sai alkunsa #FIRSTAID-tunniste, jolla jokainen pelialalla työskentelevä saisi virtuaalista ensiapua. Ajatus siirtyy käytännön tasolle virtuaalisen GameBreak-konferenssin myötä.”

Poikkeustilanteen vallitessa Devs.tv ja ovat kehittäneet kolmen päivän verkostoitumistapahtuman tukeakseen pelintekijöitä, joille tällaiset tapahtumat ovat elintärkeitä. GameBreak onkin kaikille avoin tapahtuma, joka on hinnoiteltu erittäin maltillisesti.

Tapahtuman avaa Angry Birdsistä ja monista muista pelialan kasvuyrityksistä tuttu Peter Vesterbacka: ”Suomessa on rakennettu pelien ympärille upea ekosysteemi. Suomessa on todennäköisesti eniten pelinkehittäjiä ja pelistudioita suhteessa asukaslukuun kuin missään muualla maailmassa. Kaikki työskentelevät yhdessä, joten ei ole yllätys, että tämä aloite sai syntynsä täällä Suomessa tämän kriisin keskellä. Tehdään hyviä pelejä ja julkaistaan ne maailmalle!”

Tapahtuman kuusi aihepolkua ovat pelien markkinointi, etätyöskentely pelialalla, monialustapelaaminen, maailmanlaajuinen pelikulttuuri, pelien julkaisu sekä IGDA ja muut kumppanit. Jokaista aihetta käsitellään usean eri puhujan voimin eri näkökulmista. Tarkka ohjelma tulee löytymään konferenssisivustolta lähipäivinä. Tapahtuman puhujakirjo on monipuolinen ja kansainvälinen. Mukana ovat muun muassa Robert Bäckström RawFurylta, Natasha Skult MiTalelta, Jani Penttinen Utopos Gamesilta, Douglas Ogeto LudiqueWorksilta, Felicia Prehn 10th Muselta ja Nopialta, John Wolff Kaimon Internationalilta ja Bryan Ogden Maltalta.

“Ei ole koskaan ollut parempi aika olla pelinkehittäjä kuin nyt”, sanoo Las Vegasissa majaileva Utopos Gamesin toimitusjohtaja Jani Penttinen. “Olen innoissani tästä mahdollisuudesta liittyä GameBreak.onlineen. On hienoa päästä kertomaan kuinka Utopos Games on mukautunut uuteen normaaliin, kun valmistelemme ensimmäisen pelimme julkaisua vuonna 2021.”

Joustavan hinnoittelun ansiosta GameBreak tarjoaa sekä ilmaista että maksullista sisältöä. Erityisellä #FIRSTAID-tunnisteella saa tuntuvan alennuksen tapahtuman pääsylipuista.

Hiekkalaatikkopeli Pax Dei palkittiin vuoden parhaana suomalaisena pelinä Kommentit pois päältä artikkelissa Hiekkalaatikkopeli Pax Dei palkittiin vuoden parhaana suomalaisena pelinä

Pax Dei

Suomen pelialan juhlahetki koettiin jälleen The Finnish Game Awards -gaalassa, jossa jaettiin palkintoja vuoden 2024 kovimmille pelijulkaisuille ja ansioituneille tekijöille. Tällä kertaa lavalla nähtiin tavallista enemmän yllätyksiä, juhlapuheita ja jopa historiallisia käänteitä.

Illan pääpalkinnon nappasi kunnianhimoinen hiekkalaatikkoseikkailu Pax Dei, jonka takana on Mainframe Industries. Kyseessä on massiivinen nettipeli, jossa pelaaja valitsee roolinsa keskiaikaisessa fantasiamaailmassa – rakentaa, tutkii, taikoo ja elää tarinaansa tuhansien muiden kanssa. Pelin maailma on avoin, myyttinen ja armottoman kiehtova, eikä mikään ole valmiiksi kirjoitettu. Pax Dei onnistui vangitsemaan pelaajat ja tuomariston, ja vei ansaitusti vuoden parhaan suomalaisen pelin tittelin.

Uudistus toi tänä vuonna mukanaan myös kolmen parhaan pelin palkitsemisen. Kakkossijan vei Makea Gamesin energinen Supermoves. Kolmossijasta käytiin niin tiukka kisa, että se jaettiin kolmeen osaan: Fingersoftin Lego Hill Climb Adventures, Supercellin Squad Busters sekä Ranela Gamesin sympaattinen mökkeilysimulaattori jakoivat pronssin.

Finnish Cottage Simulator ei jäänyt pelkästään jaetulle kolmannelle sijalle – peli nappasi myös parhaan indiepelin palkinnon. Pienen jyväskyläläistiimin luomus jatkaa komeasti suomalaisen simulaattoriperinteen jalanjäljissä ja -pelien rinnalla. Suomeen on selvästi muotoutumassa oma, omaperäinen simupelien genre.

Palkintoja jaettiin yhteensä yhdeksässä kategoriassa. Vuoden tulokkaana palkittiin moottorikelkkapelillään . Luovimman saavutuksen kunnian vei tunnelmallinen allaspeli , jonka kehitti studio nimeltä .

Elämäntyöpelialalla huomioitiin myös. Supercellin perustaja Ilkka Paananen palkittiin Vuoden vaikuttajana, ja IGDA:n elämäntyöpalkinnon sai Christopher Hamilton. palkitsi Daria Bokovayan vuoden vapaaehtoisena, ja Vuoden Jampion -tittelin nappasi Ali İrdiren. Opiskelijapalkinto meni Team Scavengerille, jonka peli Spaceship Scavenger vei voiton Bit1 Student Game Competition 2025 -kisassa.

Gaalassa muistettiin myös pelialan pitkää historiaa. Suomen peliala täytti 30 vuotta, ja Housemarquen Ilari Kuittinen piti juhlapuheen – ei mikään sattuma, sillä on maan vanhin yhä toimiva pelistudio ja myös gaalan pääsponsori.

”Vuonna 2024 julkaistiin vain kourallinen mobiilipelejä, ja kaikki palkitut pelit ovat PC:lle tai konsoleille. Se kertoo alan muutoksesta. Vaikka kilpailu on kovaa – kuten Makea Gamesin esimerkki osoittaa – Suomessa tehdään silti kunnianhimoisia ja laadukkaita pelejä, joista voi olla ylpeä.”

Suomen Pelinkehittäjät ry:n puheenjohtaja Joni Lappalainen kommentoi gaalan poikkeuksellista luonnetta.

Voittajat valittiin Suomen Pelinkehittäjät ry:n jäsenäänestyksellä, johon osallistui yli 70 kaupallista, vuonna 2024 julkaistua peliä.

Gaalan tukijoina toimivat mm. Housemarque, Small Giant Games, ja Ubisoft RedLynx. Lisää tietoa pelialan tilasta on luvassa syksyllä, kun Neogames julkaisee Finnish Game Industry 2024 -raportin. Alustavien tietojen mukaan vuosi 2024 sujui selvästi vuotta 2023 paremmin – ja se näkyi myös gaalan lavalla.

Voittajat

Vuoden 2024 IGDA-vapaaehtoinen (IGDA Volunteer of the Year 2024)
Daria Bokovaya

Vuoden 2025 IGDA-elämäntyöpalkinto (IGDA Lifetime Achievement 2025)
Christopher Hamilton

Vuoden 2024 Jampion (Finnish Game Jam – Jampion of the Year 2024)
Ali İrdiren

W Love Games Excellence Award 2024
Finnish Cottage Simulator (Ranela Games)

Bit1 Game Competition 2025
Spaceship Scavenger (Team Scavenger)

Vuoden 2024 tulokas (Rookie of the Year 2024)
Hanki Games

Vuoden 2024 luova saavutus (Best Creative Achievement of the Year 2024)
Pools (Tensori)

Vuoden 2024 vaikuttaja (Power Player of the Year 2024)
Ilkka Paananen

Vuoden 2024 paras suomalainen peli (Finnish Game of the Year 2024)
Pax Dei (Mainframe Industries)

Vuoden 2025 pelien kunniagallerian finalistit julki – mukana useita klassikkopelejä ja myöskin suomalaisedustusta Kommentit pois päältä artikkelissa Vuoden 2025 pelien kunniagallerian finalistit julki – mukana useita klassikkopelejä ja myöskin suomalaisedustusta

Strong-museo New Yorkin Rochesterissa on julkistanut tämän vuoden ehdokkaat -kunniagalleriaan. Museo vastaanotti tuhansia ehdotuksia, joista 12 peliä valittiin finalistien joukkoon.

Finalistien joukko on monipuolinen ja edustaa peliteollisuuden eri aikakausia ja alustoja. Mukana on arcadeklassikoita kuten Frogger ja Defender, elektronisia leluja kuten Mattel Football ja Tamagotchi, sekä suosittuja räiskintäpelejä kuten , ja . Listalla ovat myös kotimainen mobiilihitti , strategiapeli Age of Empires, urheilupeli Golden Tee, maatilasimulaatio Harvest Moon sekä koripallopelisarja NBA 2K.

Museon mukaan finalistit valittiin niiden merkittävyyden, pitkäikäisyyden, maailmanlaajuisen suosion ja vaikuttavuuden perusteella. Yleisöllä on mahdollisuus vaikuttaa lopullisiin valintoihin verkkoäänestyksen kautta.

Kolme eniten ääniä saanutta peliä muodostavat osan lopullisesta valintaprosessista, jossa äänioikeus on myös kansainvälisellä asiantuntijaraadilla. Raati koostuu pelitoimittajista ja tutkijoista eri puolilta maailmaa.

Kunniagalleriaan valitut pelit julkistetaan virallisessa seremoniassa Strong-museossa 8. toukokuuta.

Vertailun vuoksi, viime vuonna kunniagalleriaan valittiin Resident Evil, Asteroids, Myst, Ultima ja SimCity. Vuotta aiemmin valittujen joukossa olivat Barbie Fashion Designer, Computer Space, The Last of Us ja Wii Sports.