Tällä hetkellä kesän lippuluukkuja dominoivat Oppenheimer ja Barbie – 30 vuotta sitten vapaaksi päästettiin dinosaurukset ja Tom Cruise Kommentit pois päältä artikkelissa Tällä hetkellä kesän lippuluukkuja dominoivat Oppenheimer ja Barbie – 30 vuotta sitten vapaaksi päästettiin dinosaurukset ja Tom Cruise

Kesä 2023 on dominoinut valkokankaille valtavien murskatuloksien kera, kun leffaluukkuja hallitsivat tänä kesänä muutkin, kuin rakkaat supersankarimme. Tämän kesän elokuvasuosikit ovat astuneet esiin muodossa, jota harva olisi osannut ennakoida. Christopher Nolanin ohjaama, atomipommin isästä kertova on takonut kasaan jo hurjat 650 miljoonaa dollaria. Greta Gerwigin ohjaama 1.03 biljoonaa dollaria, joka on kyllä jo melkoinen hatun noston arvoinen suoritus. Nämä kaksi toisistaan täysin erilaista hahmoa ovat valloittaneet katsojien sydämet ja herättäneet intohimoisia keskusteluja elokuvamaailmassa.

Kuitenkin, kun katsomme taaksepäin 30 vuoden päähän, paljastuu mielenkiintoinen kontrasti. Kesällä 1993 valkokankailla vallitsi aivan toisenlainen maailma, kun leffaluukkuja hallitsivat jylisevät dinosaurukset ja aina niin karismaattinen ikinuori, Tom Cruise.

Jurassic Park

 Julkaisu 11.6.1993  

” on kesällä 1993 julkaistu yhdysvaltalainen tieteiselokuva, jonka ohjasi Steven Spielberg. Elokuvan tuotannosta vastasivat Kathleen Kennedy ja Gerald R. Molen. Tarina sijoittuu kuvitteelliselle Isla Nublarin saarelle lähellä Costa Ricaa Keski-Amerikan Tyynenmerellä. Saarelle on perustettu villieläinpuisto, jossa esitteillä ovat sukupuuttoon kuolleista dinosauruksista luodut upeat elävät olennot. Liikemies John Hammondin ja hänen tiiminsä geenitutkijoiden ponnistelujen ansiosta.

Kun teollinen sabotaasi aiheuttaa puiston voimalaitosten ja turvajärjestelmien romahduksen, pieni vierailijaryhmä joutuu taistelemaan selviytymisestään vaarallisella saarella. Heidän on nyt ponnisteltava paetakseen hengenvaarallisista oloista.

Jurassic Park teki tuohon aikaan teatterikierroksellaan huomattavan summan rahaa, noin 357 miljoonaa dollaria.

The Firm

Julkaisu 30.6.1993  

Kesällä 1993 valkokankailla kukoisti dinosaurusten sijaan myös perinteisempi jännitys, kun Sydney Pollackin ohjaama elokuvataide Firma teki odotetun ensi-iltansa. Tämä kiehtova teos upottaa katsojat synkkään ja monimutkaiseen yritysmaailmaan, jossa pääosan esittää Hollywoodin kirkkaimpiin tähtiin kuuluva Tom Cruise. Cruisea tukevat näyttävät roolisuoritukset Jeanne Tripplehornilta, Gene Hackmanilta, Ed Harrisilta, Holly Hunterilta, Hal Holbrookilta ja David Strathairnilta.

Elokuvan perustana toimii John Grishamin samanniminen romaani, joka ilmestyi vuonna 1991. Grisham oli luonut tiheän ja jännittävän juonen, joka imee katsojan mukaansa vaivatta. Sydney Pollackin ohjaus tuo tarinan eloon valkokankaalla monitahoisuudellaan ja taidokkaalla otteellaan.

Elokuva tuotti tuona aikana hieman rapeat 158 miljoonaa dollaria, joka jäi reilusti Jurassic Parkin jalkoihin. Sama ilmiö on havaittavissa myös tänäkin kesänä, kun kaksi yleisön suosikkia porskuttaa murskalukemin, mutta toinen, tässä tapauksessa siis Barbie, johtaa kisaa ylivoimaisesti.

Teksti: S.Pirnes

Christopher Nolanin menestyselokuva Oppenheimer keräsi jälleen komeita pystejä, eikä seura ollut mikään kovin vaatimaton Kommentit pois päältä artikkelissa Christopher Nolanin menestyselokuva Oppenheimer keräsi jälleen komeita pystejä, eikä seura ollut mikään kovin vaatimaton

Järjestyksessään 89. äänestys New York Film Critics Circle Awards -tapahtumassa on päättynyt, ja voittajat on julkistettu.


NYFCC-voittajalista on yksi odotetuimmista palkintokausien aikana. Se toimii tiekarttana Oscar-gaalaan. Yksi syy tähän odotukseen on se, että NYFCC on ensimmäinen suuri kriitikkoryhmä, joka myöntää palkintoja vuosittain. Lisäksi sen jäsenistö, johon kuuluvat muun muassa IndieWiren Kate Erbland ja David Ehrlich, on poikkeuksellisen laadukas. NYFCC:llä on maine suosia aitoa elokuvafilmiä palkintokauden tarinoiden sijaan. Täydellinen voittajalista on nähtävissä alla.

Elokuvat Killers of the Flower Moon, Oppenheimer ja May December voittivat kukainenkin kaksi palkintoa. Flower Moon voitti parhaan elokuvan pääpalkinnon sekä parhaan naisnäyttelijän palkinnon Lily Gladstonelle.

Christopher Nolan voitti parhaan ohjaajan palkinnon Oppenheimerista, joka voitti myös parhaan kuvauksen palkinnon Hoyte van Hoytemalle. Nämä kaksi elokuvaa, Applelta ja Universalilta, näyttävät olevan nyt erittäinkin vahvoilla vielä alkuvaiheessa olevalla palkintokaudella.

Todd Haynesin -draama menestyi myös erittäin hyvin. Vuoden 2023 New York Film Festivalin avauselokuva voitti parhaan miessivuosan palkinnon läpimurtotähti Charles Meltonille sekä parhaan käsikirjoituksen palkinnon käsikirjoittaja Samy Burchille.

Onko Barbielle luvassa jatkoa? – päätähti paljastaa mietteensä tulevasta Kommentit pois päältä artikkelissa Onko Barbielle luvassa jatkoa? – päätähti paljastaa mietteensä tulevasta

Margot Robbie heittää epäilyksiä mahdollisen -jatko-osan perään. Voisiko näin hyvin onnistunut temppu, onnistua enää toista kertaa?

”en voi kuvitella”, mistä toinen elokuva voisi pärjätä, koska he eivät ikinä tehneet suunnitelmia jatko-osalle.

Näyttelijä kertoi Associated Pressille, että jatko-osista ei ole keskusteltu missään vaiheessa ensimmäistä elokuvaa tehtäessä, joten hän on nyt epävarma, palaavatko he koskaan takaisin Barbie-maailmaan.

”Luulen, että me pistettiin kaikki peliin tämän yhden kanssa. Me ei tehty siitä mitään trilogiaa tai semmoista”, Robbie selitti. ”Greta [Gerwig] laittoi kaiken peliin tän elokuvan eteen, joten en voi kuvitella, mikä helvetti olisi seuraava juttu.”

Barbie teki yli miljardi dollaria maailmanlaajuisesti, ja Robbie sanoo, että sen menestyksen ”iso opetus” on, että ”alkuperäiset leffat voivat silti vetää ison yleisön”. Hän korosti, ettei projektin tarvitse olla ”jatko-osa, esiosa tai uusintaversio”, koska Barbie on osoittanut, että omaperäiset ideat voivat tuoda sisään massiivisia yleisöjä.