Tältäkö Twin Peaks näyttäisi Pixar-elokuvana? – sarjan ikoninen intro sai komean tekoälykäsittelyn Kommentit pois päältä artikkelissa Tältäkö Twin Peaks näyttäisi Pixar-elokuvana? – sarjan ikoninen intro sai komean tekoälykäsittelyn

Twitter-käyttäjä ”Oakland Chronic” on uudelleenluonut kulttisuosikki -sarjan intron käyttäen Pika Labsin ja Midjourneyn tarjoamaa -teknologiaa, antaen sille -henkisen ilmeen. Tämä innovatiivinen projekti osoittaa, kuinka tekoäly voi mullistaa elokuva- ja TV-alan.

Aluksi kuva luotiin Midjourneyn avulla ja sen jälkeen Pika Labsilla animoitiin kuva lyhyeksi videoksi. Lopullinen editointi tehtiin videonmuokkausohjelmistolla. Huikealta näyttävät tulokset voit ottaa tarkistukseen tästä alta:

Elokuvaohjaaja David Lynch on kuollut – mullisti amerikkalaisen elokuvan surrealistisella näkemyksellään Kommentit pois päältä artikkelissa Elokuvaohjaaja David Lynch on kuollut – mullisti amerikkalaisen elokuvan surrealistisella näkemyksellään

, amerikkalainen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja, joka uudisti elokuvataidetta pimeällä, surrealistisella näkemyksellään elokuvissa kuten Blue Velvet ja Mulholland Drive sekä mullistavan ” -televisiosarjan myötä, on kuollut 78-vuotiaana.

Lynch kertoi vuonna 2024 saaneensa keuhkoahtaumataudin diagnoosin pitkäaikaisen tupakoinnin seurauksena. Hänen perheensä ilmoitti kuolemasta Facebookissa kirjoittaen: ”Maailmassa on nyt suuri aukko hänen poistuttuaan. Mutta kuten hän itse sanoisi: 'Pidä katseesi donitissa, älä reiässä.'”

Uraauurtava elokuvantekijä

Lynch nousi maailmanmaineeseen vuoden 1977 esikoiselokuvallaan ”Eraserhead”, josta tuli kulttisuosikki keskiyön näytöksissä. Hänen omintakeinen ja kompromissiton tyylinsä herätti nopeasti Hollywoodin ja kansainvälisen elokuvateollisuuden huomion.

Merkittävimpiin teoksiin kuuluvat:

  • ”The Elephant Man” (1980) – kahdeksan Oscar-ehdokkuutta
  • ”Blue Velvet” (1986) – amerikkalaisen pikkukaupungin synkkä kuvaus
  • ”Wild at Heart” (1990) – Cannesin Kultaisen palmun voittaja
  • ”Twin Peaks” (1990-1991, 2017) – television mullistanut sarja
  • ”Mulholland Drive” (2001) – palkittu Cannesin parhaan ohjaajan palkinnolla

Vallankumouksellinen televisiosarja

Twin Peaks mullisti amerikkalaisen television 1990-luvun alussa. Sarja, jonka Lynch loi yhdessä Mark Frostin kanssa, käsitteli aiemmin tabuna pidettyjä aiheita ja toi surrealismin valtavirran televisioon. Sarjan vaikutus näkyy edelleen modernissa televisiokerronnassa.

Taiteellinen perintö

Lynch tunnetaan elokuvista, jotka yhdistelevät kauhun, film noirin ja eurooppalaisen surrealismin elementtejä. Hänen teoksensa etenivät omalla, läpitunkemattomalla logiikallaan, ja hän oli tunnetusti haluton selittämään töidensä merkityksiä.

Ohjaajan saavutukset tunnustettiin lukuisilla palkinnoilla, mukaan lukien:

  • Cannesin elokuvajuhlien Kultainen palmu
  • Venetsian elokuvajuhlien Kultainen leijona
  • Independent Spirit Awards -erikoispalkinto
  • Kaksi Oscar-ehdokkuutta parhaasta ohjauksesta

Lynch syntyi 20. tammikuuta 1946 Missoulassa, Montanassa. Häntä jäävät kaipaamaan neljä lasta kahdesta avioliitosta.

Elokuvatyön ohella Lynch tunnettiin myös taidemaalarina, muusikkona ja transsendenttisen meditaation puolestapuhujana. Hän perusti David Lynch Foundation -säätiön edistämään meditaation harjoittamista.

Uusi videoihin erikoistunut tekoälytyökalu herättää huolta tekijänoikeuksien loukkaamisesta Kommentit pois päältä artikkelissa Uusi videoihin erikoistunut tekoälytyökalu herättää huolta tekijänoikeuksien loukkaamisesta

Startup-yritys Luman kehittämä uusi tekoälyvideo työkalu Dream Machine on herättänyt polemiikkaa kopioidulla sisällöllään.

Dream Machine mahdollistaa videoiden luomisen kirjoittamalla yksinkertaisesti haluamansa kuvauksen. Kuitenkin fiktioelokuvan ”Monster Camp” luotu traileri sisältää hahmon, joka muistuttaa erehdyttävästi Disneyn Monsters Inc. -elokuvan Mike Wazowskia. Lisäksi elokuvan yleisilme muistuttaa vahvasti Disneyn animaatioita.

Tämä herättää huolta siitä, millä datalla Dream Machine on koulutettu. Vastaavanlaista kritiikkiä ovat saaneet myös muut tekoälyvideotyökalut, kuten OpenAI:n Sora ja Googlen VideoPoet.

mainostaa Dream Machineä elokuvanteon tulevaisuutena, mutta kriitikot osoittavat huolensa tekijänoikeuksien rikkomisesta. Yhtiö tarjoaa ilmaisen peruskäyttötason, maksulliset vaihtoehdot tuovat enemmän ominaisuuksia.

Vaikka Disney ei ole vielä kommentoinut asiaa, ”Monster Camp” -tapaus korostaa plagiaatin mahdollisuutta tekoälyvideoiden luomisessa. Huoli näitä työkaluja pyörittävistä dataosista korostaa tarvetta suuremmalle läpinäkyvyydelle oikeudellisten ongelmien ja eettisten harmaiden alueiden välttämiseksi.