Tarinallinen taideteos – arvostelussa Senua’s Saga: Hellblade II Kommentit pois päältä artikkelissa Tarinallinen taideteos – arvostelussa Senua’s Saga: Hellblade II

Senua's Saga: Hellblade II

Senua's Saga: Hellblade II (PC)

7 / 10
Hyvää Grafiikat. Äänimaailma ja -näyttely. Senuan ilmeet. Huonoa Erittäin suoraviivainen. Ei juurikaan haasteita. Vaisut taistelukohtaukset. Oudot fps romahtamiset.

Palkitun Hellblade: Senua's Sacrificen jatko-osassa, Seanua's Saga: Hellblade II, palaa raa'alle selviytymismatkalle läpi viikinkiajan Islannin myyttien ja kärsimysten. Senuan aikomuksena on pelastaa tyrannian kauhujen uhreiksi joutuneet, ja hänen edessään on taistelu sekä sisäisen että ulkoisen pimeyden kukistamiseksi.

Aiempaa peliä arvostelija ei ole pelannut, joten tämä peli on ensikosketus kyseiseen pelisarjaan. Elokuvamainen, tarinaan painottuva peli, joka kuvaa hyvin psykoosin oireita ja hallusinaatioita. Peli onkin tehty yhteistyössä ammattilaisten ja psykoosista kärsineiden ihmisten kanssa.

Pelin tarina sijoittuu 900-luvun Islantiin. Senua on jäänyt tahallaan ihmiskaappaajien vangiksi, löytääkseen näiden päällikön ja lopettaakseen ihmisten kaappaamiset. Miksi he kaappaavat ihmisiä? Kuka on kaiken takana ja mitä salaisuuksia saari ja sen asukkaat piilottelevat?

Senua

Jokaisella taistelulla on tarinansa

Senua's Saga: Hellblade II tarjoaa brutaaleja ja kiihkeitä taisteluja Senuan kamppaillessa selviytymisestä sekä ulkoisia, että sisäisiä vihollisia vastaan. Taistelusysteemi on melko simppeli: sinulla on kevyt ja raskas hyökkäys, sekä väistö ja blokkaus.

Haasteita pelissä ei valtavasti ole, pois lukien riimupuiden ja muiden piilotettujen salaisuuksien etsiminen.
Pulmia pelissä on muutamia, mutta nekään eivät ole mahdottoman hankalia. Käytännössä Senua on vuorovaikutuksissa erilaisten esineiden kanssa, jotka omalta osaltaan muuttavat maailmaa, avaten ja sulkien reittejä kohti pulmien ratkaisuja. Näitä vaihtelemalla pelaaja pääsee askel askeleelta pelissä ja pulmien ratkonnassa eteenpäin.

Kuten useimmissa nykypeleissä, grafiikat ovat tässäkin erinomaiset. Elokuvamainen laajakuva (mustat palkit ylhäällä ja alhaalla) oli välillä ärsyttävä, mutta teemallisesti sopiva. Senuan ilmeet olivat erinomaisesti tehty ja kauhun, paniikin sekä surun ja epäilyksen pystyi näkemään helposti kasvoilta.
Peli ei myöskään säästele raakuuden kanssa, vaan näyttää miten ihmiset toisiaan kohtelevat, kun se kaikista pahin tapahtuu.

Senua

Välillä pelissä oli selittämättömiä kuvataajuuden (fps) romahtamisia, jolloin ne tippuivat 70:stä alle 10:neen. Tällaisi romahduksia sattui muutamaan otteeseen ja ne tekivät pelistä lähes mahdottoman pelata, etenkin jos fps romahti ennen taistelua tai sen aikana. Tämä teki mahdottomaksi väistää tai blokata vihollisten hyökkäyksiä.

Vaikka Senua's Saga: Hellblade II on graafisesti ja tarinallisesti erinomainen peli, jotain jäi puuttumaan. Oliko se pelin pituus? Kenties erittäin suoraviivainen pelin eteneminen? Tai hieman tylsät taistelukohtaukset? Jotain pelistä jäi joka tapauksessa hieman kaipaamaan, jonka seurauksena voi Steamin 49.99€:n hintaa hieman kyseenalaistaa. Parempi kenties heittää toivelistalle ja odottaa alennuksia.

Arvosanaksi pelinä Senua's Saga: Hellblade II saa 7/10, juurikin edellä mainittujen puutteiden/ongelmien takia. Mutta jos siihen suhtautuu interaktiivisena elokuvana tai taiteena, voisi arvosana olla helposti 9/10. Kokemuksena erinomainen, pelinä vähän vaisu.

EA Sports F1 25 tuo peliin aitoa kisaviikonloppufiilistä ja uusia ajosuuntia Kommentit pois päältä artikkelissa EA Sports F1 25 tuo peliin aitoa kisaviikonloppufiilistä ja uusia ajosuuntia

EA Sports F1 25

on julkaissut ensimmäisen pidemmän pelikuvavideon tulevasta -pelistä, joka jatkaa virallisena FIA Formula One World Championship -pelinä. Videon juontavat F1-piireistä tutut Alex Jacques ja Matt Gallagher, ja se käy läpi peliin tehtyjä uudistuksia, jotka lisäävät aitouden tuntua viikonlopun kisakokemukseen. Uudistuksiin kuuluvat mm. LIDAR-teknologian avulla mallinnetut radat, enemmän oikeita tiimiradioviestejä ja uusitut podium-seremoniat.

Erikoisuutena F1 25:ssä nähdään myös ensimmäistä kertaa pelisarjassa käänteisiä ratoja. Silverstone, Zandvoort ja Red Bull Ring ovat nyt ajettavissa väärään suuntaan Grand Prix-, Time Trial-, Multiplayer- ja Career-tiloissa. Reverse-radat eivät ole pelkkiä peilikuvia — ne on muokattu huolella: DRS-alueet, tekoäly, sektorijaot, lähtöruudukko ja varikkopaikat on kaikki suunniteltu uusiksi.

Videolla käydään tarkemmin läpi viisi päivittynyttä rataa: Bahrain, Miami, Melbourne, Suzuka ja Imola. LIDAR-teknologia mahdollistaa aiempaa tarkemman radan mallinnuksen, aina rakennusten ja mainostaulujen sijainnista asfaltin pienimpiin epätasaisuuksiin. Ratojen yksityiskohdat on napattu suoraan F1-viikonloppujen aikana, mikä näkyy visuaalisessa tarkkuudessa.

Codemastersin luova johtaja Gavin Cooper kommentoi, että LIDAR-teknologian ansiosta pelaajat pääsevät entistä lähemmäs kisatunnelmaa. Reverse-radat valittiin huolella, jotta ne toisivat peliin jotain uutta ja mielekästä ilman, että pelituntuma kärsii.

EA Sports F1 25 julkaistaan 30. toukokuuta :lle, |S:lle ja :lle. Ennakkotilaajat voivat napata itselleen Iconic Editionin, joka tuo mukanaan kolme päivää etumatkaa julkaisusta, erikoissisältöä Lewis Hamiltonilta ja tulevasta F1 The Movie -leffasta sekä 2025 kauden ulkoasuja jo F1 24 -pelin Time Trial -tilaan. Jos omistat jo F1 23 tai F1 24 -pelit, saat 15 % alennuksen Iconic Editionista.

-jäsenet pääsevät peliin käsiksi jo 27. toukokuuta viiden tunnin kokeilun muodossa. Mukana tulee myös kuukausittainen XP-bonus ja aleja digitaalisista ostoksista, mukaan lukien PitCoinit ja lisäsisällöt.

Takaisin hiekkalaatikolle – RoadCraft tuo leikkimisen iloa raskaiden koneiden myötä Kommentit pois päältä artikkelissa Takaisin hiekkalaatikolle – RoadCraft tuo leikkimisen iloa raskaiden koneiden myötä

Muistatko vielä ne lapsuuden hetket, kun hiekkalaatikolla rakennettiin linnoja, teitä ja kokonaisia valtakuntia muovikauhalla ja mielikuvituksella? Nyt voit palata noihin fiiliksiin – mutta tällä kertaa ohjaimessa on vähän järeämpää kalustoa. on rakennussimulaatio, joka tuo lapsuuden hiekkaleikit nykyaikaan realistisella otteella ja isoilla koneilla.

Pelin lähtökohta on yksinkertainen mutta tehokas: korjataan maailmaa katastrofien jäljiltä. Tulvat, hiekkamyrskyt ja muut luonnonmullistukset ovat pyyhkäisseet kaupunkeja ja rakennelmia, ja nyt tarvitaan osaavia käsiä – sekä puskutraktoreita, nostureita ja kaivinkoneita – pistämään paikat taas kuntoon. Olipa kyse siltojen rakentamisesta, tehtaiden kunnostamisesta tai raunioiden raivaamisesta, RoadCraftin ydin on tekemisen meininki.

Eikä tässä ole kyse pelkästä nappien painelusta. RoadCraftissa koneiden käyttö nojaa tarkkaan fysiikanmallinnukseen, joka tekee jokaisesta nostosta, kaivusta ja purkuliikkeestä juuri sopivan painavan ja palkitsevan. Tässä pelissä ei ole kiire – tärkeämpää on saada homma tehtyä kunnolla ja nauttia siitä, miten kaaoksesta syntyy järjestystä omilla käsillä.

Pelin vahvuus ei ole pelkästään sen realistisessa simulaatiossa. RoadCraft nimittäin yhdistää hienosti kaksi maailmaa: se tarjoaa aikuiselle pelaajalle fiiliksen, kuin olisi taas hiekkalaatikolla, mutta tällä kertaa ei tarvitse tyytyä ämpäriin ja pikkuautoihin. Mukana on luovuutta, rauhallista etenemistä ja vapauden tunnetta, joka syntyy avoimen pelimaailman tarjoamista mahdollisuuksista.

RoadCraft julkaistaan 20. toukokuuta :lle, :lle ja :lle. Ikärajaksi on merkitty PEGI 3, eli tämä sopii ihan jokaiselle rakentelun ystävälle – oli sitten kyseessä hiekkalaatikkoveteraani tai tuore työkoneintoilija.