Täydellisyyttä hipovaa sankaristrategiaa – arvostelussa Marvel’s Midnight Suns Kommentit pois päältä artikkelissa Täydellisyyttä hipovaa sankaristrategiaa – arvostelussa Marvel’s Midnight Suns

Marvel's Midnight Suns (Xbox Series X)

9 / 10
Hyvää Pelimekaniikka. Koukuttava taistelusysteemi. Kiinnostavat hahmot. Ihmissuhdesimulaattori kaupanpäälle. Huonoa Graafinen ilme, joka muistuttaa välissä jopa mobiilipelejä. Vastustaja ei osaa piiloutua niin hyvin, kuten esimerkiksi XCOMissa. Tarina jää vähän b-luokan tasolle.

2K ja ovat julkaisemassa uuden taktisen Marvel's Midnight Suns -roolipelin, joka sijoittuu Marvel-universumin synkemmälle puolelle. 

Marvel's Midnight Suns ei pelkästään tarjoa pelaajille tilaisuutta elää legendaaristen sankareiden rinnalla, vaan he voivat myös kokea uuden alkuperäistarinan, joka sukeltaa syvälle Marvel-universumin kammottaviin varjoihin. Pimeys laskeutuu. Nouse!

Pelin on kehittänyt Firaxis Games, ylistetyistä ja maailmankuuluista Civilization- ja -pelisarjoista vastannut legendaarinen studio. Marvel's Midnight Suns sisältää kuuluisan kattauksen sankareita mm. Avengersista, X-Menistä ja Runawaysistä, ja se lupaa elokuvallisen taktista taistelua supersankariotteella, peliin vaikuttavia ystävyyksiä ja Marvelin synkempää puolta käsittelevän unohtumattoman seikkailun.

Kun XCOMin tekijät lähtevät tekemään strategiapeliä omalle tyylilleen uskollisena, saattoi monen odottavan aika käydä turhankin pitkäksi. Odottavan aika kuitenkin päättyi vuoden 2022 loppupuoliskolla, kun Marvel's Midnight Suns viimein ilmestyi kauppojen hyllyille. Eikä tuo odotus näyttänyt tuottavan intohimoisille faneilleen pettymystä, kun se samalla löi luun kurkkuun myös hitusen pessimistisimmille pelaajillekin – kuten myös allekirjoittaneillekin.

Marvel's Midnight Suns

Myönnettäköön, että suurenluokan nörttinä Marvelin teokset ovat kuitenkin aina olleet itselleni vähän toissijaisia juttuja, joten taustoista tai hahmoista ei voi sen kummemmin sanoa juurikaan mitään. Siksi pelkkä myyntinimike ”Marvel” ei pelkästään aiheuta juurikaan suurempia kylmiä väreitä. Ehkä Midnight Sunsilla on kuitenkin jokseenkin positiivinen vaikutus siinä mielessä, että muutama vähän tuntemattomampi hahmo alkoi kiinnostamaan hitusen enemmänkin, joten taustoja on todellakin pengottu pelikokemuksen aikana.

Tehtävänäsi on Lilithin jälkeläisenä rekrytoida kasaan sellainen joukkio, jolla estetään horisontissa lähestyvät pahuuden voimat- sekä väistämättömältä vaikuttava maailmanloppu. Pelaajan hahmo pelissä ei siis ole mikään valmis Marvelin hahmo, vaan se kustomoidaan itsellesi mieluisaksi sankariksi- tai sankarittariksi. Muut hahmot ympärilläsi vaikuttavat hahmot koostuvat aina jo massallekin tunnetusta Iron Manista aina vähän varjoihin jääneistä Marvel hahmoista. Jokaisella hahmolla on omat uniikit erityistaitonsa, jotka auttavat pelin taisteluissa huomattavissa määrin. Erityisen miellyttävää pelissä onkin se, että siitä osaa nauttia silti täysillä vaikka universumin hahmot olisivatkin kaikki sinulle täysin tuntemattomia – etenkin jos XCOM-tyylinen paahto on sinulle erityistä herkkua.

Kyseessä on strategiapeli isolla S:llä. Pahuuden voimat on niputettava vuoropohjaisella mätöllä tehokkaasti, jos suinkin mielii jäädä eloon ja edetä eteenpäin. Jos vuoropohjaista taistelua lähdetään vertaamaan vanhoihin kunnon XCOMeihin, jäädään pelin vaikeudessa ja mielenkiinnon ylläpitämisessä hieman jalkoihin. Nämä örkit kun eivät osaa juurikaan piiloutua, kuten avaruusoliot edellämainituissa teoksissa. Täten Midnight Sunsin mäiske on huomattavasti tylsempää. Tämä puute kuitenkin paikataan pelin toisenlaisella sisällöillä.

Midnight Protocol

Midnight Suns on jokseenkin erikoinen kombinaatio, sillä strategian ja roolipelin lisäksi se sisältää myös jonkinlaista sosiaalistakin simulaattoria (Sims?). Yhdellä iskulla on onnistuttu lyömään siis useampikin kärpänen. Se tarjoaa päätehtävän lisäksi myös suuren määrän sivuhommia, mutta ne eivät juurikaan sytyttäneet ja täten saivat jäädä luvan odottelemaan ns. ”parempia maailmanaikoja”. Eikä pelin päätarinakaan tosin mistään penaalin terävimmästä päästä ole, mutta onneksi muu sisältö on toteutettu niin laadukkaasti, että B-luokan tarinointi ei juurikaan harmaita hiuksia tuota.

Mekaniikoiltaan Midnight Suns on onnistunut kokonaisuus, mutta graafisesti se jättää hieman toivomisen varaa. Välissä se saattaa muistuttaa tyyliltään vanhentunutta mobiilipeliä, mutta eipäs se strategiamaailmassa niin paljoa kuitenkaan häirinnyt. Musiikeista ja ääninäyttelystä erikseen vielä pienet plussat. Kun peli suorittaa muilta osin niinkin koukuttavasti, että vuorokausien pelaamiset saa toivomaan vain lisää ja lisää, on suurimmalti osin onnistuttu toimittamaan lähes kiitettävällä tasolla.

Toivon mukaan Midnight Suns tulee saamaan joku päivä jatko-osan ja tuolloin näillä muutamilla puuttuvilla osa-alueilla ollaan hiottu särmiä niin, että kyseessä olisi tuolloin lähes täyden kympin pelikokonaisuus. Joka tapauksessa, jos Marvel's Midnight Suns ei ole sinulle vielä tuttu teos, nyt viimeistään on aika toimia ja poimia peli itsellesi laarista. Kyseessä on yksi vuoden 2022 kiinnostavimmista pelitapauksista.

Tältä näyttää moninpeli ensi viikolla ilmestyvän Welcome to Paradize -zombiepelissä Kommentit pois päältä artikkelissa Tältä näyttää moninpeli ensi viikolla ilmestyvän Welcome to Paradize -zombiepelissä

Welcome To Paradize

PAN Visionin jakelema ja NACONin julkaisema avoimen maailman -toimintapeli on pelattavissa myös yhteistyössä kavereiden kanssa. Katso moninpelin traileri alta.

Paratiisissa kukaan ei ole yksin, vaikka minkäänlaista juttuseuraa omat hakkerointikypäriä kantavat zombiapulaiset eivät tarjoakaan. Sen sijaan ihmiskaverin kanssa koettuna zombimaailmastakin löytyy jutun juurta jauhettavaksi. Turinoinnin ohella vaarallisten alueiden koluaminen on turvallisempaa, sillä ylimääräiset silmäparit ehkäisevät tehokkaasti salakavalan selkämykseen hyökkäämisen. Toki sekin sillä oletuksella, että pelikaveria kiinnostaa pelikumppanin kohtalo tai että on ylipäätään yhtään enemmän hereillä kuin ympärillä pyörivät zombit.

Welcome to ParadiZen zombikokemus taipuu sujuvasti monenlaiseen pelaamiseen. Olipa pelaaja yksinäinen susi, satunnainen kimppapelaaja tai täyspäiväistä moninpeliä harrastava selviytyjäoletettu, pelin joustava moninpeliluonne taipuu monenlaiseen muottiin. Kaverin kanssa voi pelata silloin ja tällöin tai vaikkapa kokonaisia tehtäväketjuja suorittaen. Sitä paitsi kaverin kanssa on mukavampi joutua zombihirvitysten kouriin kuin täysin yksin.

Mikä parasta, kaverin kanssa pelaaminen ei suinkaan haittaa omaa edistymistä pelissä. Näinpä kaverin kanssa puuhastelu ja seikkaileminen ei suinkaan ole pois omasta tarinalinjastosta. Pelaajia yhteen moninpelisessioon mahtuu enimmillään neljä kerrallaan. Jotta moninpelikokemuksen kuvailu ei jäisi täysin tekstin tasolle, on hommasta julkaistu myös muikea video.

Welcome to ParadiZe on toiminnallinen ja humoristinen selviytymistoimintapeli, jossa pelaaja ohjaa selviytyjää zombimaailmanlopun jälkeisessä maailmassa. Apuna aseiden lisäksi ovat kätevät hakkerointikypärät, joilla zombeista voi kesyttää omia alkukantaisia apureita.

Welcome to ParadiZe ilmestyy 29. helmikuuta 2024 - ja ja S -pelikonsoleille sekä :lle. Pelin ikäraja on PEGI 18.

Rentoudu digitaalisessa puutarhassa – Garden Life peli ilmestyi tänään Kommentit pois päältä artikkelissa Rentoudu digitaalisessa puutarhassa – Garden Life peli ilmestyi tänään

Garden Life

PAN Visionin jakelema ja NACONin julkaisema tarjoaa mindfulness-henkistä virtuaalipuuhastelua ja rentouttavaa pelaamista.

Virtuaalisen puutarhan ja kasvihuoneen kanssa puuhastelu voi olla yhtäältä sekä rentouttavaa näpertämistä että tarinavetoista kevytseikkailua ilman suuria ja vaikeita haasteita. Suorituskeskeisen pelaamisen vastapainoksi luotu Garden Life: A Cozy Simulator on lämminhenkinen kokemus täynnä kevyttä tekemistä ja vaivatonta pelattavaa kasvimaan, puutarhan ja lähiympäristön sekä erilaisten puutarhatarvikkeiden parissa.

Värikkäässä ja hyväntuulisessa pelimaailmassa on kaksi erilaista pelimuotoa. Näitä ovat tarinavetoinen kevytseikkailu pienen kaupungin yhteisössä ja omassa rauhassa edistyvä puuhailupuoli ilman suuria tavoitteita tai varsinaisia haasteita. Jälkimmäinen näistä keskittyy enemmän rentouttavaan mindfulness-henkiseen puuhailuun, jossa aivot saavat lepoa ja mieli rentoutumista, kun pelaaja voi keskittyä harmittomiin askareisiin omaa virtuaaliympäristöään kunnostaen. Tarinavetoisessa pelitilassa pelaajalla on selkeitä toisiinsa liittyviä tapahtumia ja tehtäviä, jotka vievät peliä eteenpäin omalla painollaan.

Olipa pelitilana kumpi tahansa, molemmat keskittyvät puutarhanhoitoon, kasveihin ja elinvoimaisen ympäristön kanssa pakertamiseen. Etenemisen myötä pelaajaa palkitaan uusin työkaluin, kasvein ja tarvikkein, jotka tuovat lisää mahdollisuuksia pelissä etenemiselle.

Mukana on yli 120 erilaista kasvia eri väriversioineen ja peräti 245 erilaista koriste-esinettä ympäristöä kaunistamaan. Näiden monipuolisella yhdistämisellä jokainen voi löytää oman virtuaalisisustajansa pienellä vaivalla.

Garden Life on nyt saatavilla , , ja S -pelikonsoleille sekä :lle. Pelin Nintendo -versio julkaistaan myöhemmin tänä vuonna. Pelin ikäraja on PEGI 3.