Tehtävä: Mahdollinen, kiitos Netflixin – Arvioitavana kaikki Mission: Impossible -leffat Kommentit pois päältä artikkelissa Tehtävä: Mahdollinen, kiitos Netflixin – Arvioitavana kaikki Mission: Impossible -leffat

eli 90-luvun kotoisasti “Mahdoton tehtävä” oli tuolloin 90-luvun alussa älyttömän siisti juttu. En muista siitä oikeasti juuri mitään paitsi tiimityön, teknovempaimet, tyypin joka käytti aina maskia ja – tietysti – yhden kaikkien aikojen tunnistettavimmista tunnusmusiikeista. Tuota tunnaria sitten kuuli siellä sun täällä parodioissa ja korostamassa sitä, että nyt suoritetaan huippusalaista, jännittävää ja äärimmäisen stealthya tehtävää.

Sitten tuli . Kaksi ensimmäistä leffaa aikanaan katsoin ja niin hirveästi petyin, että jätin leffat sikseen vuosiksi. Kunnes tänä vuonna päätin paikata aukon sivistyksessä, katsoa ne kaikki ja tarjota teille kuuman ottoni niiden parhausjärjestyksestä. Sinun tehtäväsi, arvoisa lukija, mikäli otat sen vastaan, on pitää lähtökohtani mielessä ja muistella sitä, jos mielipiteitäni on vaikea sulattaa. Tämä kirjoitus loppuu kuuden kohdan ja yhteenvedon päästä.

Onnea matkaan, ja mikäli kiinnostus herää, jokainen näistä löytyy kirjoitushetkellä Netflixistä.

6. Mission: Impossible III

Kolmannessa osassa unohdetaan autuaasti kaikki edellisissä osissa tapahtunut, kuten näissä elokuvissa on tapana. J.J. Abrams tuntuu unohtavan suurin piirtein kaiken muunkin, kun käsivarakameran vakautta mitataan Richterin asteikolla ja leikkauksia tulee tyypillisesti noin sekunnin välein. Tarina on melko tyypillistä Abramsia, jossa tärkeintä ei niinkään ole sisäinen logiikka tai uskottavuus, vaan käsikirjoittajan hinku yllättää katsoja pohjustamattomilla käänteillä. Elokuva yliviljelee aikarajoja ja vieläpä hyvin keinotekoisesti vetämällä aikoja täysin hatusta. Pahinta lienee kuitenkin Philip Seymour Hoffmanin täydellinen haaskaus, kun erinomaiselle näyttelijälle annetaan rooliksi “sadistinen pahis”. Hahmoja ylipäänsä on vaikea kutsua edes yksiulotteiseksi; enemmänkin ne tuntuvat lapsen ensimmäisiltä yrityksiltä hahmottaa, mitä ulottuvuus edes tarkoittaa. Pahis on sadistinen, tyttöystävä söpö. Symppaan eniten aivan alussa olevaa juhlavierasta, joka pitää Ethan Huntia (siis Tom Cruisea) puistattavan tylsänä ihmisenä. Kaikessa on mahdottoman väkinäinen ja teennäinen maku.

Tässä MI3:n keskeinen jengi. Kuulemma. Taisivat pyyhkiytyä itsestään muististani viidessä sekunnissa elokuvan jälkeen.

Noin puolen välin paikkeilla leffa kuitenkin vähän piristyy. Kaikesta nihkeydestäni huolimatta sydämeni alkoi hakata, mikä on vastaansanomaton merkki siitä, että jotakin on tehty oikein. Ei se hyvä elokuva ole, ja jotakin kertoo sekin että kaikista pisin yksittäinen otto, arviolta kymmenen sekuntia, on sivukuvaa Tom Cruisesta juoksemassa pitkin katua. Ilman esteitä, ilman vaaroja. Ihan vaan Tomppa juoksemassa.

Kai siinäkin joku aikaraja oli.

5. Mission: Impossible

Joku voisi sanoa tätä klassikoksi, mutta näin tämän teatterissa ja lähdin silloinkin sieltä pahalla tuulella. Juoni on tv-sarjan fanille haiseva isku päin pläsiä ja merkillisen yksinkertainen. Kai tämän jotenkin hyväksyy sillä, että Mission: Impossible -franchise on nykyään yhtä kuin Ethan Hunt, mutta silti Jim Phelpsin rooli on tässä rikollisen huono.

Ei sarjan ensimmäinen kyllä aivan surkea ole. Casting on ehkä leffasarjan paras ja Hunt pääsee jopa hieman hyödyntämään old school -tradecraftia eli vakoojantaitoja. Muutenkin asetelma on sarjan muihin osiin verrattuna ihastuttavan maanläheinen: vakoojatarina, jossa tärkeintä on tiedustelu, eivät pyssyt ja nopeatempoinen toiminta. Parhaat kohtaukset eli ikoniseksi muodostunut, moneen kertaan parodioitu roikkukohtaus sekä loppuhuipennus ovat yhä rautaa. Brian de Palman ohjaustyö on yleisesti ottaen kuitenkin vähän merkillistä outoine kuvakulmineen; Cruisekin vetää ehkä sarjan pahimmat skientologivirnistykset.

Bonuspisteitä ihanasta 90-luvun Hollywood-internetistä, jolla ei ole mitään tekemistä minkään kanssa ikinä.

4. Mission: Impossible – Rogue Nation

loistaa McQuarrien leffojen kirkkaimpana tähtenä.

Christopher McQuarrien kirjoittama ja ohjaama leffasarjan viides osa Rogue Nation on omituisen unohdettava erityisesti verrattuna edeltäjäänsä (josta myöhemmin). Tietyt tyylitellyt kohtaukset jäävät pinnallisiksi ja tuntuvat lähinnä Rebecca Fergusonin muotojen esittelyltä. Joillekin se voi toimia, itselleni tulee kiusallinen olo ja male gaze -mittaristo huutaa punaisella. Tällaisesta kameratyöstä huolimatta Ferguson on leffan parasta antia ja varastaa intensiivisellä olemuksellaan koko show'n. Mission: Impossiblelta tämä ei oikein tunnu mitenkään päin – McQuarrielle tuntuu riittävän kasvomaski ja pari kohtausta, jossa on tehtävä on: näennäisen mahdoton. Tunnusmusiikkia käytetään harvakseltaan ja lähinnä Bond-tunnarin tavoin. Konetuliräiskettä on sitten sitäkin enemmän. Sean Harrisin esittämä konna on mitäänsanomaton ja juoni jatkaa hullu terroristi -linjalla, ja oudosti edes ei ole hauska. Yksikään nelososasta tuttu hahmo ei tunnu itseltään.

Keskinkertainen, vähän tylsä ja unohdettava elokuva, josta saisi muutaman nimen ja tunnusmusiikin muuttamalla tehtyä Bondin.

3. Mission: Impossible –

Tätä sarjan kuudetta ja toistaiseksi viimeisintä leffaa näkee useasti kärkisijoilla franchisesta puhuttaessa ja on se selkeä parannus turvallisen tasapaksuun aiempaan osaan nähden: muutama kohtaus todellakin loistaa – omana suosikkinani Vanessa Kirbyn dominoima yökerhokohtaus – ja kameratyö on kaunista, jos kohta melko pinnallista. Siinä mielessä leffa tuo mieleen Skyfallin, joka kyllä näyttää hyvältä, mutta jonka estetiikalla tuntuu olevan hyvin vähän tekemistä elokuvan tarkoituksen kanssa.

Falloutin käsikirjoitus vaan kärsii laiskuudesta, mikä vesittää kokonaisuutta. Keskeiset käänteet on kirjoitettu tökerön kliseisesti, tarina tuntuu pakotetulta ja hahmojen motivaatiot tuntuvat noudattavan eivät suinkaan hahmon kehityksestä vaan käsikirjoittajan oikkuja. Eräs vaikuttava kohtaus paljastuu kuvitelmaksi! McQuarrie ilmeisesti kirjoittaa M:I:nsä hienojen stunttien ympärille ja siltä tämä valitettavasti tuntuukin. Tuliaseilla räiskitään arviolta entistä enemmän, edellisen osan puisevin hahmo tekee puisevan paluunsa ja kokonaisuus huutaa yhä kovempaan ääneen, että ei ole ikinä saanut tehdä Bond-elokuvaa. M:I:stä muistuttavat tutut näyttelijät ja se pakollinen naamio, jota käytetään ennalta-arvattavasti. Lopun sinänsä näyttävät stuntit menettävät tehojaan kun tarinasta ja hahmoista ei siinä vaiheessa enää hirveästi jaksa välittää.

Viimeinen kohtaus on pohjanoteeraus, Doctor Whon messiaanisimpia (lue: korneimpia) hetkiä muistuttava Ethan Huntin ylistysvirsi ja täysin vastakkainen franchisen parhaimman osan vastaavalle. Ja hemmetti, siinä väitetään, että Huntin elämässä olisi ollut vain kaksi tärkeätä naista ja unohdetaan täysin sarjan toiseksi paras osa!

2. Mission: Impossible II

Moni lukija epäilemättä epäilee tässä vaiheessa arvostelukykyäni, kun monesti sarjan kehnoimmaksi osaksi tituleerattu – ja minun itsenikin teatterissa vihaama – toinen osa paistattelee parhausjärjestyksessä kakkossijalla. Eikä käy kiistäminen, että paikoin kakkososa on aika kamala: musiikki on hirveätä (ainakin meikäläiselle, joka vihaa nu metalia) ja ohjaaja John Woon dramatiikantajun siirappisuus on niin sakeata, että se voitaneen luokitella hermomyrkyksi. Muutama lähikuva ja hidastus on sen verran korni, että Yhdysvaltain Keskilännen maissinviljelijät epäilemättä soittelivat ja pyysivät satoaan takaisin.

Mutta on leffassa muutakin. Ihan rehellisyyden nimissä on sanottava, että on ihana. (Kyllä, minulla on heikko kohta.) Eihän leffan romanssi mikään kuolematon rakkaustarina ole, mutta hemmetti, Thandie Newton! Roolihahmonsa Nyahin ja Huntin suhde tuntuu riittävän aidolta, jotta tarinassa on laajemman uhan lisäksi henkilökohtaiset emotionaaliset panokset. Siihen kun lisätään Dougray Scottin näyttelemä Sean Ambrose sarjan kirkkaasti parhaana ja ainoana ihmisen tuntuisena pahiksena, kakkososan jännitysmomentti tuntuu hyvin ainutlaatuiselta. Onhan se melodramaattinen ja viljelee tykittelee kaksin käsin kaikki woomaisuutensa, mutta minusta se vaan lisää leffan viihdyttävyyttä. Ja hitto vie: leffan isoin tulitaistelu esitetään traagisena tapahtumana, kun vaikkapa McQuarrielle ne ovat jo aika geneeristä räiskettä.

John Woo ei olisi John Woo ilman kyyhkysiä.

Väitän vakavissani, että tämä on tullut vain paremmaksi ajan myötä. Tyylirikot voi katsoa saman hassun nostalgialinssin läpi kuin Tom Cruisen hiustyylin ja niiden alta paljastuu aliarvostettu leffa. Ei nyt ehkä ihan helmi, mutta kenties sen viihdyttävyys tuleekin sen peittelemättömän melodramaattisesta tyylistä, joka ei löyhkää eltaantuneimmalta Hollywoodilta. Välillä se on oikeasti viihdyttävä, välillä tahattoman hauska, mutta tylsäksi ja värittömäksi tätä on vaikea kutsua! Se on häpeilemättä itsensä näköinen elokuva.

Mutta onko se Mission: Impossible? Eipä oikein.

1. Mission: Impossible –

Harvemmin sitä leffasta tulee välittömästi hyvälle tuulelle, mutta J. J. Abramsista toivuttuani Brad Birdin ohjaama Ghost Protocol iski kuin miljoona hyväntuulista volttia suoraan sydämeen! Animaatiohommissa kunnostautuneen Birdin ensimmäinen live action -ohjaustyö on täynnä ihmeellisen virtaviivaista kuvakerrontaa.

Pahis on tällä kertaa ihan ok, sillä vaikka hänen suunnitelmansa onkin tympeän kliseinen ydintuho, Michael Nyqvist kuitenkin elävöittää yksiulotteisen hahmonsa hienolla presenssillään ja onnistuu pahikseksi olemaan jopa fiksu. Samuli Edelmann hänen apurinaan on kenties leffan heikoin lenkki tai sitten en vain ole päässyt yli 90-luvulla syntyneistä ennakkoluuloistani. Näistä huolimatta tarinan panokset tuntuvat kunnollisilta ja vaarat aidoilta. Käsikirjoitus on hauska ja vivahteikas – ja vaikkei tästä krediittiä saanutkaan, McQuarrien viimeistelemä.

Paljolti tarinan toimivuudessa toki auttaa Birdin ohjaustyö. Käsikirjoitus voi kuvailla vaikka mitä, mutta ilman kunnon ohjaustyötä homma jää latteaksi. Ghost Protocolin parhaat kohtaukset kuitenkin ovat hiuksianostattavan jännittäviä ja huvipuistomaisen huikeita, ja meikäläisen korkeanpaikankammoa kutkuteltiin täydellisen viihdyttävästi. En muista, milloin olisin aiemmin päästänyt näin spontaaneja kiljahduksia leffan parissa!

Hauskinta vieläpä on se, että leffan kaksi ensimmäistä näytöstä menevät kuljettaessa huikeasta kohtauksesta toiseen ja jokainen niistä eroaa toisistaan. En yleensä pidä kuluneista kielikuvista, mutta jos kirjaimellisesti haukoin henkeäni odotellessani mitä leffa seuraavaksi keksii, niin paha siinä on sanoa muuta kuin että haukoin henkeäni odotellessaani mitä leffa seuraavaksi keksii. Kolmosnäytöksen alussa tahti hieman hidastuu, kuten yleensä tapana on, ja jos jotakin pitää moittia, niin tämä suvantovaihe tuntui vähän laahaavan.

Voittajan on lupa vähän pokkuroida.

Noin muuten sarjan neljäs osa on kyllä nappisuoritus. Hunt pääsee tekemään työtä loistavan tiimin kanssa, rysäytti kertoheitolla häntä kohtaan tuntemani ennakkoluulot 50. kerroksen ikkunasta pihalle, Pegg on hulvaton ja leffa huokuu jokaisesta solustaan halua tehdä oikeutta legendaariselle tunnarille, franchisen nimelle ja huippuluokan vakoojaviihteelle. Tehtävä: Mahdoton vaatii tiimin, vakoojameininkiä, hauskoja vempaimia ja jännittävän fiiliksen – ja kerrankin se onnistui!

Kirkkaasti genrensä kärkikastia ja yksi viihdyttävimmistä elokuvista, joita olen aikuisiällä nähnyt.

Lopuksi

Merkillisen ailahteleva on siis Ethan Huntin matka. Ethan Hunt ja Ving Rhamesin rikollisen vähälle käytölle jäävä Luther ovat ainoat kaikkia osia yhdistävät tekijät. Kolmososasta lähtien sarja siirtyy Bad Robotin haltuun ja tuo mukaan Simon Peggin ja tiettyä muuta jatkuvuutta. Tietyllä tapaa sarjan hyve on sama kuin Alien-elokuvissakin eli se, että jokainen ohjaaja voi tehdä asiat omalla tavallaan. Mutta kyllähän siinä vähän surku tulee kun poikkeuksellisen hyvän Ghost Protocolin jälkeen törmää unohdettavaan Rogue Nationiin.

Ilman M:I-nimeen liittyviä odotuksia McQuarrien kaksi osaa, Rogue Nation ja Fallout, ovat epäilemättä merkittävästi viihdyttävämpiä. Omalta osaltani niissä tökkivät kaavamainen tuliaseräiskintä, joka nykypäivänä lähes poikkeuksetta ärsyttää, sekä käsikirjoitukset joille tuntui olevan tärkeämpää siirtyä nokkelasti stuntista toiseen kuin kertoa millään muotoa merkityksellistä tarinaa. Niiden ehdoton kohokohta meikäläiselle on Rebecca Ferguson, jonka luvataan palaavan myös sarjan seitsemänteen osaan, jota luotsaa jälleen McQuarrie. Kyllä kiitos, koska Ferguson on lupaavin toimintatähti pitkään aikaan.

Harmittaahan se vanhaa fania, että Mission: Impossible on nykyään lähinnä Tom Cruise + vähän soheloiden käytetty tunnari. Mutta ennakkoluuloni voitettuani löysin kuuden leffan joukosta yhden todellisen helmen, yhden ihastuttavan persoonallisen ja aliarvostetun toimintaleffan, pari mukiinmenevää rymistelyviihdettä ja yhden eltaantuneen klassikon. Ja jopa Abramsin ryökäle antoi pumpulle töitä.

Hyvää viihdettä, Jim.

Vuoden 2024 suoratoistojen katsotuimmat leffat ja sarjat selvillä – kärjessä Oppenheimer ja From Kommentit pois päältä artikkelissa Vuoden 2024 suoratoistojen katsotuimmat leffat ja sarjat selvillä – kärjessä Oppenheimer ja From

From

Suomalaisten vuoden 2024 suoratoistosuosikit ovat nyt selvillä. JustWatch-palvelun tilastojen mukaan Christopher Nolanin ohjaama on vuoden katsotuin elokuva ja kauhusarja hallitsee TV-sarjojen kärkeä.

Top 10 -listoilla nähdään monipuolisesti sekä kotimaista että kansainvälistä tuotantoa, ja suosituimmat genret vaihtelevat historiallisista draamoista toimintaan sekä scifiin. Erityisesti suuret suoratoistopalvelut , Disney+ ja ovat vahvasti edustettuina katsotuimpien sisältöjen joukossa.

Katsotuimmat elokuvat:

  1. Oppenheimer
  2. Civil War
  3. : Osa kaksi
  4. Poor Things
  5. Dyyni
  6. Killers of the Flower Moon
  7. The Zone of Interest
  8. Anatomy of a Fall

Elokuvien osalta kärjessä jatkaa Oppenheimer ja kymmenen katsotuimman joukossa ovat myös molemmat Dyyni-elokuvat. Kansainvälisistä uutuuksista huomiota ovat saaneet muun muassa Godzilla Minus One ja The Beekeeper.

Katsotuimmat sarjat:

  1. From
  2. Yellowstone
  3. True Detective
  4. The Walking Dead
  5. The Bear
  6. Law & Order: Special Victims Unit
  7. The Boys

Suoratoistopalveluiden TV-sarjojen kärkipaikkaa pitää kauhusarja From, jota seuraavat poliisisarja The Rookie ja lännendraamasarja Yellowstone. Uusi Shogun-sarja on myös löytänyt tiensä suomalaisten suosikkien joukkoon sijoittuen neljänneksi.

Suoratoistopalveluista Netflix, Disney+ ja Prime Video ovat vahvasti edustettuina listoilla. Erityisesti Prime Videon Fallout-sarja ja Netflixin True Detective ovat keränneet katsojia. Pitkäaikainen suosikkisarja The Walking Dead pitää myös pintansa kymmenen suosituimman sarjan joukossa.

Listat osoittavat suomalaisten katsojien monipuolisen maun, jossa yhdistyvät sekä laatudraamat, toiminta että jännitys. Sekä kotimainen että kansainvälinen sisältö näyttää löytävän tiensä suomalaisten ruuduille.

Tilastot perustuvat JustWatch-palvelun keräämään dataan Suomen suoratoistokatselusta aikavälillä 1.1.-31.12.2024.

Lähde: JustWatch

Fallout -veteraanit houkuttelevat uusia pelaajia Quarry Junctioniin Kommentit pois päältä artikkelissa Fallout -veteraanit houkuttelevat uusia pelaajia Quarry Junctioniin

Fallout: New Vegas

Fallout: New Vegas on kokenut pelaajamäärän nousun hittisarjan ansiosta. Tämä uusien pelaajien vyöry on johtanut siihen, että kokeneet erämaa-asukkaat ovat harrastaneet hieman ilkikurimaista kiusaamista, kutsukaamme sitä aloitusriitiksi.

Sosiaalinen media on täynnä kyseisen pelin ”veteraaneja”, jotka ohjaavat aavistamattomia pelaajia Quarry Junctioniin, joka näyttää kätevältä oikoreitiltä kuuluisalle New Vegas Stripille. Matka Quarry Junctionille voi tuoda kuitenkin odottamattomia mutkia matkaan, koska sillä on pelottava salaisuus: se on täynnä Deathclaweja, erämaan pelottavimpia petoja.

Quarry Junction New Vegasin kartalla.
Epäonninen kohtaaminen Deathclawsin kanssa.

Nämä olennot, varsinkin Quarry Junctionilla esiintyvät suurissa määrin, muodostavat vakavan uhan jopa hyvin varustelluille hahmoille. Uusille pelaajille, joilla on vaatimaton aloitusvarustus, matka Quarry Junctioniin on käytännössä taattu kuolema. Sen maine kuolemanloukkuna on vakiintunut Fallout-yhteisössä.

Obsidianin Josh Sawyer, joka työskenteli New Vegasissa, on kommentoinut asiaa. Sawyerin mukaan paikat kuten Quarry Junction oli suunniteltu haastamaan pelaajia ja kannustamaan heitä parantamaan taitojansa ennen sinne menemistä. Hän muotoili sen ”” -lauseeksi, josta monet Fallout-veteraanit pitävät kovasti.

Fallout: New Vegas

Vaikka tämä harhaanjohtava neuvo voi vaikuttaa julmalta, se on osa Fallout-kokemusta. Samanlaisia ​​taktiikoita voivat käyttää myös pelaajat verkossa pelattavassa Fallout 76:ssa, vaikka tuo yhteisö tunnetaankin vieraanvaraisempana uusille pelaajille. Loppujen lopuksi sivilisaation mukavuudet on hylätty jo kauan ennen tapahtumia.

Fallout-tv-sarjassa ei ole vielä näytetty Deathclawseja, mutta ohjaajat ovat vakuuttaneet faneille, että ne tekevät kauhistuttavan esiintymisen kaudella 2.

Lähde: IGN