Testi: Samsung Galaxy Z Flip 6 on kompakti ja monikäyttöinen puhelin, joka hipoisi tiettyjen ominaisuuksien kanssa lähes täydellisyyttä Kommentit pois päältä artikkelissa Testi: Samsung Galaxy Z Flip 6 on kompakti ja monikäyttöinen puhelin, joka hipoisi tiettyjen ominaisuuksien kanssa lähes täydellisyyttä

Galaxy Z Flip6 lupasi ilmestyessään mullistaa älypuhelinkokemuksen yhdistämällä suorituskyvyn ja innovatiivisen muotoilun. Etupuolen kätevä 3,4-tuumainen Flex Window tuo suosikkisovellukset, viestit ja valokuvatulokset ulottuvillesi ilman puhelimen avaamista. Sisällä odottaa häikäisevä 6,7-tuumainen Dynamic AMOLED 2X -näyttö, joka loistaa kirkkaudellaan (jopa 2 600 nitiä) ja elävillä väreillään kaikissa valaistusolosuhteissa.

50 MP kameratekniikka, joka on lainattu Galaxy S24:stä, takaa vaikuttavat kuvat ja videot, ja FlexCam-järjestelmä tekee käsistä vapaan kuvaamisen entistä helpommaksi. Snapdragon™ 8 Gen 3 -piirisarja ja 4 000 mAh akku takaavat sulavan suorituskyvyn ja pitkäkestoisen käyttöajan. Galaxy Z Flip6 on yhtä kestävä kuin tyylikäs, Armour Aluminium- ja Gorilla Glass Victus 2 -rakenteen ansiosta.

Näin seisoo mm. Samsungin virallisessa tuote-infossa, mutta mitenkä kaikki nämä lupaukset lunastetaan varsinaisessa arjen käytössä?

Estetiikkaa ja housuihin helposti sujahtavaa minimalismia

Puhelin tuntuu laadukkaalta kädessä ja sen taittuva muotoilu tekee siitä erityisen taskuystävällisen. Taitettuna se on niin kompakti, että sen olemassaolon saattaa jopa hetkeksi unohtaa taskussaan, mikä toisinaan tällaiselle ”tavaroiden hukkaajalle” oli jokseenkin myös pelottava kokemus. Aina se puhelin onneksi kuitenkin taskujen pohjalta lopulta löytyi. Uusi mattapintainen viimeistely tuo laitteeseen tyylikästä käytännöllisyyttä ja täytyykin kehaista, että puhelin on ulkoisesti kyllä häikäisevän kaunis kapistus.

IP48-luokitus tarjoaa kiitettävä suojaa pölyä ja nesteroiskeitä vastaan. Vaikka puhelin ei ole täysin pölytiivis, se kestää pienet roiskeet ja tahrat hyvin.

On kuitenkin huomioitava, että ulkonäyttö on altis naarmuuntumiselle. Suojakotelon hankkiminen on erittäin suositeltavaa, ja puhelinta kannattaa säilyttää taskussa erillään avaimista, kolikoista ja muista ylimääräisistä roinista.

Konepellin alla jyskyttää tekniikka, joka ei helpolla hyydy

Laitteen sydämenä toimii tehokas Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiiri yhdistettynä 12 gigatavun RAM-muistiin. Tämä yhdistelmä takaa sujuvan suorituskyvyn niin perus käytössä kuin vaativammissakin tehtävissä, mukaan lukien mobiilipelaaminen, joka meillä täällä Errorillakin on avainasemassa.

Päänäyttönä toimii 6,7-tuumainen AMOLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella. 2600 nitin kirkkaus takaa erinomaisen näkyvyyden kirkkaassakin päivänvalossa. HDR10-tuki parantaa erityisesti videoiden ja elokuvien katselukokemusta huomattavasti.

3,4-tuumainen ulkonäyttö on kätevä ilmoitusten tarkistamiseen, mutta sen käyttömahdollisuudet ovat rajatut. on ottanut konservatiivisen linjan sovellustuen suhteen, mikä rajoittaa toisinaan ulkonäytön hyödyllisyyttä.

4000 milliampeeritunnin akku, joka toki paperilla kuulostaa hyvältä, riittää tällaisessa semi-kovassa multimediakäytössä yhden päivän ajaksi, mutta aktiivisemmat käyttäjät joutuvat turvautumaan lataukseen kesken päivän. 25 watin latausteho on nykystandardeilla melko vaatimaton, joten ultranopeita latausaikoja on turha odotella.

Kuvapuolella Galaxy Z Flip 6 nappaa pisteet kotiin pääkamerallaan, joka on nostettu 50 megapikseliin. Myös 12 MP:n ultralaajakulma tekee tehtävänsä kunnialla, kuin siihen tarkoitetun sotaratsun kuuluukin. Selfiepuolella kuvaillaan omaa naamavärkkiä 10mp:n kameralla, joka on vähintäänkin ok-tasoista.

Valitettavasti telekameraa ei tällä kertaa mukana nähdä, mikä saattaa harmittaa verrattomasti, varsinkin meitä zoomailun ystäviä, jotka ovat tottuneet S-sarjan viimeisimpien mallien, erittäinkin näppärään telezoomiin.

Kameran tekoälyominaisuudet ovat kiinnostavia, mutta jotkut niistä jäävät kyllä edelleenkin melko vaatimattoman kikkailun asteelle, eikä niille juurikaan keksi järkevää käyttöä.

Taittuvan rakenteen ansiosta puhelin tarjoaa ainutlaatuisia mahdollisuuksia kuvaamiseen. Puhelimen voi asettaa eri kulmiin ilman lisävarusteita, mikä mahdollistaa kiinnostavien perspektiivien tallentamisen esimerkiksi maisema- ja luontokuvauksessa. Tämä ominaisuus on erityisen hyödyllinen, kun halutaan tallentaa yksityiskohtia vaikkapa kukista tai lehdistä eri kuvakulmista. Näin talvisin, valokuvaajan perspektiivistä taittuvanäyttöisyys tuo valttikortin esimerkiksi tähtitaivaan kuvausta varten, sillä puhelimen saa taitettua vakaasti esimerkiksi ulkona olevalle vakaalle tasolle. Tuolloin kuvan valotus onnistu täydellisesti ilman pienintäkään käden tärinää.

Voidaan siis sanoa, että oikein käytettynä Flip 6 on samalla kuin kolmijalka jo itsessään.

Pieni samplegalleria

Puhelimen taittuva muoto tekee siitä myös poikkeuksellisen kompaktin ja helposti kannettavan. Tämä on merkittävä etu erityisesti luonto- ja maisemakuvaajille, jotka usein matkustavat kaukaisiin kohteisiin ja arvostavat kevyttä ja tilaa säästävää kuvauskalustoa. Taittuvuutensa ansiosta puhelin mahtuu helposti taskuun tai pieneen laukkuun, mikä tekee siitä ihanteellisen kumppanin meille ”erähenkilöille” vaikkapa omille sunnuntairetkillemme.

Videopuolella puhelin tarjoaa kohtalaisen laatuista 4K -videomateriaalia 60fps:n nopeudella, ja tässäkin tapauksessa täytyy kehaista, että videokäyttöön puhelimen taittuvanäyttöisyyden vuoksi, vain mielikuvitus on rajana, mitä kaikkea sillä voikaan keksiä kuvattavaksi.

Pelkästään kameraominaisuuksien perusteella Z Flip 6:ta on vaikea suositella hintaluokassaan, sillä samalla rahalla saa kuitenkin ns. ”tavallisia” älypuhelimia paremmilla kennoilla ja ominaisuuksilla varustettuna.

Kenelle Samsungin Flip -sarja soveltuu parhaiten?

Samsung Galaxy Z Flip 6 ei ole se puhelin, joka varastaa ihan täysillä sydämiä uutuusominaisuuksillaan, mutta se tarjoilee erinomaista suorituskykyä, huoliteltua muotoilua ja pitkää ohjelmistotukea. Sen alkuperäinen hinta voi kirpaista hieman, mutta nyt kun uusia malleja alkaa tulemaan markkinoille, sen voi takuulla löytää erittäinkin kätevään hintaan, jolloin se on erittäinkin suositeltava puhelin taittuvanäyttöisistä ja kompaktista koosta pitäville.

Jos etsit taittuvanäyttöistä puhelinta, joka ei kikkaile liikaa, mutta hoitaa hommansa mallikkaasti, Z Flip 6 on varteenotettava valinta. Jos taas kaipaat monipuolisempaa kansinäyttöä, huippuluokan kameraa tai pidempää akkukestoa, kannattaa vilkaista myös muiden toimijoiden tonteille.

Jos minimalistisen tyylikkyyden ja järkiperäisen suorituskyvyn yhdistelmä saa sydämesi ”syttymään ja räjähtämään”, Samsung Galaxy Z Flip 6 ansaitsee ehdottomasti pienen paikkansa nappiverkkareidesi taskussa.

Samsung Galaxy Flip 6

8.5 / 10
Hyvää +Kompakti +Kaunis + Monikäyttöinen +Tehokas suorituskyky +Monipuoliset kuvausmahdollisuudet taittuvan rakenteen ansiosta (toimii kuin sisäänrakennettu kolmijalka) +Pitkä ohjelmistotuki Huonoa -Ulkonäyttö (3,4") on rajallinen käyttömahdollisuuksiltaan ja altis naarmuuntumiselle -Akunkesto (4000 mAh) riittää vain yhden päivän peruskäyttöön -Hidas latausteho nykystandardeilla -Kameraominaisuudet eivät yllä samaan tasoon kuin saman hintaluokan tavalliset älypuhelimet

Tutkimus: Kolmasosa suomalaisista epätietoisia puhelimensa tekoälyominaisuuksista Kommentit pois päältä artikkelissa Tutkimus: Kolmasosa suomalaisista epätietoisia puhelimensa tekoälyominaisuuksista

Samsungin teettämän tuoreen kyselytutkimuksen mukaan kolmasosa suomalaisista ei tiedä, onko heidän puhelimessaan tekoälyominaisuuksia. Samaan aikaan kun 41 prosenttia suomalaisista omistaa tekoälyllä varustetun puhelimen, heistä 35 prosenttia ei ole vielä hyödyntänyt näitä ominaisuuksia.

Tekoälyn käyttö keskittyy arkisiin toimintoihin

Tutkimus paljastaa, että tekoälyä hyödynnetään puhelimissa eniten hakutoimintoihin (58%), kuvanmuokkaukseen (56%) sekä valo- ja videokuvaukseen (51%).

”Tekoälyn suosio tiedonhaussa on kasvanut viime vuosina valtavasti, sillä se tarjoaa tietoa nopeasti ja helposti omaksuttavassa muodossa. Mobiililaitteisiin integroidut -hakutoiminnot myös avaavat uusia mahdollisuuksia, kuten hakujen tekeminen ruudulla näkyvän kuvan tai videon perusteella”, kertoo Samsungin maajohtaja Mika Engblom.

Kiinnostus tekoälyominaisuuksiin kasvussa

Tutkimuksen mukaan yli puolet (53%) suomalaisista haluaisi tekoälyominaisuuksia puhelimeensa tulevaisuudessa. Tekoälyltä toivotaan erityisesti apua:

  • Reaaliaikaisiin käännöksiin (31%)
  • Kuvaamiseen ja kuvankäsittelyyn (30%)
  • Tiedonhakuun ja nopeaan sisäistämiseen (29%)

”Uudessa Galaxy S25 -sarjassamme vuorovaikutus puhelimen kanssa on aiempaa sujuvampaa ja luonnollisempaa, mikä madaltaa kynnystä hyödyntää tekoälyä. Ihmiset ovat jo pitkään toivoneet, että puhelimelle voisi kertoa, mitä haluaa sen tekevän – ja nyt se on mahdollista”, Engblom toteaa.

Asiantuntijan vinkit tekoälypuhelimen käyttöön

Maajohtaja Engblom rohkaisee käyttäjiä tutustumaan tekoälyominaisuuksiin aktiivisesti:

  1. Kokeile eri ominaisuuksia rohkeasti arkisissa tilanteissa
  2. Aseta pikavalintoja useimmin käytetyille tekoälytoiminnoille
  3. Jaa kokemuksia muiden käyttäjien kanssa
  4. Varmista tietoturva ja tutustu tietojen käsittelytapoihin
  5. Mukauta asetukset omien tarpeiden mukaan

”Tekoälyn käytön osaaminen ja hyödyntäminen on juuri nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan. Päivittäinen luonnollinen käyttö lisää ymmärrystä ja tuo oivalluksia tekoälyn laajempaakin hyödyntämistä varten”, Engblom muistuttaa.

Kyselytutkimuksen toteutti Syno International Omnibus-tutkimuksena 12.–17. joulukuuta 2024. Tutkimukseen vastasi 1000 täysi-ikäistä suomalaista, ja otos on väestöä demografisesti edustava.

Puettava terveysteknologia mullistuu: Älykellot ja -sormukset voivat tehostaa perusterveydenhuoltoa merkittävästi Kommentit pois päältä artikkelissa Puettava terveysteknologia mullistuu: Älykellot ja -sormukset voivat tehostaa perusterveydenhuoltoa merkittävästi

Puettavan terveysteknologian seuraava suuri harppaus näyttää olevan sen integroituminen terveydenhuollon palveluihin. , , ja Withings ovat kaikki siirtymässä kohti mallia, jossa laitteet eivät vain seuraa käyttäjän terveyttä, vaan myös yhdistävät heidät suoraan terveydenhuollon ammattilaisiin.

Puettavan teknologian kehityskaari

Puettavan terveysteknologian ensimmäinen vuosikymmen alkoi vuonna 2007 Fitbitin julkistuksella. Tuolloin laite oli yksinkertainen askelmittari, joka kiinnitettiin vaatteisiin ja jonka tiedot piti synkronoida tietokoneelle. Nyt, lähes 20 vuotta myöhemmin, älylaitteet seuraavat automaattisesti sydämen sykettä, stressitasoja ja lukuisia muita terveysmuuttujia reaaliajassa.

Uudet innovaatiot ja yhteistyömallit

Withings on jo ottanut merkittävän askeleen eteenpäin Cardio Check-Up -palvelullaan, joka lähettää käyttäjän sydäntiedot sertifioidulle kardiologille arvioitavaksi 24 tunnin sisällä. Älysormusyritys Oura puolestaan on aloittanut yhteistyön Medicare Advantage -terveyspalvelun kanssa, tarjoten ilmaisia älysormuksia terveysvakuutuksen piirissä oleville asiakkaille.

Samsung on ilmoittanut visionsa olevan ”kattavan järjestelmän kehittäminen, joka tukee käyttäjää terveyden matkan joka vaiheessa” – aina mittaamisesta henkilökohtaiseen ohjaukseen ja terveydenhuollon palveluihin yhdistämiseen.

Terveydenhuollon tehostaminen

Ouran varatoimitusjohtaja Jason Oberfest uskoo, että puettava teknologia voi tehostaa perusterveydenhuoltoa merkittävästi. Kun lääkäreillä on käytössään potilaan pitkäaikaista terveysdataa, he voivat verrata vastaanotolla saatuja tuloksia potilaan omiin keskiarvoihin kansallisten keskiarvojen sijaan.

Tulevaisuuden näkymät

Fortune Business Insightsin mukaan puettavien lääkinnällisten laitteiden markkinoiden ennustetaan kasvavan 91,21 miljardista dollarista (2024) 324,73 miljardiin dollariin vuoteen 2032 mennessä.

Alan asiantuntijat näkevät, että puettavan teknologian toinen vuosikymmen keskittyy yhä enemmän tiedon kontekstiin ja sen hyödyntämiseen päivittäisessä päätöksenteossa. Tämä kehitys yhdistettynä terveydenhuollon palveluihin voi mullistaa sen, miten terveyttämme seurataan ja hoidetaan tulevaisuudessa.

Haasteet ja huolenaiheet

Vaikka kehitys vaikuttaa lupaavalta, esiin on noussut myös huolia tietosuojasta ja datan mahdollisesta väärinkäytöstä. Kysymyksiä herättää erityisesti se, miten terveystietoja suojataan ja voidaanko niitä käyttää esimerkiksi vakuutusmaksujen määrittämiseen.