
Sennheiser on nimi, joka herättää luottamusta erityisesti äänenlaadun maailmassa. Yrityksen keväällä julkaistu HD 505 -malli lupaa tuoda korkeatasoisen kuuntelukokemuksen yhä useamman ulottuville, myös peliharrastajille. Mallin takana on sama suunnittelufilosofia kuin muissakin valmistajan audiofiilikuulokkeissa: analyyttinen ääni, yksityiskohtien tarkkuus ja pitkäaikainen käyttömukavuus. Mutta tämä kaikki siis vain paperilla…
HD 505 on rakennettu Sennheiserin HD 500 -sarjan tuttujen kuorten pohjalle, ja sen tekninen toteutus, kuten 120 ohmin elementti ja avoin rakenne, viestii korkeista tavoitteista. Taajuusvaste ulottuu paperilla vaikuttavasti 12–38 500 hertsiin ja kuulokkeet painavat vain 237 grammaa. Mukana tulee irrotettava 1,8 metrin kaapeli sekä adapteri 6,3 mm liitäntää varten, mikä laajentaa käyttömahdollisuuksia niin pelikonsolista vahvistimeen kuin äänikorttiin tai AV-vastaanottimeen.
Valmistajan mukaan HD 505 soveltuu erinomaisesti paitsi musiikin kuunteluun myös elokuvien ja videopelien maailmaan, kiitos laajan äänikuvan ja tarkasti sijoitettujen kulmaelementtien, joiden luvataan jäljittelevän kaiutinkuuntelun tunnetta.
Mutta miten nämä kuulokkeet todella toimivat monipuolisessa viihdekäytössä, johon ne ovat räätälöity? Entä onko niissä todellakin liki 300 euron hintalapun edellyttämää suorituskykyä? Testasimme HD 505:t käytännössä, niin peleissä, musiikissa kuin studiotason äänenkäsittelyssä.

Testiraatimme löi slipoverit päälle, keitti teetä ja aloitti testauksen
Aloitimme testin odottavaisin mielin veljeni, 20 vuotta äänentoistoalalla työskennelleen kultakorvan kanssa. Sennheiserin kuulokkeet ovat yleensä vakuuttaneet laadullaan vuosien varrella, joten odotukset olivat korkealla. Pakkaus oli pelkistetty pahvilaatikko, ei turhia pröystäilyjä. Kuulokkeet itse näyttivät tyylikkäiltä, viimeistellyiltä ja hyvin rakennetuilta. Ensituntuma käsissä vahvisti positiivista mielikuvaa. Paketista löytyi myös kätevä kantopussi sekä adapteri, joka sopii esimerkiksi studiolaitteiden plugiliitäntään. Kuulokkeet tuntuivat ensikäytössä erittäin mukavilta, ja ne istuvat päähän kevyesti. Materiaalit ovat laadukkaita ja rakenteessa ei ole moitittavaa. Kuulokkeet eivät purista, ja ne sopivat pitkäkestoiseen käyttöön.
Testi aloitettiin ensin helpoimmasta päästä, iPhonella ja Spotifylla. Äänimaailma tuntui välittömästi lattealta, keskialueet toistuivat maireasti, mutta basso ja yläpää loistivat poissaolollaan. Ääni ei ollut erityisen erotteleva, eikä myöskään dynaaminen. Diskanttipäässä tuntui olevan jotain, joka vaimensi kirkkautta, eikä yläpään transientteja ollut juuri lainkaan havaittavissa. Bassossa oli läsnäoloa, mutta ei juurikaan kontrollia tai napakkuutta. Sellaista mitä tällaiseen tarkoitukseen suunnitelluilta kuulokkeilta olisi lupa jopa odottaakin.
Yllätys oli suuri koko testiryhmälle, kun äänikuva ei merkittävästi muuttunut
Transientit, eli äänen iskut ja elollisuus (eli se kuuluisa napse), jäivät edelleen vaisuiksi, lähes olemattomaksi. Ylätaajuuksien informaatio tuntui vaimealta ja epämääräiseltä. Äänikuva muistutti hieman auton perus-hifijärjestelmää: bassokeskiäänet kuulostivat tulevan jalkatilasta ja diskantit hieman irrallisena kojelaudalta. Tärkeät ylätaajuudet jäivät valitettavan vaimeiksi, vaikka kokonaisuus pysyikin pehmeän harmonisena.

Vaikka ääni jätti kriittisessä kuuntelussa hieman elottomaksi, päätimme tarkastella sitä myös käyttötarkoituksen näkökulmasta. Valmistaja lupaa kuulokkeiden soveltuvan erityisesti elokuville, peleihin ja ”kriittiseen” musiikinkuunteluun. Yhdessä pohdimme, että ehkä kriittisyys tässä yhteydessä tarkoittaa enemmän rentoa ja pitkään kestävää kotikuuntelua kuin varsinaista studiokriittisyyttä, joita monetkin kultakorvat ehkä Sennheiserin kaltaiselta brändiltä odottavat.
Jos kuitenkin haetaan positiivisia puolia neutraalista ja keskialuepainotteisesta 'napseettomasta' saundista:
- Kuulokkeet eivät rasita korvia pitkänkään kuuntelusession aikana.
- Ääni pysyy tasapainoisena myös heikomman lähdemateriaalin kanssa, mikä tekee niistä sopivat esimerkiksi rentoon podcast- tai taustamusiikkikäyttöön.
- Vahva keskialue auttaa erityisesti puheen ja laulun selkeydessä.
- Nämä kuulokkeet toimivat mainiosti taustakuunteluun, rentoutumiseen tai pelaamiseen.
- Ne antavat realistisen kuvan siitä, miltä tavalliset kuluttajalaitteet yleensä kuulostavat, tärkeä esim. musiikintuottajille.

Ottaen huomioon kuitenkin kuulokkeiden ovh-hinnan (279 €), äänenlaatu jättää hieman toivomisen varaa. Vertailukohteena mainittakoon legendaariset Sennheiser HD-25 -kuulokkeet (n. 150 €), jotka tosin ovat suunnattu eri käyttöön (ja ovat eri tyyppiset), mutta tarjoavat silti huomattavasti elävämmän ja kirkkaamman äänen. Hintalaatusuhde tuntuu Sennheiser 505 -mallin kohdalla siis hieman epäsuotuisalta, vaikka kuulokkeet sinänsä mukavat, ulkoisesti upeat ja laadukkaat ovatkin.
Lopputulos ja suositus
Sennheiser 505 ei ole kuuloke hifiharrastajalle eikä musiikin kriittiselle kuuntelijalle, joka odottaa kuulokkeilta elävyyttä, dynamiikkaa ja selkeää transienttitoistoa. Toisaalta, jos etsii mukavia ja ergonomisesti miellyttäviä kuulokkeita, joilla kuuntelee musiikkia rennosti, pelaa pelejä tai katsoo elokuvia ilman turhaa korvien väsymistä, nämä voisivat hyvinkin olla sopiva valinta.
Äänimaailma on miellyttävän pehmeä, eikä siinä ole häiritseviä ylilyöntejä. Kyllä korva näihin tottuu, ja rento taustakuuntelu sujuu mainiosti. Hinta kuitenkin on erittäinkin korkeahko saavutettuun äänenlaatuun nähden, joten näitä voisi suositella erityisesti silloin, kun näistä löytää markka-marketista erityisen hyvään tarjoushintaan, ja kun käyttö on nimenomaan rentoa, ei kriittistä. Tai toki jos kriteerinä on esim. kuulokkeiden ulkonäkö, käyttömukavuus ja laadukas viimeistely.
Ehkä 505 ei tule painimaan vuoden 2025 viihdekuulokkeiden raskaansarjan mestaruudesta, mutta samaan aikaan testaamamme, Sennheiserin 550 -sarjalainen onkin aivan eri juttu. Ja palataampas siihen aivan pian….