The Finnish Game Awards 2025 palkitsee parhaat suomalaiset pelit toukokuussaKommentit pois päältä artikkelissa The Finnish Game Awards 2025 palkitsee parhaat suomalaiset pelit toukokuussa
Suomen pelialan vuotuinen palkintogaala The Finnish Game Awards 2025 järjestetään Helsingissä 13. toukokuuta. Tapahtumassa palkitaan vuoden 2024 parhaat suomalaiset pelit ja pelialan toimijat neljässä pääkategoriassa: vuoden peli, vuoden tulokas, vuoden vaikuttaja ja vuoden luova suoritus.
Vuoden 2024 parhaan suomalaisen pelin palkintoehdokkaina ovat muun muassa Supercellin Squad Busters, Mainframe Industriesin Pax Dei ja Ranela Gamesin Finnish Cottage Simulator. Ehdokkaat edustavat laajaa kirjoa eri peligenrejä ja kehitystyylejä.
”Vuosi 2024 osoitti jälleen suomalaisten pelinkehittäjien luovan sinnikkyyden ja kyvyn uudistua. Kotimaiset studiot tarttuivat rohkeasti uusiin aiheisiin ja liiketoimintamalleihin”, kertoo Suomen Pelinkehittäjät ry:n hallituksen puheenjohtaja Joni Lappalalainen.
Peligaala järjestetään Ravintola Töölössä, ja sen palkintojenjakotilaisuus lähetetään suorana YouTubessa klo 19.00–20.30. Tilaisuus on avoin kutsuvieraille ja lipun ostaneille. Tapahtuman juontaa pelialan vaikuttaja Teemu Haila.
Palkintojen lisäksi gaalassa jaetaan tunnustuksia muilta alan toimijoilta, kuten IGDA Finlandin, Finnish Game Jamin ja W Love Gamesin palkinnot sekä opiskelijakilpailu Bit1:n pääpalkinto. Vuoden 2025 gaalaa tukevat useat suomalaiset peliyritykset, kuten Housemarque, Small Giant Games ja Supercell.
Palkitut pelit ja toimijat julkaistaan gaalan jälkeen Neogamesin verkkosivuilla ja lehdistötiedotteessa.
Suomen pelialan juhlahetki koettiin jälleen The Finnish Game Awards -gaalassa, jossa jaettiin palkintoja vuoden 2024 kovimmille pelijulkaisuille ja ansioituneille tekijöille. Tällä kertaa lavalla nähtiin tavallista enemmän yllätyksiä, juhlapuheita ja jopa historiallisia käänteitä.
Illan pääpalkinnon nappasi kunnianhimoinen hiekkalaatikkoseikkailu Pax Dei, jonka takana on Mainframe Industries. Kyseessä on massiivinen nettipeli, jossa pelaaja valitsee roolinsa keskiaikaisessa fantasiamaailmassa – rakentaa, tutkii, taikoo ja elää tarinaansa tuhansien muiden kanssa. Pelin maailma on avoin, myyttinen ja armottoman kiehtova, eikä mikään ole valmiiksi kirjoitettu. Pax Dei onnistui vangitsemaan pelaajat ja tuomariston, ja vei ansaitusti vuoden parhaan suomalaisen pelin tittelin.
Uudistus toi tänä vuonna mukanaan myös kolmen parhaan pelin palkitsemisen. Kakkossijan vei Makea Gamesin energinen Supermoves. Kolmossijasta käytiin niin tiukka kisa, että se jaettiin kolmeen osaan: Fingersoftin Lego Hill Climb Adventures, Supercellin Squad Busters sekä Ranela Gamesin sympaattinen mökkeilysimulaattori Finnish Cottage Simulator jakoivat pronssin.
Finnish Cottage Simulator ei jäänyt pelkästään jaetulle kolmannelle sijalle – peli nappasi myös parhaan indiepelin palkinnon. Pienen jyväskyläläistiimin luomus jatkaa komeasti suomalaisen simulaattoriperinteen jalanjäljissä My Summer Car ja Pro Pilkki -pelien rinnalla. Suomeen on selvästi muotoutumassa oma, omaperäinen simupelien genre.
Palkintoja jaettiin yhteensä yhdeksässä kategoriassa. Vuoden tulokkaana palkittiin Hanki Games moottorikelkkapelillään Sledders. Luovimman saavutuksen kunnian vei tunnelmallinen allaspeli Pools, jonka kehitti studio nimeltä Tensor.
Elämäntyöpelialalla huomioitiin myös. Supercellin perustaja Ilkka Paananen palkittiin Vuoden vaikuttajana, ja IGDA:n elämäntyöpalkinnon sai Christopher Hamilton. IGDA Finland palkitsi Daria Bokovayan vuoden vapaaehtoisena, ja Vuoden Jampion -tittelin nappasi Ali İrdiren. Opiskelijapalkinto meni Team Scavengerille, jonka peli Spaceship Scavenger vei voiton Bit1 Student Game Competition 2025 -kisassa.
Gaalassa muistettiin myös pelialan pitkää historiaa. Suomen peliala täytti 30 vuotta, ja Housemarquen Ilari Kuittinen piti juhlapuheen – ei mikään sattuma, sillä Housemarque on maan vanhin yhä toimiva pelistudio ja myös gaalan pääsponsori.
”Vuonna 2024 julkaistiin vain kourallinen mobiilipelejä, ja kaikki palkitut pelit ovat PC:lle tai konsoleille. Se kertoo alan muutoksesta. Vaikka kilpailu on kovaa – kuten Makea Gamesin esimerkki osoittaa – Suomessa tehdään silti kunnianhimoisia ja laadukkaita pelejä, joista voi olla ylpeä.”
Suomen Pelinkehittäjät ry:n puheenjohtaja Joni Lappalainen kommentoi gaalan poikkeuksellista luonnetta.
Voittajat valittiin Suomen Pelinkehittäjät ry:n jäsenäänestyksellä, johon osallistui yli 70 kaupallista, vuonna 2024 julkaistua peliä.
Gaalan tukijoina toimivat mm. Housemarque, Small Giant Games, Supercell ja Ubisoft RedLynx. Lisää tietoa pelialan tilasta on luvassa syksyllä, kun Neogames julkaisee Finnish Game Industry 2024 -raportin. Alustavien tietojen mukaan vuosi 2024 sujui selvästi vuotta 2023 paremmin – ja se näkyi myös gaalan lavalla.
Voittajat
Vuoden 2024 IGDA-vapaaehtoinen (IGDA Volunteer of the Year 2024) Daria Bokovaya
Vuoden 2025 IGDA-elämäntyöpalkinto (IGDA Lifetime Achievement 2025) Christopher Hamilton
Vuoden 2024 Jampion (Finnish Game Jam – Jampion of the Year 2024) Ali İrdiren
W Love Games Excellence Award 2024 Finnish Cottage Simulator (Ranela Games)
Bit1 Game Competition 2025 Spaceship Scavenger (Team Scavenger)
Vuoden 2024 tulokas (Rookie of the Year 2024) Hanki Games
Vuoden 2024 luova saavutus (Best Creative Achievement of the Year 2024) Pools (Tensori)
Vuoden 2024 vaikuttaja (Power Player of the Year 2024) Ilkka Paananen
Vuoden 2024 paras suomalainen peli (Finnish Game of the Year 2024) Pax Dei (Mainframe Industries)
Suomalainen peliala vietti perinteistä The Finnish Game Awards -palkintogaalaansa tällä viikolla ja palkitsi PAKO Highway -mobiilipelin vuoden 2022 parhaaksi peliksi kahdesti.
Suomen Pelinkehittäjät ry ja Suomen pelialan kattojärjestö Neogames Finland ry järjestivät perinteikkään The Finnish Game Awards -palkintogaalan tänä iltana Vanhalla Ylioppilastalolla. Gaalassa oli ehdolla 11 suomalaista peliä useassa eri palkintokategoriassa.
Illan suurimmaksi voittajaksi nousi Tree Men Games pelillään Pako Highway saatuaan sekä Vuoden 2022 parhaan pelin että Vuoden 2022 parhaan mobiilipelin palkinnot. Nopeatahtisessa Pako Highway -ajopelissä vauhti kiihtyy ottamalla riskejä ja tekemällä täpäriä ohituksia. Todellinen maanteiden kuningas myös virittää ajokkinsa huippukuntoon. Reittien kulkiessa öisten suurkaupunkien halki ja rantabulevardien poikki autoradiossa soi tyylikäs elektroninen musiikki. Tree Men Games on Aalto Yliopiston Media Labissa alkunsa saanut, kolmen kehittäjän 10-vuotias indie-studio.
Vuoden 2022 paras PC- ja konsolipeli on 10tons-pelistudion Undead Horde 2: Necropolis. Pelissä epäkuolleiden kaupunki Necropolis on raunioitunut, ja pelaajan on rakennettava se uuteen loistoon kalmanhajuisen armeijan avustuksella. Sarjakuvamaiset grafiikat elävöittävät jälleenrakennusta ja taisteluja. Rooli- ja strategiapelin elementtejä yhdistelevä toimintapeli Undead Horde 2: Necropolis on jatko-osa studion Undead Horde -pelille vuodelta 2019, joka on ehditty kääntää niin konsoli- kuin mobiiliversioksikin. 10tons on jo 20 vuoden kypsään ikään yltänyt tamperelainen indie-studio, joka työllistää noin 10 henkilöä. Tiimi kehittää ja julkaisee pelinsä kokonaan itse.
Vuoden 2022 paras luova suoritus on Red Stage Entertainmentin tekemä seikkailupeli Skábma – Snowfall. Se on saanut innoituksensa saamelaisista tarinoista ja kulttuurista. Nuoren poropaimenen Áilun matka näkijäksi ja parantajaksi on myös ääninäytelty pohjoissaamen kielellä. Lumoavan kaunis visuaalinen maailma on täynnä elementtejä Lapin luonnosta. Tamperelainen kahdeksan työntekijän Red Stage Entertainment on luonut pelinsä huolellisesti alkuperäiskansan perinteitä kunnioittaen.
”Suomen pelialaa juhlitaan nyt kymmenettä kertaa Pelinkehittäjät ry:n toimesta. Moni asia on näinä vuosina muuttunut, mutta pelialan yhteisö on edelleen voimissaan ja se antaa luottamusta siihen, että myös tulevina vuosina Suomen peliala kasvaa ja vahvistuu kuten tähänkin asti.”
toteaa Suomen Pelinkehittäjät ry:n hallituksen puheenjohtaja Jussi Loukiainen
Muita juhlaillan palkittuja olivat One Trick Entertainment (Vuoden 2022 tulokas), Critical Force -pelistudion perustaja Veli-Pekka Piirainen (Power Player of the Year 2022), Ren Soharab (Vuoden 2022 IGDA-vapaaehtoinen) ja Olli Juhola (Finnish Game Jamin Jampion of the Year 2022).
Gaalajuhlallisuudet ovat katsottavissa YouTube-videotallenteena alta.
Vuoden 2023 peligaalaa sponsoroivat platinatasolla Metacore, kultatasolla Next Games, Rovio Entertainment ja Supercell sekä hopeatasolla Colossal Order, Epic Games, Fingersoft, Housemarque, HypeHype, Lightheart Entertainment, Metaplay, Small Giant Games ja Ubisoft RedLynx.
Suomen pelialan keskus Neogames julkaisee kattavan selvityksen suomalaisen pelialan tilanteesta toukokuun puolivälissä Finnish Game Industry Report 2022 -raportissaan.