Toimintaelokuvien legenda: Top 3 Walter Hill -elokuvaa Kommentit pois päältä artikkelissa Toimintaelokuvien legenda: Top 3 Walter Hill -elokuvaa

Walter Hill

Yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja, tuottaja ja käsikirjoittaja Walter Hill tunnetaan räjähtävistä testosteronia pulppuavista toimintaelokuvista, joista löytyy paljon myös veijarimaisia hahmoja sekä nokkelaa dialogia. Tästä syystä häntä on pidetty ohjaajalegenda Sam Peckinpahin manttelinperijänä. Hill aloitti ohjaamalla televisiosarjoja, kuten Gunsmoke, Wild Wild West ja Bonanza, jatkaen myöhemmin apulaisohjaajana muun muassa elokuvissa Thomas Crown Affair (1968) ja Bullitt (1968). Ensimmäisen kokoillan elokuvansa Hard Times Hill ohjasi vuonna 1975, joka kertoo kulkuri Chaneystä (Charles Bronson) ja keikarimaisesta huijari Speedistä (James Coburn) , jotka koittavat onneaan paljain käsin nyrkkeilyn parissa, 1930-luvun New Orleansissa. Hillin seuraava ohjaustyö pakoautonkuljettaja Cowboysta (Ryan O’Neil) kertova elokuva Keikkakuski (The Driver) muistetaan sen sisältämistä näyttävistä kaahailukohtauksista. Elokuvan kohtaukseen, jossa keikkakuski esittelee taitojaan häntä palkkaaville pankkirosvoille, viitataan Ubisoft Reflectionsin kehittämän videopelin surullisen kuuluisassa ja vaikeassa johdannossa. Siinä pelaaja joutuu esittelemään stuntteja, päästäkseen sisälle rikollispiireihin. Lisäksi Hill tuotti Ridley Scottin tieteiskauhuelokuvan Alien – Kahdeksas matkustaja (1979).

Tuotteliaimmillaan Walter Hill oli 1980 ja 1990-luvuilla, jolloin hän teki useita klassikoiksi muodostuneita elokuvia, kuten 48 tuntia, Liekehtivät kadut (Street of Fire), Geronimo – An American Legend, Raivoisa ajojahti (Southern Comfort) sekä Red Heat. Hill on ollut etulinjassa myös lännenelokuvagenren elvyttämisessä, ohjaten muutamia uudenaikaisia länkkäreitä, kuten Lainsuojattomat (1980), Villi Bill (1995) ja Geronimo (1993) aikana, jolloin genre ei ollut muodissa. Hän onkin kertonut kaikkien elokuviensa olevan eräänlaisia“westernejä”, jonka arvomaailma ja asetelmat ovat usein siirretty nykypäivään. 2000-luvulla ohjaajan tahti on hiljentynyt, ja hän on keskittynyt suurilta osin televisiotöihin. Hän on ohjannut western-minisarjan Broken Trail (2007) sekä tuottanut HBO:n sarjan Deadwood, joiden lisäksi elokuvia on ilmestynyt väljään tahtiin. Esitelläkseni legendaarisen toimintaohjaajan tuotantoa, olen valinnut kolme parasta kokopitkää elokuvaa Hillin pitkän uran varrelta.

3. Last Man Standing (1996)

Elokuva Last Man Standing on oivallinen esimerkki ohjaajan 1990-luvun tuotannosta, jonka toiminta hidastuksineen nousee ennennäkemättömiin sfääreihin. Tämä 1930-luvun laman aikaan sijoittunut gangsterielokuva kertoo salaperäisestä gangsterista nimeltä John Smith (Bruce Willis), joka pakenee lainvalvojia Chicagosta Eteläiseen Teksasin, missä kohtalo ajaa hänet tomuiseen pikkukaupunkiin nimeltä Jericho. Kaupunkia hallitsee kaksi kilpailevaa jengiä: italialaiset Strozzit ja irlantilaiset Doylet, jotka taistelevat kaupungin ja pimeän pirtubisneksen herruudesta. Ensimmäisenä irlantilaisgangsterit romuttavat Smithin auton, mikä ei liipasinherkkää miestä miellytä. Smith pyrkii rahastamaan molempien tahojen kustannukselle, liukumalla eri osapuolten välillä. Last Man Standing on sovitus japanilaisen Akira Kurosawan samuraielokuvasta Onnensoturi (Yojimbo), mikä inspiroi myös Clint Eastwoodin Sergio Leonen italo western-klassikkoa Kourallinen dollareita (1964). Hill vie molempien elokuvien kovaotteisen toiminnan entistä pitemmälle, Hong Kong -elokuvia muistuttavilla hidastetuilla kuolemilla, joissa ruutia palaa ja raadot lentävät näyttävässä kaaressa. Yksi elokuvan muistettavimpia kohtauksia on elokuvan alussa, jossa Smith kaivaa laukustaan kaksi Colt M1911-pistoolia, ja tokaisee tyynesti: “Menen vähän juttelemaan niille miehille, jotka romuttivat autoni”. Lopputuloksen voi arvata.

Kovassa vedossa olevan Bruce Willisin ohella nimekkäät näyttelijät, kuten Bruce Dern, Christopher Walken ja David Patrick Kelly antavat parastaan. Willisin vaitelias ja raaka hahmo tuo mieleen italo westernien karut antisankarit, kuten Sergio Leonen Dollari-trilogiassa esiintynyt Eastwoodin esittämä Mies vailla nimeä. Walken on jälleen omiaan Doylen pyssymies Hickeynä, mikä on elokuvan värikkään hahmogallerian kermaa. Nokkelaa dialogia ei myöskään pidä unohtaa, mikä tuo kovaotteiseen toimintaelokuvaan myös aimo annoksen huumoria. Lisäksi vanhanaikaisen näköinen, seepian sävyinen yleisilme ja lauluntekijä-kitaristi Ry Cooderin säröisen slide-kitaran hallitsema musiikki antavat elokuvaan oman lisävärinsä. Last Man Standing on yksi 1990-luvun tyylikkäimpiä ja aliarvosteuimpia action-leffoja.

2. Lainsuojattomat (The Long Riders, 1980)

1970-luvulla lännenelokuvien suosio alkoi hiipua, mutta genre tavoitti aallonpohjan 1980-luvulla. Tosielämän lainsuojattomasta Jesse Jamesistä, hänen veljestään Frankistä ja heidän jengistään kertovaa elokuvaa Lainsuojaton pidetään yhtenä harvoista oikeasti hyvistä 1980-luvun westerneistä. Tämä hieman romantisoitu ja toiminnantäyteinen länkkäri keskittyy Jamesien ja Youngerien veljesten muodostaman jengin viimeisiin vaiheisiin, aina hurjista junaryöstöistä epäonniseen Northfieldien ryöstöön ja Jessen salamurhaan Robert Fordin toimesta. Elokuvan vahvuuksia ovat lisäksi erityisesti pääosan esittäjien hienot roolisuoritukset, jotka esittävät oikeat veljekset: James Keach Stacy, David Keach ja Robert Carradie, Dennis ja Randy Quaid sekä Nicholas ja Christopher Quest. Elokuva sisältää useita ikimuistoisia kohtauksia, kuten Cole Youngerin (David Carradine) ja Sam Starrin (James Remarr) välinen puukkotappelu teksasilaisessa saluunassa ja näyttävien hidastuksilla ja veriroiskeilla koreileva Minnesotan Northfieldin kaupungin epäonninen pankkiryöstö . Tosielämässä Kaupungin asukkaat, jotka osasivat odottaa Jamesin veljeksiä, järjestivät väijytyksen, jossa sai surmansa kaksi jengiläistä ja useat haavoittuivat.

Kirsikkana kakun päällä toimii Hillin luottosäveltäjä Ry Cooderin tekemä akustinen, amerikkalaisten perinnemusiikkia muistuttava musiikki, jossa kuullaan niin viuluja, mandoliinia kuin myös irlantilaisperäistä kielisoitin dulcimeria. Lisäksi Cooderin lännenelokuvien suurista orkesteriteemoista poikkeava alkuperäismusiikki voitti Los Angeles Film Critics Association Awardsin parhaimman soundtrackin palkinnon.

1. Oikeuden puolesta (Extreme Prejudice, 1987)

Olen antanut ensimmäisen sijan toimintaelokuvalle Oikeuden puolesta, mikä on ehdottomasti yksi parhaimpia Hillin elokuvia 1980-luvulta. Tämä moderniin Etelä-Teksasin miljööseen sijoittuva toimintapläjäys kertoo kahdesta vanhasta kaveruksesta, jotka ovat vuosien saatossa ajautuneet lain eri puolille: harvapuheinen ja kovapintainen Jack Benteen (Nick Nolte) on lainvalvoja Texas Ranger, kun taas suulaampi Cash Bailey (Powers Booth) on Meksikon suurimpia huumeparoneita. Benteen yrittää saada vanhaa ystäväänsä antautumaan, mutta Bailey ei halua jättää korskeaa elämäntapaansa kartonoineen, helikoptereineen ja yksityisarmeijoineen. Miesten välistä jännitettä voimistaa entisestään kavereiden yhteinen nuoruudenrakkaus ja Benteenin vaimo Sarita (Maria Alonso Conchita), jota vanha suola on alkanut janottamaan.

Koko soppaan sotketaan vielä sekalainen joukkue USA:n armeijan erikoisjoukkojen sotilaita, jotka tavoittelevat myös Baileytä, joiden kanssa Benteen on pakotettu yhteistyöhön yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Benteenin ja miesten tie vie lopulta Baileyn haciendalle Meksikoon, missä sotilaat saavat surmansa Sam Peckinpahin Hurjalle joukolle kunniaa tekevässä verisessä ja esikuvaansa intensiivisemmässä ammuskelussa. Sekä kohtaus että koko elokuva ovat kunnianosoitus Peckinpahin Hurjalle joukolle, jonka asetelman, toiminnan ja miesten välisen kunnian Hill on onnistuneesti tuonut “nykypäivän” miljöön.

Elokuva on usein myös yhtä hyvä kuin sen musiikki, joka tässä tapauksessa on muun muassa Ramboista ja Total Recallista tunnetun maestro Jerry Goldsmithin vakaata käsialaa. Musiikki yhdistää orkesterisaundeja ajan syntetisaattoreihin, mikä tekee elokuvasta leimallisen 80-lukulaisen. Taas savuisissa tavernoissa ja seesteisessä haciendassa soivan meksikolaisen lähdemusiikin on tuottanut itse Ry Cooder. Oikeuden puolesta on itselleni hyvin helppo valinta ohjaajan parhaaksi elokuvaksi, koska siinä on sopivassa määrin toimintaa, huumoria, jännitystä, nokkelaa sanailua, hyviä näyttelijöitä sekä aavistus romanssia pehmentämään elokuvan muutoin maskuliinista tyyliä. Leffassa  yhdistyy perinteisten lännenelokuvien tenho ja modernien toimintaelokuvien särmä, mikä tarjoaa sekä vaikuttavan että viihdyttävän katselukokemuksen.

(Päivitetty 14.3.2020. Yleisiä korjauksia kieliasuun).

 

Tässä vuoden 2024 Emmy-voittajat Kommentit pois päältä artikkelissa Tässä vuoden 2024 Emmy-voittajat

Emmy Gaala järjestettiin 76 kerran ja siellä juhlittiin vuoden 2023 parhaita televisioalan saavutuksia.

aloitti illan johtajana ehdokkaissa 25:llä, ja laskettaessa Creative Arts Emmys -palkintoja päättyi 18:aan. Pääesityksen aikana Shogun käveli pois Emmy-palkinnoilla johtava näyttelijä draamassa, päänäyttelijä draamassa () ja ohjaus draama sarjaan(). 18 voitollaan Shogun teki ennätyksen eniten voittoja yhden kauden aikana.



Katso lista voittajista:

Paras draamasarja

  • The Crown
  • Fallout
  • The Gilded Age
  • The Morning Show
  • Mr. & Mrs. Smith
  • Shogun – VOITTAJA
  • Slow Horses
  • 3 Body Problem

Paras komediasarja

  • Abbott Elementary
  • The Bear
  • Curb Your Enthusiasm
  • – VOITTAJA
  • Only Murders in the Building
  • Palm Royale
  • Reservation Dogs
  • What We Do in the Shadows

Paras rajoitettu tai antologiasarja

  • Baby Reindeer – VOITTAJA
  • Fargo
  • Lessons in Chemistry
  • Ripley
  • True Detective: Night Country

Paras päänäyttelijä – draamasarja

  • Idris Elba (Hijack)
  • Donald Glover (Mr. & Mrs. Smith)
  • Walton Goggins (Fallout)
  • Gary Oldman (Slow Horses)
  • Hiroyuki Sanada (Shogun) – VOITTAJA
  • Dominic West (The Crown)

Paras sivunäyttelijä – draamasarja

  • Tadanobu Asano (Shogun)
  • Billy Crudup (The Morning Show) – VOITTAJA
  • Mark Duplass (The Morning Show)
  • Jon Hamm (The Morning Show)
  • Takehiro Hira (Shogun)
  • Jack Lowden (Slow Horses)
  • Jonathan Pryce (The Crown)

Paras päänäyttelijä – draamasarja

  • Jennifer Aniston (The Morning Show)
  • Carrie Coon (The Gilded Age)
  • Maya Erskine (Mr. & Mrs. Smith)
  • Anna Sawai (Shogun) – VOITTAJA
  • Imelda Staunton (The Crown)
  • Reese Witherspoon (The Morning Show)

Paras sivunäyttelijä – draamasarja

  • Christine Baranski (The Gilded Age)
  • Nicole Beharie (The Morning Show)
  • Elizabeth Debicki (The Crown) – VOITTAJA
  • Greta Lee (The Morning Show)
  • Lesley Manville (The Crown)
  • Karen Pittman (The Morning Show)
  • Holland Taylor (The Morning Show)

Paras kirjoittaja – draamasarja

  • Peter Morgan, Meriel Sheibani-Clare (The Crown)
  • Geneva Robertson-Dworet, Graham Wagner (Fallout)
  • Francesca Sloane, Donald Glover (Mr. & Mrs. Smith)
  • Rachel Kondo, Justin Marks (Shogun)
  • Rachel Kondo, Caillin Puente (Shogun)
  • Will Smith (Slow Horses) – VOITTAJA

Paras ohjaus – draamasarja

  • Stephen Daldry (The Crown)
  • Mimi Leder (The Morning Show)
  • Hiro Murai (Mr. & Mrs. Smith)
  • Frederick E.O. Toye (Shogun) – VOITTAJA
  • Saul Metzstein (Slow Horses)
  • Salli Richardson-Whitfield (Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty)

Paras päänäyttelijä – komediasarja

  • Matt Berry (What We Do in the Shadows)
  • Larry David (Curb Your Enthusiasm)
  • Steve Martin (Only Murders in the Building)
  • Martin Short (Only Murders in the Building)
  • (The Bear) – VOITTAJA
  • D'Pharaoh Woon-A-Tai (Reservation Dogs)

Paras sivunäyttelijä – komediasarja

  • Lionel Boyce (The Bear)
  • Paul W. Downs (Hacks)
  • (The Bear) – VOITTAJA
  • Paul Rudd (Only Murders in the Building)
  • Tyler James Williams (Abbott Elementary)
  • Bowen Yang (Saturday Night Live)

Paras päänäyttelijä – komediasarja

  • Quinta Brunson (Abbott Elementary)
  • Ayo Edebiri (The Bear)
  • Selena Gomez (Only Murders in the Building)
  • Maya Rudolph (Loot)
  • Jean Smart (Hacks) – VOITTAJA
  • Kristen Wiig (Palm Royale)

Paras sivunäyttelijä komediasarja

  • Carol Burnett (Palm Royale)
  • (The Bear) – VOITTAJA
  • Hannah Einbinder (Hacks)
  • Janelle James (Abbott Elementary)
  • Sheryl Lee Ralph (Abbott Elementary)
  • Meryl Streep (Only Murders in the Building)

Paras ohjaus – komediasarja

  • Randall Einhorn (Abbott Elementary)
  • (The Bear) – VOITTAJA
  • Ramy Youssef (The Bear)
  • Guy Ritchie (The Gentlemen)
  • Lucia Aniello (Hacks)
  • Mary Lou Belli (The Ms. Pat Show)

Paras kirjoitus – komediasarja

  • Quinta Brunson (Abbott Elementary)
  • Christopher Storer, Joanna Calo (The Bear)
  • Meredith Scardino, Sam Means (Girls5eva)
  • Lucia Aniello, Paul W. Downs, Jen Statsky (Hacks) – VOITTAJA
  • Chris Kelly, Sarah Schneider (The Other Two)
  • Jake Bender, Zach Dunn (What We Do in the Shadows)

Paras päänäyttelijä – rajoitetussa tai antologiasarjassa tai elokuvassa

  • Matt Bomer (Fellow Travelers)
  • (Baby Reindeer) – VOITTAJA
  • Jon Hamm (Fargo)
  • Tom Hollander (Feud: Capote vs. The Swans)
  • Andrew Scott (Ripley)

Paras sivunäyttelijä – rajoitetussa tai antologiasarjassa tai elokuvassa

  • Jonathan Bailey (Fellow Travelers)
  • Robert Downey Jr. (The Sympathizer)
  • Tom Goodman-Hill (Baby Reindeer)
  • John Hawkes (True Detective: Night Country)
  • Lamorne Morris (Fargo) – VOITTAJA
  • Lewis Pullman (Lessons in Chemistry)
  • Treat Williams (Feud: Capote vs. The Swans)

Paras päänäyttelijä – rajoitetussa tai antologiasarjassa tai elokuvassa

  • Jodie Foster (True Detective: Night Country) – VOITTAJA
  • Brie Larson (Lessons in Chemistry)
  • Juno Temple (Fargo)
  • Sofia Vergara (Griselda)
  • Naomi Watts (Feud: Capote vs. The Swans)

Paras sivunäyttelijä – rajoitetussa tai antologiasarjassa tai elokuvassa

  • Dakota Fanning (Ripley)
  • Lily Gladstone (Under the Bridge)
  • (Baby Reindeer) – VOITTAJA
  • Aja Naomi King (Lessons in Chemistry)
  • Diane Lane (Feud: Capote vs. The Swans)
  • Nava Mau (Baby Reindeer)
  • Kali Reis (True Detective: Night Country)

Paras ohjaus – rajoitettuun tai antologiasarjaan tai elokuvaan

  • Weronika Tofilska (Baby Reindeer)
  • Noah Hawley (Fargo)
  • Gus Van Sant (Feud: Capote vs. The Swans)
  • Millicent Shelton (Lessons in Chemistry)
  • Steven Zaillian (Ripley) – VOITTAJA
  • Issa López (True Detective: Night Country)

Paras kirjoittaja – rajoitettuun tai antologiasarjaan tai elokuvaan

  • Richard Gadd (Baby Reindeer) – VOITTAJA
  • Charlier Brooker (Black Mirror)
  • Noah Hawley (Fargo)
  • Ron Nyswaner (Fellow Travelers)
  • Steven Zaillian (Ripley)
  • Issa López (True Detective: Night Country)

Paras animoitu ohjelma

  • Blue Eye Samurai – VOITTAJA
  • Scavengers Reign
  • The Simpsons
  • X-Men '97

Paras keskustelusarja

  • The Daily Show – VOITTAJA
  • Jimmy Kimmel Live!
  • Late Night with Seth Myers
  • The Late Show with Stephen Colbert

Paras reality kilpailu – sarja

  • The Amazing Race
  • RuPaul's Drag Race
  • Top Chef
  • The Traitors – VOITTAJA
  • The Voice

Paras käsikirjoitettu variety-sarja

  • Last Week Tonight with John Oliver – VOITTAJA
  • Saturday Night Live

Paras kirjoittaja – variety sarja

  • The Daily Show
  • Last Week Tonight with John Oliver – VOITTAJA
  • Saturday Night Live

Paras variety special (Live)

  • The Apple Music Super Bowl LVIII Halftime Show Starring Usher
  • 66th Grammy Awards
  • The Greatest Roast of All Time: Tom Brady
  • The Oscars – VOITTAJA
  • 76th Annual Tony Awards

Paras kirjoittaja – variety special

  • Alex Edelman (Just For Us) – VOITTAJA
  • Jacqueline Novak (Get On Your Knees)
  • John Early (Now More Than Ever)
  • Mike Birbiglia (The Old Man and the Pool)
  • The Oscars

Kuvernöörin palkinto

  • Greg Berlanti – VOITTAJA

”Tunteella musiikkia!” – Pelimusiikin ikivihreät, osa 9 Kommentit pois päältä artikkelissa ”Tunteella musiikkia!” – Pelimusiikin ikivihreät, osa 9

Pelimusiikin ikivihreät on Errorin artikkelisarja, jossa toimittajamme poimii kasaan kourallisen jollain tapaa hänen omaa elämäänsä mullistaneita pelisävellyksiä. Kappaleet ovat voineet riemastuttaa, vihastuttaa tai aiheuttaa monia muita vahvoja reaktioita, mutta ennen kaikkea, ne ovat jääneet elämään ikuisina korvamatoina omaan sisimpäänsä. Ne soivat kuin päättymättömältä kasetilta, joka ei koskaan mene solmuun.

Tämän kertaisen artikkelisarjan valinnat pienten nippelitietojen kera voit katsastaa tästä alta:

Voit nyt myös äänestää artikkelisarjan lopussa omaa kappalesuosikkiasi.

Genshin Impact – La vaguelette

Genshin Impact pelin hahmon Furinan tarinatehtävän päätösosiossa soiva La vaguelette kertoo rakkaudesta ja siitä kuinka mikään edes kuolema ei saa heitä toistensa luota. Kappale on täydellinen musikaali kohtaukseen antamalla myös samalla Furinan tunteille ja kamppailulle viimein avoimuuden päästäen hänet lavalle laulamaan ja nauttimaan esiintymisestä. Kappaleen on säveltänyt ja sovittanut Dimeng Yuan. Esittäjänä toimii Cécilia Cara.

Red Dead Redemption 2 – That’s the way it is

Vuonna 2018 julkaistu Red Dead Redemption 2 prologin päätös kappaleena soiva That’s the way it is tuo uudelleen kuunnellessa haikeat muistot pidemmänkin ajan jälkeen. Arthurin ratsastaessa takaisin Beaver Hollowin leiriin taustalla pyörii myös muiden hahmojen lausahduksia, jotka vaihtelevat kunnian mataluudesta tai korkeudesta. Kappaleen on kirjoittanut Rocco Deluca ja Daniel Lanois sekä jälkimmäisenä mainittu esittää kyseisen biisin.

Metal Gear Rising: Revengeance – The War Still Rages Within

Vuonna 2013 julkaistu Metal Gear Rising: Revengeance lopputekstien kappale edelleen tuo hyviä muistoja pelin läpäisystä ja vain nauttien siitä tunteesta, kun The war still rages within soi. Aina uudelleen kuunnellessa tulee mahtavat takaumat peli kokemukseen ja siitä nauttimiseen. Kappaleen on kirjoittanut Jamie Christopherson, Pete Crossman, James Chapple, David Kellt, Graeme Cornies, joista esittäjänä toimii Jamie Christopherson.

Mikä artikkelin kappalevalinnoista oli suosikkisi tällä kertaa?

Ja levyraadin tällä kertaa voittaa?

Artikkeli: Nova Kallio