Tutkimus: Kolmasosa suomalaisista epätietoisia puhelimensa tekoälyominaisuuksista Kommentit pois päältä artikkelissa Tutkimus: Kolmasosa suomalaisista epätietoisia puhelimensa tekoälyominaisuuksista

Samsungin teettämän tuoreen kyselytutkimuksen mukaan kolmasosa suomalaisista ei tiedä, onko heidän puhelimessaan tekoälyominaisuuksia. Samaan aikaan kun 41 prosenttia suomalaisista omistaa tekoälyllä varustetun puhelimen, heistä 35 prosenttia ei ole vielä hyödyntänyt näitä ominaisuuksia.

Tekoälyn käyttö keskittyy arkisiin toimintoihin

Tutkimus paljastaa, että tekoälyä hyödynnetään puhelimissa eniten hakutoimintoihin (58%), kuvanmuokkaukseen (56%) sekä valo- ja videokuvaukseen (51%).

”Tekoälyn suosio tiedonhaussa on kasvanut viime vuosina valtavasti, sillä se tarjoaa tietoa nopeasti ja helposti omaksuttavassa muodossa. Mobiililaitteisiin integroidut -hakutoiminnot myös avaavat uusia mahdollisuuksia, kuten hakujen tekeminen ruudulla näkyvän kuvan tai videon perusteella”, kertoo Samsungin maajohtaja Mika Engblom.

Kiinnostus tekoälyominaisuuksiin kasvussa

Tutkimuksen mukaan yli puolet (53%) suomalaisista haluaisi tekoälyominaisuuksia puhelimeensa tulevaisuudessa. Tekoälyltä toivotaan erityisesti apua:

  • Reaaliaikaisiin käännöksiin (31%)
  • Kuvaamiseen ja kuvankäsittelyyn (30%)
  • Tiedonhakuun ja nopeaan sisäistämiseen (29%)

”Uudessa Galaxy S25 -sarjassamme vuorovaikutus puhelimen kanssa on aiempaa sujuvampaa ja luonnollisempaa, mikä madaltaa kynnystä hyödyntää tekoälyä. Ihmiset ovat jo pitkään toivoneet, että puhelimelle voisi kertoa, mitä haluaa sen tekevän – ja nyt se on mahdollista”, Engblom toteaa.

Asiantuntijan vinkit tekoälypuhelimen käyttöön

Maajohtaja Engblom rohkaisee käyttäjiä tutustumaan tekoälyominaisuuksiin aktiivisesti:

  1. Kokeile eri ominaisuuksia rohkeasti arkisissa tilanteissa
  2. Aseta pikavalintoja useimmin käytetyille tekoälytoiminnoille
  3. Jaa kokemuksia muiden käyttäjien kanssa
  4. Varmista tietoturva ja tutustu tietojen käsittelytapoihin
  5. Mukauta asetukset omien tarpeiden mukaan

”Tekoälyn käytön osaaminen ja hyödyntäminen on juuri nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan. Päivittäinen luonnollinen käyttö lisää ymmärrystä ja tuo oivalluksia tekoälyn laajempaakin hyödyntämistä varten”, Engblom muistuttaa.

Kyselytutkimuksen toteutti Syno International Omnibus-tutkimuksena 12.–17. joulukuuta 2024. Tutkimukseen vastasi 1000 täysi-ikäistä suomalaista, ja otos on väestöä demografisesti edustava.

Apple havittelee tekoälytähtä Perplexityä – mutta Samsung hengittää niskaan Kommentit pois päältä artikkelissa Apple havittelee tekoälytähtä Perplexityä – mutta Samsung hengittää niskaan

Teknologiajätti saattaa olla tekemässä uuden aluevaltauksen tekoälyn saralla. Sisäpiirilähteiden mukaan yhtiö pohtii parhaillaan Perplexity -nimisen startupin ostoa. Kyseessä on tekoälyyn perustuva hakukone, joka on noussut vauhdilla suuren yleisön tietoisuuteen viime vuoden aikana.

Vaikka neuvottelut ovat vielä varhaisessa vaiheessa, Applen yritysostojen vetäjä ja tekoälyosaston johto ovat kuulemma mukana keskusteluissa. Toisin sanoen: mitään ei ole vielä lyöty lukkoon eikä Perplexity itse ainakaan myönnä tietävänsä mistään.

Jos Apple päättää tarttua ostohousuihin, se saisi varautua avaamaan lompakkonsa kunnolla. Perplexityn arvo pyörii tällä hetkellä noin 13 miljardia euroa, mikä tekisi siitä Applen historian suurimman yksittäisen yritysoston. Lisähaastetta tuo se, että Perplexity käy jo keskusteluja Samsungin kanssa teknologiansa tuomisesta osaksi korealaisjätin laitteita.

On siis mahdollista, että Apple ja ovat päätymässä teknologiahiekkalaatikolla samaan leikkikohteeseen. Kumpi ehtii ensin ja haluaako Perplexity edes tulla ostetuksi? Aika näyttää.

Samsungin uudet älykellot vuotivat verkkoon Kommentit pois päältä artikkelissa Samsungin uudet älykellot vuotivat verkkoon

Samsungin seuraavan sukupolven älykellot näyttäytyvät nyt koko komeudessaan, ainakin jos tuoreita vuotokuvia on uskominen. Teknologialuottovuotaja Evan Blass on julkaissut virallisilta vaikuttavia renderöintejä tulevista 8 -sarjan malleista sekä uudesta Watch Ultra 2 -mallista.

Uutukaiset, Galaxy Watch 8, Watch 8 Classic ja Watch Ultra 2, jatkavat viime vuonna esitellyn ”squircle”-muotoilun linjoilla. Kulmikkaan pyöreä design ei ehkä miellytä jokaista puristia, mutta tuo modernia särmää kellovalikoimaan.

Huhujen mukaan kaikkien kolmen mallin sydämenä sykkii Samsungin uusi Exynos W1000 -piiri, ja ne pyörivät One UI 8 Watch -käyttöliittymällä, joka pohjautuu Googlen Wear OS 6:een.

Erityisesti Watch 8 Classic saattaa kiinnostaa perinteisemmän kellotuntuman ystäviä: siinä huhutaan olevan 1,5 tuuman näyttö, 46 mm runko, LTE-yhteydet, 64 gigatavua tallennustilaa, ja kyllä, se rakastettu pyörivä kehyskin on tekemässä paluun.

Virallinen julkaisu tapahtunee heinäkuussa samaan aikaan taittuvan Z Fold7:n ja Z Flip7:n kanssa. Nähtäväksi jää, millaisia hintoja näistä ranteen tehopakkauksista tullaan pyytämään, mutta speksien perusteella ei aivan alelaarin kamaa ole luvassa.