Tutkimus paljastaa: Suomalaiset käyttävät pohjoismaalaisista eniten aikaa älypuhelimellaan Kommentit pois päältä artikkelissa Tutkimus paljastaa: Suomalaiset käyttävät pohjoismaalaisista eniten aikaa älypuhelimellaan

Globaali mobiiliteknologiayhtiö selvitti pohjoismaalaisten toiveita ja käyttötottumuksia älypuhelimiin liittyen. Tutkimus oli osa hiljattain lanseeratun 5G -älypuhelimen kampanjaa, ja se tehtiin Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Kyselyn vastauksista selvisi, että suomalaiset käyttävät pohjoismaalaisista keskimäärin eniten aikaa älypuhelimellaan ja rikkinäinen puhelin tai sen näyttö on Suomessa yleisempi ongelma kuin naapurimaissa. Eroja löytyi myös miesten ja naisten väliltä: naiset viettävät miehiä selkeästi enemmän aikaa puhelimella ja kysyvät lähipiiriltään enemmän neuvoja uuden puhelimen hankintaan, kun taas miehet luottavat naisia enemmän YouTubeen tiedonhankinnassa.


Suomalaisilla on pohjoismaiden korkein ruutuaika


on yhä useammalla kovassa päivittäisessä käytössä, sekä töissä että vapaa-ajalla ja ruutuaika voi nousta yllättävän korkeaksi. Kaksi kolmasosaa (66 %) suomalaisista kertoikin käyttävänsä älypuhelinta yli 2 tuntia päivässä. Keskimäärin suomalaiset viettävät n.153 minuuttia päivässä älypuhelimella, ja luku on pohjoismaiden korkein. Norjassa ja Ruotsissa käyttö on lähellä
Suomen lukemia, mutta Tanskassa älypuhelinta käytetään vain noin 130 minuuttia päivässä. Eroja löytyy myös sukupuolten väliltä: suomalaiset naiset käyttävät älypuhelinta päivittäin keskimäärin 162 minuuttia, ja miehet 137 minuuttia. Ero naisten ja miesten välillä oli samankaltainen myös muissa Pohjoismaissa.
Naisten keskuudessa sosiaalisten median sovellukset olivat selkeimmin suosiossa, kun taas miehillä video-/suoratoistopalvelut kuten Netflix nousi suosituimpiin sovelluksiin joka kolmannella. Naisista videopalveluita älypuhelimella sanoi käyttävänsä noin neljäsosa vastaajista.


”Suomalaiset tunnetusti kovia älypuhelimen käyttäjiä. Meillä on hyvät ja nopeat nettiyhteydet ympäri maata ja edullisetkin älypuhelimet ovat nykyään tehokkaita. Liiallista ruutuaikaa tulee kuitenkin välttää. Nykyään älypuhelimissa pystyy esimerkiksi rajoittamaan tiettyjen sovellusten päivittäistä käyttöaikaa. Kannattaa myös asettaa puhelimen näytön kirkkautta matalammalle ja ottaa käyttöön silmäystävällisen tila, joka vähentää sinistä valoa ja on miellyttävämpi silmille” neuvoo Tuomas Lampén, OnePlussan Euroopan strategiajohtaja.


Suomalaiset toivovat parempia kuvia ja ehjää näyttöä


Kysyttäessä toiveista älypuhelinten suhteen, yli puolet suomalaisista (58 %) toivoo että heidän älypuhelimellaan saisi otettua parempia kuvia. Tanskassa ja Ruotsissa vain noin kolmasosa toivoo tätä. Kuvanlaatu on erityisesti naisille tärkeä, sillä Suomessa 64 % naisista mainitsi paremmat kuvat, miehistä taas 47 %. Miesten toiveissa korostui muu puhelimen monipuolinen käytettävyys, esimeriksi yleiskaukosäätimenä toimiminen oli lähes kolmasosan toiveena, kun taas naisilla vain joka viides toivoi tätä.


Oman puhelimen selkeästi ärsyttävin ominaisuus oli heikentynyt akunkesto kaikissa Pohjoismaissa noin puolella vastaajista. Hitaasti toimivat sovellukset olivat toiseksi ärsyttävin ominaisuus pohjoismaalaisten kesken, mutta Suomessa listalla toisena oli naarmuuntunut puhelin/puhelimen näyttö. Naarmut korostuivat selkeästi suomalaisilla vastaajilla (21 %), kun esimeriksi Norjassa vain 12 % mainitsi naarmut, ja tanskassa ja ruotsissakin luku oli Suomea matalampi. Epätarkat kuvat olivat kolmantena listalla (19 % suomalaisista).


Neuvoja kysytään netistä ja lähipiiriltä


Uutta puhelinta hankittaessa noin 43 % suomalaisista kertoo kysyvänsä neuvoja lähipiiriltään. Tämä luku on pohjoismaiden korkein. Naisista puolet kertoo kysyvän neuvoja ystäviltä ja perheenjäseniltään, kun taas miehistä vain kolmannes. Netin vertailusivustot ja arvostelut ovat suosittuja molemmilla sukupuolilla, mutta miehet käyttävät niitä hieman enemmän ja 26 % sanoo etsivänsä YouTubesta tietoa uuden puhelimen hankintaan, naisista vain 12 %.


Tietoja tutkimuksesta:
Kyselytutkimuksen suoritti OnePoll OnePlussan puolesta heinäkuussa 2023. Kyselyyn osallistui 1000 aikuista (18-65v.) jokaisesta neljästä Pohjoismaasta vastaten erilaisiin älypuhelimen käyttöä koskeviin kysymyksiin.

Yhä useampi hylkää älypuhelimen – yksinkertaisempi elämä houkuttelee Kommentit pois päältä artikkelissa Yhä useampi hylkää älypuhelimen – yksinkertaisempi elämä houkuttelee

Älypuhelimesta on tullut monille väsymyksen, keskittymisen vaikeuden ja jatkuvan kiireen symboli. Nyt yhä useampi päättää yksinkertaistaa elämäänsä palaamalla takaisin peruspuhelimiin – niin sanottuihin “dumbphoneihin”. Digitaalista minimalismia edustava Jose Briones vaihtoi älypuhelimensa kevyempään Light Phone II -laitteeseen jo viisi vuotta sitten ja kertoo löytäneensä uudelleen keskittymiskykynsä ja elämänilon.

Tutkimukset ja asiantuntijat tukevat ilmiötä: älypuhelimen liikakäyttö voi häiritä unta, ihmissuhteita ja mielenterveyttä. Gallupin mukaan yli puolet amerikkalaisista kokee viettävänsä puhelimellaan liikaa aikaa – keskimäärin jopa yli 200 kertaa päivässä.

Jos täysi älypuhelimen hylkääminen tuntuu liian radikaalilta, monet ovat kokeilleet vaihtoehtoja: yksinkertaisia kotinäyttöjä, sovellusrajoituksia tai jopa internetin poistamista kokonaan puhelimesta. Esimerkiksi Brick-niminen laite voi fyysisesti estää pääsyn tiettyihin sovelluksiin.

Asiantuntijoiden mukaan tärkeintä on löytää tasapaino: jokaisen tarve yhteydenpitoon, työhön ja viihteeseen vaihtelee. Jollekin peruspuhelin tuo rauhaa ja selkeyttä, kun taas toiselle älypuhelin voi olla tärkeä väline yhteydenpitoon ja hyvinvointiin – kysymys on lopulta omista tarpeista ja tottumuksista.

Ennen kuntoilun mittareita, nyt kätevä apu oman terveyden seurantaan – näin paljon älykellot ovat kehittyneet OnePlussan raportin mukaan Kommentit pois päältä artikkelissa Ennen kuntoilun mittareita, nyt kätevä apu oman terveyden seurantaan – näin paljon älykellot ovat kehittyneet OnePlussan raportin mukaan

Puettava teknologia on harpannut uudelle aikakaudelle. Siinä missä älykellot olivat aiemmin lähinnä kuntoilun mittareita, tarjoavat ne nykyään kehittyneitä terveyden seurannan ominaisuuksia, jotka voivat auttaa käyttäjiä tunnistamaan jopa vakavia sairauksia. Uusimmat mallit, kuten Watch 3, tuovat sydämen, verisuonten ja unen tarkkailun jokaisen ulottuville.

Globaali teknologiabrändi OnePlus nostaa esiin kolme keskeistä ominaisuutta, joiden avulla omaa terveydentilaa voi seurata helposti kotona – tai vaikka lenkkipolulla.

1. EKG-seuranta – sydämen rytmihäiriöt ajoissa kiinni

EKG eli sydänfilmi on aiemmin ollut sairaalaympäristöön sidottu mittaus. Nyt se löytyy useista huippuluokan älykelloista. EKG seuraa sydämen sähköistä toimintaa ja voi tunnistaa epäsäännöllisiä sydämenlyöntejä tai rytmihäiriöitä.

Sydän- ja verisuonisairaudet ovat edelleen yksi suurimmista työikäisten kuolinsyistä Suomessa, joten varhainen havainnointi voi olla elintärkeää. Jos älykello havaitsee poikkeavaa sykettä, on suositeltavaa kääntyä lääkärin puoleen lisätutkimuksia varten.

2. Verisuonten kunto ja veren happipitoisuus – elintärkeää tietoa kehon toiminnasta

Valtimoterveyden mittaaminen oli vielä muutama vuosi sitten harvojen herkkua, mutta nyt myös se onnistuu ranteesta. arvioi verisuonten elastisuutta, joka kertoo valtimoiden joustavuudesta. Elastisuuden heikentyminen voi olla merkki alkavasta korkeasta verenpaineesta tai muista verenkiertoelimistön ongelmista.

Samalla älykello mittaa veren happipitoisuutta (SpO2), joka kertoo, kuinka hyvin keuhkot ja sydän toimivat yhdessä. Normaali taso on 94–100 %. Jos arvot ovat toistuvasti matalat, kyse voi olla esimerkiksi hengitysongelmista tai unihäiriöistä.

3. Unenlaadun seuranta ja apu unihäiriöihin

Suomalaisten univaje on merkittävä kansanterveysongelma – lähes viidesosa kertoo nukkuvansa liian vähän. OnePlus Watch 3 ei mittaa ainoastaan univaiheita (kevyt, syvä, REM), vaan myös kuorsauksen voimakkuutta, kestoa ja esiintymistiheyttä. Kello voi myös havaita hengityshäiriöitä, jotka voivat viitata esimerkiksi uniapneaan.

Muutaman yön käytön jälkeen kello luo käyttäjälleen unen laatuprofiilin ja antaa henkilökohtaista palautetta ja vinkkejä unen parantamiseen. Näin käyttäjä saa työkaluja parempaan palautumiseen ja yleiseen hyvinvointiin.

Teknologia terveyden tukena – ei diagnoosin korvaajana

Vaikka älykellot, kuten OnePlus Watch 3, eivät ole lääkinnällisiä laitteita, ne tarjoavat käyttäjille arvokasta suuntaa antavaa tietoa terveydestä ja auttavat tekemään parempia arjen valintoja.

Edistyneet ominaisuudet tukevat ennaltaehkäisyä ja voivat toimia tärkeänä muistutuksena siitä, että sydämen ja unen hyvinvointiin kannattaa kiinnittää huomiota – jo ennen kuin oireita ilmenee.