Globaali mobiiliteknologiayhtiö OnePlus selvitti pohjoismaalaisten toiveita ja käyttötottumuksia älypuhelimiin liittyen. Tutkimus oli osa hiljattain lanseeratun OnePlus Nord 3 5G -älypuhelimen kampanjaa, ja se tehtiin Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Kyselyn vastauksista selvisi, että suomalaiset käyttävät pohjoismaalaisista keskimäärin eniten aikaa älypuhelimellaan ja rikkinäinen puhelin tai sen näyttö on Suomessa yleisempi ongelma kuin naapurimaissa. Eroja löytyi myös miesten ja naisten väliltä: naiset viettävät miehiä selkeästi enemmän aikaa puhelimella ja kysyvät lähipiiriltään enemmän neuvoja uuden puhelimen hankintaan, kun taas miehet luottavat naisia enemmän YouTubeen tiedonhankinnassa.
Suomalaisilla on pohjoismaiden korkein ruutuaika
Älypuhelin on yhä useammalla kovassa päivittäisessä käytössä, sekä töissä että vapaa-ajalla ja ruutuaika voi nousta yllättävän korkeaksi. Kaksi kolmasosaa (66 %) suomalaisista kertoikin käyttävänsä älypuhelinta yli 2 tuntia päivässä. Keskimäärin suomalaiset viettävät n.153 minuuttia päivässä älypuhelimella, ja luku on pohjoismaiden korkein. Norjassa ja Ruotsissa käyttö on lähellä
Suomen lukemia, mutta Tanskassa älypuhelinta käytetään vain noin 130 minuuttia päivässä. Eroja löytyy myös sukupuolten väliltä: suomalaiset naiset käyttävät älypuhelinta päivittäin keskimäärin 162 minuuttia, ja miehet 137 minuuttia. Ero naisten ja miesten välillä oli samankaltainen myös muissa Pohjoismaissa.
Naisten keskuudessa sosiaalisten median sovellukset olivat selkeimmin suosiossa, kun taas miehillä video-/suoratoistopalvelut kuten Netflix nousi suosituimpiin sovelluksiin joka kolmannella. Naisista videopalveluita älypuhelimella sanoi käyttävänsä noin neljäsosa vastaajista.
”Suomalaiset tunnetusti kovia älypuhelimen käyttäjiä. Meillä on hyvät ja nopeat nettiyhteydet ympäri maata ja edullisetkin älypuhelimet ovat nykyään tehokkaita. Liiallista ruutuaikaa tulee kuitenkin välttää. Nykyään älypuhelimissa pystyy esimerkiksi rajoittamaan tiettyjen sovellusten päivittäistä käyttöaikaa. Kannattaa myös asettaa puhelimen näytön kirkkautta matalammalle ja ottaa käyttöön silmäystävällisen tila, joka vähentää sinistä valoa ja on miellyttävämpi silmille” neuvoo Tuomas Lampén, OnePlussan Euroopan strategiajohtaja.
Suomalaiset toivovat parempia kuvia ja ehjää näyttöä
Kysyttäessä toiveista älypuhelinten suhteen, yli puolet suomalaisista (58 %) toivoo että heidän älypuhelimellaan saisi otettua parempia kuvia. Tanskassa ja Ruotsissa vain noin kolmasosa toivoo tätä. Kuvanlaatu on erityisesti naisille tärkeä, sillä Suomessa 64 % naisista mainitsi paremmat kuvat, miehistä taas 47 %. Miesten toiveissa korostui muu puhelimen monipuolinen käytettävyys, esimeriksi yleiskaukosäätimenä toimiminen oli lähes kolmasosan toiveena, kun taas naisilla vain joka viides toivoi tätä.
Oman puhelimen selkeästi ärsyttävin ominaisuus oli heikentynyt akunkesto kaikissa Pohjoismaissa noin puolella vastaajista. Hitaasti toimivat sovellukset olivat toiseksi ärsyttävin ominaisuus pohjoismaalaisten kesken, mutta Suomessa listalla toisena oli naarmuuntunut puhelin/puhelimen näyttö. Naarmut korostuivat selkeästi suomalaisilla vastaajilla (21 %), kun esimeriksi Norjassa vain 12 % mainitsi naarmut, ja tanskassa ja ruotsissakin luku oli Suomea matalampi. Epätarkat kuvat olivat kolmantena listalla (19 % suomalaisista).
Neuvoja kysytään netistä ja lähipiiriltä
Uutta puhelinta hankittaessa noin 43 % suomalaisista kertoo kysyvänsä neuvoja lähipiiriltään. Tämä luku on pohjoismaiden korkein. Naisista puolet kertoo kysyvän neuvoja ystäviltä ja perheenjäseniltään, kun taas miehistä vain kolmannes. Netin vertailusivustot ja arvostelut ovat suosittuja molemmilla sukupuolilla, mutta miehet käyttävät niitä hieman enemmän ja 26 % sanoo etsivänsä YouTubesta tietoa uuden puhelimen hankintaan, naisista vain 12 %.
Tietoja tutkimuksesta:
Kyselytutkimuksen suoritti OnePoll OnePlussan puolesta heinäkuussa 2023. Kyselyyn osallistui 1000 aikuista (18-65v.) jokaisesta neljästä Pohjoismaasta vastaten erilaisiin älypuhelimen käyttöä koskeviin kysymyksiin.