Tutkimus: Suomalaiset konservatiivisia telkkarin sijainnin suhteen Kommentit pois päältä artikkelissa Tutkimus: Suomalaiset konservatiivisia telkkarin sijainnin suhteen

TV

Kun kodinsisustaja kääntää katseensa television valintaan, päätettäviä asioita on paljon. Mihin huoneisiin televisio sopii? Mikä on sopiva koko? Valitsenko seinään kiinnitettävän vai TV-tasolla seisovan mallin? Electronics Nordic selvitti 4000 vastaajan kyselytutkimuksessa, millaisia television käyttöön liittyviä mieltymyksiä ja sisustusratkaisuja suositaan Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Maakohtaisista tuloksista paljastui yllättävän suuria eroja.

Yksi kiperimmistä kysymyksistä on television paikka, josta käydään keskusteluja monessa kotitaloudessa: kiinnitetäänkö laite seinälle vai sijoitetaanko se tv-tasolle? Pohjoismaisessa vertailussa suomalaiset uivat vastavirtaan, sillä perinteisesti huonekalun päällä seisova televisio (47 %) katsotaan kodinsisustukseen sopivaksi lähes kaksi kertaa useammin kuin seinälle asennettava televisio (27 %). Ero mieltymyksissä on hämmästyttävän suuri siihen nähden, että kaikissa muissa Pohjoismaissa suositaan useimmiten seinälle kiinnitettävää televisiota. Lisäksi noin neljäsosa (23 %) suomalaisista toivoisi kotiinsa omalla jalustallaan seisovan television, jota on helppo siirtää tilassa tarpeen mukaan.

”Tutkimuksen mukaan mieltymykset vaihtelevat paljon naapurimaiden välillä. Suomalaiset suosivat televisioissa perinteikkyyttä, koska markkinassa on vielä verrattain vähän vaihtoehtoista tarjontaa saatavilla. Samsungin Lifestyle TV -mallisto pyrkii vastaamaan eri toiveisiin kattavasti. Esimerkiksi omilla jaloillaan seisova The Serif on kannanotto erottuvan muotoilun puolesta ja se toimii itsessään tyylikkäänä kalusteena. Taulumainen The Frame muistuttaa puolestaan taideteosta seinällä, ja sen voi halutessaan häivyttää osaksi muuta sisustusta. Kääntyvänäyttöisen The Sero -mallin voi kätevästi siirtää huoneesta toiseen erillisenä lisävarusteena myytävän pyöräjalustan ansiosta, mikä tekee siitä nappivalinnan niille, jotka haluavat muunnella kodin televisioratkaisuja kätevästi.

Huomionarvoista on myös se, että tutkimuksen mukaan vain marginaalinen kolmen prosentin osuus vastaajista ei kaipaa televisiota lainkaan kotiinsa. Vaikka viihdettä ja muita sisältöjä kulutetaan yhä enemmän useammalta kuin yhdeltä ruudulta ja laitteelta, televisiolla on edelleen vahva asema kodeissa.”

sanoo Samsung Electronics Suomen TV- ja AV-liiketoiminnan myyntipäällikkö Markus Nummisalo

Suomalaisten perinteisyys näkyy myös tv-huoneen valinnassa

Selvitys paljastaa myös mihin kodin eri tiloihin televisio mieluiten sijoitetaan. Perinteisesti television paikka on ollut olohuoneessa, ja jälleen Suomessa (67 %) ollaan tätä mieltä vahvemmin kuin muissa Pohjoismaissa. Myös makuuhuoneeseen suomalaiset (47 %) ovat valmiita sijoittamaan television naapurimaita useammin.
Sen sijaan kiinnostus television sijoittamiseen ruokailutilaan (3 %) tai lastenhuoneeseen (6 %) on suomalaiskodeissa verrattain pieni. Kysymykseen sai valita useamman vastausvaihtoehdon.

Ensisijaisen television kokoluokaksi suomalaiset valitsisivat useimmin 50–55 tuumaa (32 %). Toiseksi suosituin (21 %) kokoluokka on 40–49 tuumaa, ja hieman alle viidennes suosii 56–65-tuumaista. Norjassa ja Ruotsissa suositaan isoja televisioita: norjalaisista 42 prosenttia ja ruotsalaisista 39 prosenttia haluaisi ensisijaisesti yli 55-tuumaisen ruutukoon, kun Suomessa vastaavasti ajattelee joka kolmas.

Johtojen piilottamiseksi yksi ylivoimainen kikka

Ja lopuksi ikuisuuskysymys: mitä tehdä television johdoille? Noin kuusi kymmenestä vastaajasta kussakin maassa on vankasti sitä mieltä, että piuhat pitää saada piiloon. Neljäsosa puolestaan suosisi täysin langatonta televisiota, jos sellainen olisi olemassa.

“Moni suomalainen ostaa edelleen pienemmän television kuin mikä olisi huonekokoon nähden ideaalia. Suurikokoinen televisio ja sisustukseen sopiva muotoilu eivät ole enää toisiaan poissulkevia asioita, ja juuri tähän Samsungin Lifestyle TV -mallisto tarjoaa ratkaisun. Tänä syksynä olemme tuoneet ensimmäistä kertaa saataville 65-tuumaisen The Serif -television ja 85-tuumaisen The Frame -television, jotka vastaavat vaativammankin katselijan tarpeisiin.

Mitä tulee johtoihin, selvä enemmistö vastaajista haluaa ne pois silmistä. Tähän erinomainen keino on esimerkiksi The Frame -televisioissakin käytetty Samsungin One Connect -ratkaisu, jossa näytön taakse ei tarvitse liittää kuin yksi läpikuultava johto. Johdon toisessa päässä oleva One Connect -liitäntäyksikkö mahdollistaa sen, että kaikki perinteiset televisioon kytkettävät johdot sekä oheislaitteet voidaan sijoittaa pois näkyviltä esimerkiksi television alla tai lähistöllä sijaitsevan kalusteen sisään. Ratkaisu antaa paljon vapautta helpon ja tyylipuhtaan asennuksen tekemiseen”

vinkkaa Nummisalo

Tutkimus: Kolmasosa suomalaisista epätietoisia puhelimensa tekoälyominaisuuksista Kommentit pois päältä artikkelissa Tutkimus: Kolmasosa suomalaisista epätietoisia puhelimensa tekoälyominaisuuksista

Samsungin teettämän tuoreen kyselytutkimuksen mukaan kolmasosa suomalaisista ei tiedä, onko heidän puhelimessaan tekoälyominaisuuksia. Samaan aikaan kun 41 prosenttia suomalaisista omistaa tekoälyllä varustetun puhelimen, heistä 35 prosenttia ei ole vielä hyödyntänyt näitä ominaisuuksia.

Tekoälyn käyttö keskittyy arkisiin toimintoihin

Tutkimus paljastaa, että tekoälyä hyödynnetään puhelimissa eniten hakutoimintoihin (58%), kuvanmuokkaukseen (56%) sekä valo- ja videokuvaukseen (51%).

”Tekoälyn suosio tiedonhaussa on kasvanut viime vuosina valtavasti, sillä se tarjoaa tietoa nopeasti ja helposti omaksuttavassa muodossa. Mobiililaitteisiin integroidut -hakutoiminnot myös avaavat uusia mahdollisuuksia, kuten hakujen tekeminen ruudulla näkyvän kuvan tai videon perusteella”, kertoo Samsungin maajohtaja Mika Engblom.

Kiinnostus tekoälyominaisuuksiin kasvussa

Tutkimuksen mukaan yli puolet (53%) suomalaisista haluaisi tekoälyominaisuuksia puhelimeensa tulevaisuudessa. Tekoälyltä toivotaan erityisesti apua:

  • Reaaliaikaisiin käännöksiin (31%)
  • Kuvaamiseen ja kuvankäsittelyyn (30%)
  • Tiedonhakuun ja nopeaan sisäistämiseen (29%)

”Uudessa Galaxy S25 -sarjassamme vuorovaikutus puhelimen kanssa on aiempaa sujuvampaa ja luonnollisempaa, mikä madaltaa kynnystä hyödyntää tekoälyä. Ihmiset ovat jo pitkään toivoneet, että puhelimelle voisi kertoa, mitä haluaa sen tekevän – ja nyt se on mahdollista”, Engblom toteaa.

Asiantuntijan vinkit tekoälypuhelimen käyttöön

Maajohtaja Engblom rohkaisee käyttäjiä tutustumaan tekoälyominaisuuksiin aktiivisesti:

  1. Kokeile eri ominaisuuksia rohkeasti arkisissa tilanteissa
  2. Aseta pikavalintoja useimmin käytetyille tekoälytoiminnoille
  3. Jaa kokemuksia muiden käyttäjien kanssa
  4. Varmista tietoturva ja tutustu tietojen käsittelytapoihin
  5. Mukauta asetukset omien tarpeiden mukaan

”Tekoälyn käytön osaaminen ja hyödyntäminen on juuri nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan. Päivittäinen luonnollinen käyttö lisää ymmärrystä ja tuo oivalluksia tekoälyn laajempaakin hyödyntämistä varten”, Engblom muistuttaa.

Kyselytutkimuksen toteutti Syno International Omnibus-tutkimuksena 12.–17. joulukuuta 2024. Tutkimukseen vastasi 1000 täysi-ikäistä suomalaista, ja otos on väestöä demografisesti edustava.

Puettava terveysteknologia mullistuu: Älykellot ja -sormukset voivat tehostaa perusterveydenhuoltoa merkittävästi Kommentit pois päältä artikkelissa Puettava terveysteknologia mullistuu: Älykellot ja -sormukset voivat tehostaa perusterveydenhuoltoa merkittävästi

Puettavan terveysteknologian seuraava suuri harppaus näyttää olevan sen integroituminen terveydenhuollon palveluihin. , , ja Withings ovat kaikki siirtymässä kohti mallia, jossa laitteet eivät vain seuraa käyttäjän terveyttä, vaan myös yhdistävät heidät suoraan terveydenhuollon ammattilaisiin.

Puettavan teknologian kehityskaari

Puettavan terveysteknologian ensimmäinen vuosikymmen alkoi vuonna 2007 Fitbitin julkistuksella. Tuolloin laite oli yksinkertainen askelmittari, joka kiinnitettiin vaatteisiin ja jonka tiedot piti synkronoida tietokoneelle. Nyt, lähes 20 vuotta myöhemmin, älylaitteet seuraavat automaattisesti sydämen sykettä, stressitasoja ja lukuisia muita terveysmuuttujia reaaliajassa.

Uudet innovaatiot ja yhteistyömallit

Withings on jo ottanut merkittävän askeleen eteenpäin Cardio Check-Up -palvelullaan, joka lähettää käyttäjän sydäntiedot sertifioidulle kardiologille arvioitavaksi 24 tunnin sisällä. Älysormusyritys Oura puolestaan on aloittanut yhteistyön Medicare Advantage -terveyspalvelun kanssa, tarjoten ilmaisia älysormuksia terveysvakuutuksen piirissä oleville asiakkaille.

Samsung on ilmoittanut visionsa olevan ”kattavan järjestelmän kehittäminen, joka tukee käyttäjää terveyden matkan joka vaiheessa” – aina mittaamisesta henkilökohtaiseen ohjaukseen ja terveydenhuollon palveluihin yhdistämiseen.

Terveydenhuollon tehostaminen

Ouran varatoimitusjohtaja Jason Oberfest uskoo, että puettava teknologia voi tehostaa perusterveydenhuoltoa merkittävästi. Kun lääkäreillä on käytössään potilaan pitkäaikaista terveysdataa, he voivat verrata vastaanotolla saatuja tuloksia potilaan omiin keskiarvoihin kansallisten keskiarvojen sijaan.

Tulevaisuuden näkymät

Fortune Business Insightsin mukaan puettavien lääkinnällisten laitteiden markkinoiden ennustetaan kasvavan 91,21 miljardista dollarista (2024) 324,73 miljardiin dollariin vuoteen 2032 mennessä.

Alan asiantuntijat näkevät, että puettavan teknologian toinen vuosikymmen keskittyy yhä enemmän tiedon kontekstiin ja sen hyödyntämiseen päivittäisessä päätöksenteossa. Tämä kehitys yhdistettynä terveydenhuollon palveluihin voi mullistaa sen, miten terveyttämme seurataan ja hoidetaan tulevaisuudessa.

Haasteet ja huolenaiheet

Vaikka kehitys vaikuttaa lupaavalta, esiin on noussut myös huolia tietosuojasta ja datan mahdollisesta väärinkäytöstä. Kysymyksiä herättää erityisesti se, miten terveystietoja suojataan ja voidaanko niitä käyttää esimerkiksi vakuutusmaksujen määrittämiseen.