
Keskivertosuomalainen käyttää puhelintaan doomscrollaamiseen eli päämäärättömään sisällön selaamiseen lähes puolitoista tuntia päivässä. Vuodessa se tekee yli 500 tuntia, eli yli 20 vuorokautta elämästä kuluu TikTokien, uutisotsikoiden ja meemien virtaan uppoutuneena. Nuorilla aikuisilla tilanne on vielä hurjempi: 18–24-vuotiaat selaavat jopa 143 minuuttia päivässä.
OnePlussan teettämässä kyselytutkimuksessa selvisi, että 35 prosenttia suomalaisista kokee doomscrollaamisen syövän tuottavuutta, ja joka neljäs sanoo sen latistavan luovuuden. Silti lähes puolet selailee puhelinta sängyssä, ja melkein yhtä moni myöntää tehneensä sitä jopa vessassa. Rehellisimmät tunnustavat doomscrollanneensa myös häissä tai treffeillä.
Mikä suomalaisia sitten koukuttaa? Eniten selaillaan ihmissuhteisiin, reality-tähtiin, rahavinkkeihin ja toksiseen hyvinvointiin liittyvää sisältöä , eikä negatiiviset uutiset jää paljoa jälkeen.
Vastaiskuksi doomscrollaukselle OnePlus julkaisee heinäkuussa retrohenkisen Brain Rot Blaster -pelin, jossa uudella OnePlus Nord 5 -puhelimella ammutaan netin stereotyyppisiä somehirviöitä: huijareita, salaliittoteoreetikkoja ja muita digidemoneita. Tarkoituksena on herätellä ihmisiä hyödyntämään ruutuaikaa paremmin, vaikka sitten pelin muodossa.
OnePlus Nord 5 julkaistaan 8. heinäkuuta ja peli seuraa perässä 23. heinäkuuta. Kampanjassa voi voittaa muun muassa lähes 1600 euron arvoisen laitepaketin tai alennuksia uudesta puhelimesta. Ja ehkä tärkeimpänä: hetken tauon doomscrollauksesta.